Lauantai 20.7.2019

Muut laskevat – Fortum nousee

Luotu: 
26.11.2010 11:08
  • Kuva: Fortum
    Kuva
    Fortumin pääkonttori.

Fortumin kurssi lähti Helsingin pörssissä vajaan kahden prosentin nousuun, kun yhtiö aamulla kertoi ydinvoimayhteistyöstä venäläisen Rosatomin kanssa. Muu vaihtokärki oli Nokian johdolla enimmäkseen laskussa.

Kello yhdentoista maissa Nokian osake oli halventunut puoli prosenttia 7,295 euroon. OMXH-yleisindeksi oli niukat 0,05 prosenttia plussan puolella 7 270 pisteessä ja vaihtoa koossa noin 60 miljoonaa euroa.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Appi

Fortum on panostanut paljon ydinvoimaosaamiseensa. Sen on varmasti syytä miettiä vaihtoehtoja muuttaa osaamisensa rahaksi varinkin nyt, kun sen Loviisaan suunniteltu hanke on vähintäänkin epävarma ja tulevan eduskunnan käsissä. Jotain tarvitsisi varmasti tehdä ja kohtalaisen nopeasti kun osaaminen vielä on kuranttia, ettei se vanhene käsiin.

Rosatom on Fortumille oikeastaan luonnollinen yhteistyökumppani. TVO:n ja Arean sekä Siemensin kytkökset ovat ristiriidoista huolimatta vahvat ja edut yhtenevät. Siinä välissä on vaikea tehdä kannattavia kauppoja varsinkin kun Olkiluodon reaktorin kaikki kustannuslaskelmat ovat heittäneet häränpyllyä. Rosatom on samaan aikaan tehnyt kannattavia ja toimivia investointeja ympäri maailmaa. Venäläiset voivat jo hankkeiden pääomituksen vuoksi olla mielenkiintoisia yhteistyökumppaneita.

Oma veikkaukseni strategiasta on, että ensin Fortum lähtee yhteistyöreaktorin toteutukseen Venäjälle. Siellä testataan Fortumin osaamisen integroimista venäläiseen teknologiaan. Fortumin kannalta edullista olisi, että hanke olisi lähellä Pietaria tai Kuolan niemimaalla.

Seuraava vaihe riippuu uuden eduskunnan linjauksesta. Jos Fortum saa luvan, niin se aloittaa välittömästi Loviisan ydinvoimalan toteutuksen ja tekniikka tulee tietysti Rosatomilta. Jos eduskunta vitkuttelee luvan kanssa tai yksinkertaisesti hylkää hankkeen aloittaa Fortum ydinvoimalan toteutuksen Virossa. Virolaiset eivät poliittisista syistä mielellään olisi venäläisten kanssa yhteistyössä, mutta politiikalla on monet kasvot. Ydinvoimalan tilaaminen venäläisiltä vähintään liennyttäisi maiden ristiriitoja ja osoittaisi, että on aika rakentaa uudenlaista Eurooppaa, jossa Viro tekee ratkaisuja omista taloudellisista lähtökohdistaan. Fortumin toimiessa kätilönä hanke saattaisi mennä läpi. Virolaisille olisi helpompi myös perustella taloudellisilla luvuilla, että sen kansantalous hyötyisi tästä hankkeesta. Teknisen arvioinnin he voisivat tehdä tuon Pietarin/Kuolan voimalan perusteella.

Kun Balttian energian tarve koko ajan kasvaa, tarvitaan siellä lähiaikoina lisää energiatuotantoa. Yksikään Baltian maa ei mielestäni yksin selviä mahdollisista hankkeista. Poliittisesti Viro on ehkä kaikkein vakain ja turvallisin ydinvoimalan toteuttaja ja vuoden vaihteen jälkeen valuuttariskit ovat joka tapauksessa pienemmät kuin muissa maissa euron akuutista kriisistä huolimatta. Fortum on käsittääkseni määritellyt Baltian omaksi lähimarkkina-alueekseen. Se ei onnistu siinä ilman hyvää teknologiaa ja riittävää pääomaa. Pääomaa se voi saada kohtuuhintaan joko sijoituksina tai pitkäaikaisena lainana venäläiseltä osapuolelta. Kaikki yhteistyökumppanit hyötyisivät, joten uskon vahvasti, että jotain tämän suuntaista tapahtuu.