Torstai 18.7.2019

13 vai 17 miljardia? – Katainen kaunistelee Suomen takauksia

Luotu: 
17.5.2011 13:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Jyrki Kataisen mainitsema Suomen ERVV-osuus ei sisällä korkoja, vahvistaa valtiovarainministeriö.

Faktakulma

Euroopan väliaikaisen vakausrahaston ERVV:n alkuperäisen puitesopimuksen mukaisesti takausten yhteismäärä on ollut 440 miljardia euroa. Suomen valtiontakaukset olivat alkuperäisen sopimuksen mukaan enintään 7,9052 miljardia euroa (tähän summaan sisältyvät myös korot). Nyt ne nousevat siis laskentatavasta riippuen noin 13 miljardiin euroon (ilman korkoja) tai 17 miljardiin euroon (arvioitu korkojen määrä mukana).

Suomi sopi valtiovarainministeri Jyrki Kataisen johdolla jo maanantai-iltana Suomen takauksien nostamisesta Euroopan väliaikaisessa vakausrahastossa ERVV:ssä. Katainen on kertonut sopimuksesta Helsingin Sanomille ja sen vahvistaa Uudelle Suomelle valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Seppo Tanninen.

Suomen takausvastuut nousevat Kataisen mukaan nyt noin 13 miljardiin euroon. Seppo Tannisen mukaan tämä luku syntyy, koska takaukset annetaan pääoman nimellisarvolle, joka ei sisällä korkoja. Jos korkojen arvioitu määrä laskettaisiin mukaan, Suomen takausosuus olisi nykyarvion mukaan noin 17,2 miljardia euroa, kuten Uusi Suomi viime viikolla kertoi.

–Mutta se on arvio, koska korkotasoa ei voida tietää, sanoo Tanninen.

Suomessa valtiontakaukset annetaan tavanomaisesti taattavan velan pääoman nimellisarvolle. Korot kuuluvat takauksen piiriin, mutta niille ei aseteta euromääräisiä rajoja.

–Tämä on siirtymistä tavanomaiseen tapaan laskea takaukset, selittää Tanninen.

–Aikaisemmin ERVV:n summat olivat absoluuttisia eli pitivät sisällään myös korot. Tämän takia se  laskettu 440 miljardia ei alun perin pitänyt paikkaansa. Nyt tästä ongelmasta päästään.

ERVV:n lainakapasiteetti on absoluuttisen laskentatavan mukaan ollut nimellisesti 440 miljardia euroa, mutta todellisuudessa vain noin 250 miljardia euroa.

Euromaiden tekemän uuden sopimuksen mukaan ERVV:n takausten yhteismäärä on 726,5 miljardia euroa. Takaukset annetaan siis pääoman nimellisarvolle, eli korkoja ei ole laskettu mukaan.

Valtiovarainministeriö on korostanut Suomen joutuvan maksamaan takausvastuunsa vain, jos ERVV:ltä lainaa saaneet maat eivät pysty maksamaan velkojaan.

Helsingin Sanomien mukaan Katainen kertoi maanantaina muille euromaiden ministereille, että Suomi ei aio ryhtyä ERVV:n kautta uusien kriisimaiden lainojen takaajaksi ilman vakuuksia.

–Tämä otettiin sellaisena kuin se on – ei vastalauseita, sanoi Katainen lehdelle, mutta ei halunnut kertoa tarkemmin muiden maiden johtajien kommenteista.

Faktakulma

Euroopan väliaikaisen vakausrahaston ERVV:n alkuperäisen puitesopimuksen mukaisesti takausten yhteismäärä on ollut 440 miljardia euroa. Suomen valtiontakaukset olivat alkuperäisen sopimuksen mukaan enintään 7,9052 miljardia euroa (tähän summaan sisältyvät myös korot). Nyt ne nousevat siis laskentatavasta riippuen noin 13 miljardiin euroon (ilman korkoja) tai 17 miljardiin euroon (arvioitu korkojen määrä mukana).

