Keskiviikko 23.8.2017

Suomi-myytti murtuu: Töitä 1728 tuntia/vuosi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.12.2010 15:37
Päivitetty: 
28.12.2010 15:44
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomalaiset raatavat - ainakin enemmän kuin monet.
  • Kuva: OECD
    Kuva
    Vuodessa tehtyjen työtuntien määrä 1950–2008 joissain EU-maissa. Lähde: OECD.

Suomalaiset eivät tee lyhyttä työpäivää, vaikka näin usein uskotellaan. Myytin murtavat OECD:n tilastot, joiden mukaan suomalaiset työskentelevät vuodessa satoja tunteja enemmän kuin monen muun Euroopan maan asukkaat keskimäärin.

OECD:n tilaston nosti ensin esiin Taloussanomat. Tilasto löytyy joulun alla julkistetusta EU:n komission tilaamasta raportista (PDF-tiedosto), joka selvittää EU:n työaikadirektiivin vaikutusta eurooppalaisten työaikoihin ja työelämään.

Suomessa tehtiin vuonna 2008 keskimäärin 1 728 tuntia töitä vuodessa. EU-jäsenyys työaikadirektiiveineen on vaikuttanut työn määrään vain vähän: vuonna 1990 keskimääräinen vuosityöaika oli Suomessa 1750 tuntia.

Työaikalistauksen (suurenna oheinen kuva klikkaamalla) häntäpäässä ovat Hollanti ja tehokkuuden perikuva Saksa, joissa työtunteja kertyi keskimäärin 1389 ja 1432 vuodessa. Suomalainen tekee siis keskimäärin 339 tuntia enemmän töitä vuodessa kuin hollantilainen.

Muun muassa Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on väittänyt suomalaisten työskentelevän liian vähän. Tänä vuonna hän totesi MTV3:n haastattelussa suomalaisten työskentelevän ”vain runsaat 1 500 tuntia vuodessa, joka on vähän enemmän kuin ruotsalaiset ja norjalaiset, mutta lähes kolmanneksen vähemmän kuin amerikkalaiset työskentelevät”.

OECD:n tilastojen mukaan keskimääräinen työaika on Yhdysvalloissa kuitenkin laskenut jo alle 1800 tuntiin vuodessa.

– Usein kuultu väite, että Suomessa tehtäisiin lyhyttä työaikaa, ei pidä paikkansa, sanoo keskusjärjestö STTK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Juri Aaltonen Taloussanomille.

Suomea enemmän töitä tehdään Euroopassa muun muassa Kreikassa ja Itä-Euroopan maissa. Kreikan lukema on 2120 tuntia vuodessa ja kakkossijaa pitävän Tsekin 1992 tuntia vuodessa.

Vähemmän tunteja, enemmän tuottoa?

EU on vuosien ajan pyrkinyt uudistamaan vuonna 2003 säädettyä työaikadirektiiviä. Viime vuonna hanke kaatui jäsenvaltioiden neuvoston ja europarlamentin erimielisyyksiin muun muassa viikkotyötuntien enimmäismäärästä. Tällä hetkellä direktiivi asettaa maksimiksi 48 tuntia viikossa, joskin joillain EU-mailla on erivapaus pidempiin työviikkoihin.

Komission tilaama konsulttiyhtiö Deloitten selvitys tarkastelee muun muassa sitä, millaisiin haasteisiin EU:n pitää varautua työaikalainsäädäntöä uudistaessaan. Selvityksen loppupäätelmä kertonee osaltaan siitä, miten hankala asia työaikalainsäädännön yhteensovittaminen on ja miksi EU:ssa on kiistelty asiasta niin pitkään.

Deloitten mukaan työaikakäytännöissä ei direktiivistä huolimatta ole olemassa yhtenäistä ”Euroopan mallia”. Maiden väliset erot ovat suuria erivapauksista johtuen sekä siksi, että monet työnantajat ympäri Eurooppaa eivät yksinkertaisesti noudata säädöksiä.

