Tiistai 17.7.2018

Näin ajattelee tuleva eurolegenda - ”Muiden tuskasta huolimatta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.2.2011 16:01
Päivitetty: 
4.2.2011 16:02
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Eurooppalainen valtiomiesluokka kutsuu Angela Merkeliä, jos uskomme Bloombergin analyysia.

Maaliskuussa pöytään lyötävä toimenpidepaketti euroalueen talouksien ja euron pelastamiseksi saattaa hyvinkin nostaa Saksan liittokansleri Angela Merkelin lopullisesti eurooppalaisten suurhenkilöiden joukkoon.

Uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa kauniisti Merkelin ansioista euron kriisin hoidossa. Hänen politiikkansa saattaa hyvinkin viedä euron ulos omasta umpikujastaan: Espanja nosti eläkeikäänsä, Kreikka leikkasi palkkoja ja Portugali aloitti suurimman julkisen talouden uudistusohjelman 30 vuoteen.

Nämä kaikki ovat tulosta Merkelin vaatimuksista ja toimista. Jos euro pelastuu ja vakausrahaston suunniteltu tehtävä onnistuu, liittokansleri Merkel sulkee Bloombergin analyysin mukaan eurooppalaisen unelman ympyrän:

- Saksalaiset johtaja aseistivat Euroopan keskuspankin 1990-luvulla taistelemaan inflaatiota vastaan, mutta epäonnistuivat kunnollisen euronlaajuisen kontrollikoneiston luomisessa, Bloomberg kirjoittaa.

Tämä puute eurossa johti siihen, ettei yksikään euroon liittynyt kansantalous ole kärsinyt rikkoessaan rahaliitto Emun sääntöjä. Näiden maiden joukkoon kuuluu myös Saksa.

Ote kiristyy

Nyt Merkel on ottamassa Saksalle vakausrahaston avulla tiukempaa otetta rahaliiton muista, erityisesti huonosti pärjäävistä maista ja niiden talouspolitiikasta.

Otteen lujuus on yllättänyt jopa toistaiseksi Merkelin ja Saksan näkemysten rinnalla seisseen Ranskan, joka asettui tänään Brysselissä epäilevälle kannalle Merkelin suunnitelmia kohtaan.

Maaliskuun paketti mahdollistaisi sanktiot niille euromaille, jotka päästäisivät julkisen talouden vajeen yli sovitun 3 prosentin. Samalla vakausrahaston tuen vastaanottaminen antaisi rahastolle mahdollisuuden vaikuttaa vastaanottajamaan talouspolitiikkaan.

Ranska on esittänyt, että vakausrahaston jäsenet voisivat ostaa alennuksella takaisin omia velkojaan rahastolta. Näin järjestelmä tasaisi velkakuluja ja helpottaisi velkaantuneiden maiden asemaa.

Saksa vastustaa tätä ehdotusta, sillä se on nyt Angela Merkelin johdolla ilmoittanut epäsuorasti olevansa kyllästynyt toimimaan jatkuvasti maksumiehenä heikommille talouksille. Velkakirjojen takaisinosto alehinnalla tarkoittaisi tulonsiirtoa rikkailta euromailta köyhille.

Kilpailukykyä

Merkel ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy pitivät tänään tiedotustilaisuuden, jossa he kertoivat uudesta "kilpailukykypaketista". Pakettiin on uumoiltu esimerkiksi eläkeiän nostamista yhteiselle tasolle, palkankorotusten inflaatio-sidonnaisuuden poistamista ja muista toimista euroalueen talouksien vakauttamiseksi.

Bloombergin mukaan Merkel on onnistunut kääntämään Ranskan Sarkozyn puolelleen useissa yhteistä talouspolitiikkaa ajavissa päätöksissä. Merkelin tavoitteena näyttäisi olevan vähintään työlainsäädännön yhdistäminen ja palkkaerojen tasaaminen euroalueella.

Jos Merkelin politiikka todella onnistuu, Euroopan talous näyttää paljon nykyistä saksalaisemmalta. Suomi on ollut aktiivisesti Saksan tukena uudistuksien puolesta.

Erinomaisen kuvan Merkelin talouspoliittisesta ajattelusta antaa lainaus eräältä Bloombergin haastattelemalta talousjohtajalta: "Saksan politiikka on selvä: he eivät ole kiinnostuneita siitä tuskasta, jota uudistukset aiheuttavat. Ainoa, mikä merkitsee, on talouden vakaus ja yhteiskunnan talousuudistukset."

Bloomberg tulkitsee tämän lähestymistavan johtuvan Angela Merkelin taustasta itäsaksalaisena fysiikkaa tutkineena tiedenaisena. Yksi on kuitenkin varmaa: Merkel ei aio luovuttaa euro-projektia. 

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Voi voi

Pahoin pelkään että nykyinen eduskunta on ymmärtänyt demokratian ihan väärin. Se ei ole sitä, että kun kerran tulee valituksi, niin voi jakaa vaikka kaikki kansan varat jonnekin kysymättä kansalta yhtään mitään, ihan ilmoitusluontoisesti, ja vieläpä jakaa ne vaikka ihan muille maille ulkomaille.

