Perjantai 24.5.2019

Levy-yhtiöiden vaatimus piraatille meni ”absurdiksi”: 52 000 000 000 000 €

Luotu: 
2.4.2011 12:24
Päivitetty: 
2.4.2011 13:37

Yhdysvaltalaisten tekijänoikeuksien haltijoiden taistelu nettipiratismia vastaan on saanut piirteen, jota osavaltion oikeuden tuomari kuvailee "absurdiksi".

Musiikkiteollisuuden etujärjestö RIAA vaati LimeWire-vertaisverkon ylläpitäjiltä oikeudessa korvauksia 150 000 dollaria per musiikkikappale, joka palvelussa jaettiin. Yhteissumma tekee noin 75 biljoonaa dollaria, eli noin 52 000 000 000 000 euroa.

LimeWire oli 2000-luvun alussa suosittu vertaisverkko, jonka kautta jaettiin lähinnä laitonta musiikkia. Palvelu suljettiin lopullisesti viime vuonna.

Nyt oikeus on antanut tapauksessa välipäätöksen koskien vaadittavaa korvausta:

- Oikeuden tulisi välttää vahingonkorvauksia ja rangaistuksia, jotka johtavat absurdeihin velvollisuuksiin, tuomari Kimba Wood kirjoittaa päätöksessään.

Tuomari Woodin mukaan tekijänoikeuksien haltijat eivät voi väittää kärsineensä vahinkoa biljoonia euroja pelkästään sen vuoksi, että joku on jakanut verkossa musiikkia ilmaiseksi.

Levy-yhtiöitä edustava RIAA perustelee summaa sillä, että näin paljon LimeWiren ylläpitäjien olisi pitänyt korvata tekijänoikeuksien haltijoille, jotta heidän harjoittama toimintansa olisi ollut laillista.

Logiikan taustalla on ajatus, että yhden kappaleen lahjoittamiseksi se pitäisi ostaa noin dollarilla musiikkikaupasta. Keskimäärin yhtä kappaletta jaettiin noin 150 000 kertaa LimeWire-verkon ollessa käytössä.

Vaadittu 52 biljoonaa summa on hieman suurempi kuin koko maailman vuoden aikana tuottamat palvelut ja tuotteet - eli bruttomaailmantuote - yhteensä.

Maailman piratismia tutkinut Joe Karaganis tuomitsee blogissaan tekijänoikeusjärjestön vaateet myös totaalisen tyhminä.

- Tämän taustalla lienee jonkinlainen bisneslogiikka, mutta todennäköisesti se (biljoonavaateen hyväksyminen) vain johtaa oikeusjärjestelmän rangaistusperinteen vahvistumiseen, Karaganis analysoi.

Lue Karaganiksen blogi täältä. Aiemmat LimeWire-jutun käänteet täältä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

lgrohn

The Recording Industry Association of America (RIAA) is the trade organization that supports and promotes the creative and financial vitality of the major music companies. Its members are the music labels that comprise the most vibrant record industry in the world. RIAA® members create, manufacture and/or distribute approximately 85% of all legitimate recorded music produced and sold in the United States.

jussi vaarala

Tekijänoikeusjärjestö RIAA vaati LimeWire-vertaisverkon ylläpitäjiltä oikeudessa korvauksia 150 000 dollaria per musiikkikappale, joka palvelussa jaettiin. Yhteissumma tekee noin 75 triljoonaa dollaria, eli noin 52 000 000 000 000 euroa. Periaatteella että pitäisi maksaa euro kappaleesta musiikkikaupasta.

Summa on tietenkin absurdi. Mutta summan absurdiutta vähentää seuraava seikka.

Asian mielenkiintoinen puoli on että kun ihmiset eivät joudu maksamaan euroa tai dollaria per musiikkikappale niin silloin sen ne eurot ja dollarit hyötyy muut alat koska ihmiset kuluttavat nuo rahat muuhun kuin kulttuuriin.

Toinen piratismista hyötyjä on mainosala joka luvattomia äänitteitä levittävien tahojen siivellä pääsevät esittämään mainoksiaan suurille joukoille - jolloin siis hyötyy sekä muiden kuin kulttuurialan mainostajat mutta myös se internettoimija joka mainoksia myy yrityksille.