Tulevaisuudessa direktiivin säätäminen ja noudattaminen tulee olemaan vielä vaikeampaa, sillä työelämä muuttuu vauhdilla ympäri Eurooppaa.

–Tulevaisuudessa Euroopan työmarkkinat tulevat olemaan entistä hajaantuneempia työaikojen suhteen. Perinteinen vakinaisen työsuhteen ”yhdeksästä viiteen” -malli  tulee olemaan entistä harvinaisempi. Työntekijöillä tulee olemaan enemmän väliaikaisia ja osa-aikaisia työsuhteita, ja he tulevat työskentelemään etänä, raportoi Deloitte.

Deloitten mukaan tämä työelämän eriytyminen tulee ottaa huomioon työaikadirektiiviä uudistettaessa. Tosin yhtiön mukaan on mahdotonta edes tehdä tehdä työaikadirektiiviä, joka pystyttäisiin siirtämään EU-maiden kansalliseen lainsäädäntöön.

Deloitten mukaan vuoden 2003 direktiivin vaikutus työelämään Euroopassa ei ole ollut järin suuri, koska sitä noudatetaan niin vaihtelevasti. Työtuntien määrän ja työaikadirektiivin yhteyttä ei Deloitten mukaan voitu selvittää, koska työaikaan vaikuttavat niin monet tekijät verotuksesta taloussuhdanteisiin.

Deloitten mukaan direktiivin hyötyihin kuuluu muun muassa se, että se on parantanut työntekijöiden työolosuhteita ja -viihtyvyyttä julkisella sektorilla. Toisaalta joissain maissa esimerkiksi sairaaloissa palvelun laatu on huonontunut, koska työaikoja on rajoitettu mutta uusia työntekijöitä ei ole voitu palkata.

Selvityksen mukaan työtuntien vähentäminen parantaisi joillain aloilla selvästi tuottavuutta. Deloitten laskelmien mukaan esimerkiksi Suomen hotelli- ja ravintola-alalla yhden prosentin vähennys vuosittaisessa työajassa nostaisi tuottavuutta 2,57 prosenttia.

Tästä huolimatta yritykset perustelevat 48 tunnin työviikon venyttämistä usein kilpailukyvyn säilyttämisellä, ihmettelee Deloitte.

Jaa artikkeli:

Kommentit

iTri343hb

Se on miljoona kaksisataatuhatta (1.200.000) mies-/naistyövuotta vuodessa ja tuon työmäärän pääoma, joka voisi jäädä vaurastuttamaan kotimaatamme ja nostamaan täällä elintasoa, ostovoimaa ja mm. materiaalien laatua, mutta ei jää. Lastulevysuomi on ja tulee pysymään niin kauan, kuin kansan enemmistö ei ymmärrä pankkien luoman rahan hintaa kansakunnalle ja pitää valtion liikkeelle laskemaa valuuttaa kommunistisena.

MURSU

Siihenkö te uskotte, nyt osoittelette EK:ta, joka hihittää partaansa teidän tomppeliuttanne.

MUTTA, entäs dunaripuolueet, onko yksikään teitä valistanut? Entä oma etujärjestönne? Ei, ei ja ei!

Miksi? Ehkäpä tästä valottuu: SDP ei tällaisesta juuri jauhanut, ei myöskään kovin paljon Ay...joka kui ollakkaan..on sekin vahvasti Demari vetoinen! Siinä teille "porvari-SDP-muka työläisten puolue", eipä ole paljon päässyt irti Lipposlaisuudesta!

Jouko Heyno

Vihdoinkin!

Koska suomalaiset oikein alkavat ymmärtää, että yrityksen tarkoitus EI ole tuottaa tavaroita ja palveluja, vaan RAHAA! Politiikkaa on se, kuinka tuo raha jaetaan. On toki niin, että "Nalle" haluaisi sitä lisää, mutta onko se a) oiekin ja b) yhteisömme edun mukaista.

kyy

...että eniten töitä tekevät kreikkalaiset, ja kuinka sitten kävikään?

