Torstai 19.10.2017

Bloomberg selvitti: näin laman syylliset rikastuivat

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.12.2010 16:56
Päivitetty: 
28.12.2010 17:01
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Bank of America on varaillut epätavallisia verkko-osoitteita. Taustalla saattaa olla pelko tulevasta paljastuksesta.

Syksyllä 2008 romahtaneet Yhdysvaltain finanssimarkkinat ovat saaneet läpi tahtonsa lähes kaikessa, mitä on kehdattu vaatia, kirjoittaa uutistoimisto Bloomberg.

Kansainväliset finanssipelurit ja investointipankit ovat Bloombergin kokoaman aineiston mukaan onnistuneet jarruttamaan, kaatamaan sekä muuttamaan melkein kaikkia uudistuksia, joita rahoitusmarkkinoiden vakauttamiseksi on yritetty tehdä sitten finanssikriisin.

Uutistoimiston haastattelemien lähteiden mukaan kriisiytyneet ja yhdysvaltalaisten veronmaksajien tukeen turvautuneet pankit, kuten Bank of America, Citigroup ja Goldman Sachs ovat kuitanneet aiheuttamansa talouslaman lähinnä olankohautuksella.

- Jo helmikuussa 2009 oli aivan selvää, että nämä pankit pääsevät pälkähästä, kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entinen pääekonomisti Simon Johnson sanoo Bloombergin haastattelussa.

Toimiston keräämä data kertoo, että viimeiset kaksi vuotta ovat olleet huippuvuosia Yhdysvaltain suurimmille investointipankeille. Bloomberg on käyttänyt arviossaan investointien ja sijoituskaupan tuottoa. Esimerkiksi arvio Citigroupin, eniten julkista tukea saaneen pankin toiminnasta on jopa 14 prosenttia parempi kuin neljä vuotta sitten 2007 lopussa.

Lobbaajat onnistuivat

"Kuuntelemme yhä niitä samoja henkilöitä, joiden arviointivirheet alunperin johtivat ongelmiin."

Bloombergin asiantuntijoiden mukaan syy finanssimaailman suurten menestykseen on siinä, että Wall Streetin, eli Yhdysvaltain finanssimarkkinoiden lobbaajat ovat onnistuneet jarruttamaan valtiovallan yritykset rajoittaa markkinoiden riskialtista käyttäytymistä.

Esimerkiksi pian talousromahduksen jälkeen valittu presidentti Barack Obama nimitti talousasioiden johtopaikoille henkilöitä, jotka ovat aiemmin toimineet johtavilla paikoilla romahdukseen ajautuneessa finanssibisneksessä.

Bloombergin mukaan elinkeinoelämän ja Yhdysvaltain poliittisen eliitin läheiset suhteet johtivat siihen, että riskejä kaihtamattomat finanssipelurit vakuuttivat lainsäätäjät virallisen sääntelyn tarpeettomuudesta. Siksi vuoden 2008 kaltaisten finanssikriisien estämiseksi tehdyt toimet ovat jääneet pääosin toteuttamatta. Toimien lykkäämisellä on nimellisesti autettu taloutta takaisin kasvu-uralle, mutta tosiasiassa mitään ei tulla tekemään, Bloombergin asiantuntijat varoittavat.

- Kuuntelemme yhä niitä samoja henkilöitä, joiden arviointivirheet alunperin johtivat ongelmiin. Tämä on käsittämätöntä, sillä me käytännössä tuhosimme maailman suurimman talouden. Syy oli pankinjohdon tekemissä virheissä, Citigroupin entinen varatoimitusjohtaja John Reed arvioi Bloombergille.

Reedin mukaan vain 25 prosenttia niistä lupauksista vakautustoimista, joita finanssivalvojat antoivat, on toteutettu. Loput on estetty finanssilobbaajien vastustuksella.

Avoimuus pelottaa

Asiaa kuvastaa se vastustus, jonka pankinjohtajien palkitsemistapojen avaaminen julkisiksi on nostanut. Baselin kansainvälistä pankkitoimintaa valvovan komitean ehdotuksen on tarkoitus, että markkinavoimat voisivat itse valvoa pankinjohtajien palkkioiden oikeudenmukaisuutta.

