Sunnuntai 26.5.2019

”Euroalue hajoaa 2 vuodessa – Suomelle hyvä”

Luotu: 
9.3.2011 19:53
Päivitetty: 
9.3.2011 19:57
  • Kuva: Aino Huovio/ Ålandsbanken
    Kuva
    Ålandsbankenin varainhoidon toimitusjohtaja Stefan Törnqvist uskoo kriisimaiden luopuvan Euroopan yhteisvaluutasta.

Faktakulma

Uusi Suomi järjestää yhdessä Ålandsbankenin kanssa kolmessa kaupungissa ajankohtaiset sijoitusillat maaliskuussa. Pankin edustajat, muun muassa varainhoidon toimitusjohtaja Stefan Törnqvist, kertovat finanssimarkkinoiden näkymistä ja siitä mitä säästäjän/sijoittajan kannattaa juuri nyt markkinamyllerrysten keskellä tehdä.

Tapahtumat järjestetään Tampereella (15.3.), Turussa (22.3.) ja Helsingissä (24.3.). Lue lisää täältä.

Euroaluetta ei pelasteta uudella vakausmekanismilla tai kilpailykysysopimuksella, uskoo palkittu varainhoitaja Stefan Törnqvist, Ålandsbanken Asset Managementin toimitusjohtaja. Törnqvist ennustaa, että kahden vuoden sisällä euroalue on hajonnut tavalla tai toisella. Todennäköisimmältä hajaannukselta näyttää hänen mielestään se, että ainakin Kreikan valtio ajautuu konkurssiin ja ulos rahaliitosta.

Euromaiden johtajien suunnittelemat toimet, joita pääministeri Mari Kiviniemi esitteli tänään eduskunnalle, ovat Törnqvistin mielestä vain ajanpeluuta.

–Ne ovat näitä näennäistoimia, jotka eivät enää tässä tilanteessa auta. Poliitikot pelaavat aikaa, koska maailma ei ole vielä kypsä [euromaan konkurssille]. Markkinat sen sijaan ovat jo asettaneet Kreikan konkurssiin, sanoo Törnqvist.

Osoitus Kreikan konkurssin väistämättömyydestä ovat Törnqvistin mukaan Kreikan valtionobligaatioiden korot, jotka ovat 10-vuotisissa velkakirjoissa jo yli 12,6 prosenttia.

–Euron kurssin viimeaikainen nousu selittyy mielestäni sillä, että sijoitusmarkkinat uskovat, että euroalueeseen jäävät vain maat, joiden talous on kunnossa. Se on se euron pelastus ja hyvä asia Suomelle, koska silloin meillä on aika vahva valuutta, sanoo Törnqvist.

Törnqvist ei usko pääministeri Kiviniemen vakuutteluihin siitä, että Eurooppa-neuvoston suunnittelema kokonaisuudistus pistää euromaiden talouden ruotuun.

–Jos maa lähtee vastuuttoman talouspolitiikan tielle, on sillä nopeasti vastassa sekä EU:n uhkasakko että markkinoiden tuomio korkeamman korkotason muodossa. Uhkasakko on myös riittävän iso, 0,2 prosenttia BKT:sta, ollakseen uskottava pelote, sanoi Kiviniemi tänään ilmoituksessaan.

Törnqvist epäilee, etteivät kaikki euromaat suostu viemään uudistuksia perustuslakiinsa. Tai ainakaan noudattamaan tiukentuvia säädöksiä. Vertailukohdaksi Törnqvist ottaa EU:n nykyisen vakaus- ja kasvusopimuksen alijäämärajan, jota lukuisat EU-maat – Suomi mukaan lukien – ovat rikkoneet surutta.

”Miksi Suomen verorahoilla pitää tukea maita, jotka ovat tulleet euroon huijaten?”

–Kai nekin [uudet rajoitukset] on tehty rikottaviksi, ainakin Etelä-Euroopassa. Suomi kyllä noudattaa kaikkia sääntöjä. Kumma kyllä tätä alijäämäsääntöä mekin rikoimme taantuman jälkihoidossa, lataa Törnqvist.

-Ehkä tässä sitten tähdätään siihen, että euroalueeseen jääville maille tulee selkeät säännöt.

Törnqvistin mukaan markkinat odottavat todellisia toimia: sitä, että Kreikka, Irlanti ja ehkä jopa Portugali ”päästetään menemään”. Käytännössä tämä tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että kriisimaita ei enää pidetä tukipaketeilla pystyssä, vaan ne savustetaan konkurssin kautta ulos eurosta.