Tässä jälleen yksi todiste siitä ettei työnteko auta yhtään kun finanssinerot panevat tuulemaan.

Siinä ohjeistusta teille, työuran pidentäjät (=ihmisiän lyhentäjät).

MURSU

Katso itse, SDP pelasi työntekijöiden vaaleissa valitseman luottamusmiehen, S. MOORE, INEX:ssä ja työnatajaa miellyttävä SDP:n "yhteiskohmeloinnilla" junailtu mies jatkoi vastoin työntekijöiden tahtoa, sis. vääristelyä, vääriä lausuntoja, hämärä-dokumentteja jne. Tilanne kiehuu yhä, USKOMATONTA ESIME%RKKIÄ SDP:läisten tavoista kieroilla!

http://www.varastoduunarit.com/forum/index.php/topic,2359.0.html

http://www.varastoduunarit.com/forum/index.php/topic,2000.0.html

http://www.varastoduunarit.com/forum/index.php/topic,2389.0.html

tim

EK väittää tämänkin olevan väärin laskettu, tuntimäärää kuulemma pitää nostaa. Vetoavat noilla muilla olevan osa-aikaisia työntekijöitä paljon ja täällä vähän. Laskea voi ek:n tavalla ja muiden tavalla, mikä on ek:n mielestä erittäin väärin laskettu.

Hakkuri

Yritystasolla työajan pidennys voi olla mielekäs tehostamistoimenpide. Siten saadaan jäämään enemmän hilloa viivan alle. Kun saman Taika-Jim -tempun keksivät muutkin työnantajat, ei viivan alle jääkään enää hilloa.

Onneksi yrittäjä ei ole yksin "köyhtyessään". Työntekijät ovat onnettomia koska joutuvat pakertamaan entistä enemmän. Työttömät ovat onnettomia joutuessaan tutustumaan työelämääntutustumiskursseille. Valtio on onneton, kun budjettiin repeää miljardiaukko työttömyyden vuoksi. Veronmaksajat ovat onnettomia verojen noustessa.

Jos vaikka ensin kerättäisiin kaikki päättäjät aitaukseen ja perustettaisiin apinasirkus jossa kerättyihin ääliöihin voisi käydä tutustumassa. Eiköhän hankkeeseen saisi jonkin verran EU-tukeakin innovaatiorahastosta. Seuraavaksi voitaisiin aloittaa järjestelmän korjaus.

HeppuV

Eihän tässä ole mitään ihmeellistä. Suomalainen on töissä niin paljon, ettei ehdi kuluttaa rahojaan mihinkään muuhun kuin asumiseen. Näinpä elinkeinopaletti on varsin mitätön. Mitään kunnon palveluitahan tästä maasta ei löydy.

Lomalla ja vapaalla, siis työttömänäkin, lojuessaan ihmisille tulee tarve kehitellä kaikkea kivaa. Siinä on valtava bisnespotentiaali.

iTri343hb

se edustaa raakaa kansainvälistä pankkimonopolia, jonka ympärille viimeisen sadan vuoden aikana syntyivät maailman merkittävät tuotantolaitokset.

Meidän tehtävänä on olla maaorjia tässä uudessa feodaalijärjestelmässä, joka on rakenteeltaan niin taidokkaasti rakennettu, että ME EMME HUOMAA TODELLISTA ASEMAAMME.

Me emme esimerkiksi ajattele, että eläkevakuutusmaksu on pelkkä VAKUUTUS ja että se on 22% tuloistamme ja että se raha siirtyy suoraan tuon kansainvälisen teollisuusmonopolin likviditeetiksi pörssi -nimisen olion kautta.

Me emme myöskään vaivaudu kyseenalaistamaan tuolta monopololta lainatun rahan todellista alkuperää - sitä kuinka se raha syntyi. (sehän syntyi tyhjästä.)

EKP:n pääoma on näihin päiviin saakka ollut 5 miljardia (suomi kerää veroja vuosittain 50 - 70 miljardia, siis kymmenkertaisesti). Silti EKP on pystynyt toimimaan rahoittajana kaikille EU-maille ja niiden pankeille.