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tikka71

"Valtiovarainministeriö on korostanut Suomen joutuvan maksamaan takausvastuunsa vain, jos ERVV:ltä lainaa saaneet maat eivät pysty maksamaan velkojaan."

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta eikö näitä takauksia anneta juuri siitä syystä, että lainaa euroalueen pankeilta ottaneet maat nimenomaan EIVÄT PYSTY maksamaan velkojaan?

Tämähän on kuin maksaisi asuntolainaa pois pikavipeillä...

intrigööri

mutta jos tuommoiset 17 miljardia tai enemmän lankeaisi Suomen valtion maksettaviksi, emme saisi mistään niin paljon vippiä. Emme mistään. IMF preparoisi Suomen.
Tekisimme islantilaiset ilman omien pankkien syytä. Vika olisi silloin vain ja ainoastaan itse valitsemiemme tehdottomien poliitikkojen.
Paljonkohan ruotsalaiset maksaisivat Ahvenanmaasta tai venäläiset Lapista? Tai ruotsalaiset siitä, että emme myy Lappia?

Täyspäinen

Etkö tosiaan pysty muuhun kuin alatyyliseen sivistymättömään nimittelyyn. Tätä olet jatkanut jo viikkoja ilman mitään substanssia kirjoituksissasi.
Alakouluasteella nimittely on tavallista, mutta aikuisella se on henkistä kehittymättömyyttä.

Appi

Nyt olisi mielenkiintoista saada tietoja siitä, mikä on tähän mennessä annettujen takuiden nettokorkokustannus? Minkälaiseen laskelmaan korkojen maksaminen perustuu? Joskus väitettiin, että Suomi maksaisi vähemmän korkoja kuin mitä saa. Onko tilanne tämä, vai muuttavatko korkoheilahtelut tätäkin ilmoitettua tilannetta? Mikä vaikutus Suomen muiden lainojen kokonaiskorkoihin on sillä, että oma vakavaraisuus väkisinkin kärsii nykyisessä tilanteessa?

Liikkuvia osia on paljon. Toivottavasti edes jollakin on käsitys siitä minkälaisia näkyviä- tai piilokustannuksia tästä sopasta aiheutuu.

Mila F

Huomasitko - kun tuosta absoluuttisesta määrästä puhuttiin - niin EU:n takausvastuut ovatkin pompsahtaneet 250 miljardista 726,5 miljardiin euroon? Aikaisemmin ilmoitettu 440 miljardia kun sisälsi absoluuttisen laskentatavan perusteella korotkin. Tuo uusi luku 725,5 miljardia ei sisällä korkoja.

Joten mistä ja millä sopimuksella ja kenen valtuuksin hypättiin 250 miljardista 725,5 miljardiin?

Mila F

Ajattelin lähinnä, että heidän pitäisi kai olla tietoisia sikäläisistä päätöksistä. Sopisi käydä kertomassa täälläkin: Pohjoisessa, Suomi-niminen maa, Brysselistä katsottuna varmaan ikävä takapajula, mutta olemassa kuitenkin.

Vai pitäisikö käydä, kuten ennenvanhaan murrosikäisiä paimentaessa, hakemassa MEPpi salista kotiin selvitystä tekemään ja samalla tietysti kovasti tohottaen siitä, että kotopuolessa ei tämmöinen peli vetele, ettei kerrota, missä seurassa ollaan ja mitä tehdään :D

salakankee

onko joutavampia ihmisiä tähän maailmaan synnytetty!?
Ainoa on se maratonkävelijä joka sieltä on edes yrittänyt varoitella meitä suomalaisia, että meneillään on suuri gusetus. Mutta hänkin uskovaisena ihmisenä yrittää olla niin korrekti ettei mitään saa räväkkää suustaan

Jouko Heyno

Kutvosta ei oikeastaan voi syyttää, sillä hän sanoi, mitä aikoo tehdä, ja on sitä tekemässä. Sama koskee Soinia. Ainoastan Urpilainen ja sossudemarit sanoivat yhtä ja tekevät toista.