Euroopan finanssialan yhdistyksen mukaan tästä ei olisi mitään merkittävää hyötyä kenellekään, kirjoittaa New York Times. Nykyinen EU-sääntely ei vaadi pankinjohtajien kaikkien bonusten ja lisien julkistamista.

Uusi Suomi kertoi eilen, että Bank of America - yksi pelastetuista jenkkipankeista - on varaillut epätavallisia verkko-osoitteita. Asiantuntijat uskovat tämän johtuvan Wikileaks-sivuston tulevasta vuodosta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

iTri343hb

"If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, the banks and corporations that will grow up around them will deprive the people of all property until their children wake up homeless on the continent their Fathers conquered...

I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies... The issuing power should be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs."

~Thomas Jefferson

Penttijuhani

ovat myös "toteutuneet" eli varoitukset on unohdettu. Eisenhower, joka oli presidentti, sotilas, konservatiivi, varoitti militarististeollisesta yhtymästä, joka voi ottaa maan valtaansa ja tuhota sen perinnäiset arvot. Nyt USA:n sotilasbudejetti on suurempi kuin kaikkien muiden valtioiden yhteensä. Mitä se on tuottanut? Karmeaa, selvittämätöntä tuhlausta Irakista Afganistaniin. Tekniikkaa, jolla tapetaan omassa maassaan ja kodeissaan asuvia perheitä "terroristeina" painamalla nappia tietokoneen vieressä USA:ssa. "Epäiltyjen" sieppauksia ulkomailla ja sulkemisia vankiloihin ilman tuomiota ja tutkimisia.

Ikivanha rikos, alunperin "kuolemanstynti" ei ollut pelkästään "ahneus" vaan myös "rahan teko rahalla." Siis keinottelu; joku toinen muualla kun maksaa siitä, aina. Lisäksi US Dollarin arvo jätettiin varmistamatta, kun se tuli viimeistään tehdä NL:n sortumisen jälkeen. Sitä sen kun painetaan. Katteena on USA:n varallisuus. Ja se sen kun laskee, kun painetun rahan määrät sen kun nousevat. Tämä nyt on vastoin alkeellisinta tervettä järkeä, mistä ei valitettavasti jaeta talouden "Nobeleita."

iTri343hb

Rahan liikkeelle laskun kontrollointi on suurin yksittäinen vallankäyttötapa ja -mahdollisuus.

Se on nyt yksityisellä liikelaitoksella.

Tilanne synnyttää köyhyyttä ja jatkuvaa lisääntyvää köyhtymistä ja ostovoiman sulamista.

Asiaan on olemassa VAIN yksi korjaus, jossa pankit velvoitetaan toimimaan rahalaitoksina ilman oikeutta monistaa valtion valuuttaa.

Kun ainoastaan valtio voi luoda luottoja osittaisvarantoon perustuen, on tuo Jeffersonin vaatimus toteutunut, jossa "issuing power" on palautettu ihmisille.

Ihmisten maksamien verojen määrä putoaa noin 90% tuon muutoksen myötä ja valtion omavaraisuus, riippumattomuus ja itsenäisyys kasvavat potenssiin sata.

iTri343hb

... valtion 100% omistamalle pankille.

Tällöin muuttuisi koko kansakunnan asema torpparin asemasta turvatuksi. Asuntolainojen lyhennyksien suorittaminen valtiolle alkaisi korvaamaan jo käsistä karanneen verotuksen.

Siirtymän jälkeen noin vuodessa, kahdessa, meillä olisi edessämme Euroopan vapain ja omavaraisin yhteiskunta, Suomi.

Sibeliuksen Finlandia-hymni on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Valitettavasti tuolloin saavutettu itsenäisyys oli lumeitsenäisyys juuri Suomen Markan vuoksi.

Nyt olisi aika todellisen itsenäisyyden, tai orjuutus syvenee eikä sen karkoittamisesta ole tietoakaan.

"--- ... sä että karkoitit orjuuden... --"

J. Mikkola

...hengenvaara, joka ilmaantuu niiden tahojen ylle, jotka rohkenevat ottaa asian esille.

Historia kertoo jälleen mitä tapahtuu, kun yksityisten pankkien "monistamis oikeus" otetaan pois. Henki lähtee...vaikka valtionpää mieheltä..no problem.

Wikileaksin "ansiosta" nämäkin keskustelut voidaan kohta lopettaa, tai siirtyä pullopostien lähettelyyn.

