Torstai 25.4.2019

EU-pomot hyökkäsivät ”orjuuttajiensa” kimppuun

Luotu: 
7.7.2011 14:29
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    EU-komission puheenjohtaja, portugalilainen José Manuel Barroso ärähti suorasanaisesti luottoluokittajan Portugali-päätöksestä.

Faktakulma

Luottoluokitus

Luottoluokitus on luottoluokitusyhtiön antama arvio valtion tai muun velallisen luottoriskistä suhteessa muihin velallisiin. Luottoluokituksella arvioidaan velallisen, esimerkiksi valtioiden, kykyä selviytyä taloudellisista velvoitteistaan kuten veloistaan.

Väittely luottoluokitusyhtiöiden roolista euromaiden velkakriisissä kiihtyy Euroopassa. EU:n johtajat syyttelevät nyt politikoinnista luottoluokittajia, joiden ”orjia” valtiojohtajat itse kriittisten äänien mukaan ovat.

Euroopan johtajat hyökkäsivät luottoluokitusyhtiöiden kimppuun eilen, kun Moody’s alensi Portugalin lainat roskaluokkaan. EU-komission puheenjohtaja, portugalilainen José Manuel Barroso esitti huolensa siitä, että kaikki luottoluokitusyhtiöt pitävät majaansa Euroopan ulkopuolella.

EU:ssa kyseenalaistetaan etenkin luokituspäätösten ajoitus: useat alentavat päätökset on tehty juuri Euroopan johtajien kokousten alla.

–Luottoluokittajat tekevät politiikkaa. Luokitusten alentamisten ajoitukset eivät ole sattumaa, väitti eräs korkean tason EU-virkamies talouslehti Financial Timesille.

Esimerkiksi tuore Portugali-luokitus ajoittui keskelle väittelyä siitä, kuinka tiukasti yksityisiä sijoituslaitoksia voidaan patistaa pidentämään Kreikalle antamiensa lainojen maksuaikoja. Portugali-päätöksellä Moody’s yrittäisi siis syytösten mukaan ajaa sijoittajien asiaa ja saada EU:n luopumaan sijoittajien painostamisesta.

Barroson mukaan Moody’s liioittelee Portugalin uhkia.

–Kaikella kunnioituksella, mutta meidän instituutiomme tuntevat Portugalin hieman paremmin, hän totesi.

Muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel – ja aiemmin Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen – pyrkivät myös vähättelemään luottoluokittajien vaikutusta päätöksentekoon.

”EU-johtajien kannattaisi lopettaa luottoluokittajien syyttäminen”

–Eivät nämä luottoluokittajat kaikkivoipaisia ole, Urpilainen sanoi aiemmin toiseen luottoluokittajaan S&P:hen viitaten.

Saksan rahaministeri Wolfgang Schäuble totesi, että Euroopan täytyy murtautua irti luottoluokittajien oligopolista. Samanlaista viestiä kertoi Barroso.

EU-johtajien puheet aiheuttivat myös kritiikkiä. Joidenkin analyytikkojen mukaan luottoluokittajia kritisoimalla yritetään kääntää kansalaisten huomio pois siitä, että EU ei ole keksinyt ratkaisua kriisiinsä.

–EU-johtajien kannattaisi lopettaa luottoluokittajien syyttäminen heidän omasta hitaudestaan euroalueen kriisin hoidossa, sanoi Re-Define-yhtiön konsultti Sony Kapoor FT:lle.

Moody’sin päätös nosti saman tien Portugalin valtionlainojen korkoja, jotka heilahtelevat markkinoiden luottamusten mukaan. Huolestuttavampana merkkinä Financial Times pitää kuitenkin sitä, että myös Italian velkapapereiden korot hyppäsivät Moody’sin ilmoituksen myötä.

–Kriisin leviäminen Italiaan uhkaisi koko eurohanketta maan talouden suuruuden vuoksi, katsoo FT.
Moody’s puolusti päätöstään ja ajoitustaan yhtiön riippumattomuudella ja objektiivisuudella.

Luottoluokittajien asemaa on kritisoitu pitkään niin EU:ssa kuin unionin ulkopuolellakin. Saksalaisen Der Spiegel -lehden toimittaja Kurbjuweit kirjoitti kesäkuussa, että kansantalouksia hoitavat päättäjät on alistettu velkamarkkinoiden juoksupojiksi.

Tähän on kaksi syytä.

Ensinnäkin luottoluokituslaitokset ja valtioiden velkakirjoja ostavat pankit määrittelevät sen, millä hinnalla valtioiden talous pyörii. Toiseksi julkinen talous pyörii isolta osin velaksi.

Jälkimmäisestä seuraa se, että valtion budjettia laativat ministerit ja virkamiehet suuntaavat katseensa ensin pankkien sekä luottolaitosten johtajiin. On nimittäin tärkeämpää säilyttää hyvä luottoluokitus ja saada halpaa lainaa kuin pohtia velkakierteen todellista katkaisua, pohtii Dirk Kurbjuweit.

