Tiistai 25.6.2019

Kreikka on pelastettu – ”Nyökkäsivät Suomelle”

Luotu: 
22.7.2011 07:05
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Kreikan pääministeri George Papandreou kahvittelivat Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn kanssa Brysselissä.

Euromaiden johtajat ovat päässeet sopuun Kreikan uudesta apupaketista. Paketti takaa velkakriisin kuristuksessa olevalle maalle noin 109 miljardin euron hätälainat ja katsannosta riippuen 37-50 miljardin euron helpotukset yksityisiltä sijoittajilta.

Euromaiden, EU:n ja kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n osuudet pelastuspaketissa on vielä auki.

Sopimus uudesta paketista syntyi myöhään eilen illalla Brysselissä.

Suomi sai kaikki merkittävät vaatimuksensa läpi neuvotteluissa. Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan vakuusjärjestelmän perustaminen oli läpihuutojuttu.

- Kaikki nyökkäsivät kokouksen päätteeksi, Katainen sanoi Helsingin Sanomien mukaan.

Suomen osuus Kreikka-paketin lainoista on kokonaisuudessaan noin 2 miljardia euroa.

Kreikka-pakettiin neuvoteltiin kaikkiaan 135 miljardin euron edestä niin kutsuttua sijoittajavastuuta. Tämä sisältää käytännössä kaikki Kreikan erääntyvät lainat seuraavan 30 vuoden aikana.

Sijoittajien vastuu tulee laina-aikojen pidennyksinä, luottojen uusimisina ja luottokoron pääoman leikkauksina. Suurin yksittäinen sijoittajia koskeva sopimus on se, että kaikki Kreikan lainat uusitaan vuoteen 2020 asti.

Yksi tärkeimmistä uudistuksista on sopimus siirtää koko Kreikan velkakriisi väliaikaisen vakausrahaston ERVV:n alle. Suomella on tässä rahastossa noin 12 miljardin euron takausosuus.

ERVV saa antaa Kreikalle lainaa 20 miljardia euroa, jolla ostetaan markkinoilta takaisin Kreikan erääntyviä lainoja. Jatkossa ERVV saisi auttaa myös velkaongelmissa olevia pankkeja. Kaikkiin toimiin ERVV tarvitsee kuitenkin osallistujamailta yksimielisen päätöksen.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy vertasi ERVV:n uutta roolia Euroopan valuuttarahaston perustamiseen.

Paketin yksityiskohdat on tarkoitus julkistaa tänään iltapäivällä. Tässä jutussa kerrotut tiedot perustuvat eri lähteisiin Bloombergilta, Financial Timesilta ja BBC:lta. Suomea koskevat tiedot on julkaissut Helsingin Sanomat ja Yleisradio.

Yleinen ilmapiiri sekä markkinoilla että talouslehdistössä oli perjantaiaamuna, että nyt valmisteltu uusi paketti riittää pitämään Kreikan pystyssä vähintään vuoteen 2020. Paketin vaikutuksia Italiaan ja Espanjaan ei vielä lopullisesti arvioitu, mutta näkemys on toistaiseksi optimistinen.

Markkinat reagoivat kuitenkin kahdella tapaa. Euro vahvistui yön aikana avoinna olleissa pörsseissä, mikä kielii luottamuksesta koko valuuttaunionia kohtaan. Kreikan valtionlainojen korko kuitenkin nousi uuteen ennätykseen, mikä johtuu asiantuntijoiden mukaan luottotappioiden pelosta.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

MURSU

Nyt Katainen muistaa varmaan kehua tätä keissiä yhtä paljon vähintään kuin köyhien suomalaisten takuueläkettä (-siinäkin takuu), ettei innostuisi kehumaan että ilman kreikkalaisten velkaa tätäkään pakekettia ei olis eikä meillä olisi mitään sovittavaa, niin joutuisimme käsittelemään köyhien suomalaisten pikku velkoja....njah..no niin!