–Konkurssissa Kreikan vaihtoehtona on jääminen rahaliittoon ja matokuurille, tai eroaminen eurosta. Itse uskon, että Kreikka tällöin toteaa EU:n aiheuttaneen tämän tilanteen heille ja lähtevän, pohtii Törnqvist.

Suomen kannalta kriisimaiden savustaminen eurosta olisi hyvä asia, uskoo Törnqvist.

–En ymmärrä, miksi meidän verorahoilla pitäisi tukea maita, jotka ovat tulleet euroon huijaten.

Saksa ajaa euromaihin kilpailukykysopimusta, jolla Kiviniemen mukaan ”hahmoteltaisiin”  yhteisiä julkisen talouden tasapainoa vahvistavia toimia ja eläkejärjestelmien kestävyyden parantamista. Törnqvistin mukaan Saksan tiukat vaatimukset ovat Suomen kannalta hyvä asia – koska hän uskoo Saksan tiukan linjan ajavan kriisimaat euron ulkopuolelle.

–Kriisimaat on mahdollista pitää keinotekoisesti mukana liitossa, mutta jos näin käy, ei [Saksan liittokansleri Angela] Merkeliä valita uudestaan tehtäväänsä. Jos Saksan tiukat vaatimukset eivät mene läpi, Merkel alkaa hävitä vaaleja, sanoo Törnqvist.

Törnqvist uskoo, että Kreikan ja Irlannin hätälainaklubiin liittyy pian myös Portugali.

–Se on ajan kysymys. Portugalin lainoja ei osta enää kukaan muu kuin Euroopan keskuspankki, eikä se voi ostaa niitä hirveää määrää.

Törnqvist on aiemminkin antanut synkkiä arvioita euroalueen tulevaisuudesta.

Uskotko euroalueen hajoavan kahden vuoden sisällä? Vastaa täällä.

Faktakulma

Uusi Suomi järjestää yhdessä Ålandsbankenin kanssa kolmessa kaupungissa ajankohtaiset sijoitusillat maaliskuussa. Pankin edustajat, muun muassa varainhoidon toimitusjohtaja Stefan Törnqvist, kertovat finanssimarkkinoiden näkymistä ja siitä mitä säästäjän/sijoittajan kannattaa juuri nyt markkinamyllerrysten keskellä tehdä.

Tapahtumat järjestetään Tampereella (15.3.), Turussa (22.3.) ja Helsingissä (24.3.). Lue lisää täältä.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kiusallinen muisti

Kiviniemi raivostui kun Ålandsbanken Asset Managementin johto puhuu totta. Kreikka raivostui kun totuus tuli lopullisesti julki. Lontoon pankkiireille jaetaan Super Bonuksia niistä rahoista joilla Kreikkaa ja Irlantia lainoittaneet pankit pelastettiin. Kreikan, Espanjan, Italian ja portugalin harmaat taloudet ovat moninkertaisia Suomeen verrattuna. Heidän harmaat taloudet tuottavat pimeätä hyvinvointia ja elintasoa kotimaissaan, vaikka ei kasvatakaan varsinaista kansantaloutta ja näkyvää elintasoa kotimaissaan.
Kaikki EU maksut ja velvoitteet määräytyvät tämän näkyvän kansantalouden ja elintason/asukas mukaan, myös nämä Kataisen kylvämät tuki miljardit näille harmaantalouden maille. Suomeksi sanottuna, Katainen syytää tukeaan maille jotka, kuten Kreikka on paljastanut, on antanut tahallaan väärää tietoa tilastaan ja maksaa kaikki EU maksunsa alimittaisina suurien harmaiden talouksiensa vuoksi.

Jonka lisäksi ne saavat myös ylimitoitettuja tukia EU:lta johtuen näistä suurista harmaista talouksistaan.

Suomi on mukana systeemissä, jossa sitä kusetetaan molempiin suuntiin, lailliset tuet Suomeen määräytyvät liian alhaisina ja maksut liian korkeina, johtuen näistä huijaavista maista joita Katainen on nyt avokätisesti tukemassa.

Katainen paljastuttuaan vaalirahoitus kuvioista totesi, nyt ei vaaleja voi järjestää kun on paha lama, jonkun täytyy kantaa vastuu ja ei ole aikaa järjestää vaaleja.
Todellisuudessa Katainen jäi pitämään vallasta kiinni ja jakamaan rahaa kavereilleen, piittaamatta mitään varsinaisesta vastuullisuudesta politiikan moraalia kohtaan.

