Sunnuntai 16.6.2019

Jyrähdys Soneralle: ”Punainen nuoli valehteli”

Luotu: 
17.2.2011 09:51
Päivitetty: 
17.2.2011 09:55
  • Kuva: Creative Commons / whiteafrican
    Kuva
    Soneran laajakaistamainos ärsyttää Kuluttajavirastoa. Kuvan netittikku ei ole Soneran markkinoima malli.

Teleoperaattoreilla on edelleen vaikeuksia mobiilin laajakaistansa markkinoinnissa. Kuluttajavirasto moittii tänään ilmestyneessä päätöksessään Soneran nettitikkua mainostanutta mainosta harhaanjohtavaksi.

Kuluttajaviraston mukaan termi "maksiminopeus" on liian monitulkintainen, ja antaa väärän kuvan nettitikun tarjoamasta dataliikenteen nopeudesta. Erityisesti virastoa ärsytti Soneran käyttämä punainen nuoli, joka yhdessä muiden mainoksen keskeisten elementtien kanssa "antoi kuvan rajoittamattomasta maksiminopeudesta".

Todellisuudessa Soneran nettitikulla voi parhaissa mahdollisissa olosuhteissa liikuttaa dataa 0,4-3 Mbit/s. 3G-verkon teoreettinen maksiminopeus on Kuluttajaviraston mukaan 6 Mbit/s.

 Viraston mukaan Sonera antoi "harhaanjohtavan ja totuudenvastaisen" kuvan liittymänsä nopeudesta. Erityisesti se, että verkon maksiminopeus olisi ollut käytössä lupauksen mukaisesti "aina", oli väärin markkinoitu.

- Todellisuudessa liittymällä oli 1 Gt:n käyttörajoitus kuukaudessa, jonka jälkeen nopeus laski huomattavan alhaiseen, 64:een kilobittiin sekunnissa. Lisäksi 64 kbit/s oli huomattavan alhainen tiedonsiirtonopeus.

Viestintävirasto on linjannut laajakaistaliittymän miniminopeudeksi 256 kbit/s.

Käytännössä viraston päätös kieltää jatkossa kaiken mobiilin laajakaistan markkinoinnin "maksiminopeudella". Viraston mukaan Soneran olisi pitänyt kertoa kuluttajalle, että liittymän nopeus riippuu siitä, missä liittymää käyttää, ja kuinka moni muu on samaan aikaan samassa verkossa.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Maa muuttukoon

Olen saanut jatkuvaksi yhä kalliimpia tarjouksia näistä nopeuksilla varustetuista "laajakaistoista" ja kokemusta kertyy. Tähän mennessä ei edes 200 kbit/s nopeus ole koskaan ylittynyt. Tulee uusia tarjouksia nopeammasta yhteydestä ja liikenne rajoitetaan tuohon 1 Gbittiin - mitä etua on siten "nopeammasta" yhteydestä? Tämä langaton systeemi ei yksinkertaisesti Suomen oloissa toimi sillä nörtit unohtavat, että Suomi ei ole suuri maa vaan Suomi on laaja maa. Täällä ei ole "kannattavaa" tehdä tarpeeksi tiheää ja kattavaa linkkiverkkoa.

Kansantalouden suurin poliittinen virhe oli myydä puhelinverkko ruotsalaisille ja antaa kelata kuparit sulatettavaksi hinnan noustessa. Sama vaikutus kansantaloudelle olisi, jos rataverkko myytäisiin ulkomaalaisille ja kiskot kerättäisiin pois liikenteen siirtyessä renkaiden päälle. Liikennettä on pirusti, mutta ruuhkaa syntyy kuten täällä maaseudun rauhassa mökkiläisten tullessa sotkemaan nurkkia kesäisin.

lucu

Soneran liittymällä 1 gigatavun käyttörajoitus kuukaudessa? Huh, eihän noin vähäisellä määrällä datansiirtoa tee nykyään enää YHTÄÄN mitään.

Mitä hyötyä on siitä nopeudesta, jos sitä ei voi käyttää? Mobiililaajakaistan kanssa kuitenkin huomattavan paljon odotusviivettä, esim. sivujen aukeaminen kestää kauemman kuin ADSL-piuhan päässä olevilla. Tähän ei kaistanleveys kauheasti vaikuta, koska hyöty siitä tulee esille vasta, kun ladataan jotain isompikokoista, esim. videota jne.
On aika sama olisiko nettisivuja selatessa nettitikun nopeus 1MB/s vai 3MB/s, jos suuri osa viiveestä on esim. nimipalvelinvastausten odottelua.

Tässä mielessä pidän kierona myydä nopeaa mobiililaajakaistaa, kun taas osoitetaan tuolla rajoituksella, että kyseistä ovat ideoineet, että liittymää käytettäisiin vain kevyeen nettisivujen avaukseen ja sähköpostin käyttöön. Eli miksi myydään leveää kaistaa, jos kuitenkin rajoitetaan keinotekoisesti kaistan käyttömahdollisuudet kapeaksi?