Lue lisää Kurbjuweitin näkemyksistä tästä Uuden Suomen jutusta.

Faktakulma

Luottoluokitus

Luottoluokitus on luottoluokitusyhtiön antama arvio valtion tai muun velallisen luottoriskistä suhteessa muihin velallisiin. Luottoluokituksella arvioidaan velallisen, esimerkiksi valtioiden, kykyä selviytyä taloudellisista velvoitteistaan kuten veloistaan.

Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Heyno

Pankit ovat liikeyrityksiä, joiden tehtävä on tuottaa voittoa. Luottoluokituslaitokset ovat liikeyrityksiä, joiden tehtävä on tuottaa voittoa helpottamalla pankkien mahdollisuuksia tehdä voittoa. Kumpikaan ei ole hyväntekeväisyyttä, eikä tarkoitus ole "palveleminen".

Jos komissio haluaa päästä tilanteesta eroon, se voi perustaa oman luottoluokitusvirastonsa. Mitä sillä sitten olisi virkaa, on toinen juttu.

TSV

Miksei jenkkilän luottoluokitukseen ole koskettu? Se voisi pamauttaa koko maailmantalouden, mutta jos ajatellaan, että jenkkilä olisi joku muu maa niin sen luottoluokitukseen olisi puututtu eli ne pelaavat politiikkaa myös.

Orion

Sillä luottoluokittajat ovat antaneet USA:lle varoituksen luokituksen laskusta, jos hallitus ei saa lisää velanottovaltuuksia. Näin on. Luepa muitakin tahoja. Jos ei saa lisävaltuuksia, niin USA:n lainat luokitellaan roskalainoiksi. Ja siitähän kiinalaiset riemastuvatkin.

Katsopa mm. tämän Moody’s toimistot EMEA sarakkeen alta ensin
http://moodys.com/Pages/contactus.aspx Euroopan omat Moody’s luokittajan toimistotjan sieltä löytyvät.

Vaikka Moody’s:n pääkonttori onkin USA:ssa, niin päätökset tekevät jokaisen maanosan omat toimistot yhdessä.

Se varmaan raivostutaakin joitain, koska totuss alkaa paljastua. Toivottavasti Kataisen hallitukselle.

pasi kayhko vapaa kirjoittaja Espoo

Hei Jouko! Asia on juuri niin kuin mainitsit. Riippumattomien luottoluokittajien on tehtävä työnsä poliitikkojen hömpästä ja mielipiteistä huolimatta. Joskus asiat vain ovat niin kuin ovat, poliittisista viisauksista huolimatta.

Kotkanpoikii

asiassa ehdottoman oikeassa,kehen pitäisi luottaa kun suuri raha puhuu.Mutta poliitikkojen päätösvallan alaisiin instituutioihin en luottaisi pätkääkään...Numerot kuitenkin puhuvat puolestaan,jos ne on oikein ja oikeasta lähteestä!

salakankee

Kun kaikki ovat velkaa toisilleen, alkaa olla makuasia kenen baska haisee pahimmalle! Tästä on kysymys.
Rehellisesti sanoen - itse kun lähtee vessasta - jää tunne että sinnepä jäi raikas ekologinen tuoksu, mutta auta armias kun joku ätkinsin diettiä nauttiva käy siellä vääntämässä rikinkatkut - meinaa henki salvata ja kieli tarraa kitalakeen

rughead

Kyselepä tuota kysymystä laajemmin. Tulet huomaamaan, että voit äänittää hiljaisuutta mitä erikoisimmissa paikoissa.

Onhan se hyvä vaikka jossain meluisissa eliitin juhlissa huudahtaa: "Niin, kuka omistaa Moody's, Standard & Poors ja
Fitch luokituslaitokset? Onko Goldman Sachsin johtajilla yhteyksiä heihin? Kuka omistaa Goldman Sacshin? Miksi Sveitsin ja monien muiden maiden pankkisalaisuuksia ei avata?"

make10

luokittajat tekevät nyt sitä mikä niiltä unohtui tehdä 2005-2008 Jenkeissä. Sinänsä on kumma, että nämä toimivat edelleen niinkuin mitään ei olisi tapahtunut. Euroopan oma luottoluokittaja olisi "poikaa", mutta kun ei se oikein voi olla muuta kuin yksityinen; miten kuvittelette poliitikkojen hallussa olevan luokittajan toimivan, paremmin???

Tom B

Luokittajat eivät unohtaneet jenkeissä yhtään he tekivät juuri sen mitä heidän kaverinsa halusivat: auttoivat siirtämään eläkesäätiöden rahoja kavereidensa taskuihin myymällä epäkuranttia tavaraa ylihintaan! Ja sama peli jatkuu, nyt on tarkoitus siirtää Eurooppalaisten rahat jenkkipankkiirien ja kapitalistien taskuihin!