Kaikki 200 kuitenkin ihan itse 100 % vaaleilla valittuja.

joonathan

Kerro nyt mihihin urpilainen on syyllinen. Siihekö että on ollut hallituksessa viimeiset neljävuotta eikä kukaan ole tietänyt niinhä "kansa" on tietänyt. Oletkos sinä sitä keltään kysynyt. kyllä kansa tietää ja myös kansalainen.

richardjarnefelt

Kyllä minäkin yhdyn edellä kirjoittaneisiin sanoissa koskien Kataisen ja Urpilaisenkin maanpetturuutta.

Summat, joista nyt puhutaan, ovat sit suuruusluokkaa, että niskaamme kaatuessaan ne romahduttavat koko Suomen. On järjetöntä antaa lainaa tai edes takauksia maksukyvyttömille, lisäksi vielä ilman minkäänlaisia vakuuksia.

Jyrki Katainen on osoittanut sekä tyhmyytensä että moraalittomuutensa jo monet kerrat. Kaveri tuskin hahmottaa summia, joista puhuu. Kuutosen laskentonumerolla se lieneekin vähän hankalaa.

luuserius

Suurille ahneille ikäluokille ei riitä takaus. He haluavat etunsa cashina. Ja se jää meidän nuorempin maksettavaksi.

Tämä hyvinvointivaltiokusetus vie lisukkeet meidän nuorempien pöydästä.

Roistoja etsiäkseen ei tarvitse matkustaa Kreikkaan asti.

Kotkanpoikii

mutta päättäjinä on nykyään Pullamössösukupolvi ja Uusavuttomat LUUSERIT,ketkä hukkaavat kaiken sen mitä olemme rakentaneet kymmeniä vuosia!Itse olen koko elämäni hankkinut särpimet itselleni ja perheelleni sekä maksanut kohtuuttomia veroja että nämä siipeilijätkin pärjää ja jaksavat räksyttää Suurista ikäluokista...eläkepappoja ja mammoja ollaan isoin osa!

Samuli Riesto

Toimitusministeristövaiheessa ei hallituksen odoteta tekevän uusia poliittisia ratkaisuja tai aloitteita, vaan pysyvän passiivisena niiden suhteen siksi, että uusi hallitus voi muodostua opposition edustajista tai sillä voi olla opposition vaikutuksessa edellisestä poikkeava hallitusohjelma tai politiikan päämäärä. Toimitusministeristötilassa siis oletetaan, että hallitus hoitaa pelkästään päivittäisiä asioita.

Kysyisin, että onko toimitusministeriön ratkaisut laillisia?

kusu

Ihan oikeesti kuka ja millä valtuuksilla meni takaamaan?

Hallitusta ei ole ja eduskunnassa ei olla äänestetty. Vai ollaanko?

Käsittääkseni jopa kokoomuksesta löytyy niitä jotka vastustaa takaamista.

Adressiin nimiä. Eihän nää mihinkään vaikuta mutta käykää silti ruksaamassa.

http://www.adressit.com/kansanedustajien_pysyttava_kannassaan_-_ei_portu...

http://www.adressit.com/ei_tukipakettia

luuserius

Harvoin Suomessa oppositio muodostaa hallituksen. Toinen pääpuolueista vain aina vaihtuu neljän vuoden välein, kun kansa äänestää ''muutoksen puolesta''- korporaatiot ja konsensus.

Koska viimeksi etujärjestöt ovat olleet pois päätöksenteosta?

Ei taida SAK tai EK vastustaa........Jos niissä pöydisstä päätetään jotain, esim. markasta luopumisesta niin eduskunnalle jää vain muodollinen päätöksenteko normaalissa vakaassa parlamenttaristisessa päätöksentekojärjestyksessä.

TAITO TURTIAINEN

Jääkiekkojoukkueen tuodessa kultamitalinsa Suomeen , olisi se kultamäärä sopinut muutamaan grammaan.Samaan aikaan Suomen eräs Jyrki-niminen sankari sitoi Suomalaiset velvoitteisiin , jotka kullanmäärissä pitäisi kuljettaa junalla tai laivalla.Aikamme sankareita.Kyllä kokoomuksen oikeaoppinnen Eu-talouspolitiikka tulee kalliiksi.