Kun muistellaan vaalirahoitus sotku läpi ja muu mädännäisyys hyvä veli kuvioineen, niin vääjäämättä joudun epäilemään sitä mahdollisuutta että Jyrki Katainen ja Mari Kiviniemi ovat rikollisjärjestöjen johdossa joita ylimmät laillisuuden valvojat maassamme suojelee.
Suomi voi pärjätä samoilla sopimuksilla kuin esim. Norja, Sveitsi ja Ruotsi, omalla valuutalla!
Kun Euro kaatuu, Suomeen ei tule työttömyyttä ja lamaa!
Kun Euro alueiden yliarvostettu valuutta lakkaa olemasta, Eurooppa alkaa
ostaa Eurooppalaisilta ja EU:n ulkopuolelta tuleva tuonti vähenee
rajusti.
Vienti Euroopasta Aasiaan ja Amerikkaan ja muualle kasvaa voimakkaasti
Euroopan kulutus ei juurikaan vähene, vaan se tuotetaan Euroopassa, kuten
Suomessa. Joten EU alueen työttömyys vähenee alle puoleen, josta johtuen
Euroopan alueen ostovoima kasvaa useita prosentteja niillä aloilla jotka heijastuvat suoraan työllisyyteen ja valtaosan kansalaisista hyvinvointiin.
Kansantaloudet tervehtyvä voimakkaasti, ja yli suuret hallinto-organisaatiot voidaan puolittaa rasittamasta valtioiden taloutta.

Ruotsi menestyy omalla valuutalla paljon paremmin kuin Suomi eurollaan, Norja ja Sveitsi menestyvät EU:n
ulkopuolella ja omilla valuutoilla paljon paremmin kuin Suomi jopa paremmin kuin Ruotsi.
Euron kaatuminen ei ole tuhoisaa kansoille Euroopassa vaan pankkiireille ja Heitä hännysteleville poliitikoille.
Jos pelastetaan moraalia vailla olevat sijoitus hurjastelijat, mikään ei muutu vaan sama toistetaan uudestaan ja uudestaan pitkin Eurooppaa ja
jopa koko maailmaa.
Nyt on aika laittaa tälle kansalaisten kusetukselle ja uhkailulle piste.
Suomi on aivan liian pieni, jotta sen omat edut otettaisiin tasapuolisesti huomioon EMUN jäsenenä. Kun sääntöjä, joihin Suomi sitoutui, ei noudateta Suomen edut kärsivät oleellisesti ja pysyvästi!

joonathan

Muistan suomen markan hallinan aina 40 luvun alusta asti. Valutan ulkoisen arvon muutoksilla saatiin kyllä rahaa teollisuudelle, mutta se kaikki oli tavalliselta kansalta poissa. Kunhan joku kertoisi mitkä näiden markan aikaa olleiden hallitusten hyvät teot olivat?. Ne eivät ainakaa koskeneet työlääisiä lapsia ja eläkeläisiä eikä myöskään pienyrittäjiä. Melkein viimeisiin hyväntekeväisyyksiin kuuluu aika jolloin suomalaisia kehoiteltiin ottamaan halpakorkoisia ulkolaisia lainoja sitten markka devalvoitiin muistatko kuinka kalliiksi se suomen pikkuyrittäjille ja yksityisille tuli. Olen kuulut että muisto saa ruusunpunaiset reunat mutta sokeaksi ei siltikään saa tulla.

Kiusallinen muisti

Kiviniemi raivostui kun Ålandsbanken Asset Managementin johto puhuu totta. Kreikka raivostui kun totuus tuli lopullisesti julki. Lontoon pankkiireille jaetaan Super Bonuksia niistä rahoista joilla Kreikkaa ja Irlantia lainoittaneet pankit pelastettiin. Kreikan, Espanjan, Italian ja portugalin harmaat taloudet ovat moninkertaisia Suomeen verrattuna. Heidän harmaat taloudet tuottavat pimeätä hyvinvointia ja elintasoa kotimaissaan, vaikka ei kasvatakaan varsinaista kansantaloutta ja näkyvää elintasoa kotimaissaan.
Kaikki EU maksut ja velvoitteet määräytyvät tämän näkyvän kansantalouden ja elintason/asukas mukaan, myös nämä Kataisen kylvämät tuki miljardit näille harmaantalouden maille. Suomeksi sanottuna, Katainen syytää tukeaan maille jotka, kuten Kreikka on paljastanut, on antanut tahallaan väärää tietoa tilastaan ja maksaa kaikki EU maksunsa alimittaisina suurien harmaiden talouksiensa vuoksi.