Ei kun nythän muistankin, Soneralla ei verkon kapasiteetti riitä, koska ovat aloittaneet päivityksen liian myöhään. Onneksi Elisalla tilanne on sentään parempi, kuten ilmeisesti myös DNAlla. Tämä selviää jo siitä, että Sonera on ainoa operaattori, joka on (kehdannut) ehdottaa datakattoja liittymiin.

Tekivät saman aikoinaan myös ADSL-liittymien kohdalla. Nykyään tuollaiselle ajatukselle lähinnä naurettaisiin. Kuten myös tälle mobiililaajakaista rajoitukselle parin vuoden päästä.

Hukkinen

Mobiililaajakaistan todellinen nopeus havainnollistuu ehkä parhaiten erottamalla kaksi eri nopeutta toisistaan: siirtonopeus sekä ns. "<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Round-trip_delay_time">round-trip-time</a>", RTT eli kaiun vastaanottamiseen kuluva aika, "kaikuaika".

Liittymiä markkinoidaan siirtonopeudella mutta useassa tapauksessa kaikuaika on se, joka varsinaisesti webi-surffauksen nopeuteen vaikuttaa ja tuo suurimman <a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Ping">eron</a> kiinteän yhteyden ja mobiililaajakaistan välille - kuten yllä vihjailtiinkin.

Kaikuaika johtuu useista teikijöistä. Oleellisin eli se, johon kuluttaja ja kansalainen voi itse vaikuttaa, on oman puhelimen tai mokkulan käyttämä siirtotekniikka. Ohessa parhausjärjestys:

<ol>
<li><a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/HSPA%2B">HSPA+</a></li>
<li><a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/HSPA">HSPA</a> ja <a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/HSUPA">HSUPA</a></li>
<li><a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/HSDPA">HSDPA</a></li>
<li><a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/3G">3G</a></li>
<li><a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/EDGE">EDGE</a></li>
<li><a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/GPRS">GPRS</a></li>
</ol>

Oikaiskaa ihmeessä jos olen väärässä.

Janne Hukkinen
kansanedustajaehdokas
Helsingin vaalipiiri

Jape

....mutta tässä ei nyt viitsi ryhtyä selvittämään koko viestintätekniikkaa.

Mutta yksinkertaisesti. Palvelun laadussa on kysymys myös investoinnin määrästä:

Jos on yksi tukiasema ja sen kuuluvuusalueella yksi käyttäjän niin hän saa ns. Soneran ilmoittamalla tavalla maksimi nopeuden käyttöönsä. Soneran palvelussa tosin vain muutamaksi tunniksi, koska yhteydessä siirrettävän datan maksimimäärä on rajoitettu Gigatavuun kuukaudessa. Siis muutaman tunnin jälkeen nopeus rajoittuu 64 Kb/s mikä lienee vain n. 1/100 mainostetusta nopeudesta.

Jos saman yhden tukiaseman kuuluvuusalueella on esim. 1000 käyttäjää niin nopeus pienenee ratkaisevasti. Silloin kun laitteita käytetään paljon yhtä aikaa, kunkin käyttäjän nopeus on maksimissaan n. 128-256 Kb/s. Siis ei likimainkaan mainostettu nopeus. Ja kaikenlisäksi tulee tuo kuukausirajoitus joten liittymän keskimäräinen nopeus kuukauden aikajaksolla lienee varsin lähellä tuota 64 Kb/s.

Tilanne muuttuu paremmaksi jos teleyritys investoi ja asentaa useampia tukiasema jolloin käyttäjiä on vähemmän/tukiasema. Sonera ei ilmeisesti aio juurikaan investoida tukiasemiin, koska sillä on tuo max 1 GB/kk rajoitus sopimuksissaan/liitymissään.

Soneran kohdalla kysymys on tietoisesta Asiakkaiden huijauksesta.

Tuhannelle yhtäaikaisella käyttäjällä pitäisi olla varattuna suuruusluokkaa 10-20 tukiasemaa jotta palvelu toimisi riittävän vauhdikkaasti. Toki tämä ns. kaistavaraus riippuu paljon myös käytetystä tekniikasta.

yypee

'Maksiminopeus' on varmaankin se saatavissa olevan verkon maksiminopeus tai mokkulan maksiminopeus. Ensinmainittu riippuu lähimmästä linkistä eli yhteyden voimakkuudesta, jolloin vaikuttaa myös tuo, onko se 3G-verkko vai GPS. Lisäksi vaikuttaa verkon kuorma. Se on se 'maksiminopeus', jota ei voi koskaan todistaa sen paremmin oikeaksi kuin vääräksikään. Tilanteesta riippuva siis.