Siis taistelu ei kulttuuriala vastaan piraatit vaan kulttuuriala vastaan muut alat ja niiden mainostajat sekä luvatonta aineistoa käyttävät internettoimijat.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

pasim

Trillion kääntyy muuten tässä tapauksessa biljoonaksi, aivan samoin kuin amerikkalainen billion kääntyy miljardiksi. Ks. http://en.wikipedia.org/wiki/Long_and_short_scales

Pitäisiköhän tuo wikisivu olla pakollista luettavaa toimittajakoulussa, sen verta yleinen tämä virhe on? No, tämän LimeWiren uutisoinnissa kävi toisella verkkosivustolla tällä kertaa sitenkin, että toimittaja oli kerrankin oikeassa ja kommentoijat (jotka eivät alkuperäistä olleet lukeneet) automaattisesti olettivat toimittajan sekoittaneen biljoonat ja miljardit... :)

space

1 dollari kappaleelta laittaa kyllä asiat mittaluokkaan oikealla tavalla. Siitä näkee kuinka hyödytöntä piratismi on jos aikoo saada työstään rahaa. Spotifysta olisi noilla soitoilla artisti jo saanut oikeaa rahaa.

jussi vaarala

oikeastaan tuo kertoo kaksi asiaa

1. miten hillittömän suosittua musiikki on

2. miten paljon rahaa valuu muualle kuin musiikille

Eli itse asiassa valtava aineeton kasvu on tapahtunut ja realisoituisi jos piratismille pantaisiin oikealla realistisella hintalapulla aisat ja jälkimaksu.

Oikeastaan pitäisi asettaa määräaikainen sanotaan 2-3 vuoden ylimääräinen vero muulta yritysmaailmalta kuin kulttuurialalta jolla kerätään piraattien konnuusrahat kaikilta ja osoitetaan kulttuurille. Semmoinen lisäalv kaikkeen piraattien aiheuttamien tuhojen kustannuksiksi.

Ja sitten tehostettu satunnaiskiinniotto ja laskutus luokkaa piratismi-tarkastaja voi milloin vaan tulla tsekkaamaan koneesi onko siinä luvatonta materiaalia ladattuna.

Tuttu

"Oikeastaan pitäisi asettaa määräaikainen sanotaan 2-3 vuoden ylimääräinen vero muulta yritysmaailmalta kuin kulttuurialalta jolla kerätään piraattien konnuusrahat kaikilta ja osoitetaan kulttuurille."

Jos olet tosissasi, selitätkö vielä, millä täsmällisellä keinolla kyseistä veroa kerätään maailmantalouden rahallista arvoa suurempi määrä?

jakc the whipper

ikäänkuin rahan määrällä voitaisiin korvata kaikki tuhot ym.

painetaan seteleitä,siitä vaan.

maailman talous perustuu huijaukseen yhtäkaikki,kuten kaikki

kaupankänti,voit itse lähteä "tuttu" hakemaan ja verolle

panemaan.

Maailman luonnonvarat ovat kohta käytetyt ja ihmiskunta on

ratkaisun vaiheessa;

ollakko sovussa vai tuhotakko kaikki loputkin.

tämän päätöksen ilmiselvä merkki on että jotkut tahot

haluavat tuhota loputkin.

jussi vaarala

Kun näyttää siltä että tekijänoikeusrikkomuksissa raha joka olisi voitu laittaa ja kuulunut kulttuurille siirtyy muiden alojen kulutukseksi - niin silloin olisi aiheellista laittaa määräaikainen vaikkapa 3-5 vuoden piratismin tappioiden korvaamiseksi tarkoitettu lisä-alv kaikille muille aloille paitsi kulttuurialoille ja siirtää alvin tuotto suoraan kulttuurialojen tukeen.

Tuolla määräaikaisella piratismi-alvilla saataisiin toisaalta realisoitua se aineeton kasvu joka on tapahtunut - mutta varastettu kulttuurilta muille aloille - ja toisaalta määräaika riittäisi kehittämään sellaiset systeemit joilla piratismiin voidaan iskeä tehokkaasti - kuten mm televisioluvantarkastajan kaltainen piratismi-tarkastaja oikeudella tarkastaa ja kirjoittaa lasku ja takavarikoida tietokone jolle on tallennettu laittomasti ladattua materiaalia.