Jonka lisäksi ne saavat myös ylimitoitettuja tukia EU:lta johtuen näistä suurista harmaista talouksistaan.

Suomi on mukana systeemissä, jossa sitä kusetetaan molempiin suuntiin, lailliset tuet Suomeen määräytyvät liian alhaisina ja maksut liian korkeina, johtuen näistä huijaavista maista joita Katainen on nyt avokätisesti tukemassa.

Katainen paljastuttuaan vaalirahoitus kuvioista totesi, nyt ei vaaleja voi järjestää kun on paha lama, jonkun täytyy kantaa vastuu ja ei ole aikaa järjestää vaaleja.
Todellisuudessa Katainen jäi pitämään vallasta kiinni ja jakamaan rahaa kavereilleen, piittaamatta mitään varsinaisesta vastuullisuudesta politiikan moraalia kohtaan.

Kun muistellaan vaalirahoitus sotku läpi ja muu mädännäisyys hyvä veli kuvioineen, niin vääjäämättä joudun epäilemään sitä mahdollisuutta että Jyrki Katainen ja Mari Kiviniemi ovat rikollisjärjestöjen johdossa joita ylimmät laillisuuden valvojat maassamme suojelee.
Suomi voi pärjätä samoilla sopimuksilla kuin esim. Norja, Sveitsi ja Ruotsi, omalla valuutalla!
Kun Euro kaatuu, Suomeen ei tule työttömyyttä ja lamaa!
Kun Euro alueiden yliarvostettu valuutta lakkaa olemasta, Eurooppa alkaa
ostaa Eurooppalaisilta ja EU:n ulkopuolelta tuleva tuonti vähenee
rajusti.
Vienti Euroopasta Aasiaan ja Amerikkaan ja muualle kasvaa voimakkaasti
Euroopan kulutus ei juurikaan vähene, vaan se tuotetaan Euroopassa, kuten
Suomessa. Joten EU alueen työttömyys vähenee alle puoleen, josta johtuen
Euroopan alueen ostovoima kasvaa useita prosentteja niillä aloilla jotka heijastuvat suoraan työllisyyteen ja valtaosan kansalaisista hyvinvointiin.
Kansantaloudet tervehtyvä voimakkaasti, ja yli suuret hallinto-organisaatiot voidaan puolittaa rasittamasta valtioiden taloutta.

Ruotsi menestyy omalla valuutalla paljon paremmin kuin Suomi eurollaan, Norja ja Sveitsi menestyvät EU:n
ulkopuolella ja omilla valuutoilla paljon paremmin kuin Suomi jopa paremmin kuin Ruotsi.
Euron kaatuminen ei ole tuhoisaa kansoille Euroopassa vaan pankkiireille ja Heitä hännysteleville poliitikoille.
Jos pelastetaan moraalia vailla olevat sijoitus hurjastelijat, mikään ei muutu vaan sama toistetaan uudestaan ja uudestaan pitkin Eurooppaa ja
jopa koko maailmaa.
Nyt on aika laittaa tälle kansalaisten kusetukselle ja uhkailulle piste.
Suomi on aivan liian pieni, jotta sen omat edut otettaisiin tasapuolisesti huomioon EMUN jäsenenä. Kun sääntöjä, joihin Suomi sitoutui, ei noudateta Suomen edut kärsivät oleellisesti ja pysyvästi!

Kalevi

Olihan tuossa perusteluja heitetty vakuuttavan tuntuisesti, mutta tyypillisesti yksipuolisesta,siitä tietystä näkökulmasta, ja merkittäviä asioita oli jätetty tykkänään huomiotta.
En nyt viitsi pakertaa siitä kuka meillä hyötyi ja kuka hävisi sen markka-aikamme inflaatio/devalvaatio-kierteestä, kyllähän tämä asia koko lailla hyvin tiedetään.
Kirjoittaja manaa ongelmien johtuvan liian korkealle arvostetusta eurosta, vaikka yhtä hyvin voisi manata niin verotustamme ja julkisen sektorin törsäilyjämme kuin monopolistisia rakenteita taloudessamme jotka nostavat hintoja ja palkkoja.
Juuri siitä nämä nykyisetkin ongelmat johtuvat kun ollaan niin perusteellisesti kiinni siinä vanhassa tavassa hoitaa asioita devalvaatio/inflaatio kierteellä. Yhtäältä politikkojen kantti ei kestä asettaa törsäilyjään verotuksella kerättyjen tulojen tasolle vaan he rahoittavat niitä ottamalla kehiin uutta velkarahaa, ja toisaalta myös monopolistisista talouden rakenteista johtuen hintoja ja palkkoja nostellaan yli sen mitä markkinat edellyttäisivät.