Hyeena

Tilikikkailulla ostamme aikaa ja maksamme velkaa.
Rikollisesta väärentäjämaasta Kreikasta, ei kukaan halua (uskalla) puhua asian oikeilla nimillä.
Tavallinen pullianen olisi Kreikan kaltaisesta väärennöksestä lusimassa.
Poliitikkojen tilikikkailussakin näyttää olevan rikoksen tapaisia tunnusmerkkejä.

sivustakatsoja

Syntyihän se ratkaisu. Turmion päivää lykättiin ja kerrankin oli pakko kuunnella kaikkien ääntä.
Komission jäykkäniskat joutuvat tästä eteenpäin ottamaan huomioon, että mitään hyväksymisautomaattia ei enää ole vaan maat äänestävät arvioimiensa omien etujen mukaan.
Siis persuistakin on ollut jotain hyötyä.

sivustakatsoja

Syntyihän se ratkaisu. Turmion päivää lykättiin ja kerrankin oli pakko kuunnella kaikkien ääntä.
Komission jäykkäniskat joutuvat tästä eteenpäin ottamaan huomioon, että mitään hyväksymisautomaattia ei enää ole vaan maat äänestävät arvioimiensa omien etujen mukaan.
Siis persuistakin on ollut jotain hyötyä.

Jukka Mikkola

”Me olemme ylpeä kansa. Me olemme luova ja kovasti työtä tekevä kansa. Ainoa, mitä me pyydämme on saada tehdä suuria muutoksia maassamme. Me ajattelemme toteuttaa nämä”, sanoi Kreikan pääministeri Papandreou Brysselissä. Jos tämä puhe ei olisi vakuuttanut kokouksen osanottajia (EU-eliittiä), niin ei sitten mikään. Tämän lisäksi Kreikka lupasi myydä omaisuuttaan (varmuuden vuoksi jälleen kerran) 50 miljardin arvosta, josta kuulemma puolet on vaikeasti myytävää.

Suomen osuus ERVV:n takauksista kasvoi toukokuussa 13,974 miljardiin euroon, joten ”vakuustalkoita” riittää.

MURSU

mitähän "vakuuksia" sellaset on, melkee yhtä hyvää kun jos tiukoilla oleva suomalainen pikkukauppias menis pyytään hädässä pankista lainaa ja tarjois takuuks ranta-Rolexii.

Taitas käydä realisointi vaiheessa niin että vastassa olis tuliterat saksalaiset asearsenaalit Kreikan lipuin hulmuten. Eli noilla vakuuksilla ei taida olla kuin symboolin pikku nöyrrytys, kun kreikkalaisia se harmitti.

Brutus

Näinköhän Kreikka on pelastettu. Ei tässä ole tapahtunut muuta, kuin että taas pidettiin yksi kriisikokous markkinoiden rauhoittamiseksi, ja markkinat vastaavat rauhoittumalla tilapäisesti kunnes ... sama kierre jatkuu ja jatkuu.

On vain kolme tapaa ratkaista tämä kierre pysyvämmin:

1. Kreikan ja muiden hövelisti talouteen suhtautuvien Etelä-Euroopan maiden talouden kilpailukyvyn ja tehokkuuden pysyvä parantaminen. Tuntuu kuitenkin epäuskottavalta. Tuskinpa leppoisaan elämänmenoon tottuneista Välimeren maista koskaan saadaan Saksan tapaisia talouskoneita.

2. Kreikan ja muiden ongelmamaiden eroaminen eurosta, jolloin niiden ongelmat saadaan rajattua ilman että jatkuvasti käydään muiden euromaiden veronmaksajien kukkarolle. Tällöin yksittäisten maiden ongelmat eivät vetäisi koko euroaluetta mukaan.

3. Euroopan liittovaltion muodostaminen. Tällöin Brysselistä käsin harjoitettaisiin yhteistä Eurooppa-laajuista finanssipolitiikkaa, ja Brysselillä olisi verotusoikeus myös esim. suomalaisiin veronmaksajiin. Tällöin ei tarvitsisi pitää jatkuvia erillisiä kriisikokouksia rahoituksen haalimiseksi kertaluonteisesti. Markkinat rauhoittuisivat ja korot laskisisvat. Tämä vastaisi Euroopan Yhdysvaltoja.