Tällöin tulisi kuvioon mukaan myös satunnaisen kiinnijäämisen pelkomomentti estämään piratismia tavallisista kotikoneista tehtynä.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

Aprikoitselija

Tuon lörön luettuani en voi muuta kuin ryhtyä aprikoitsemaan sitä, että mitä tässä maailmanajassa kukin mahtaa kulttuurilla ja musiikilla tarkoittaa.

Olen kuullut väitettävän, että jopa penkkiurheilulla olisi jotakin tekemistä kulttuurin kanssa. No.

Itse asiasta sen verran, että paljonpa olisi uutisia lehdessä, jos edes Eurooppamme tapahtumia tuolla tarkkuudella seurattaisiin, kuin tätä valtameren takaista USAlaista taas tässä ja nyt, puhumattakaan naapurimaidemme menosta ja meiningistä.

Kaikenlaisen ihmettelyyn se näyttää joutilaiden aika riittävän.

jakc the whipper

Onko musiikin kuuntelu keneltäkään pois?

Vai onko tämä jälleen yritys-elämän epätoivoinen yritys saada

siirrettyä rahaa omaan kukkaroon?

Mistä lähtien meitä ympäröivät äänet on tehty maksullisiksi?

Koska internet on keksitty,tiedonsiirto on täten täysin

vapaata,mediamaksussa olisi järkeä jolloin saataisiin

siirtää/jakaa dataa rajattomasti,ja levy-yhtiötkin saisivat

välistä.

Tämmöisenään nettikulttuuria ei voi pysäyttää,viimeistään

silloin kun eri oikeus-istunnot ruuhkautuvat

käsitelleessään näin turhaa asiaa mitä ei voi kuitenkaan voittaa.

Jos ajatellaan päiviä ja datan määrää joka sekunti,nämä

tapaukset ovat jo monen vuoden takaa,miten massiivisia

määriä dataa liikkuu kaiken aikaa netissä tälläkin

hetkellä,ja mitkä määrät ovat liikkuneet tällä aikaa kun

oikeus on tutkinut asiat,täysin turhaa tapella tuulimyllyjä

vastaan.netti on tullut pysyäkseen,ainakin niinkauan kun

sähköverkko on olemassa.

Täysin turhaa toimintaa ja epätoivoista yritystä.

muutaman ihmisen tuomiolle paneminen ei tätä asiaa muuta.

jakc the whipper

eikä KUKAAN omista maailmaa,ihminen on myöskin luonnontuote,rosvot vain yrittävät luoda mielikuvan "laillisesta kapitalismista"
tosiasiassa monikansalliset yhtiöt rahastavat normaalia veronmaksajaa kaiken aikaa,kaikki kaupankäynti perustuu AINA huijaukseen,enemmän tai vähemmän.

TeppoTestaaja

Tyypit tiedetään todistetuksi syyllisiksi ja nuo biljoonat äkkiä maksuun 30pvä maksuajalla ja samalla loppuu talouden lama. Siis kuvitelkaas 52 000 000 000 000 € ja siitä alv valtiolle (muistaakseni 13% USA:ssa) + muut yritysverot 35% ja kummasti USA alkaa maksaa velkojaan pois ja uutta rahaa tulee markkinoille. Ja kyllä tuollainen summa löytyy joka piraatin taskusta ;)

Seuraavaksi voitaisiin ottaa muissa maissa olevat musiikkipiraatit kiinni ja laittaa vastaavat summat maksun, sen jälkeen siirrytään isoihin rahoihin ja aloitetaan elokuvien, pelien ja ohjelmien levittäjien rahastaminen, uskon että tuohon summaan saadaan vielä pari nollaa perään, piraatit kun ovat kuluttaneet viimeisessä 10 vuodessa yli 100 vuoden edestä maailmanbruttokansantuotetta. He ovat syypäitä maailman köyhyyteen, lamaan, hintojen nousuun jne. pelkästään jakamalla äärimmäisen arvokkaita tuotteita ilmaisesksi. Kuvitelkaas jos joku kopiosi mersuja ja jakaisi niitä ilmaiseksi!