Jos uneksuu pääsevänsä raudan maksiminopeuteen, jota lähellä on teoreettiset verkon maksiminopeudet, saa jatkaa untaan.

JAK

Niinkauan, kun operaattoreiden mobiilidata-yhteyksiä hoitaa "puhelinmiehet" puhelintekniikalla, ei nämä yhteydet tule ikinä toimimaan. Datamiehet kehiin mm. WIMAXeineen ja erlang-miehet pihalle, niin johan rupeaa lyyti kirjoittamaan.

rte

JAK, osuit asian ytimeen.
Nokian mobiilidominanssi on tärvellyt kunnon langattoman verkkorakenteen. Operaattoreiden on pakko rahastaa vanha teknologia suurten investointiensa kattamiseksi. Uutta ei voida ottaa käyttöön, se olisi operaattoreiden tuho. Tukiasemaan pitäisi tosiaan päästä kunnon kapasiteetilla ensin langattomasti WIMAX-tekniikalla. Sieltä koko liikennöinti saisi sitten jatkua Internetissä IP-protokollalla,vaikka pitkin sähkölinjoja, puhelutkin. Tilanne olisi sama kuin WLAN-tekniikalla, mutta hotspotin tilalla olisivat tukiasemat.
Voitaisiin unohtaa roaming-sopimukset ja operaattorien välirosvoukset. Mutta mihin sitten joutuisivatkaan operaattorit? Saisivatpa rahastella pelkkää ppm:ää.

Jape

..ymmärtäisivät ettei ole olemassakaan mitään Soneraa. Ei edes Telia-Soneraa. On vain Telia!

Telia on Ruotsin valtion omistama yritys. Sama kuin meillä oli aiemmin nimellä Posti- ja Telelaitos joka onnistuneesti yhtiöitettiin jotta valtio saisi myytävää. Ja, sen jälkeen kokoomuksen ministerit ryhtyivät liikemiehiksi tunnetuin seurauksin. Se mikä firmasta jäi jäljelle myytiin mukavalla hinnalla ruotsalaisille. Ja, kaikki män niin kuin karjalaisilta aikoinaan. Mukana meni tuhansien kilometrien valokuidut niin puolustusvoimilta kuin valtion organisaatioilta jne. Juuri nyt niitä uusitaan, kaikessa hiljaisuudessa, sadoilla miljoonilla euroilla. Suomalaiset maksavat edelleenkin sitä kauppaa selkänahallaan. Sen aikainen liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen(kok) sai palkkiokseen pikajärjestelyillä vihreän oksan Yleisradiosta. Hän oli todella kallis mies Suomelle.

Ihan samalla tavalla ministeri Häkämies antoi puoli-ilmaiseksi Kemiran lannoitefirman + kaivokset norjalaisille. Arvatkaapa kuinka suuria tuottoja jää Suomeen esim. Soklin kaivoksen kalkeista ja muista mineraaleista?

Telia ei investoi Suomeen kuin minimitasolla. He hyödyntävät mahdollisimman raskaalla hinnoittelulla Posti- ja Telelaitoksen aikaista monopoliasemaa ja suomalaiset maksavat kiltisti jotkut pakollakin kun kaikkialle ei ole muuta tarjolla.

Neston

"..ymmärtäisivät ettei ole olemassakaan mitään Soneraa. Ei edes Telia-Soneraa. On vain Telia!"

Harvoin olen ollut kenenkään kanssa näin vahvasti samaa mieltä.

On suorastaan uskomatonta, miten heppoisin perustein poliitikot kykenevät aiheuttamaan prosesseja, jotka vaikuttavat kansalaisten arkipäivään kymmeniä vuosia päätöksen teon jälkeen.
Suomi on väkimäärältään ja yritysmäärältään liian pieni valtio kestämään ammattitaidottomien tunarien touhuja.

Olen usein miettinyt mitä tarkoitetaan, kun poliitikko sanoo "ottavansa täyden vastuun".

Soinin sanoja mukailen. Missä Sonera, siellä huijaus.

Hannu Mikael

ennenkuin sai selvän asian paperille?
Saavatko suuret määrät Soneran huijaamaksi tulleita päätöksen nojalla korvauksia?

"Viestintävirasto on linjannut laajakaistaliittymän miniminopeudeksi 256 kbit/s."

Onko Kuluttajavirasto muutenkin jälkeenjäänyt, kun keski-Euroopan maissa 3G:tä ei edes tilastoida laajakaistaksi, ja mitä moisella miniminopeudella ylipäätään tekee, kun sekin on yleisesti ottaen lähempänä käyttökelvotonta?

PetSu

Ostin nettitikun kioskilta ja se toimi juuri siellä rannalla missä asuin kuin mainoksessa luvattiin. Ainoastaan, tietyt ajankohdata saivat nopeuden putoamaan lähes nollaan.