Kiusallinen muisti

Vienti Euroopasta Aasiaan ja Amerikkaan ja muualle kasvaa voimakkaasti. Euroopan kulutus ei juurikaan vähene, vaan se tuotetaan Euroopassa, kuten Suomessa. Joten EU alueen työttömyys vähenee alle puoleen, josta johtuen
Euroopan alueen ostovoima kasvaa useita prosentteja niillä aloilla jotka heijastuvat suoraan työllisyyteen ja valtaosan kansalaisista hyvinvointiin.

Kansantaloudet tervehtyvät voimakkaasti, ja yli suuret hallinto-organisaatiot voidaan puolittaa rasittamasta valtioiden taloutta.

Kalevi

Just niin. Kyllä minä sen kirjoituksen luin, ja näköjään ymmärsin sen juuri niinkuin mitä siinä tarkoititkin.

Sinä vaan näyt katsovan että ongelmien perimmäinen syy on tässä nyt käytössämme olevassa euroopan yhteisvaluutassa eurossa, ja että avoisemmat ajat palaisivat(kaikillekko ?) sitä myötä kun siitä vaan eroon päästäisiin ja palattaisiin entiseen menoon oman rahan kanssa noine devalvaatio/inflaatio-kierteineen. Varmasti asia näin onkin tiettyjen tahojen näkökulmasta tai heidän intressejään ajatellen, mutta omat häviäjänsä siinäkin menossa oli. Ilmeisesti tuon entisen menon häviäjät ovat sinun mielestäsi jotain kelvottomia luusereita joiden joutaakin hävitä. Minä taasen olen tästä asiasta vähän eri mieltä, ja tästä näkökulmasta kritiikkini tuohon haikailemaasi entiseen menoon lähtee. Lisäksi tuota vientiä jenkkeihin ja aasiaan ja mihin tahansa ei tietenkään voi ylläpitää saati kasvattaa pelkästään jollain valuuttakursseilla, joskin kotimarkkinoilla toimivaa tuotantoa voidaan sillä suojata.

Kyllä nämä ongelmat nytkin johtuvat yhtäältä siitä kun julkinen sektori törsäilee paljon enemmän kuin mitä sen kantti kestää veroilla varoja kerätä ja siten päätyy rahoittaaan törsäilyjään uudella velkarahalla, ja toisaalta myös talouden monopolistisista rakenteista. Näistä monopolistisista rakenteistahan seuraa se, että hintoja ja palkkoja nostellaan yli sen mitä markkinat edellyttäisivät. Erityisesen kärkevästi nytkin noissa euroalueen ongelmamaissa tämä on näin mennyt.

Ilmeisesti katsot niin että kun taloudessa on pakko jonkun asian joustaa markkinatilanteen muutoksia vastaavasti niin raha on sitten se mikä joustaa, ja että sillä ei ole paljon väliä vaikka se joustaisi kaksinumeroisella inflaatioprosentilla.
Se on selvä että tällainen meno antaa monelle mahdollisuuden rikastuakkin tekemättä mitään tuottavaa, ja kyllä myös yleensäkin vahvemmissa/monopolistisemmissa asemissa olevat tässä voittavat suhteessa heikommissa asemissa oleviin. Mikä jälkimmäinenkään ei suinkaan ole pelkästään hyvä asia vaikkapa uusien juttujen markkinoille pyrkimistä ajatellen.
Kyllä minäkin olen sen verran realisti että katson näissä oloissa joihin niin totuttu on rahan arvon joustamisen välttämättömäksi. Mutta tämä joustaminen pitäisi pitää sentään jossain tolkussaan, eli jotain alle 5 prosentin kuitenkin. Euroalueen tavoiteinflaatio on ollut se jotain 3% ja se on minusta vielä ihan o.k. mutta kyllä sen pitäisi myös riittää.

haapavaara

Niin Siikala on pahoillaan kalanvaihdosta. Siikala on sitä mieltä, että kuole nälkään. Mutta kotimaista kalaa ei saa antaa köyhillle.

Se on aito vihreyttä.

Tämä asia varmaan muuten kiinnostaa RKPn ehdokasta lapissa? Syödäänkö tuoretta kalaa, vai keskusliikkeen kalaa Norjasta.

joonathan

Sen on aiheuttanut oikeisto joka suomea on viime ajat hallinnut. Nyt jotku uhoavat järjestelmän romahduttamisesta. Kait tiedätte mitä se merkitsee ja keneltä siihen rahat saadaan. Ne saadaan kansalta joka koostuu suurelta osin lapsista opiskelijoista tyotätekevista sekä sairaista ja eläkeläisistä. Näiden taskuilla silloin käydään ei sijoittajat ja tehtaiden omistajat tällaiseen rahoja tuhlaa niitä rahoja tarvitaan sitten kun kaikki on tullut mallilleen kasvattamaan rahaa ja omaisutta edelleen omistajilleen. Sellaista te toivotte.