Kansalainen2

Suomen vastuulle ei ylärajaa ?

Copy:
EVM:n väitetään olevan kaiken valvonnan ja oikeusjärjestelmien yläpuolella toimiva klubi, jolla on oikeus laskuttaa siihen liittyneitä maita rajattomasti.

http://euroetana.blogspot.com/2011/05/vakausmekanismin-leivissa-ei.html

http://euroetana.blogspot.com/2011/04/bundesbank-varoittaa-vakausmekanis...

Saksan keskuspankki on moittinut EVM:ää siitä, että jäsenvaltioiden vastuille ei ole siinä määritelty selkeää ylärajaa
Oikeusoppineen mielipide:
EU:n tukioperaatiot velkakriisin vuoksi ovat ristiriidassa perussopimuksen kanssa

http://oskarijuurikkala.wordpress.com/2011/03/23/eu-tukioperaatiot-velka...

Jouko Heyno

Maallikko (kuten Kutvonen kansantalousasioissa) ei yksinkertaisesti pysty käsittämään summia, jotka ylittävät hänen kuukausi- ja vuosiansionsa muutaman kerrannaisen.

Kutvonen ei yksinkertaisesti ymmärrä summia, joista hän puhuu. Hänelle 14:n ja 13:n ero on yhtä suuri kuin 14:n miljardin ja 13:n miljardin ero.

Näin se nyt vaan näyttää olevan.

Jukka Mikkola

Eipä paljon kannata lähetellä e-mailia. Hjallis Harkimon keskusteluohjelmassa Katainen kertoi taannoin, että politiikan tekeminen on ”kivaa”. Mitähän edesmennyt, kunnioitettu Juha Rihtniemi olisi mieltä Kokoomuksen nykysuunnasta, presidentti J.K. Paasikivestä puhumattakaan?

Yka

Ei mitään huolta. Kataisen Bilderberg kaverit ostavat mielellään Suomen pohjavesivarannot, kun nämä takaukset menevät parin vuoden päästä maksuun.

Seuraava salainen Bilderberg-kokous muuten pidetään 9.-12. kesäkuuta St. Moritzissa Sveitsissä. Odotan Uudelta Suomelta kattavaa uutisointia tästä vuoden merkkitapahtumasta, jossa 130 Pohjois-Amerikan ja Euroopan vaikutusvaltaisinta henkilöä kokoontuvat keskustelemaan seuraavan vuoden tavoitteista tiellä kohti uutta maailmanjärjestystä. Katainen on varmasti jälleen mukana Suomen pääministerinä.

Googlaa: Katainen Bilderberg

http://www.infowars.com/influential-swiss-legislator-slams-bilderberg-gr...

Kotkanpoikii

Näille tämänpäivän ammattipoliitikoille sopii kaikki vaihtoehdot,kunhan pääsevät parrasvaloihin hinnalla millä hyvänsä.Arhinmäki on tehnyt jo itsestään pellen,Vihreistä puhumattakaan.Demarit on kyntensä näyttänyt jo Lipposen aikana,ja taustalla Paavo nykii naruista vieläkin!"Kansanvalta" toimii kaikessa karmeudessaan taas,lapsenlapsenikin ikavä kyllä maksavat näitä järjettömyyksiä vielä!!

de comments

perusteluja kommenttiisi. Millä perustein katsot mainitemasi kahden puolueen äänestäjät "sorsineen" sinua? Eikös se ole Katainen yhdessä Urpilaisen kanssa, jotka ovat tuon Suomen maksusopimuksen tuleville sukupolville rustanneet?

Sopii muistaa että Urpilaisen antamat vaalilupaukset äänestäjilleen eivät vastaa hänen toimintaansa Kataisen kanssa. Takinkääntäjä mikä on ja tuleekohan myös Arhinmäestä samanlainen "kääntäjä"?

Kristian XI

Tuossa otsikossa antamasi toleranssi enkä valitettavasti pysty vastaamaan sinulle. Oletan että olet myös +40v-ikäryhmää ja tämä kieltämättä hieman huolestuttaa.