Tuntuu että markkinat ja tietyt EU-idealistiset poliitikot ajavat meitä vääjäämättä kohti kolmatta vaihtoehtoa. Oli ratkaisu mikä tahansa, se pitäisi tuoda avoimesti keskustelun piiriin. Nyt tuntuu, että nämä EU-idealistit yrittävät ikäänkuin vähitellen ja salaa kansan tietämättä hivuttaa meitä kohti tuota liittovaltioratkaisua.

JormaMm

Veikkaan että J.Käteinen ymmärsi väärin nyökyttelyn, eikä Suomi oikeesti mitään vakuuksia saanut.

HS:
Suomen osuudelle järjestellään vakuudet. Asiasta vallitsi Kataisen mukaan yksimielisyys kokouksen päätteeksi.

"Kaikki nyökkäsivät kokouksen päätteeksi."

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Kreikka+saa+uutta+lainaa+sijoittajat+m...

Text of euro-zone deal to help Greece

http://www.marketwatch.com/story/text-of-euro-zone-deal-to-help-greece-2...

Myöskään kansanvälisestä lehdistöstä en löytänyt mainintaa siitä, että Suomi saisi vakuuksia.

En löytänyt sopimuksesta mainintaa, että Suomi saisi vakuuksia:

Text of euro-zone deal to help Greece
9. Where appropriate, a collateral arrangement will be put in place so as to cover the risk arising to euro area Member States from their guarantees to the EFSF.

Vain maininta, että "where appropriate...."

jussi vaarala

Euromaiden aikaansaama sopu Kreikan apupaketista nosti heti euron kurssia mutta Kreikan valtionlainojen korko kuitenkin nousi uuteen ennätykseen, mikä johtuu asiantuntijoiden mukaan luottotappioiden pelosta.

Näin korkoja luottotappioiden pelossa taivaisiin hilaten lainanantajat itse asiassa takaavat luottotappioiden syntyä.

Vallitsee koronkiskuri-gangsterihenkinen meininki - mulle on aivan sama mistä rahat haalit kunhan maksat.

Joka tietenkin aiheuttaa toiminnallisia häiriöitä muualle - vain siksi että yhdellä taholla on täysnarsistinen rahastusoikeus.

Ilmentää oikein hyvin rahoitusmaailman ahnetta silkkaa rahaa tuijottavaa kapeakatseisuutta joka ei näe laisinkaan omaa kukkaroaan laajempia kokonaisuuksia eikä osaa lainkaan eläytyä.

Rahoitusmaailma on oppinut narsistiseksi mulla tässä kaikki heti nyt -prinsessaksi.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

Vieras mies

Mielenkiintoista havaita, että näilläkin sivuilla on koko joukko kirjoittajia jotka suorastaan toivovat Euroopan ja sitä myöten Suomen ajautuvan todelliseen taloudelliseen ahdinkoon. Vaikuttimia en ymmärrä, mutta täydellisen taloudellisten realiteettien tajun puuttumisen kyllä tunnistan.

Jon Hellevig

Miksi lehdistö hyväksyy tämän poliittisen huijauksen näistä "Suomen vaatimista vakuuksista." Missähän vaiheessa ei kysytä Kataiselta ja Jutalta että mitä nämä vakuudet sitten ovat, ja miten Suomi niitä pääsisi realisoimaan.

Kaikki omaisuus mikä vain irtisaadaan on jo EUn kanssa tehtyjen sopimusten mukaan myytävä niin mitä sitten muka jää jäljelle Kataiseen panttiin? Parhaassa tapauksesa korkeintaan jotain jolla ei ole mitään vakuusarvoa, joka vain laittaisi Suomen pyörittämään jotain ulkoilma museoa Kreikassa.

Jos teoreettisesti jäisi jotain yli pantatattavaksi, niin ei kuitenkaan olisi mitään mekanismia millä nimenomaan Suomi pääsisi päättämään pantin realisoimisesta. Joku Euroopan vakuusrahastoahan siitä päättäisi, ja siinä tapauksessa että pitäisi jotain vakuutta realisoida niin oltaisiin takaisin tässä poliittisessa sopassa, ja taas päätettäisiin lisärahoituksesta.