Just-say-it

Pelkkää manipulointia ja rahan kuvat silmissä ulos tuotettua höpinää, uudelta markkinasuuruudelta jota minulla ei ole kunnia tunteakaan.
Jos taas kerran sanoisi, ennen levolle käyntiä. Euroalue on perustettu aivan muiden tarkoitusperien ja periaatteiden varaan kuin yksittäisten "pankkiirien" ajoittaiseksi sylkykupiksi.
Yhdistynyt Eurooppa ennenpitkää kuuluu maailmaan aivan samalla tavalla kuin yhdistynyt amerikka - ja muut yhdistykset siinä sivussa.
Näin se vaan menee. Höliskööt pannkipojat mitä tykkää.

lim0n

Hänellä on pelimerkit asetettu jonoon siten, että jos pörssi romahtaa ne romahdusrahat päätyvät hänelle. Miten? Se on helppoa, ostaa vain vaikkapa Saksan pörssin indeksiä shorttaavaa johdannaista, tai put-warranttia eli myyntioptiota, tai pelaa valuuttakursseilla vastaavien instrumenttien avulla.

Tosi vieras

Tämä peluri kertoi Talouselämä-lehden haastattelussa samat asiat. Hän kertoi myös, että pelureiden hedge-rahastoilla on 1800 mrd. pelikassa, joka vivuttamalla voidaan nostaa 180 000 mrd:iin. Siinä on pelurien markkinavoima, jonka pelipanoksiin eivät pysty vastaamaan kuin keskuspankit ja setelipainot, jos nekään.

Pelurien täytyy pitää kiinni strategiastaan. Ålandsbankenilla ei peli viime vuonna oikein onnistunut, kun tulos jäi kehnoksi.

Asiakkaat, pitäkää kiinni rahoistanne.

Olli Juntunen

Suomi rikkoo vakaus- ja kasvusopimusta, minkä perusteella valtiontalouden alijäämä ei saa olla enempää kuin 3% BKT:sta. Alijäämä oli viime joulukuussa julkaistun arvion mukaan 3,2%. Rikkomus ei siis sinällään ole suuri. Tässä on kuitenkin useita ongelmia.

1. Sopimuksen rikkominen on sopimuksen rikkomista, josta pitäisi tulla sanktioita. Samalla tavalla periaatteessa Suomi voisi rikkoa mitä tahansa muutakin solmimaansa sopimusta. Se, että muutkin maat uskovat voivansa toimia näin on johtanut nykyiseen velkakriisiin. Joskin syynä ainakin kreikkalaisten suhteen on tmyös puhdas korruptio sekä rikollisuus.

2. Valtio velkaantuu tavattoman nopeasti, ja johtajamme uskovat talouskasvun kattavan alijäämän. Toivottavasti, mutta ainakaan itse en perustaisi näin epävarmalle pohjalle yhtään mitään. Tästä ei olla haluttu pitää kovin suurta kohua, koska Suomessa suurin osa mediaa haluaa uskotella suomalaisille asioiden olevan hyvin. En tiedä miksi, ehkä perussuomalaisten pelossa.

Juhani Putkinen

Sinänsä voisi olla hyväkin pidemmällä aikavälillä, että Kreikka ja Italia - ehkä myös Espanja saisvat oman "eteläisen euron" vaikka nimeltään SEURO.

On vaikeaa uskoa, että näiden eteläisten maiden toimintatavat ja politiikka muuttuisi meidän pohjoisten - perimmäisesti rehellisesti toimivien - maiden kaltaiseksi.

Mutta juuri nyt Euroopan pitää päästä taas kunnolla nousuun ja se ongelma pitää hoitaa ajan kanssa - se EI ole hoidettavissa yhdessä yössä.

Suomen täytyy olla hyvin varovainen, että selviämme mahdollisimman pienin kolhuin tästä sopasta. Jonkinlaisia vakuuksia on syytä vaatia näiltä hulttioilta, jotka ovat eläneet yli varojensa.