Vihaiset Miehet -peli olisi paljon ajankohtaisempi kuin Vihaiset Tiput. Onneksi Piitter Westerpaska maailman seitsemänneksi vaikutusvaltaisempana hoitaa koko Suomen ongelmat kuntoon...

luuserius

Olisi ajankohtainen. Nuorten miesten tulee olla vihaisia vanhemmille miehille, jotka ottavat syömävelkaa omaan hyvinvointiinsa ja ne velat jäävät meille nuoremmille ja meidän lapsille.

Oletin että noissa persu- ja demariäänestäjissä on paljon vanhempia miehiä. Kreikassa ja muutamassa muussa maassa on ollut ihan sama meininki. On ajettu niin kovia ja kohtuuttomia etuja, että jo omana elinaikana on tullut pää vetävään käteen.

Kansalainen2

Oikeusoppineen mielipide:
EU:n tukioperaatiot velkakriisin vuoksi ovat ristiriidassa perussopimuksen kanssa

Maastrichtin sopimukseen sisällytettiin nykyisen Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 125 artikla, joka kieltää unionia ja jäsenvaltioita omaksumasta toisten jäsenmaiden velkaongelmia. Tämän no bailout –klausuulin tehtävänä oli sitoa unionin ja jäsenmaiden kädet, jottei kenellekään syntyisi kiusausta ajautua kriisiin ja heittäytyä muiden syliin.

http://oskarijuurikkala.wordpress.com/2011/03/23/eu-tukioperaatiot-velka...

Tulkintani:

Eu tuet ovat EU perustamistamissopimuksen vastaisia ( EU:n perussopimuksen 125 artiklan no bail out -klausuuli ) ja siten automaattisesti mitättömiä.

Perustamissopimus on ylikansallista, välittömästi ja suoraan sovellettavaa oikeutta. Se tarkoittaa sitä, että kansalliset lait ja päätökset, jotka ovat perustamissopimuksen vastaisia, ovat mitättömiä.

Sen pitäisi merkitä sitä että virkamiehet eivät saa näitä mitättömiä päätöksiä pistää täytöntöön virkavastuun uhalla.

Olisiko ideaa pyytää porukalla poliisitutkintaa virakamiesten toiminnasta, jos päätökset ovat mitättömiä ja niitä on EU-tuki asioissa pistetty täytäntöön ?

Jos asia on näin, niin periaatteessa olisi tiytyllä tavalla sama mitä poliitikot päättää EU-tuista (kunhan Eu-perustamissopimusta ei muuteta), koska virkamiehet eivät mitättömiä päätöksiä saa laittaa täytäntöön.

125 artikla
(aiempi EY-sopimuksen 103 artikla)

1. Unioni ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista, joita jäsenvaltioiden keskushallinnoilla,
alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla
yrityksillä on, edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta vastavuoroisten taloudellisten takuiden
antamista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi.

Jäsenvaltio ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen
sitoumuksista, joita toisen jäsenvaltion keskushallinnoilla, alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla yrityksillä on, edellä sanotun kuitenkaan
rajoittamatta vastavuoroisten taloudellisten takuiden antamista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0047...

EU-oikeuden  etusijaperiaate 
    Simmenthal  II (106/77) -tapaus/Euroopan yhteisöjen tuomioistuin:

    ”... yhteisöjen oikeuden ensisijaisuuden periaatteesta seuraa, että välittömästi sovellettavat perustamissopimuksen määräykset ja toimielinten antamat säännökset aiheuttavat suhteessaan jäsenvaltioiden sisäiseen oikeuteen sen, että nämä oikeussäännöt jo pelkällä voimaantulollaan estävät kaikkien niiden kanssa ristiriidassa olevien kansallisten säännösten soveltamisen ja estävät myös – koska ne ovat kunkin jäsenvaltion alueella sovellettavan oikeusjärjestyksen sellaisia osia, joille on annettava etusija muihin oikeussääntöihin nähden – uusien kansallisten lainsäädäntötoimien pätevän syntymisen, jos nämä toimet eivät ole yhteensopivia yhteisön oikeussääntöjen kanssa.”