SIMO PERTTULA

Kun tulee mieluista tekstiä, on kaikki fantastisen mielenkiintoista. Mutta jos ei tule oman mielen mukaista, on lähde riistäjä ja vääristelijä.
Barroso, Rhen ja muut komissaarit ovat omien kotimaittensa pettäjiä, ja harhaanjohtamisen mestareita. Nyt änkytetään Suomen vaatimien takausten ehdottomuutta.

Orion

Hämmästyttää se, että ette edes tiedä tästä Moody's konsernista yhtään mitään. Yrittäkää nyt osata englantia ja oppitunti alkaa täältä http://www.moodys.com/

USA:n luottoluokitus on nyt vaarassa laskea ilman lisävaltuuksia velanottoon. On menossa sekin roskalaina -luokkaan. Ihmeellistä tietämättömyyttä osalla kirjoittajista täälläkin.

Sitä paitsi Lantoon Moody's Investors Service laski sitä luokitusta, ei jenkkien toimistot.
http://www.moodys.com/research/Moodys-downgrades-Portugal-to-Ba2-with-a-...

"Yhdysvaltain valtiovarainministeriö suunnittelee kulissien takana keinoja estää talousromahdus, jos maan kongressi ei nosta velkakattoa. Keskusteluissa on muun muassa voiko presidentti jatkaa lainanottoa kongressista välittämättä."

Kirjoittaa Taloussanomat: http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/07/07/usan-rahaministerion...

jarmolauros

Ymmärrän, että kuka tahansa voi joutua rahallisesti kuseen, kuten kreikkalaisetkin.
En ymmärrä, että naapureita pahempaa tulevaisuutta uhkaamalla(Katainen) vaaditaan antamaan vippiä.
Kokoomuksen ja aiempi keskustan politiikka tuntuu kiristykseltä. Mafialaiselta kansalaisia kohtaan.

olavinieminen

EU:n jäsenvaltiot ovat määritelleet itse jäsenvaltioidensa taloudelliset kriteerit. Nyt eräät jäsenmaat itse eivät täytä nitä kriteerejä. Velkaantuminen on ylittänyt EU:n omat kriteerit, nyt siitäkin valitetaan ja vaaditaan poikkeuksien sallimista.

Milloinkahan EU noudattaa omia sääntöjään.
Kreikka ja muut jopa valehtelevat mikä on todistettu.

Miksi EU:n oikeuslaitos ei valvo ja tuomitse näitä sopimusrikkomuksia.

Orion

Saksassa sen Perustuslakituomioistuin on ottanut tutkittavaksi Saksan antamien rahamäärien oikeillisuuden oman perustuslain ja Lissabonin sopimuksen rikkomisesta.

Suomessa pitäisi Valtakunnan oikeuden tehdä samoin edellisen sekä nykyisen hallituksen osalta. Kanteluja vaan Oikeuskanslerille ja Oikeusasiamiehelle.

Hakkuri

EU-pamput ovat aivat oikeassa kritikoinnissaan. Reittaajien toiminnassa on nähtävissä selvää politikointi luokitusten laskiessa tilanteessa jossa mitään syytä ei ole ilmennyt.

Ranskalaisten/Saksalaisten pankkien suostumus omasta halustaan vaihtaa omia velkapapereitaan uusiin parantaa Kreikan asemaa selviytyä velanhoidostaa. Maallikon mielestä silloin luokitus pysyy samana tai parantuu.

Kovin myöhään herää reittaajat USAn velkaantumiseen. Ongelmaa märehdittiin jo 10 vuotta sitten markkinoiden toimesta. Asia pääsi unohtumaan kun kukaan ei huolehtinut kriisitietoisuuden ylläpidosta.

Tikkalikka

Euromaat ovat luottoluokittajien hampaissa, koska euromaat eivät ole oman valuuttansa liikkeelle laskijoita. Niillä ei edes ole omaa valuuttaa! Niiltä puuttuu itsenäisen valtion ikiaikainen oikeus laskea liikkeelle rahaa.

USA:lla on oma valuutta, se on itse oman valuuttansa liikkeelle laskija ja siksi sen tarvitsee vain nostaa velkakattoa ja luottoluokittajat on taas hiljaa.

Ajatelkaahan nyt: jos minulla olisi oikeus tulostaa satasen seteleitä niin eihän se olisi teille mikään riski lainata minulle rahaa!

Japanilla on oma valuutta, se ottaa velkaa vain omassa valuutassaan ja oman pankin kautta. Sen velkaantumisprosentti on kehittyneiden maiden suurin, 200, mutta korot edelleen ihan siedettävät. Se on selvinnyt tsunamistakin hyvin. Ajatelkaa, mitä jälkeä sellainen katastrofi olisi tehnyt euromaiden velkataloudessa!

Euromaat ovat euron käyttäjiä ilman omaa valuuttaa ja sillä tavalla meidän taloushallinto on ulkoistettu rahoituslaitoksille. Sitä saa mitä tilaa.