Tärkeintä on kuitenkin hoitaa oma pesä kuntoon. Velkaantuminen on kerta kaikkiaan saatava aisoihin - se taas tarkoittaa pöhöttyneen julkisen sektorin leikkauksia. Leikkaukset pitää tehdä turhista pomoista, "asiantuntijoista" ja muista vihreällä oksalla istuvista poliitikoista. Peruspalvelut voidaan kyllä turvata - niistä ei tarvitse leikata, pikemminkin niitä turhakkeita voitaisiin pistää tekemään jotakin hyödyllistä.

Vilhelm Junnila

Tämä jakaa mielipiteet kahteen leiriin. Kyseessä on kuitenkin sen verran suuri muutos jos tällainen tapahtuisi, että kyllä meidän on myös siihen varauduttava. Pelkkä olankohautus on suorastaan maanpetturuutta jos joudumme siihen tilanteeseen, että hajoaminen on tosiasia. Silloin ne maat jotka ovat tehneet tarvittavat suunnitelmat etukäteen ja varautuneet kriisiin pärjäävät.

Asiassa vallitsee sen verran kireä aihepiiri ettei siitä mielellään keskustella. Tämä on täysin väärä lähtökohta koska ei kukaan taloustietelijöistämme näe tulevaisuuteen. Historiassa on monta odottamatonta käännettä ja olen tyytyväinen että Törnqvist uskaltaa tästä puhua. Toivottavasti asiaa aletaan enemmän tutkia ja valmistella. Se on meidän kaikkien etu.

Hymiö

Vai luuletko Ahvenanmaan minisaaren jotenkin vaikuttavan yhtään mihinkään Euroopassa. Tuo kuvan ukkokin silmineen näyttää enemmänkin Ruotsin kuninkaallisilta siltä ajalta, kun niitä piti siitä syystä alkaa tuomaan ulkomailta tuoreempia terveempiä.

Katsokaa Ahvenanmaalaiset itseänne silmiin.

haapavaara

Ei akselivallat kihalttunat nyt Ranskalla ja appiukkona Venäjän kaasuputkella mihinkään kaadu.

Se, kuka sen maksaa. Luulisi olevan sokeammallekin reetalle nahkurinorsilla aivan selvä asia.

Hyväksykää nyt ihmiset tosiat. Se on liittovaltio. Lissabonin sopimus toi jo ulkomisterin ja presidentin.

Täällä vieläkin höpötetään jostain itsenäisestä tasavallasta.

Pidetään melua persujen kultakauden taidepolitiikalla, joka on omalla tavallaan osuvaa postmodernismia. Koska silloin taisteltiin itsenäidyydestä imperiumin ja imperialistisen valtion sisällä.

Nyt on aika uuden taidepolitiikan, ja sen suunannäyttäjä on Peppin apina Tossu.

petteri.kivisto

Euroalue siis hajoaa. OK.

Tämä ei ole ihmeellistä. Euroalue muistuttaa entistä Neuvostoliittoa. Siinähän oletettiin, että sinun naapurisi on yhtä ahkera ja täsmällinen töissänsä, kuin sinä itsekin olet. Kun nämä ahkerat ihmiset kyllästyivät "elättämään" laiskoja ja juoppoja ja menettivät uskonsa ja halunsa tehdä töitä muiden puolesta, NL hajosi.

Kun nyt ahkerat protestanttiset valtiot (Saksa, Hollanti, Pohjoismaat, Belgian pohjoisosa, Englanti,ja ehkä Tsekki) kyllästiyvät rahoittamaan katolisten ja ortodoksisten valtioiden vedätystä ja tuhlailua, Euroalue siis hajoaa. Pitäisikin muidostaa protestanttinen EU.

Hyvä: Kyseessä ei ole katastrofi, paitsi lyhyellä tähtäimellä. Kataisen yritykset pönkittää hajoavaa liittoa hukkaamalla suomalaista rahaa takausvastuisiin ovat epäisänmaallisia tekoja. Suomi on aikaisemmin pärjännyt, kun on osannut aikaisemmin jättää hajoavat yhtymät nopeasti, miten nyt, kun päätöksentekijöillä ei selkeästi ole kompetenssia.

Kun Saksa näkee, ettei eurosta ole sille hyötyä, ja päättää asiasta, seuraavana päivänä euro-alue loppuu.