Uskokaa, mitään oikeita vakuuksia ei ole, eikä tule. Kaikki tämä on silkkaa poliittista teatteria.

Jon Hellevig

musta_joutsen

No sepä kävi näppärästi. Nyt voi nauttia lopuista kesäpäivistä kun tietää, että

- ei tule maakohtaisia konkursseja (korkeintaan ihan sellaisia pikkuisia)
- Kreikka on uudessa iskussa (julkisen velan määrä nousi 110 mrd €)
- vakuudet saatu (miksei minkään muun maan lehdistö puhu näistä)
- pohjois-etelä asetelma on historiaa (PIGS maat saavat taas lisää lainaa halvalla, hurraa)
- ERVV lähtee jälkimarkkinoille (eikö riitä kun EKP ostaa roskapapereita)
- Kreikalla on runsaasti omaisuutta (mutta vähän kiinnostavaa sellaista)
- Kreikka sopeuttaa menot ja tulot (ai niin, tästä ei puhuttu, mutta kyllähän me luotamme Kreikkaan)
- markkinavoimien kanssa sopupeli, ei niskalenkki (nooh, odotetaan puoli vuotta)

Kay-Ove Isaksson

Ostihan Sonera aikoinaan Saksan ilmatilaa monella miljardilla. Epäilen että siinä on Suomen saama takaus Kreikalta, hikistä ja ouzon täyttämää ilmaa.
Jos sen vielä purkittaisi niin köyhätkin pääsisivät kreikkalaista ilmastoa haistelemaan. Kyllä pari kolme euroa jokaisella on varaa maksaa Jaffapullollisesta Välimeren ilmastoa. Se on siitä mainio takaus että sitä ei Kreikasta koskaan lopu. Varsinainen luonnonvara kun ei muuta ole kuin rantapoikia.

Salon Petri

"Yksi tärkeimmistä uudistuksista on sopimus siirtää koko Kreikan velkakriisi väliaikaisen vakausrahaston ERVV:n alle. Suomella on tässä rahastossa noin 12 miljardin euron takausosuus.

ERVV saa antaa Kreikalle lainaa 20 miljardia euroa, jolla ostetaan markkinoilta takaisin Kreikan erääntyviä lainoja. Jatkossa ERVV saisi auttaa myös velkaongelmissa olevia pankkeja. Kaikkiin toimiin ERVV tarvitsee kuitenkin osallistujamailta yksimielisen päätöksen.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy vertasi ERVV:n uutta roolia Euroopan valuuttarahaston perustamiseen."

Toivottavasti saamme tietää seuraavat kolme perusasiaa:

a. Suomen "saavuttama" vakuuspaperi englanniksi ja suomeksi?
b. EVRR:n sopimuksen laajentamisen paikkansa pitävä versio?
c. Kreikan tilanteen reaaliaikainen seurantapaikka?

Eikä tässä kaikki.

Onko kyseessä kerta- vai pysyväluonteine valtuutus:

"Päätös valtuuttaa valtiovarainministeri Jutta Urpilainen tai hänen estyneenä ollessaan alivaltiosihteeri Martti Hetemäki allekirjoittamaan Belgian kuningaskunnan, Saksan liittotasavallan, Irlannin, Espanjan kuningaskunnan, Ranskan tasavallan, Italian tasavallan, Kyproksen tasavallan, Luxemburgin suurherttuakunnan, Maltan tasavallan, Alankomaiden kuningaskunnan, Itävallan tasavallan, Portugalin tasavallan, Slovenian tasavallan, Slovakian tasavallan, Suomen tasavallan, Helleenien tasavallan, Viron tasavallan ja Euroopan rahoitusvälineen välinen sopimus ERVV-puitesopimuksen muuttamisesta. (VM lainsäädäntöneuvos Seppo Tanninen 09 160 33096)"

Lähde: http://www.valtioneuvosto.fi/toiminta/paatokset/paatos/fi.jsp?toid=17560...

