Tiistai 18.6.2019

Ennen 4000 €/kk – jatkossa 1750 €/kk

Luotu: 
21.1.2011 15:59

Eduskunta on hyväksynyt lakiesityksen kansanedustajien sopeutumiseläkkeestä.

Jatkossa edustajatoimen jälkeen kansanedustajille maksetaan määräaikaista sopeutumisrahaa eläkkeen sijaan.

Tähän asti kansanedustaja on voinut saada täyden eläkkeen jätettyään eduskunnan 40-vuotiaana. Esimerkiksi Janina Anderssonin (vihr.) päätös jättäytyä eläkkeelle aiheutti kohun sopeutumiseläkkeestä vuonna 2009. Tuolloin 38-vuotias Andersson saisi halutessaan 3800 euron eläkettä.

Sopeutumisrahan taso määräytyy sekä edustajantoimen pituuden että edustajan palkkion perusteella. Sopeutumisrahan suuruus on vähintään 28 prosenttia edustajapalkkion määrästä, eli noin 1 750 euroa kuukaudessa, eduskunta tiedottaa.

Sopeutumisrahaa vähentävät täysimääräisesti sekä ansiotulot että pääomatulot. Sopeutumisrahaan on oikeus vähintään 3 vuotta edustajana toimineella. Kansanedustajien vanhuuseläkkeen ikärajana säilyy edelleen 65 vuotta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

kpyora

Jos nykyisillä eduilla on ollut selvästi vaikeuksia rekrytoida kunnollisia työntekijöitä taloon, alkaa tuo näyttää sitlä, että lopuistakin halutaan eroon. Nelosketjua eduskuntaan ja kakkosketju MEP:ksi. Ykkösketju ei edes katsele kansan edustamista noilla palkoilla ja eduilla.

tapio_o_neva

Miksi ei kansanedustajille tasavallassakaan työmarkkinatuki kelpaa? Miten kansanedustajasta tulee sosiaalipoliittisesti joku erityisvammainen eduskunnassa? Saako hän sieltä jotain säteilyä, jota tekee hänen asemansa jollain lailla muita heikommaksi? Revähtävätkö siellä äänijänteet televisioiduissa täysistunnoissa huutelusta?

Mikä eduskunnassa työympäristönä on sellaista, että se tuottaa tarpeen työkyvyttömyyserityistukiin?

Hymiö

Tuohon olisi pitänyt säätää alaikäraja. Sehän se tuossa Janinankin tapauksessa mätti. Unohtui villakoiran ydin.

Samaten etu pitäisi rajata maksimi kahdeksi vuodeksi. Ja sekin olisi antelias ratkaisu.

Ikuisuustukia pitäisi vältää, ne haisevat tosi pahalle.

v.i.p.

Kyllä puoli vuotta pitää riittää torkkupeitosta vierotukseen.

Seassa on, yhden käden sormin laskien, muutama jotka edistävät kansan yhteistä asiaa, oikeasti itsenäisesti ajatellen. Puolen vuoden kunnollinen toipumisloma, tuolla yli kolminkertaisella normaali-ihmisen eläketulolla, olisi pitänyt heillekin riittää.

Ymmärrän kyllä, että reaalielämään paluu ottaa koville. Jo tästä päätöksestä näkee, millainen kuilu on ajattelemisen ja syöttöporsastorkkujen välillä.

tapio_o_neva

Kyseessä on pahanlaatuinen kannustinloukku, joka estää ihmisen paluun työnelämään.

Janina Anderssonkaan tuskin milloinkaan palaa enää työelämään eikä jatka tuhoisaa työtään 68-vuotiaaksi vaikka Timo Laatunen näin haluaisikin EK:ssa. Siinä meni hukkaan 28 vuotta suomalaista työelämään kannustinloukussa.

Filatovkin on sanonut yhdessä Kokoomuksen kanssa, että työnteon pitäisi olla aina se kannattavin vaihtoehto.

Hoitoalalle kaivattaisiin työvoimapulan vuoksi niin Arja Alhoa kuin Marjut Kaarilahteakin. Katainenkin sanoo, että pitää olla "auttavia käsiä".

Nyt auttavat kädet vain sopeutuvat.

tim

Kataisen "auttavista käsistä" sen verran, että sanoi tv1 kyselytunnilla torstaina omaishoitajien olevan vain edunsaajia. Minua se ainakin loukkasi en tiedä muista mutta on aikamoista ihmisten aliarvioimista sehän sopii hänen linjaansa.

tapio_o_neva

Jyrki Kataiselle lienee arvosana 6 lyhyestä matematiikasta. Hänelle Sari Sairaanhoitajan 500 000 000 euron palkankorotus ja hoitaja- sekä lääkäripula tai hoidon porrastaminen rahassa rypeville omaishoitajille eivät kuulu samaan yhtälöön.

Kyse on vain sitä, että niin äidinkielen ainekirjoitusten taso kuin matematiikankin harrastus on romahtanut Suomessa, joten tämä algebran hallinta on vähentynyt suuresti.

Siksi ei osata laskea asuntolainoja eikä mitään, vaikka on Excel Työmies-askin kannen sijaan.

tikki

tässä näemme luettuna koko suomenkansa minkälaiset ihmiset päättävät meidän eteenkin köyhien ja vähävaraisten tulevaisuudesta. mitä tämä sopeutumisraha merkitsee. eipä vaan näy minun kukkarossa tuommoisia rahoja, eikä tule muitakaan sopeutumisrahoja kun työt loppuu. 3kk katsoo soskun tantta tilit taaksepäin, ja jos heidän laskelmat menee 3kk tienatun yli ei tule penniäkään. maksa siinä sitten vuokrat ja ruoka!!!

Piski Uskii

Aikoinaan Russell viisaudessaan motkotti kun Hegel sekoili matemaattisilla pohdinnoillaan.

Jotain kertonee nämä "pohdintojen" kummallisuudet:
Miksi tiukkapipoisista Itämeren suojelijoista tulee hartaita agraariviiteryhmän edustajia? Tai, että yleensä menestyy viiteryhmässään ilman "mustia silmiä"? ...?

Lapitiellä luulisi olevan vähiten viiteryhmänsä etuja puolustettavana harjoittaessaan "vihreätä politiikkaa" yleensä.

Toisaalta, Sasi omatekoisena irvailijana imaami- ja minareettipohdinnoillaan kuin Lehtomäki ja Haatainen paskalakivauhdittajina, ovat yhtä kummajaisia!