Lauantai 20.7.2019

Suomen raha-aukko ihmetyttää – ”Tekosyy leikkauksille”

Luotu: 
8.2.2011 11:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Ekonomisti Matti Tuomala kritisoi valtiovarainministeriön kestävyysvajelaskelmia.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Paneelissa olivat puhumassa professori Juho Saari, ekonomisti Matti Tuomala, kansanedustaja Erkki Tuomioja sekä JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori.

Faktakulma

Mikä kestävyysvaje?

Kestävyysvaje kertoo Elinkeinoelämän Keskusliiton määritelmän mukaan teknisesti, paljonko veroastetta tulisi nostaa tai menoastetta alentaa, jotta julkinen talous olisi pitkällä aikavälillä kestävällä pohjalla.

Kansantaloustieteen professori Matti Tuomala kritisoi vahvasti valtiovarainministeriön kestävyysvajepuheita Työväen Sivistysliiton paneelikeskustelussa eilen.

Tuomalan mielestä julkisessa taloudessa ammottavaa aukkoa käytetään verukkeena väistää räikeimpien veroepäkohtien korjaamista.

- VM:n kestävyyslaskelmien pitkän aikavälin uhkakuvia käytetään monen Euroopan maan tavoin leikkauspolitiikan kiirehtimiseen, Tuomala sanoo.

Tuomalan huoli leikkauksista on demareiden kanssa yhteinen. Hän siteeraa ekonomisti Joseph Stiglitziä, joka on sanonut, että "sen sijaan, että ihmisille saataisiin töitä, talouspolitiikan päättäjät turvautuvat huonosti harkittuihin menoleikkauksiin".

Tuomalan mielestä koko kestävyysvajeen käsite on hyvin epämääräinen, eikä kestävyysvajetta koskevassa keskustelussa ole kriittistä otetta, vaikka Tuomalan mukaan kaikki yhteiskuntapoliittinen keskustelu perustuu nykyään sille.

- Pitäisi vapautua valtiovarainministeriön kestävyysvajekahleesta, Tuomala vaatii.

Korkeampi verotus hyvinvointivaltion pelastus?

Tuomala tulkitsee, että Hetemäen työryhmän väliraportissa menoleikkausten koettiin olevan parempi ratkaisu kuin verojen korotukset.

Paljon keskustelua käytiin siitä, missä suhteessa julkisen talouden alijäämää pitäisi paikata veronkiristyksillä ja leikkauksilla. Sosiaalidemokraatit ovat veronkorotusten puolella.

- Mikä veroaste yhteiskunnassa pitäisi olla? Minun mielestäni se saakin olla oleellisesti korkeampi kuin OECD-maiden keskiarvo, paneelissa alustuksen pitänyt kansanedustaja Erkki Tuomioja sanoo.

Tuomioja painotti, että korkea veroaste hyväksytään, jos julkisten palveluiden laadusta ei tingitä. Myös verojärjestelmän pitäisi olla progressiivinen kaikki sen osat huomioon ottaen, Tuomioja sanoi.

Demarit haluaisivat muun muassa pääomaverotuksesta progressiivisen.

- Miksi politiikka ei tajua sitä, mitä ihmiset haluavat? Tuomioja ihmettelee.

Sosiaalidemokraateilta odotetaan eduskuntavaalien alla verotuspoliittisia linjauksia, mutta ainakaan vielä niitä ei ole julkistettu.

Faktakulma

Mikä kestävyysvaje?

Kestävyysvaje kertoo Elinkeinoelämän Keskusliiton määritelmän mukaan teknisesti, paljonko veroastetta tulisi nostaa tai menoastetta alentaa, jotta julkinen talous olisi pitkällä aikavälillä kestävällä pohjalla.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Voi voi

Kotitalouksien tarvitsisi maksaa 50% enemmän tuloveroja, niin saataisiin budjettivaje paikattua. Sitten ongelmaksi jäisi vielä se, että miten noin 84 miljardin velat ja niiden korot maksetaan.

Suomessa budjettivaje näyttää olevan 11 miljardia ja velkaa taitaa parin vuoden sisällä olla yli 100 miljardia.