Mistä Suomen vakuussaldo ja rahaliikenne on seurattavissa?

Old Fargo

Suomen on saatava realistisia vakuuksia, ei lumetta. Voisiko Katainen olla niin jymäytettävissä, että Pokemon-kortit kelpaisivat vakuuksiksi?

Katselin jokin aika sitten Kyllä, herra ministeri -sarjaa, ja sen pohjalta tuli taas mieleen nämä Kiviniemenkin suosimat sanavenkoilut. Yritän hieman brittiajattelun tavoin määritellä vakuusasiaa kreikkalaisittain:

- Suomi siis haluaa vakuudet?
- Kyllä, herra ministeri (Papapndreou).
- Sehän on kiusallista.
- Niin on. Mutta ehkä voimme ajatella asiaa luovasti?
- Luovasti? Eikö vakuus-sana jo kerro, että olemme lirissä?
- Ei suinkaan, herra ministeri. Vakuuksia on monenlaisia.
- Miten niin?
- No on tietysti se paha luokka, eli reaalivakuudet. Mutta näitähän meiltä ei ole tarkalleen ottaen vaadittu. On vaadittu vain "vakuuksia".
- Ja?
- Voimme ajatella, että Suomen ministerit Katainen ja edeltäjänsä Kiviniemi eivät ole olleet kovin aloitekykyisiä aikaisemmin. Siksi he ovat nyt käyttäneet vakuusvaatimusta, koska siellä Suomessa vaalit aiheuttivat edellisille hallituspuolueille valtavan kannattajakadon.
- Niin, jatka vain.
- EU:ta miellyyttäkseen nuo kaksi ovat olleet haluttomia käyttämään edes vakuus-sanaa. He ovat aika ujoja, vähän kuin renki ja piika, jotka hakevat hyväksyntää. Sellaista kivaa seuraa isojen poikien ja rouvien seurassa. Nyt tämä Katainen sitten toi esille pakottavissa oloissa vakuus-sanan.
- Ja se on iso ongeelmamme, vai mitä?
- Ei välttämättä. Tällä vakuusasialla voimme itse asiassa peittää sen, että tulemme maksamaan valtionlainoistamme loppujen lopuksi puolet.
- No miten ihmeeszsä tuo nyt onnistuisi? Mehän tarvitsemme kuitenkin lisää lainaa, eikä sitä tipu, jos ei lainoja maksa.
- Niin, mutta jos saamme kerralla reilusti, niin siitä on myöhemmin vara leikata. Ja reilusti, heh heh.
- Mutta vakuuksilla maksamme leikkaukset?
- Ei niinkään. Kun leikkaamme valtionlainoista myöhemmin sen puolet, niin niihin ei tarvita vakuuksia realisoitaviksi. Eihän niillä ole vakuuksia.
- Aivan, vakuuksia siis halutaan vain tuleville veloille?
- Aivan, herra ministeri. Ja koska Suomikin on jo suostunut piika Kiviniemen allekirjoituksella takaamaan yli 10 miljardia, noihinkaan ei ole sovittu vakuuksia. Siirretäänkin uusi lainapaketti väliaikaisen lainapaketin alle, niin sieltähän se raha löytyy.
- Niin niin, takauksiahan meillä on jo valmiina ERVV:ssä EU:ssa, ja niistä riittäisi meille yllin kyllin, jos Portugali ja Irlanti eivät vie osaansa. Meillehän heidän osansakin kuuluisi?
- Aivan. Ja jos olemme nopeita, niin voimme saada koko ison potin ERVV:n alta.
- Mutta entä ne vakuudet?
- Niistä voidaan tehdä ympäripyöreä myönnytys. Sovitaan vaikka, että jotain Kreikan alueen kiinteistöjä ja omaisuuksia siihen kuuluisi... Mutta että emme tässä vaiheessa voi määritellä sen enempää. Mutta "vakuudet" annamme, titetnkin määrittelemättä.
- Tuo nyt on jo aika paksua. Voisko tuo mennä läpi?
- Suomi on ollut niin perässäkiipeilijä koko EU-aikansa, muistetaanpa vaikka, kuinka Berlusconi otti siltä EU:n elintarvikeviraston pois kuin karkin pikkutytöltä. Tilalle saivat jonkin kemikaalihirvityksen.
- Ihanko totta? Niin se tosiaan taisi olla.
- Oli, aivan. Ja nyt kun annamme tälle Kataiselle ihan lumeeksi "jotain vakuuksia, joista on ainakin iso osa tosi vaikea realisoida", niin senhän tämä Katainen markkinioi sinne Suomeensa. Ja meillehän Kataisen kohtalo ei kuulu, kunhan saamme uuden ison lainapaketin.
- Niin, ja Suomen sen osamaksajaksi, vaikka "vakuuksia" annettaisiinkin, heh heh... Vaikka Välimeren vettä?
- Kyllä, herra ministeri.