Ostamalla 5 miljardilla kultaa ja aloittamalla AIDOSTI oman pankkitoiminnan, Suomen valtio voisi vapauttaa suomalaiset tuosta puolen vuoden mittaisista ilmaistyöstä (2.1. - 10.6., jok'ikinen vuosi) ja parantaa kansalaistensa elintasoa lähes 100%:lla, eli kaksinkertaistaa ostovoimamme.

Suomen valtio voisi myös maksaa KOKO ulkomaanvelkansa 40 miljoonan verosummalla (= noin 16 euroa työssä käyvää suomalaista kohden), toimimalla ITSE niin kuin EKP ja liikepankit toimivat.

Kansan tietämättömyys tästä tavasta jolla pankkijärjestelmä toimii ja orjuuttaa kansalaiset, on se mikä mahdollistaa tämän orjuutuksen jatkumisen.

Ja ORJUUTUS ei todellakaan ole mikään merkityksetön ylisana, vaan se on kirjaimellinen totuus.

HeppuV

Lisätään vielä, että uusia Nokioitakaan on ihan turha odottaa yliopistoista, jos opiskelijoilla ei ole vapaa-aikaa ja kaljarinkejä, joissa voivat kehitellä tällaista "turhaa". Tätähän ei suomen hallitus vaan tajua, joten allikkoon matkataan.

Appi

Pienet kalja ja viiniringit on kohtuudella opiskelijoille eduksi. Katuja nenänpäällä kyntämällä ei kuitenkaan kovin herkästi synny mitään uutta vaan lähinnä kuolleita aivosoluja ja helvetin huonoja johtajia, joiden ajatukset säilyvät loppuelämän pullossa. Kohtuus siis kaikessa.

rapamaha

Taitaa olla elämänlaadulla mitaten kärkipää tuo häntäpää. Enpä ole kenenkään kuullut tulleen lopullisesti onnelliseksi ylitöistä.

Onhan meillä vastaavasti korkeammat verot, pienemmät palkat, heikompi ostovoima jne.

Oma lukunsa ne sadat otsikot "Maailman parhaasta maasta". Sillä voisi pyyhkiä, sanonko mitä?

Brandheim

Suomalaiset pääsevät eläkkeelle 2-4 vuottä myöhemmin kuin muut EU:laiset (sitä se kaksikielisyys teettää)Muuten sain paremman vakuutussopimuksen Tapiolalta ja siirsin paperit Sammosta sinne.En halua tukea riistäjää.

Myös työsopimuksien irtisanomisien korvaukset ovat muilla huomattavasti paremmat kuin Suomessa.

Myös ruuat ovat edullisempia kuin Suomessa ja asuminen edullisempaa.

Olisiko sähkö suomessa edullisempaa,jos on, niin kohta ei ole.

Onko autokanta hyvä.on mutta vain Suomen ulkoppuolella.

Onko YLE tasapuolinen,on jos kyseessä on kepu, sossu tai kokkeli.RKP:llä on jopa oma kanava ja vihreilla Aamulehti tampereelta.Ei se Persuja haittaa ,heitä haukutaan kuitenkin kaikkialla ja eivät ole olleet valhekeittoa keittämässä.

Tom B

Työaikana ei valttämättä tehdä töitä koska halutaan v*****lla työnantajalle. Tästä asiasta puhui jo yli sata vuotta sitten Frederick Winslow Taylor kirjassaan tieteellisestä johtamisesta. Mutta tätähän EK:n Lammiot eivät tajua.

Lukekaa kirja ennen kuin nolaatte itsenne väittämällä vastaan.

Jet_ti

Björn "mä tarvin kanssa sosiaaliavustusta" Wahlrooskin jäisi ilman reippaita maataloustukia jenkeissä. Se vaan tahtoo Nallelta aina unohtua.

Aina pitää yrittää potkia niitä jotka ovat jo maassa. Muuttaisi Nallekin vaan pois täältä kun niin laiskojen ihmisten kanssa joutuu täällä olemaan.

