Maanantai 22.7.2019

Puhelimessa kytkyliittymä? – Varo kahden liittymän loukkua

Luotu: 
20.4.2011 09:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kytkypuhelinta ei voi käyttää toisen liittymän kanssa ennen koko hinnan maksamista, joten asiakas voi ajautua jopa kahden puhelimen loukkuun.

Kuluttajavirasto varoittaa kuluttajia kahden liittymän loukusta.

Kuluttajaviraston havaintojen mukaan operaattoreiden puhelinmyynti on viime aikoina vilkastunut. Tavoitteena on sitoa sekä uusia että vanhoja asiakkaita kuukausimaksullisiin kahden vuoden sopimuksiin.

Taustalla vaikuttaa viraston mukaan 25. toukokuuta voimaan tuleva viestintämarkkinalain muutos, jonka seurauksena kuluttajat voivat operaattoria vaihtaessaan siirtää vanhan numeronsa uudelle operaattorille. Tämä ei ole ollut aiemmin mahdollista, jos kuluttajalla on ollut määräaikainen sopimus.

Numeron siirtomahdollisuudesta huolimatta kuluttajien on kuitenkin maksettava vanhaan sopimukseensa liittyvät maksut sopimuskauden loppuun asti. Jos kuluttajalla on esimerkiksi kahden vuoden määräaikainen kytkysopimus, hän joutuu maksamaan uuden liittymän maksujen lisäksi vanhalle operaattorille sekä puhelimeen liittyvät maksut että liittymän kuukausimaksun sopimuksen loppuun saakka.

Puhelin on yleensä myös sim-lukittu, joten sitä ei voi käyttää toisen liittymän kanssa ennen kuin puhelimen hinta on maksettu kokonaan.

Jos kuluttajan liittymän laskutus perustuu ensisijaisesti käyttöön, hän voi yleensä vaihtaa operaattoria ilman, että siitä aiheutuisi hänelle suuria kuluja. Operaattoreiden pyrkimyksenä onkin sitoa asiakkaat kuukausimaksullisiin liittymiin, koska silloin heillä on korkeampi kynnys vaihtaa operaattoria.
 
–Vaikka puhelinmyyjän tarjous kuulostaa houkuttelevalta, siihen ei kannata välttämättä tarttua, jos omistaa jo määräaikaisen kuukausimaksullisen liittymän. Muuten voi joutua maksamaan kuukausimaksuja kahdesta liittymästä, Kuluttajavirasto varoittaa.
 
Kuluttajavirasto kehottaa operaattorin vaihtoa harkitsevia tarkistamaan ennen sopimsuksen tekoa, onko oma sopimus määräaikainen. Määräaikaisia liittymiä ovat kytkypakettien lisäksi esimerkiksi liittymät, joihin on kytketty lisäetu, kuten halvat puhelut sunnuntaisin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

JouniM

Jos liittymässäsi on mahdollista vaihtaa liittymätyyppiä kesken sopimuskauden (useimmin on), vaihda liittymätyyppi minuuttiveloitteiseksi ennen operaattorin vaihtoa. Vielä ei ole selvää se voiko vanhan liittymän laskutusperustetta muuttaa enää numeron siirryttyä.

Terveisin

Puhelinkauppias, kivijalassa ;)

ps. suosittelen aina puhelinmyyjän soittaessa kuuntelemaan tarjouksen ja poikkeamaan sen jälkeen paikalliseen liikkeeseen. Voit saada vielä paremman tarjouksen tai ainakin sinulle selvitetään tarkemmin mihin sitoudut. (Ei, ei mulla ole oma lehmä ojassa, ei! Mutta näin se vain usein on että liikkeessä asiat tulee paremmin läpikäytyä)
;)