Kun sitten oli kaupungissa, niin tikun ja läppärin paikka oli tieteellistä puuhaa. 10 cm:n siirto aiheutti nopuden putoamisen tai yhteyden katkeamisen tyystin. Oltiin kuitenkin kartalla, jossa kerrottiin yhteyden olevan erinomainen.

Osaan ja tiedän tuosta tekniikasta jotain. Ymmärrän, että jopa laitekkin vaikuttaa yhteyteen. Kaupungissa seinät ja se, että puhelut tukiasemassa ovat tärkeämmällä prioriteetilla varustettuja.

Todella kallis ja vaatii usein liikaa tietoa, että sen saa toimimaan edes jotenkin. Yksi esimerkki on, että erään firman tikku oli asiasta mitään tietämättömmille myyty alueelle, jossa ei kyseisellä operaattorilla ole kaistaa ollenkaan. Eikä millään periksi kaupanpurkumielessä. Eikä rahoja takaisin. Selitys kuului, että olettehan te voineet käyttää tikkua muualla, missä se toimii. Ostettaessa oli onneksi todistajat, jotka muistivat, että läppäriä ei kuskata mihinkään ja myyjältä pyydettin sellainen joka toimii heidän osoitteessaan. Kun mikään ei auttanut piti käydä tekemässä ilmoitus petoksesta. Uudessa kartassa alue oli mrkitty valkoiseksi. Tikku ei toimi, mutta vanhalle asiakkaalle oli lähetetty sähköpostia. Millä sen postin luet, kun tikku ei toimi. Vasta viranomaisen yhteydenotto, jota ihmettelin suuresti, lopetti asikassuhteen. Rahat tuli korkojen kera takaisin. Ihmettelin, että viranomainen todellakin vaivautui tällaista asiaa ruotimaan.

PetSu

Ostin nettitikun kioskilta ja se toimi juuri siellä rannalla missä asuin kuin mainoksessa luvattiin. Ainoastaan, tietyt ajankohdata saivat nopeuden putoamaan lähes nollaan.

Kun sitten oli kaupungissa, niin tikun ja läppärin paikka oli tieteellistä puuhaa. 10 cm:n siirto aiheutti nopuden putoamisen tai yhteyden katkeamisen tyystin. Oltiin kuitenkin kartalla, jossa kerrottiin yhteyden olevan erinomainen.

Osaan ja tiedän tuosta tekniikasta jotain. Ymmärrän, että jopa laitekkin vaikuttaa yhteyteen. Kaupungissa seinät ja se, että puhelut tukiasemassa ovat tärkeämmällä prioriteetilla varustettuja.

Todella kallis ja vaatii usein liikaa tietoa, että sen saa toimimaan edes jotenkin. Yksi esimerkki on, että erään firman tikku oli asiasta mitään tietämättömmille myyty alueelle, jossa ei kyseisellä operaattorilla ole kaistaa ollenkaan. Eikä millään periksi kaupanpurkumielessä. Eikä rahoja takaisin. Selitys kuului, että olettehan te voineet käyttää tikkua muualla, missä se toimii. Ostettaessa oli onneksi todistajat, jotka muistivat, että läppäriä ei kuskata mihinkään ja myyjältä pyydettin sellainen joka toimii heidän osoitteessaan. Kun mikään ei auttanut piti käydä tekemässä ilmoitus petoksesta. Uudessa kartassa alue oli mrkitty valkoiseksi. Tikku ei toimi, mutta vanhalle asiakkaalle oli lähetetty sähköpostia. Millä sen postin luet, kun tikku ei toimi. Vasta viranomaisen yhteydenotto, jota ihmettelin suuresti, lopetti asikassuhteen. Rahat tuli korkojen kera takaisin. Ihmettelin, että viranomainen todellakin vaivautui tällaista asiaa ruotimaan.

TeppoTestaaja

"3G-verkon teoreettinen maksiminopeus on Kuluttajaviraston mukaan 6 Mbit/s."

Miten ihmeessä minä saan omalla (DNA) mokkulallanin 15Mb/s alas ja 3 Mb/s up kun testailin tietyissä paikoissa eteläisessä Suomessa, jos kerran 3G max on 6Mb/s? Kuulostaa aika oudolta kommentilta kuluttajavirastolta.

Tunnustan että useimmissa paikoissa nopeudet on 2-10Mb/s välillä mutta jossain paikoissa saan oikeasti enemmänkin irti.

Kodin Onni

Tein juuri iPadiin räätälöidyn dataliittymän DNA:lla. Siinä on "maksiminopeus" ja 1 gigan kuukausirajoitus. Näyttää toimivan siinä 2-3 megan vauhdilla. Kuukausitaksa n 9 euroa.

Saattaa riittää iPadin kanssa, ei varmaan muuhun.