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:0dj_-AKg_ZUJ:vanha....

Myös täällä EU-oikeuden etusija periaatteesta ( ylärivi, 4. vasemmalta ):

http://www.slidefinder.net/o/oikeudenalojen_perusteet_yleinen_oikeustied...

Kristian XI

Käyn näillä sivuilla kirjautuneena harvoin, mutta jotkut ovat besser wissereinä täällä lähes joka asiassa. J Heyno, J Vaarala, ...Helsing, Kiusallinen muisti tulevat nyt mieleen. Mutta miten on mahdollista päivystää päivät pitkät kommentoimassa asioita? Ja vieläpä usein ja paljon! Supon palkkaamana urkkijana sen vielä ymmärtäisi, mutta miten työssäkäyvänä suomalaisena? Ei onnistu! Ainakaan minulta.

Tiedän että tämä provosoi, mutta eihän pidä jne.

Maailma on täynnä epäkohtia, mutta Heinolan reumasairaalan puuttuvat kaksi miljonaa tulevat nyt mieleen. Sehän lakkautettiin koska tarvittavaa summaa ei löytynyt.

Ja nyt on kyseessä yli 17 000 000 000€ takauksista ja takaajan kohtalo on kova. Reumasairaalan jälkeen olisi 16 998 000 000€ mikäli olisi tasan 17Mrd€.

Kuka muu pitää suomalaisten etuja kuin suomalainen? Kreikkalainen?

Mila F

Kansanedustajat on kuitenkin valittu. Miten valtasuhteet määritellään juridisesti silloin, kun hallitusta ei vielä ole valittu? Eikö eduskunnalla ole kuitenkin aloiteoikeus niihin asioihin, joita toimitusministeriö tekee? Voiko aloitteen tehdä yksittäinen kansanedustaja vai onko asiasta olemassa jokin virallinen käytösohje?

AiLin

13 miljardia euroa = voi voi kuinkas monta nollaa siinä onkaan, pitkän pitkä rivi (ja sitten kun se kerrotaan luvulla 5,94573 eli muutetaan markoiksi, tuleekin aikamoinen lukema! Eivät politiikot osaa sellaisia lukuja kirjoitella vaan ne lyhennellään - näyttää paljon paremmalta....

sikaekonomi

Pientä velanmaksajien ikäluokkaa voidaan tulevaisuudessa täydentää herättämällä kryoniikkatekniikalla säilötyt vainajat.
Ellei sitten käy niin että haluavat takaisin pakkaseen, kun saavat selville heidän poissaollessaan läjääntyneet lisävelat.
Kryoniikka ja maariskien hallinta ovat muuten hopium -tieteen alalajeja.

Orion

Mitä ihmettä tuo Katainen nyt vielä tuolla tempoilee. On vain vt. valtionvarainministeri. Ei sillä ole eduskunnan päätöstä asiasta tukenaan. Kaikki karmeus noissa tukipaketeissa kaatuu nyt päälle, ja Suomi on mennyt takamaan ja myös lahjoittamaan Kreikalle suunnilleen miljardi euroa. Käsittämätöntä.

Onkohan Katainen jotenkin lahjottu, tai ainakin jotekin häntä kiristetään. Olisko naissekoiluja noilla Brysselin matkoilla?

Kyllä Katainen ajaa Kokoomuksen nyt suoraan oppositioon. Heinäluomasta tulee pääministeri. Kokoomus ja Vasemmisto ei sitten millään sovi samaan hallitukseen, jota SDP ajaa. Taktiikkaa sekin.

salakankee

"Korot kuuluvat takauksen piiriin, mutta niille ei aseteta euromääräisiä rajoja."

Nehän ovat juuri sitä rahaa joka menee ahnaiden pankkiirien liiviin että hujahtaa.
Sitähän tämä peli juuri on - veneen keikutusta - jätkät ottaa hekumalliset tuotot riskilainoista, mutta pistävät takuumaat ne velat vielä maksamaan! Ei sellaisessa pelissä ole mitään järkeä, ei mitään!