Varjojen mies

Yrittäkää ymmärtää häntä.

Tuo takinkääntäjien kuningas uhrasi parhaan nuoruutensa Stalinin opeille. Nyt taas vanhuutensa markkinavoimille.

Lestadiolaiset, Jehovan todistajat ja Mormonit olkaapa tarkkoina! Miksei myös, ja varsinkin, ääri-Islamistit. Teille voi olla tulossa mies suuren rahasäkin kanssa. Hän on ehkäpä jo ovenne takana ja astuu kenties juuri sisään. Kunhan nyt ensin vain kääntää takkinsa.

iTri343hb

Jos et ole huomannut, olemme jo reilusti 3/4-kommunismissa, ja yhä vain pahenee koko ajan, verot ja hinnat (inflaatio) nousevat.

Kun lopulta yli 90% palkastasi kuittaa valtio (oikeasti pankit, valtio suojanaamarinaan), eläkeVAKUUTTAJAT ja inflaatio, ja sinä ryömit sosiaaliviranomaisten almujen varassa, HUOMAAT, miksi kommunisti istuu keskeisellä pallilla korporaatiokommunismissa.

Saatat ehkä myös paremmin ymmärtää sen, miksi juuri maailman suurimmat monopolipankkiirit rahoittivat bolshevismin Venäjälle (historiallinen fakta: Jacob Schriffin kultalähetys) ja miksi juuri he nappasivat Neuvostoliiton omaisuuden itselleen pilkkahintaan suuren 'kuponkihuijauksen' jälkeen ja asettivat sitten oligarkit julkisivukseen... tai toisaalta miksi he pitivät tarkasti huolta Karl Marxin maallisemmasta hyvinvoinnista.

Kommunismi on monopolimiehen täydellinen utopia ja unelma.

Teppo Vanamo

Suomessa tilastoissa näkymättömän pimeän työn osuus on niin suuri, että se sotkee yhteiskunnan perusteet täysin. Mutta tämähän on taas näitä "maan tapoja", joilla tavallisia työläisiä on kusetettu kautta aikain. Myös ylitöitä jää kirjaamatta valtaisa määrä tilastoihin.

Se vain tuntuu olevan ikuinen mysteerio, mihin ne rahat katoavat? Ai niin, voidellaanhan niillä tietysti melkoinen määrä byrokratian rattaita ja niveliä, puhumattakaan poliittisen päätöksenteon akseleista ja laakereista. Melkoinen läjä hukkuu myös noihin erorahoihin ja miljoonaeläkkeisiin, matkakorvauksista ja edustusmäärärahoista tulee niistäkin iso summa.

Tästä on ollut seurauksena se, että elämme yhdessä maailman kalleimmista maista, jossa tavallisen duunarin palkka ei riitä edes ihmisarvoiseen elämään. Ja nyt ne vielä meinaa riipiä tuhkatkin pesästä, kun niiden 100 000 000 000 € velkoja ruvetaan perimään rahvaalta. Keväällä päätetään, mistä ne rahat otetaan loppupeleissä, olethan hereillä.