Valtiontalouden kuukausitiedote, marraskuu 2010
http://www.valtiokonttori.fi/public/download.aspx?id=82049&guid={73bebe70-bf82-4ed0-a3c1-7823dcf83714}
Vertaa:
Kotitalouksien tuloveroja kertyi vuonna 2009
22,5 miljardia euroa.
http://stat.fi/til/vermak/2009/vermak_2009_2010-03-01_tie_001_fi.html
Julkisyhteisöjen velka kansantalouden muille sektoreille ja ulkomaille kasvoi heinä-syyskuussa 83,8 miljardiin euroon. Vuodentakaiseen verrattuna kasvu oli 14,4 miljardia euroa.
http://verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=448...
Käytännössä 50% enemmän tuloveroja merkitsisi sitä että jos ennen kotitalous maksoi 20 000 euroa tuloveroja, niin jatkossa sen pitäisi maksaa 30 000 euroa ( 20 000*1,5 )
Bruttokansantuote supistui viime vuonna 7,8 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.
Tuotannon romahdus yksittäisenä vuonna oli suurin vuosien 1917 ja 1918 jälkeen.

http://tilastokeskus.fi/til/vtp/2009/vtp_2009_2010-03-01_tie_001_fi.html...

Tilastokeskuksen tarkistettujen tietojen mukaan bruttokansantuote supistui 8,2 prosenttia (2009)

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/01/28/vuoden-2009-kuoppa-o...

pietro

Toimeentulotuki on pysynyt 20-vuotta samana, demareilla olisi ollut kaksi hallituskautta korjata tilanne. Tuloeroja kyllä kasvatettiin ja köyhyyttä lisättiin moninkertaiseksi.
Nyt jos demarit pääsisivät korjaamaan kestävyysvajetta niin en edes uskalla ajatella mitä vähävaraisille kävisi.

Observatori

Uutisen lähdettä : http://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_Tuomala
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tampereen_yliopisto

Perusongelmana on tehottomuus. Toimintaa tulisi tehostaa, jotta tarvittava output saadaan tehtyä käytettävissä olevalla rahalla. Nyt Menot > Tulot ja Otetaan lainaa.

Kansantaloustelijat ja humanistit ovat nyt johtaneet maata tähän asti. Politikoissa on yliedustettuna humanistit, yhteiskuntatieteilijät ja lakimiehet. He ovat varmaan hyviä analysoimaan mitä tapahtui ja säätämään rajoitteita.

Nyt pitäisi vaihtaa johto, joka osaa laskea ja ennakoida tekemisiensä seuraukset ja osaavat luoda rakentavaa toimintaa. Usean menestyvän firman ohjaksissa on kovilla insinööritieteillä koulutettu, joka osaa laskea ja tehdä oikeasti asioita ja omaavat tieteellisen maailmankuvan. Mukaan tarvitaan myös oikeita ekonomeja. Mukaan pitäisi saada oikeita arjen ongelmanratkaisijoita.

Yhteiskunnan pyörät pitää saada taas pyörimään. Ylimääräinen kitka eli verotus, kiellot ja haitalliset säännöt ja jarrut pitää korjata pois toiminnan tieltä.

Käytännössä yhteiskuntaa pysäyttää liikenteen vääristäminen ja rajoitukset, riskien takia yliampuminen, ekoverot, yli optimin oleva riistoverotus, typerät säädökset, byrokratia, kaavoitus, EU:n vaatimusten yli menevät kansalliset säädökset jne. Ja rahaa menee byrokratiaan ja poliittisiin virkoihin ja huonosti tuottavaan huuhaa-toimintaan, pakkomielteiden ja uskomuksien ajamiseen ja ongelmien piilotteluun.

Judgement Day

Suomen verotus vuotaa nyt kaikista saumoista. Veroaste nousi vuosina 1990-2000 43,5%:stä 47,2%:een. Nyt 2000-luvulla porvarihallitusten aikakaudella se on supistunut peräti 41,3%:iin.

Rikkaille ollaan parhaillaan kehittelemässä valtionvarainministeriössä lisää veroetuja. Pitkäaikaissäästämisen verotukea aiotaan kaikessa hiljaisuudessa laajentaa eläkevakuutuksista muihin sijoitusmuotoihin, kuten säästötileihin, sijoitusrahastoihin sekä osake- ja obligaatiosijoituksiin.

Osingotkin vapautettiin (listaamattomat yritykset) jo aikaisemmin 90 000 euroon asti kokonaan verosta ja ylimenevääkin osuutta lievennettiin. Lähes miljoonan euron osinkotulot ovat täysin verovapaita, joten alhaisesti verotettuja pääomatuloja joutuu teoriassa maksamaan vain tosirikkaat.

Vain teoriassa, sillä heillekin arvopuolue on järjestänyt erityiset veronkiertomahdollisuudet. Kokoomuksen myötävaikutuksella voitot ja omistus voidaan siirtää johonkin verokeidasmaahan, verotus minimoida holding-yrityksien ketjuttamisen avulla, verotusta kiertää hallintarekisterien kautta ja omaisuus piilottaa säätiöihin.