Reissumies evp

Alunperin on ollut selvää, että Euro oli kuolleena syntynyt ajatus. Siihen liittyneet valtiot olivat taloudellisesti liika erillaisia. Homma saatiin pysymään kasassa nousukauden ajan, mutta etukäteen oli jo selvää, että kunhan laskukausi alkaa, niin silloin on juhlat ohi. Kansalliselta talouspolitiikalta vietiin kaikki työkalut, eikä kaikkia näin eritasoisia maita voida hoitaa saman kaavan mukaan. Pohjoisen EU-maissa on yritetty korjata kilpailutilannetta laskemalla palkkoja, mutta tätäkään tietä ei voida kulkea loputtomiin. Kauppa tukehtuu ja kansa napisee. Viimeinen pisara oli rahan syytäminen velkamaille.Ainoa keino on velkamaiden palaaminen omiin valuuttoihinsa ja jäljelle jää pohjoinen eurovyöhyke. Velat muutetaan siirtymähetkellä, nimelliseen kurssiin, kansallisiksi valuutoiksi. Jos velat jätetään euromääräisinä voimaan, niin niistä ei koskaan päästä eroon, koska eronneet valuutat tulevat devalvoitumaan rajusti. Kun lainat muutetaan kansallisiksi valuutoiksi niin inflaatio pitää huolen, että niistä päästään aikanaan siisti eroon,
Jäljelle jää vakaa pohjoinen euroalue, eikä se ole Suomen kannalta välttämättä mikään huono asia.

hoikkapoika

Velkasaneeraus on monen Euro maan tulevaisuus.Työttömyys etenkin nuorisotyöttömyys on hirveä.Mitään muutosta tai kasvua ei ole näkyvissä.Poliitikot on ymmärtämättömyyttään luoneet vapaakaupan ja sallineet työpaikkojen viennin halpamaihin.Viisaat maat Euroopasssa luo hyvät suhteet venäjään ja käyvät merkittävää kauppaa.Pieni Suomi on onnellinen,saadessaan puristaa jonkin valtiomiehen kättä.

Kutvonen

"2. Valtio velkaantuu tavattoman nopeasti, ja johtajamme uskovat talouskasvun kattavan alijäämän. Toivottavasti, mutta ainakaan itse en perustaisi näin epävarmalle pohjalle yhtään mitään. Tästä ei olla haluttu pitää kovin suurta kohua, koska Suomessa suurin osa mediaa haluaa uskotella suomalaisille asioiden olevan hyvin. En tiedä miksi, ehkä perussuomalaisten pelossa."

Ymmärtääkseni velka maksetaan vientituloista sitten kun/jos kasvua tulee. Velka on siis tai ainakin korot yksi kustannuslisä myytäville tuotteille, joka ei varmaankaan paranna tuotteiden kilpailukykyä maailman markkinoilla. Yksi vastaamaton kysymys on, että onko vientiyritykset valmiita maksamaan näitä "ylimärääräisiä" kuluja vai vaikuttaako se niiden kilpailukykyyn niin paljon, että kannattaa toiminta siirtää muualle.
Yksi hyvä asia on tietenkin, että suurella osalla kilpailijamaistamme on myös suuri velkataakka. Ehkäpä jonain päivänä yhteisellä päätöksellä velat vain nollataan?

Htalk

Pohjoinen euro nykyisestä eurosta ja eteläinen euro muille.

Tällöin kun etelän euron maat ottavat eurovelkaa niin luottotietoja ei kopioida pohjoisen euron mailta ja pankit ei hermostu tästä vaan tietävät heti asettaa korot oikeaan suhteeseen luottotietojen kanssa. Näin myös Kreikan ei kannata enää ottaa velkaa äänestäjien poliittisiin miellyttämistarkoituksiin.

Maailman 3. velkaisin maa Italia n, 2000 mrd. samaan porukkaan Kreikan, Portugalin ja Espanjan, Irlannin kanssa.

Jos ja kun tämän jälkeen vahvan euron maat haluavat tukea heikon euron maita, niin ainakin tukeminen tapahtuu rehellisesti näiden maiden luottotietojen perusteella eikä vahvan-euron maiden luottotietojen perusteella.

Nythän nämä kilpailukykypaketit hämärtävät heikon euron maiden luottotiedot ja huijaus jatkuu...

Ikiliikkuja... Mitä enemmän pankit antaa luottotietojen valehtelijoille rahaa vaikka EKP kautta sitä kalliimmaksi kilpailukykypaketti tulee Villelle Veijo Esson baarissa.

eerik

Kreikka voi hyvinkin lähteä eurosta. Ei se silti tarkoita mitään euron hajoamista. Euroon on tullut uusia maita ja siitä voi lähteä maita pois. Euro kuitenkin pysyy.
Aika harhaanjohtavaa ja populistista uutisointia ja käsitteiden käyttöä. Tämä ekonomisti tunnetusti puhuukin aivan muusta kuin kaikki muut.