heikkijussila

Mitäs työtä tämä on ?
Pienyrittäjä on muniansa myöten firmassaan kiinni ja tekee töitä 24 tuntia vuorokaudessa valveunissaankin.
Palkkajohtaja taas:
Ollesani edellisessä firmassa palkkajohtajana tein töitä vähän vähemmän kuin yrittäjä, n. 18 tuntia / vrk. Se tarkoitti sitä, että olin läpi vuorokauden tavoitettavissa; mutta myös työkunnossa koko ajan. Normaali työ alkoi noin klo 7, jolloin ns. normaalit toimistotyöläiset vielä pesivät hampaitaan. Päivä saattoi päättyä klo 15-18 riippuen siitä oliko edustustehtäviä illalla. Ja niitä riitti karsittunakin vähintään 3 krt / viikko yökukkumisineen.
.. mutta viikonloppuna ; lauantaina yleensä oli konsertit, teatteriesitykset, kiekkomatsit ja, joihin tulosvastuullinen johtaja aina osallistui.
Sitten piti viihtyä asiakkaiden kanssa niinkuin he itsekin
"lasin" ääressä, yhtä pitkään ellei pantu aika heti piikille, että se loppuu klo xxx.
Käytäntö ja todellisuus heiluivat aina riippuen asiakkaista. Vielä 03:00 puhuttiin joskus maailma paremmaksi ja otettiin yömyssyt. Ja sitten kehuttiin toisiamme. Kotiovea kolkutettiin klo 04:00. Jos avec ei ollut mukana, vastaanotto oli sen mukainen.
... niin ja sitten töihin työkuntoisena, vaikka firmamme pelisääntö on se, että 0 %% aamulla.
Puhutaan työajoista hieman tarkemmalla seulalla.

Tällainen johtotason aktiivinen työ on jopa 5 000 tuntia / vuosi.

MURSU

joka ei osaa tulla ulos Lipposlaisuuden porvarillis kuoresta, olemaan työväenluokan SDP.

Ja AY-jähmeys on samaa SDP:tä, jotka vielä hallitsevat AY:tä (esim Pamissa melkosena seka melskana)

http://www.varastoduunarit.com/forum/index.php/topic,2359.0.html

http://www.varastoduunarit.com/forum/index.php/topic,2382.0.html

tosi kuumaa kähmintää, "onko Inexillä 2 luottamusmiestä?"
Demari/työnantaja peli käsikädessä? Työläisten kirkkaalla enemmistöllä valittu luottamusmies ulos firmasta ! :

http://www.varastoduunarit.com/forum/index.php/topic,2000.0.html

Onko työntekijöille luvassa jälleen ”Maxi Spedeä”.:

http://www.varastoduunarit.com/forum/index.php/topic,2389.0.html

Heli-Kaisa Tapionlinna

Ei kai kukaan tosissaan usko, mitä EK sanoo? EK on vienyt rikkaiden edun tavoittelun sille tasolle, että totuuden puhuminen on unohdettu jo kauan sitten.
En ymmärrä, miksi Suomessa esimerkiksi kuunnellaan Wahlroosin puheita, kun mies on menettänyt todellisuudentajunsa vuosia (vai pitäisikö sanoa miljoonia euroja) sitten.

mr_kalle

+ kaikki kansanedustajat, ministerit jne. ovat 100% työn vieroksujia.

Milloin Wahlroos, yksikään kansanedustaja tai ministeri on tehnyt viimeksi edes sen 1.500 tuntia ruumiillista työtä minimipalkalla (= TES) vieraan palveluksessa (ei siis oman tai perheenjäsenensä omistaman - tai osin omistaman) yrityksen palveluksessa.

Johtoportaan "töitä" kuten hallituksessa istuttuja tunteja ei lasketa...

Esim. kuluneena vuonna näin laskinen Wahlroos, kansanedustajat ja ministerit ovat itse tehneet yhteensä nolla (0) tuntia töitä.

He ovat työtävieroksuva yhteiskunnan roskasakki, työntekijöiden elätit...

3077

Jos Suomityöläinen tekisi edes puolet siitä mitä hän pubissa kertoo täällä asuisi vauras kansa.
Suomalainen ahkeruus,muotoilu,viimeistely,moraali,tuottavuus,työnlaatu, joulupukki ja rölli kaikki tarua.
Pekkasia,laittomia työtaisteluita,ulosmarsseja,saikkuja ja lintsaamisia siinä se on teidän moraali.

bujormanen

Syy: Naisten Osa Aika Työ.

Ongelma ratkeaa välittömästi, kun Suomenkin naiset alkavat tehdä osa-aikatöitä ja saada osa-aikapalkkaa kuten europpalaisissa sivistysmaissa on tapana.

Toimittajilta taas laiskuutta olla selvittämättä mistä tämä tilastoero johtuu. Ja olla kertomatta USA:n ja Japanin vastaavia lukuja.