Suomen pörssistä jo 40 prosenttia osingoista ohjautuu hallintarekistereiden kautta verokeidasmaissa oleviin postilaatikkofirmoihin verottajan ulottumattomiin...
http://ariojapelto.blogspot.com/2010/08/kokoomuksen-nousu-valheiden-vara...

wee

Mitäpä jos valheiden ja väittämien sijaan pitäytyisit faktoissa?

Kokonaisveroasteen lasku vuodesta 2000 taitaa olla ainoa asia joka kirjoituksessasi pitää paikkansa. Suomen pörssin omistuksista on aika ylivoimainen enemmistö isojen ammattimaisesti sijoittavien instituutioiden käsissä. Näillä ei ole mitään tekemistä postilaatikkofirmojen kanssa ja ne maksavat veronsa oman kotipaikkansa mukaisesti.

On myös täysi valhe puhua 90 000 euroon asti kokonaan verovapaista tuloista. Näistä listaamattojen yritysten osingoista on jo maksettu melkein kolmannes veroa tässä vaiheessa ja tuon 90 000 euron maksimin voivat yksinkertaisesti verotettuina maksaa ne harvat yritykset joilla on vähintään miljoona omia voittovaroja joista on jo maksettu verot Suomeen.

ollisaarinen

sillä progression palauttaminen pääomatuloihin kuivaa riskinoton ja ainakin näytetyt voitot joten osuustoiminta jää ainoaksi vaihtoehdoksi mitä voisi alkaa näytellä vaikka "massaliikkeessä", tietysti etujoukkona yhteisin varoin.

Politiikan tehtävä on yhdistää ihmisten tahto ja reaaliset mahdollisuudet ja siinä auttaa, että vaikuttaa ihmisten tahtoon esittämällä tosiasiat oikein. Pääomatulojen veroaste on jo nyt korkeampi kuin keskimääräisen palkansaajan ansiotulojen veroaste kun pois luetaan palkansaajien omaan eläkepooliin suoritettavat maksut.

Halvinta on kun akateemiselta taholta Tuomalan tavoin esitetään systemaattisesti väärää matematiikkaa muka "sosiaalisessa" hengessä.

Kunpa Putin antaisi luvan kiinteimistöjen hallintaan niin Tampereen voisi siirtää Petroskoihin: jospa sosialismin rakentaminen toisella kertaa onnistuisi sinnekin: meillähän kapitalismin alla kärventyvä kansa jo käy töissä kunnalla tai valtionyhtiössä, asioi säästö- tai OP-pankissa tai S-kaupassa ja nauttii maailman tasaisimmasta tulonjaosta kunhan Tuomiojan tuloluokka karsitaan halutulla menetelmällä pois kansanvaltaisen ay-liikkeen ynnä valtion tasa-arvovaltuutetun toimesta.

Tuomiojan - Halosen ikäluokalla on ollut valta tarpeeksi pitkään rakentaakseen halutunlaisen sosiaalipolitiikan. Tuloksena on omakotitalonomistajien ansiosidonnainen sääty, joka vaikeroi taitetusta indeksistä ja jättää peruspäivärahansaajat "uussosialistien" vaalikarjaksi.

olavinieminen

Suomen teollisuus ja vienti on nousussa. Se tuottaa enemmän kuin leikkaukset ja veron korotukset.
Suomen talouden veturit pitää pistää vetämään, Nokiakin on pidettävä Suomessa samoin kaikki teollisuus.
Hätäily ei nyt aiheuta kuin vääriä ratkaisuja. Ei tavallisten ihmisten lompakon syynäämisellä saa mitään aikaiseksi.
Nyt pitää olla malttia ja odotella myös niitä saatavia, jotka saadaan korkojen kanssa takaisin Kreikalta ym. tahoilta. Niistä saatavista ei nyt pidä panikoida kun ne on tulossa.
Poliitikkojen pitää pistää jäitä hattuun eikä vouhottaa osatotuuksilla vastuuttomasti.

Sokarates

Itse olen jo vuosia tiennyt että tämä oikeiston veropolitiikka on vain rikkaiden suosimista ja muiden kyykyttämistä.

Jokainen joka ajattelee omilla avoillaan on tullut samaan tulokseen, oikeiston hypetys ja hyvät bileet eivät ole uponneet, vain "uskossa" olevat ovat nielleet kakistelematta propagandan.

