Sunnuntai 24.9.2017

Islanti haastetaan oikeuteen?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.4.2011 09:39

Iso-Britannian ja Alankomaiden hallitukset valmistautuvat haastamaan Islannin valtion oikeuteen Icesave-korvauksista, kertoo muun muassa BBC.

Islantilaiset äänestivät neljän miljardin euron korvaukset kumoon kansanäänestyksessä sunnuntaina.

Iso-Britannia totesi olevansa pettynyt kansanäänestyksen tulokseen. Alankomaiden hallitus lausui, että neuvottelujen aika on ohi.

Islannin valtiovarainministerin Steingrimur Sigfussonin mukaan oikeustaisto kestänee ainakin vuoden.

Korvausvaateiden taustalla on islantilaisen Landsbanki-pankin konkurssi. Sen seurauksena Iso-Britannia ja Alankomaat ovat maksaneet 340 000 kansalaiselleen korvauksia menetetyistä rahoista.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

jussi vaarala

Rahoituskriisin kaksi oleellista piirrettä on nämä:

1. vaikka valtiot syytävät miljardeja niin vastineeksi ei saada mitään sen enempää materiaalista kuin aineetontakaan - valtiot siis ostavat Guinness-luokan ennätyssummilla - EI MITÄÄN.

2. pääomien ja heidän poliitikko- ja virkamiesjuoksupoikiensa sanoma on tämä - jollette maksa joudutte kurjuuteen ja menetätte kaiken - ja sitä paitsi vaadimme aina vaan isompia ja isompia summia.

Kansainvälinen pääoma rahoituskriisissä toimii siis mafian suojelurahan periaatteella - mutta on perinteistä mafiaakin pahempi - koska vaatii aina vaan suurempia ja suurempia summia maksettavaksi.

Ja sen lisäksi vielä sitä että pitäisi laillisten demokratioiden järjestämiä yhteiskunnan hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta keskeisiä palveluita julkisella sektorilla alasajaa ja kurjistaa.

Näin sairas on maailma juuri nyt rahamaailman osalta. Siksi siihen pitää suhtautua vastaavalla tavalla. Se pitää ajaa nurkkaan tavalla että se ymmärtää kuin Gaddafi että nyt pääoma meni liian pitkälle.

Jussi Vaarala

eettis-realistisen aatteen kehittäjä

Somerniemi

Hilda K.

Katsokaapa mitä Hra Kani kirjoittaa:
11.4.2011 http://ebolakani.blogspot.com/2011/04/societe-anonyme.htm
"Herra Kani luki muutaman dokkarin euvostoliiton rahoitusvakausvälineestä eli ERVV:stä. Tai lontoon murteella European Financial Stability Facility eli EFSF.
Kaksi asiaa tuli selväksi.
1. EFSF on osakeyhtiö, joka on perustettu Luxemburg:n (tunnettu veroparatiisi).
2. Osakkeenomistajien takauksen perusteella EFSF laskee liikkeeseen ja myy joukkovelkakirjoja.

Suomeksi: EFSF:llä ei ole mitään tekemistä itse euvostoliiton kanssa. Tämä laitos on täysin itsenäinen voittoa tavoitteleva yritys. Vaikkakin sen ovat perustaneet mm. Belgia, Slovenia, Irlanti, Kypros ja Suomi. Tämän "Société Anonyme" (eli yhtiön) tarkoituksena on myydä liikkeeseen laskemiaan velkakirjoja (joiden takaajina omistajat mm. Suomi on) joista ansaitut rahat se lainaa eteenpäin.
Nyt tulee mieleen yksi kysymys: Miksi? Mikä pakottaa 16 euroalueen maata perustamaan oman - itsenäisen - rahoitusvälineen (ja vieläpä niin että se on osakeyhtiö)? "
Lainaus päättyi.

Siis, ERVV on luxenburgilainen osakeyhtiö.
- Suomen Katainen, Kiviniemi, ja muut Kääriäiset ja ministerit köyttävät suomalaista veronmaksajaa kiinni YKSITYISEN veroparatiisifirman lihottajaksi aina hamaan tulevaisuuteen.
ERVV:n toimialaksi ilmoitetaan joukkovelkakirjojen liikkeelle laskeminen ja myynti.

Lainaus alkaa:

salakankee

hieman kyseenalainen. Ottaako ihminen riskin havitelleessaan parempaa tuottoa kuin minkä normaali pankki tarjoaa. Eikö kello kilkata että silloin myös riskitaso nousee ja menetyksen vaara. Mielestäni tästä pitääkin tehdä selkeä ennakkopäätös EU-alueella ja pistää pelurit aisoihin

En ole kuullut koskaan että Las Vegasissakaan kukaan on mennyt itkemään kassalle ja vaatinut pelipanoksiaan takaisin!

hoikkapoika

Kyse Islannissa on yksityisistä pankeista teon aikana.Joten haaste pitää toimittaa näille ja johdollle.Islannin valtiolla ei ole mitään tekemistä,sijoittajien ja pankkien kanssa.Vastaavalla haastamis periaatteella,Kreikan,Irlannin,Bortukalin paknkit pitäisi haastaa oikeuteen.

hanari

Asian juridinen puoli on siinä, että laillinen hallitus on luvannut maksaa korvaukset. Uusikaan hallitus (edes Soinin) ei voi pyyhkiä pois tuota lupausta. 10 - 20 vuoden oikeudenkäyntien jälkeen Islanti maksaa ne moninkertaisesti. Kansainvälinen saarto ja ulkomaisten talletusten jäädyttäminen tekevät tuhoisaa jälkeä. Ilman pääomia Islannin talous ei elvy ja pelkällä turskalla ei kauan elä.

