Lauantai 20.7.2019

Rankka kyselytulos: Euro hajoaa 2016 mennessä

Luotu: 
28.1.2011 16:29

Vuonna 2016 euroalue on hajonnut. Tätä mieltä on 59 prosenttia Bloombergin kyselyyn vastanneista eurooppalaisista sijoittajista ja pankkiireista. Joka kymmenes sijoittaja uskoo, että ensimmäinen euromaa irtoaa rahaliitosta jo kuluvan vuoden aikana.

Bloombergin kysely ajoittui Davosin talousfoorumin alle. Uutistoimiston haastattelema John Lipsky uskoo myös, että kansainvälinen valuuttarahasto IMF voi joutua tukemaan jotain Euroopan huojuvista talouksista. Lipsky on IMF:n varajohtaja.

- Koskaan ei saa sanoa ei koskaan. Jos tarve tulee, seisomme eurooppalaisten kumppaneidemme rinnalla ja tuemme heitä, Lipsky sanoo Bloombergille.

Tukeminen tarkoittaa käytännössä valuuttalainaa kansallisen talouden pitämiseksi pystyssä. IMF osallistuu euromaiden lainatalkoisiin jo nyt yhdessä Euroopan väliaikaisen vakausrahaston kanssa tukemalla Kreikkaa ja Irlantia.

- Sijoittajat voivat yllättyä iloisesti. Uskon, että euroalueella on poliittista tahtoa taloudellista voimaa pitää euromaat yhdessä, Lipsky sanoi.

Poliittinen tahto on kuitenkin alkanut jo rakoilla euromaista suurimmassa Saksassa, jossa liittokansleri Angela Merkel ja Saksan pankin toimitusjohtaja Josef Ackermann ovat kinastelleet julkisuudessa siitä, kenen pitäisi osallistua euroalueen vakauttamistoimiin ja kenen kukkarosta rahat pitäisi ottaa.

Merkel ehdotti muutama viikko sitten, että Euroopan alueella toimivilta pankeilta pitäisi periä pääomasta kertavero, joka siirrettäisiin vakausrahastolle. Näin vuonna 2013 aloittava pysyvä euroalueen vakausrahasto saisi noin 50 miljardin euron pesämunan.

Samaan aikaan Euroopan hyvin pärjäävät taloudet, joiden joukkoon Suomikin kuuluu, ovat olleet haluttomia lisäämään takuitaan vakausrahastossa. Tämä on nostanut närää Ackermannin ja Merkelin välille.

Ratkaisuna näyttäisi olevan vakausrahaston sääntöjen muuttaminen siten, että 440 miljardia euroa riittäisi paremmin. Tällä hetkellä vakausrahasto on voinut käyttää vain noin 300 miljardia euroa euromaiden talouksien rahoittamiseen, jotta rahaston oma luottoluokitus ei vaarantuisi.

Suomi on jo hyväksynyt eduskunnassa sen, että valtio tuplaa pottinsa vakausrahastossa nykyisestä 8 miljardista 16 miljardiin.

Euroopan talouskomissaari Olli Rehn on vihjannut Wall Steet Journalissa, että Espanjan kriisipankit eivät välttämättä läpäise kriisitestiä enää uudestaan. Espanjan pankkeja vaivaa nyt pääomapula, joka on johtanut epätasapainoiseen luotonottoon.

Jaa artikkeli:

Kommentit

jussi vaarala

markkinointimanipulaatiota sille että saataisiin euro kaadettua ja eu samantien

mikään ei olisi amerikkalaisille parempi vaihtoehto kuin tuo - eikä venäläisille ja kiinalaisille huonompi

ja euron ja eu:n hajoaminen asettaisi euroopan välittömästi keskinäisten kahinoiden potentiaaliseksi kentäksi

siis mitään ei pidä nyt niin varjella ja suojella kuin euroa ja eu:ta

vaikka niitä mistä muista syistä tahansa vastustaisi niin noista syistä niitä pitää kannattaa

Gregor S.

Euro on yhdentymishurmioisen politiikan tuote, joka oli talouspoliittisesti tuomittu tuhoon jo syntyessään. On selvää, että tuotantorakenteeltaan, taloudelliselta asemaltaan ja kulttuuriltaan niin erilaiset maat kuin euroalueen maat nyt ovat, eivät voi menestyksellisesti toimia yhden valuutan ja saman koron puitteissa. Euro oli poliittinen projeksi, jonka taloudellista laskua me suomalaiset olemme nyt ja kauas tulevaisuuteen maksamassa. Joten antaa mennä vain: parempi kertainen rytinä kuin ainainen kitinä.

Judgement Day

USA:n Päivittäinen budjettivaje n. USD 4 MRD

USA:n Päivittäiset sotilasmenot n. USD 1.8 MRD

Ilmasto- ja päästökauppa ja kaikki mahdollinen raaka-aineilla ym ym ym keinottelu on ko. Jplehtisen mainitseman kansanosan virittelemä keksintö, ja suurelta osin nykyisen finanssikriisin ja meneillään olevan raaka-aineiden ilmapallomaisen hintojen nousun aiheuttaja. Esim kuparilla keinottelu wallstreetin lasipalatsin 88 kerroksessa on huomattavasti kannattavampaa kuin sen louhiminen Chilen Atacaman autiomaasta.
Tämän spekuloinnin voi hoitaa myös valkoinen kauluspaita päällä hihat käärittynä, Atacamassa tarvitaan haalarit. Tosin Rothschildeillä on omat kaivokset Chilessä ja pankit NY:ssä

“Se kuka hallitsee mediaa on vastuussa nykyisistä trendeistä ja moraaliarvoista sekä paljolti myös kulttuurista: Eli toisin sanoen, se kuka hallitsee mediaa on vastuussa ihmismassojen manipuloinnista ja käyttäytymisestä. Ja kuten sen jo Edward Bernayskin totesi kirjoituksen alussa, ihmismassojen hallitseminen propagandalla on täysin mahdollista (median avulla siis), ja että “ne jotka hallitsevat tätä näkymätöntä mekanismia ovat yhteiskunnan todellinen hallitseva voima”.

http://moranen.blogspot.com/2008/02/juutalainen-mediakontrolli_01.html

Mark I

Ei kyseessä ollut "eurooppalaiset sijoittajat ja pankkiirit", vaan Bloomergin asiakkaat, ympäri maailmaa.

"Respondents in the poll completed this week of 1,000 investors, analysts or traders who are Bloomberg customers were almost evenly divided about whether the euro area will eventually collapse. Most of the 45 percent who anticipated a breakdown said it wouldn’t occur in the next five years; 48 percent said it would never happen."

http://www.bloomberg.com/news/2011-01-25/greece-default-with-ireland-bre...