Judgement Day

4. Verotus
1. Miten Kokoomuksen arvot toteutuvat käytännössä? (Jyrki Katainen)
2. Farisealaista palkkapolitiikkaa. (Juha Rantanen, Eero Heliövaara)
3. Ahneudesta on tullut aikamme uskonto. (Kokoomus)
4. Verotus kehruujennyjä edeltävältä ajalta. (Järventaus, Korpela, Sailas)
5. Perintövero kärjistää eriarvoisuutta. (Kokoomus)
6. Verotuksen “reiluus” on eri asia kuin oikeudenmukaisuus. (Ylä-Liedenpohja)
7. Mikä on tulevaisuudessa palkanmaksun peruste? (Kokoomus)
8. Kykypuolue kykenee mihin vain. (Ben Zyskowicz, Sauli Niinistö)
9. Verotusko työnteon este? (Jorma Ollila, Raimo Sailas, Sauli Niinistö)
10. Missä ovat verotuksen “dynaamiset” vaikutukset kansalaisille? (Zyskowicz, Ollila)
11. Mikä on kohtuullinen palkka ja tuloero? (Kokoomus)
12. Onko optiot ansaittu? (Olli-Pekka Heinonen)
13. Verokevennysten tehottomuus jo koettu

http://ariojapelto.blogspot.com/2009/03/kaikki-kirjoitukset.html

Judgement Day

valkoisen lahtari-suvun musta lammas.

Näin netissä Ari Ojapellon kirjoitukset, luin ne kaikki ajan kanssa ja ajattelin kuinka hirveissä harhoissa ovat isäni ja esi-isäni kulkeneet tunnustaessaan kokoomuksen ”isänmaallisia” arvoja. Näytin kirjoitusta perheenjäsenille, tuttavilleni ja sukulaisilleni ja hekin järkyttyivät perinpohjaisesti.

Nyt koko sukumme ja klaanimme ym. muuttaa Helsingistä Uudellemaalle vain siksi että voimme äänestää Soinia, ja vaalien jälkeen muutamme takaisin Merikadulle.

(ja - sana unohtui edellisestä otsikosta)

Judgement Day

joka jumalan päivä

Hallituksen mitääntekemättömyys maksaa 1.2 miljardia kuussa (Uutta velkaa) Budjettivaje on 14.4 MRD , 25 %

Vaalien jälkeen on edessä rankka matokuuri ja katkaisuhoito julkisen puolen menojen kohdalla.

Milloin kokkelit + hallitus tulevat esiin ja julkistavat leikkaukset? 25% budjetista on pelkkää ”ilmaa”.

Eläkeläiset, keskiluokka ja köyhät kyykkyyn! Kokoomus jakaa Eliitille ja porvareille veroetuja!

Kokoomuksen vaaliohjelman prioriteettijärjestys Suomessa on seuraava:

- homoseksuaalien ja lesbojen tasa-arvo
- pakkoruotsin ehdoton säilyttäminen
- Eliitin ja Suurkapitaalin voittojen maximointi
- maahanmuuttajien ja romanivarkaiden paapominen
- muslimien oikeudet ja Koraanin pyhyyden suojeleminen
- yli varojensa eläneitten EU-maitten avustaminen verovaroin

Tässä seuraukset kokoomuksen 8 v. vallassa olosta:
- 900 000 ihmistä köyhyysrajan alapuolella
- 300 000 ihmistä työttömänä + 150 000 tempputyöllistettyjä, kurssilaisia, tilastokikkailuja
- sadat tuhannet työntekijät joutuvat tekemään joko osa-aikaista tai lyhennettyä työviikkoa
- monet lapsiperheet joutuvat pyytämään tukea sosiaalitoimistoista ja kelalta
- leipäjonot kasvavat ja niissä käy nyt jopa lapsiperheitä ja nuoria
- asuntojen hinnat räjähtäneet käsiin
- asuntojen vuokrat nousseet kokoajan
- valtio ottaa koko ajan lisää velkaa
- kunnat nostavat kokoajan kunnallisveroaan
- jätemaksut nousevat
- vesimaksut nousevat
- viemärimaksut nousevat
- sähkö hinta nousee
- polttoaineiden verot nousevat
- ruuan hinta nousee
- kiinteistövero nousee
- nuoristyöttömyys hipoo 25%

Kataisen Kokoomusta kiinnostavat Islanti, Latvia, Kreikka, Irlanti, Portugali ...

Äkkiä siinä Suomi ja suomalaisuus unohtuu, kun on noin tärkeitä kohteita autettavana.

Tosi kaukana perässä tulevat esimerkiksi isien tasa-arvo lasten huoltajuuskiistoissa ja vanhusten kohtelu laitoksissa.