Investor

tekstistä mitään ymmärsin, niin parlamentti teki lakiehdotuksen maksamisesta, mutta presidentti kieltäytyi allekirjoittamasta ja niin mentiin referendumiin. En näe mitään laillista sitovuutta parlamentin mielipiteellä, jos perustuslain mukainen prosessi on esityksen hylännyt.

Nojatuolilakimiehenä sanoisin, että ensimmäinen virhe tapahtui kun UK on maksanut talletukset vaikkei sen ollut pakko maksaa mitään yli talletussuojan. Icesave- talletusten korot olivat reilusti yli normaalitalletusten, joten mielestäni sijoittajien riskin olisi pitänyt toteuttaa juuri tuossa vaiheessa.

Se, että joku toinen valtio vaatii toisen maan veronmaksajia kustantamaan yksityisen yrityksen tappiot, on törkeätä. Jos joku maa pitäisi laittaa sartoon, se tulisi olla ennemmin britannia kuin islanti.

intrigööri

vajaan 320.000 islantilaisen maksavan yksityisten pankkien sijoittajille neljä miljardia euroa. Siihen ei todellakaan pidä suostua. Tai sitten islantilaisten pitää löytää muutakin kuin kalaöljyä, äkkiä ja paljon. Islanti on ehkä maailman vanhin oikeusvaltio, siellä on kyllä käräjäkiviä istuttavaksi pankkihuijareillekin.
Valtiot ja pankkitoiminta pitää tyystin erottaa toisistaan, nyt ne on laitettu samaan tynnyriin ja hyrskytetty. Olemmeko kaikki jonkin finanssiryppään kansalaisia tai orjia? Mihin kansainväliseen pankkiryhmään Suomi mahtaa lukeutua, kun valtio on kohta velkaa sata miljardia? Saisko sieltä edes ilmaisen fanipinssin ja merkkilippiksen?

space

Sijoitin rahojani Nordean rahastoihin ja puolet meni samalla kun lentokone törmäsi toimistorakennukseen maailman toisella puolella. Ehkä teknokuplan puhkeaminen oli jo saanut kursin luisuun valmiiksi. En huomannut että valtio olisi tehnyt mitään elettä korvatakseen tämän mokelluksen. Itsekin ajattelin vain että sijoittamisessa on omat riskinsä.

Miksi Britannia ylipäätään on korvannut nämä epäonnistuneet sijoitukset? Miksi islantilaisten pitäisi maksaa sitten Britannialle? En ymmärrä, en minäkään haluaisi maksaa jotain Nalle Wahlroosin kupruja.

Sellaista sijoittaminen vain on. Harvat voittaa, monet häviää.

Esa L.

Suomen valtio eli veronmaksajat korvasivat pankkien pelitappiot -90 luvulla. Britannia teki nyt niin ja karhuaa rahoja Islannilta.

Taustalla lienee samanlainen päämäärä: Pakottaa Islanti "EU-kuntoon".

semi

Eivät koskaan sijoittaneet, Islantilaiset kyllä elivät törkeästi yli oman kapasiteetin talouksissa ja ottivat lainaa typerästi. Vastatkoon jokainen omista lainoistaan ja sijoituksistaan, Islantilaisten pitää maksaa oma velkansa talouksissa totta vieköön mutta ei toisten sijoituksia.

qed

Ihmettelin taannoin itsekin islantilaisten pankkien talletuksista maksamia huippukorvauksia. Samoihin aikoihin oli julkisuudessa jo useinkin ihmetelty, että mistä ne Islannin rahat oikein ovat kotoisin ja kuinka pitkään tuollainen pullistelu voi kestää, kun talouden koko sentään on vain 200 000 ihmistä.

Päätin, että tarjous on liian hyvä ollakseen totta. Pyramidihuijausten klassinen piirre on, että mukaan tuleville tehdään sitä huimempia lupauksia, mitä myöhempään tulijat ovat liikkeellä. Viimeiseksi mukaan lähtevät kustantavat pyramidihuijareiden voitot.

Tällaisia kasinokusetuksia ei pidä korvata. Jos Iso-Britannia ja Hollanti (kuten Suomikin) näitä ovat korvanneet, päättäjien tulee kantaa toimistaan poliittinen vastuu, sillä siinä tuhlataan veronmaksajien rahoja.

Turha niitä rahoja jälkikäteen on Islannilta kinuta. Tyhmyydestä ei pidä palkita. Näin se vaan on.