Suomen hallitus valmistautuu antamaan lisävakuuksia Euroopan vakausrahastolle. YLE Uutisten hallituslähteistä saamien tietojen mukaan Suomen on varauduttava jopa 16 miljardin takauksiin nykyisen 8 miljardin sijaan.
http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/01/suomi_varautuu_mittav...

Vertaa:
Kotitalouksien tuloveroja kertyi vuonna 2009
22,5 miljardia euroa.
http://stat.fi/til/vermak/2009/vermak_2009_2010-03-01_tie_001_fi.html

Voi voi

Kysymys on erittäin syvälle käyvästä ja poikkeuksellisesta rajoituksesta perustuslakiin, joten muutos täytyy tehdä perustuslakia muuttamalla, ei tavallisella lailla.

HE 309/1993 vp:n mukaan syvälle käyviä, poikkeuksellisia tai summaarisia rajoituksia ei voida tehdä tavallisella lailla.

järkevästi ajatellen

ja talouksien tulisi tulla jatkuvasti toimeen omillaan eli burjetti vajetta ei saisi hyväksyä yhtään euroa eikä %.

Joka maa joka ei tuohon pysty lentäisi ilman varoitusta saman tien kun ylitys tulee pois euroliitosta.

Ja jos ei siihen kukaan pystyisi olisi silloin hyväksi vain että Euro hajoaisi täysin.

jani73

Mari Kiviniemi ehdottaa Merkkilin tapaan velkajarrua kirjattavaksi Suomen lainsäädäntöön:
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Kiviniemi+voisi+harkita+velkajarrua+Su...

Tämähän romuttaisi kokoomuksen ihannoiman velaksi elämisen ja velalla hyväosaisten veroja pienentämisen mallin. Kansallinen kokoomus tulisikin lakkauttaa kansanäänestyksellä ja sen johtajat ja kannattajat ajaa maanpakoon :)

tervaka

Nähdäkseni Kokoomus ei ihannoi velaksi elämistä. Mistä ihmeestä olet saanut moisen käsityksen, Jani73? Katainen ja Kiviniemi ovat ilmoittaneet olevansa perin juurin kyllästyneitä yhä kasvaviin takausten kasvuun. Ja nyt Saksan Merkel on tullut samoille linjoille. Kun ison maan Merkel sanoo näin, kunnia ja maine menee hänelle, vaikka Suomi sen ensin sanoi. Mutta hällä väliä, pääasia, että tälle ruinaamiselle tehdään vihdoin loppu!

JIMI-00

Eipä tuossa Merkelin tai Saksan taktiikassa ole mitään vikaa, joskus ne laskut on maksettava ja se aika on tullut nyt. Jokainen meistä saa katsoa peiliin: me olemme ne jotka äänestimme populistit valtaan, jotka lahjoivat meitä palveluilla, jotka joudumme itse jälkikäteen maksamaan. Ilmaista lounasta ei ole.

Syy tähän tilanteeseen on populistipoliitikot demarit, kokooomus ja keskusta. Toinen syy on meissä äänestäjissä.

foinikkialainen

Jotka emme äänestäneet ko. puolueita, emmekä populisteja valtaan. Ja entäs me, jotka emme saaneet edes sitä "palvelua", jonka maksajiksi toki kelpaamme? Äänestämässä kylläkin kävin, mutta... Merkeliä ymmärrän kyllä, mutta mitä Sargozy teki siellä "puhujan pöntössä"? Ranska tulee kokemaan aivan saman kohtalon, kuin Kreikka, Irlanti, Portugali, Espanja ja Italiakin. Eikö tätä kukaan muka näe? Miksi pitää mennä aina "liian pitkälle"? Eihän kalaankaan tarvitse mennä, merta edemmäs. Mitä muuten brittien pääministeri Cameron sanoi suvaitsevaisuudesta ja sen onnistumisesta? Entä mitä mieltä Angela Merkel oli samasta asiasta? Olemmeko onnistuneet, vai epäonnistuneet mamu/monikulttuurissamme? Vai olemmeko vasta epäonnistumassa, kuten Jussi Halla-aho pelkää? Jos vielä on mahdollista muuttaa suuntaa parempaan, niin miksi niin emme tee? Onko hän huolissaan turhaan? Ajaako hän sittenkin muka monikulttuuria ja hyysäyspolitiikkaa? Jos ei, niin sittenhän Jussi ei ole turhaan huolissaan, muiden Persujen tavoin. Uskallan väittää, että paremminkin voisi mennä, vai mitä mieltä itse olet?! Puhun nyt Suomesta ja sen kansalaisista, en yksittäisistä hyysäri-hyötyjistä, enkä suojatyöpaikkojen saajista.

tervaka

Koko ajanhan täällä Suomessakin tehdään jotain! Ja vieläpä kansan parhaaksi. Ei mitään halpoja sutkauksia tosipaikan edessä. Ja sitä paitsi, se on Saksa, joka maksaa, jos jotain pitäisi maksaa. Äläkä kuvittelekaan, että Saksa ja Merkel mitään maksavat! Kyllä velallismailta on ensin raavittu kaikki kiinteä ja irtonainen esiin, ja Saksa ja muutkin takaajat (Suomi) voivat todeta, ettei heidän oikeasti tarvitsekaan mitään maksaa!
Näin se oikeasti menee!