Vino Pino

Pöllökin ymmärtää, että tässäkin tilastossa on käytetty suurta kusetusta tiedonantajana, vai että Kreikassa tehdään eniten töitä, HAH!!!
Ottakaa nyt järki käteenne ja ajatelkaa itse. Työntekemisen käsitteet pitäisi ensin yhtenäistää ja sitten yrittää verrata.
Muistakaa vanha periaate; vale-emävale-tilasto-hesari

TJii

Koska sain joululahjaksi uuden taskulaskimen, tällainen artikkeli, jossa on numeroita kiinnitti huomioni. Mikäli oikein ymmärsin, vuonna 2008 keskimääräinen työaika oli 1728 tuntia. Noh, tilastokeskuksen sivuilta

http://www.stat.fi/til/tyti/2008/12/tyti_2008_12_2009-01-20_tau_002_fi.html

sain selviile, että vuonna 2008 suomessa oli työllisiä 2497000 ja työttömiä 161000 henkeä, työvoiman ollessa tietysti näiden summa 2658000 henkeä.

Jos siis työlliset tekivät keskimäärin 1728 tuntia töitä, tulee siitä 2497000 x 1728 = 4 314 816 000 tehtyä työtuntia. Jos nyt jaamme nämä vuonna 2008 tehdyt työtunnit työvoiman määrällä, saamme 4 314 816 000 / 2 658 000 = 1623 tuntia.

Siis jokaiselle työvoimaan kuuluvalle, työttömät mukaan lukien, olisi vuonna 2008 riittänyt 1623 tuntia töitä, eli 40,5 täyttä 40 tunnin työviikkoa.

Onkohan tilanne kahdessa vuodessa paljon muuttunut? Eikö olisi parempi jakaa, jos vain suinkin mahdollista, työt tasaisemmin?

Isäni kyllä jo aikoinaan opetti että : vale, emävale, tilasto.

donCarlos

Silloin kun laaditaan tällaisia tilastoja, artikkeleista puhumattakaan, pitäisi ensi ottaa selvää, mitä nämä tiedot pitävät sisällään.

Kuten monesta kommentista on käynyt ilmi, eri maiden tilastot on laadittu eri lähtökohdista. Jos ja kun niitä sitten vertaillaan keskenään, lopputulos on mitä on!

Mielestäni yhtenä elementtinä olisi pitänyt olla kokoaikaiset työntekijät, ja niitä sitten vertailtu keskenään. Ja toisena osaaikaiset, joita taas olisi vertailtu keskenään.

Nyt tuossa artikkelissa on sekotettu sekä koko- että osa-aikainen työnteko, ja soppahan siitä silloin syntyy.

Ja sitten puhutaan vuosittaisesta tuntimäärästä; kuka sen osaa hahmottaa, paitsi tilastoista innostuneet. Olisi kannattanut puhua mieluummin viikottaisesta työajasta, ja miten se poikkeaa normaali viikkotyöajasta, joka meillä on perinteisesti ollut 40 h/viikko. Joillain se on fyysisesti lyhyempi, pekkasista ym. seikoista johtuen, mutta vertailukohdat pitäisi aina olla samanveroisia.

Toinen vastaava asia, joista kirjoitellaan, on vuosiloma. Normaalisti vuosilomalain mukaan lomaan lasketaan mukaan lauantait, mutta on aloja, joissa lauantaita ei lasketa. Sitten vertaillaan lomapäiviä, joilloin siinäkään ei silloin koskaan päästä oikeaan lopputulokseen, kenellä on oikeasti enemmän tai vähemmän lomasta johtuvaa vapaa-aikaa!

ksr

Euroopan kovimmat verot, kalleimmat hinnat ja pienimmästä päästä olevat palkat. Onneksi työaika sentään on lyhyt - paitsi, että ei olekaan. Samaan syssyyn tuli tieto, että suomalainen sosiaaliturva on niukka verrattuna muiden maiden vastaavaan. Hieno malli.

