Sunnuntai 22.10.2017

Joutava miljardimeno – KL: ”Ihmisten työtä ja rahaa kaivoon”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.3.2011 07:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Työssä voidaan pahoin, ja se maksaa ainakin 24 miljardia euroa joka vuosi.

Suomalaisten pahoinvointi työpaikoilla tuottaa yhteiskunnalle jopa 30 miljardin euron vuosittaiset kulut ja näkyy 7 vuotta alempana eläikänä.

Työterveyslaitoksen johtaja Guy Ahonen sanoo Kauppalehdelle, että suomalaisen yhteiskunnan kaksi merkittävää ongelmaa saataisiin poistettua pelkästään työoloja parantamalla.

Ahonen perustelee huikeaa 24-30 miljardin euron työpahoinvointilaskua palkkasummalla ja työvoimakustannuksilla.

Kunnolliset työolot mahdollistaisivat hänen mukaansa eläköitysmisiän nostamisen haluttuun 65 vuoteen. Nyt suomalainen jää keskimäärin 58-vuotiaana eläkkeelle. Keski-iän nostaminen yhdellä vuodella säästäisi Ahosen mukaan 3 miljardia euroa.

- Jokainen työntekijä jää keskimäärin seitsemän vuotta liian aikaisin eläkkeelle. Suomessa menetetään joka vuosi puoli miljoonaa työvuotta. Yksin tästä kustannus on noin 24 miljardia euroa vuodessa, Ahonen sanoo Kauppalehdelle.

Guy Ahonen laskee työpahoinvointikustannuksiin myös sairauspoissaolot, työtapaturmat ja vajaakuntoinen työssäolo, yhteensä 6 miljardia euroa.

- Kaivoon heitetyt rahat voisi käyttää paljon paremminkin, sillä ne riittäisivät Suomen koko vuotuisen eläkemenon maksamiseen, Ahonen sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

K-Veikko

Jos työntekoa vähennettäisiin niin paljon että palkkoja jää saamatta tuo 24-30 miljardia euroa, olisivat työntekijät terveempiä.

Vastaavalla summalla (42% kokonaisveroaste), eli 12 miljardilla, tietenkin pitäisi samalla alentaa valtion menoja.

eternium

Lyhemmät työpäivät mahdollistaisivat isommat väkimäärän palkkaamisen ja työttömyyden laskun. Työpanoksen maksimointi työssäkäyvistä on idiotismia parhaimmillaan. Seurauksena on työn sairastuttamat sairaseläkeläiset ja työttömyyden vieraannuttamat hylkiöt. Mutta onhan se nähty, kapitalismilla ei ole mitään yhteiskuntavastuuta, Nokiakin siirtää työtä jo Kiinasta pois, kun alkavat tienata liian hyvin -- hyvä siirtyä jo nyt, niin ei tarvi murehtia tippaakaan tulevista stressin aiheuttamista elintapasairauksista.

intrigööri

suomalaisten jäykkien yhteiskuntarakenteiden sakokaivoon. Nämä jutussa mainitut työelämän muutokset ovat tärkeitä asioita. Meillä olisi paljon muitakin asioita pohdittaviksi kuin jotkut sukupuolineutraalit avioliitot tai tuulimyllyjen rakentelut.
Eläkeiän todellinen nostaminen ei onnistu pelkästään sanelemalla. Kaikki konstit on otettava käyttöön.

http://intrigoori.blogspot.com/

muuan

Kuten tiedetään ja on huomattu, enemmistö ei ole aina viisain eikä oikeassa. En kylläkään tiedä mitään ruotsalaisesta työkulttuurista enkä -saavutuksista.
Eiköhän riipu työstä ja olosuhteista, mikä johtamismenetelmä on milloinkin tuottavin.
Eivätkä läheskään kaikki ihmiset halua vaivata päätään monimutkaisilla asioilla eikä ottaa vastuuta senkään vertaa, mitä enemmistön mukana meneminen merkitsee.

hypex76

johtajakoulutus, oli se mikä tahansa, on plussaa aivojaan käyttävälle ihmiselle ja sellaisiahan johtajien tulisi olla.

Ennemminkin puute on muusta johtamiskoulutuksesta. On isoja johtajia, jotka ovat lukeneet yliopistossa teoriaa ymmärtämättä asioita käytännössä ja on riviesimiehiä ilman mitään johtamiskoulutusta.

Eikä yllä olevakaan riitä vaan pitäisi vielä tajuta ja seurata mitä oman pään sisällä liikkuu, kun tekee mieli syrjiä työntekijää valtansa avulla.

eternium

RUK ja johtajakausi ovat niin lyhyet, että sitä voi luennehtia lähinnä alkumotivoijaksi kohti todellista johtajuutta. AUK/RUK-kouluihin menee kyllä ihan liikaa epäpätevää sakkia, monella potentiaalisesti loistavalla johtajalla se 6 kk lyhempi palvelusaika houkuttelee liikaa. Työelämän ja armeijan esimieskokemuksista voisi päätellä, että kyseiset linjat vetoavat todellisten johtajien lisäksi myös erilaisiin psykopaatteihin ja sadisteihin sekä palikkatestinsä pahasti möhliviin tunareihin, jotka osaavat lähinnä junailla taskunsa täyteen rahaa.

Judgement Day

3 dokumenttia parin taalan päiväpalkasta

Erittäin hyviä suosittelen kaikille marisijoille + valtion virkamiehille katsottavaksi työajalla sekä niille henkilöille jotka ”työskentelevät ” homeisena verenperintönä näissä palkintoviroissa:

Ray, Veikkaus, ARA, VTT, KELA, VR, Alko, Suomen pankki, Tekes, Sitra, Stukes , Solidium, YLE, THL, Lääkelaitos, Palloliitto, Finnair, Fortum, Destia + valtion ja kuntien “laitokset”

http://english.aljazeera.net/programmes/general/2010/10/2010101113656323...