Pässit määkii narussa, kuinka hienoa on wikileaksin toiminta. Kohta määitään vielä kovempaa, kun netistä löytyy ainoastaan YLE ja foreca. Olihan se sen arvoista. Nyt tiedämme keitä ovat bätmän ja robin, ja sen, että sodassa tapetaan siviilejä. Omassa positiivis big brother "reality" elämässäni en ole havainnut mitään äsköisistä, joten kyllähän se järkyttää.

Tai sitten olen vaan v*tun tyhmä, ja kohta olen teuraalla. Villat on jo keritty.

J. Mikkola

...nukkuu yönsä?? Toivottavasti erittäin huonosti. Mies joka lopetti sähköisen keskustelun, sekä kriittisen arvioinnin maailman tilasta.

Dalai Lamallakin olisi jo vaikeuksia säilyttää myötätuntonsa tuollaista KOKO MAAILMAN JUUDASTA kohtaan.

Päivä jolloin selkäänpuukotus, kaksinaamaisuus, takinkääntö, ym. vehkeily sai kasvot. Assangen koiranpentu lärvi, joka tulee kertomaan, että auta minua, minua jahdataan, koska haluan kertoa yleistä tietoa, mitä sinun sirkushuveilla kyllästetty pääsi ei suostunut vastaanottamaan.

Ed Göran

On aivan selvää, että jos lopetamme aineellisen rikkauden kuten samppanjavispilöiden, ulkomaankaukomatkojen ja verovapaiden talletusten himoitsemisen, niin samalla hetkellä niiden arvo romahtaa.

Kannattaa himoita hyviä ihmissuhteita, kunnon ruokaa ja leppoisaa menoa.

Kun kuolema tulee vain elämätön elämä ja kokemattomat kokemukset harmittavat - materia on merkityksetöntä.

salakankee

"Kun oikeus monistaa rahaa poistetaan, poistuvat ongelmat."

Annetaan yksityiselle pankille oikeus painaa rahaa. Samalla tavalla kuin kasino pelaa omilla poleteillaan.
Eikö se ole taivaallinen olotila? Tätähä me on aina haluttu?
Oma rahapaja, oma raha, silloin kaikki on hyvin.
Sitähän nuo PerSutkin määkii; antakaa meille omat poletit! Maailma pelastuu

observator

Katsokaa hyvät ihmiset "Money masters" elokuva ja oppikaa. Tai "money is debt" tai "zeitgeist addendum" edes.. Niin ja pankkiirit on keskiajalta asti olleet juutalaisia (heidän oppinsa haluaa hallita aina muita uskontoja - sanovat goyimiksi heitä).

Holokaustitarina ym. on sitten tehty että ihmiset säälisivät jutkuja. Hienoa psykologian hyväksikäyttöä kyllä. Samoten länsimaisen nationalismin tuhoaminen (Hitler ja Amerikan grand fatherit Jefferson, Franklin, Washington, Lincoln olivat aina juutalaisrahajärjestelmää vastaan) - mutta miten kävi..

MURSU

on vasta sitten, kun kaikki rohmuttava on jo käsissä, eikä löydy mitään tahoa jonka vielä rohmuaisi itselleen.
Se on rohmuajalle kammottava hetki, niin tyhjää ettei sitä käsittää voi, se on niin syvä hiljaisuus, että omat aivotkin soivat päässä. Kaikki on siinä, mitään vastausta ei tule yhden sanan kysymykseen jonka rohmu silloin tekee....miksi?
Kukaan ei hurraa...ei aplodeeraa..vain säälivien katseiden läpitunkema hiljaisuus...se on loppu...it´s over, man..

Jonain päivänä tuo on ehkä totta, ehkä jonkin sadan vuoden kuluttua...ehkä..mutta jonain päivänä se on loppu. It´s over.

IsoKimppuLimppuja

piskuisessa, silloin vielä itsenäisessä Suomessa SKOP:n entiset johtajat pantiin valvomaan valtion piikkiin menevää kaikkien pankkien yhteistä Roskapankkia. Enkä nyt mitenkään syytä erityisesti säästöpankkilaisia. Samassa suossa olivat kaikki pankit, yksi vain uhrattiin ja muiden oasakkeenomistajat tai johto pelastettiin. Aivan kuten jenkkilässäkin sittemmin.