Jouko Heyno

On kovin jännää, että joidenkin päähän ei mahdu, että - väinpastoin kuin vaikkapa "Amiriikassa" - Suomessa noilla veroilla maksetaan niitä palveluja, joita veroista valittajat jatkuvasti käyttävät. Samaan aikaan, kun vaaditaan lisää rahaa koulutukseen, vanhusten hoitoon, terveyspalevluihin j.n.e., vaaditaan verojen leikkaamista. Yhtälö on mahdoton. Ratkaisukin on olemassa: Laskekaamme veroja ja antakaamme sairaille "unipiikki", vähän niin kuin vanhoille koirille.

Vaihtoehtojakin voi eisttää, mutta ne olisi hyvä perustella - vai pyritäänkö taas vanhaan taistolaisten tavoitteeseen (aparoksaalisesti uusliberaalien puheissa) - että valtio maksaisi verot?

Kallevi

Kukaan ei väittänyt, että EK olisi duunarien etujärjestö, mutta siinä kyllä olet oikeassa, että ei vasemmistokaan ole sen hurskaampi näissä asioissa. Työ, ja viime kädessä vaikka pakkotyö, kuuluu vahvasti vasemmistolaiseen ideologiaan. On aina kuulunut ja tulee aina kuulumaan. Mitään vasemmistoa ei voi kuvitellakaan ilman, että kyse olisi nimenomaan työn ympärille rakentuvasta politiikasta. Työ on vasemmistolle hallinnan väline jopa suuremmassa määrin kuin se on koskaan ollut porvareille.

Radikaalina pidetty Paavo Arhinmäki esimerkiksi haluaa jatkaa oppivelvollisuutta niin alku- kuin loppupäästäkin, ja hän on toistellut Bill Clintonin mantraa, jonka mukaan mikä tahansa työ on parempi kuin ei mitään työtä. Vasemmistolaisessa ideologiassa elämä on sovitettava työhön sen sijaan, että työ sovitettaisiin elämään. Tämä johtuu siitä, että vasemmistolaisuus perustuu yhdenmukaisuuden ihanteeseen: kaikki ihmiset on sidottava mahdollisimman tiukasti valtioon ja sen instituutioihin, ennen kaikkea institutionalisoituun koulutukseen ja työhön.

koito

Täysiaikainen työaika on Suomessa poikkeuksellisen lyhyt. Lisäksi tilastoissa oli eräitä kyseenalaisuuksia.

Muualla kuitenkin työvoimasta suurempi osa on osa-aikaista. Meillä vastaavasti on enemmän työttömiä, joukossa paljon niitä, jotka muualla tekisivät osa-aikaista työtä.

Minusta Suomessa ei silti tarvitse pidentää täysiaikaista työaikaa ja osa-aikaisen tekemistäkin voisi helpottaa, jos samalla poistetaan työllistämisen ja työllistymisen esteitä, niin että nuoria, vanhoja ja työttömiä saadaan enemmän töihin.

Juuri kukaan ei halua tehdä mistään hinnasta vuodesta toiseen niin pitkää työpäivää kuin Jorma Ollila tai Björn Wahlroos ovat tehneet. Jos sellaista tekee vain vähän aikaa, ei pääse heidän palkoilleen.

kaijakuopila

Turha kuvitella, että Suomen kaltaiseen kalliiseen ja matalapalkkaiseen maahan osuisi "oikeita maahanmuuttajia". Sairaien hyysäreiden vuoksi tänne osuu vain sosiaalisten etujen hyväksikäyttäjiä - uskonnollisia fundamentalisteja.
Wahlroskin mainittiin keskusteluissa ja hänne osaamisensa liittyy ainoastaan kansan kusettamiseen ja suomalaisten mm pankkien luotsaamiseen ulkomaalaiseen omistukseen, kun on ensin optioinsa rahastanut. Mitähän äijä taas hautoo myytäväksi, kun on hiljaista. Ulkomailla on toki huomioitu suomalaisten köyhyys ja uupumus.