Siinä riittää kokkeleilla selittämistä kodin, uskonnon ja Isänmaan tunnuslauseenaan pitäville perusäänestäjille.

http://www.youtube.com/watch?v=-kBOWaxauTA&feature=related

Hakkuri

Maho rikas ei maksa enää veroja lainkaan. Ei myöskään investoi ja työpaikat tarjotaan kiinalaisille. Verottomat investointituet sen sijaan kelpaa mainiosti.

Hyvin on onnistuttu etuuksia leikkaamaan 20 vuotta koskematta hyväosaisten palveluverkkoon ja etuuksiin lainkaan.

raiwo

nyt pitäisi rehellisesti katsoa miten paljon rahaa valuu suomesta ulos kaikenmaailman avustuksina yms. Esim. lähialueille eli venäjälle lahjoitetaan miljoonia vaikka kyseessä on rikas öljyvaltio! Samoiten kehitysyhteistyön rahoitus voitaisiin lopettaa kokonaan julkisista varoista, valtion tehtävä on hoitaa omien kansalaisten asiat kuntoon ja muitten avustamisen voisi sitten jättää yksityisten lahjoitusten varaan.

Ikävä kyllä tälläinen raadollisen rehellinen oman maan edun ajaminen ei onnistu yhdeltäkään puolueelta koska pelätään mitä muut maat sanovat ja monilla on isoja rahoja kyseessä näissä avustuspoteissa (trkoitan myös muita kuin näitä afrikan diktaattoreita joiden laareihin rahat satavat)

Hupxish

Tiedä häntä, mikä on verotuksen oikea taso, mutta se ei ainakaan ole sama kuin niissä maissa, joissa normaalikansalaisen pitää asua piikkilankojen ja muurien takana säilyäkseen hengissä. Verovähentäjienkin tulisi ymmärtää, että 1000 € pimeänä kuussa ei riitä perheellisen elämään (vrt. esim. Espanja, Italia, Brasilia, USA, Venäjä), vaikka tekisi kouluttamatonta perusduunia.

raiwo

unohtui sanoa aiemmassa viestssäni että myydään ahvenanmaa asukkaineen sille joka tarjoaa eniten. On nimittäin sellainen rahareikä koko saarirypäs ja asukkaatkaan ei halua olla suomalaisia joten mitä sitä väkisin itsellään pitämään... mitenkähän innostunut kiina olisi ostamaan sen sotilastukikohdakseen? :)

TSV

"Demarit haluaisivat muun muassa pääomaverotuksesta progressiivisen.
- Miksi politiikka ei tajua sitä, mitä ihmiset haluavat? Tuomioja ihmettelee."

Kuules nyt Erkki. Teillä on ollut mahdollisuus tehdä pääomaverosta progressiivinen, uudistaa osakeSÄÄSTÄMISTÄ ja tukea suomalaisten pienisijoittamista, mutta ei.
Minä tiedän mistä teidän mallissanne revitään rahat ne revitään keskiluokalta, rikkaille ei voi pääomaveroa liikaa korottaa (ehkä max 3-5%) tai lähtee rahat, kyllä se on se piensijoittaja joka kärsii eniten.

Milloin te olette kuunnelleet mitä ihmiset haluavat? Kun ette ole samaa mieltä, sanotte ettei näin voida tehdä, tai etta "ideasta voidaan keskustella", sitten kun puolueenne on ottanut ikivanhan populistisen aseen (joka olisi pitänyt tehdä porrastetuksi jos vuosiKYMMENIÄ sitten) voittaaksenne muutaman paikan lisää.

ikäloppu

Kuinka moni todellisuudessa haluaisi maksaa omista tuloistaan toisen kuluja. Ei köyhinkään sitä halua. Syy tai ongelma onkin siinä, ettei päättäjät ole vieläkään löytäneet sitä viisasten kiveä, millä perustellaan työn kautta saadun hyvinvoinnin jatkumoa. Yksistään syy ei ole työntekijöiden. Työnperässä juoksun sijaan, poliitikkojen tehtävä on hajasijoittaa, ainakin yhteiskunnan palveluja ja jakaa työtä maakuntiin. Harkiten kylläkin, karsintaa tarvitaan. Verotus on oikealla jäljillä, siirtyminen kulutusverotukseen antaa suunnan nettotuloille ja verottaminen reippaasti ansiottomille tuloille, kuten spekulatiivisille työtulon siirroille pääomaverotuksiin. Lisäksi työeläketulojen korotukset ja verotus samalle jannalle työn palkkatulojen kanssa. Työeläkkeiden vakiintunut taso, luo uskottavuutta, väentää spekulointeja, antaa mielekkyyttä tehdä töitä.