Viilee

Jutan ja Jyrkin estoton syyttäminen ei ole oikein linjassa tapahtuneiden valossa.

Pääministeri Kiviniemi ja valtionvarainministeri Katainen menivät EU-kokouksiin kukkaro täysin avoinna ilman vaatimuksia sijoittajavastuusta ja vakuuksista. Nyt sitten vaalien jälkeen on demarien vaatimuksista johtuen pidetty yllä sijoittavastuun ja vakuuksien saamista maksumiehenä olon hintana.Tähän on myös Katainen taipunut. Hyvä niin, koska nyt on sentään jotain yritetty ja myös saatu kirjauksia sijoittajavastuuusta ja vakuuksista. Taistelu jatkuu.

Asia on silti edelleen vaikea. Syyllinen vaikeuteen on edellinen hallitus Kiviniemen johdolla. Siksi huvittaakin nykyinen kepulaisten takinkääntö ja viisastelu.

MURSU

ja sitten teet itse "linjailua" hetiperään:
"Pääministeri Kiviniemi ja valtionvarainministeri Katainen menivät EU-kokouksiin kukkaro täysin avoinna ilman vaatimuksia sijoittajavastuusta ja vakuuksista"

ja tuosta käy ilmi että olet Demari sitten (Jykän morkkasit, Jutan ei)

Selkeimmät ja vaakaat linjaukset on kyllä esittänyt kansalle Soini/Perussuomalaiset, ja niitä linjoja ei myyty feikki-porukan hallituspaikka kaupoillakaan.

Jukka Mikkola

Sauli Niinistö kertoi 20.4.2011 A-studiossa: ”Brittiperäiset saatavat Kreikasta olivat noin 30 kertaa suuremmat kuin suomalaisperäiset saatavat ja sitten lainapaketissa meidän osuutemme oli se 1,5 miljardia, briteillä ei mitään”. Nyt alkaa sitten 1,42 miljardin euron arvoinen toinen kierros.

sikaekonomi

Suomi onnistuu sopimaan sellaiset vastavakuudet, jotka uskottavasti pienentävät riskiä, muut maat haluavat samanlaiset. Siihen niillä on sopimuksen mukaan oikeus, ja saattaa olla poliittista painettakin.
Jos taas vakuudet ovat yhtä tyhjän kanssa, sopu säilyy muiden kanssa ja lasketellan samassa veneessä kohti uusia putouksia.

Kay-Ove Isaksson

Markkinat kiittävät, markkinat moittivat, markkinat karkaavat, markkinat vaativat. Milloin loppuu tämä pelleily?
Missä markkinat ovat?
Haluan nähdä niiden naamat ja lomsat, heti.
Eikö olisi nyt jo aika karkottaa kaikki markkinavoimat huitsin nevadaan?
Nyt markkinat ovat muka jonkin verran tyytyväisiä Kreikka-pakettiin. Ei aikaakaan niin ensi viikon alussa ne taas ryhtyvät kiukuttelemaan: LISÄÄ, LISÄÄ, LISÄÄ. Mikään ei ole niin varmaa, sano.
Markkinoille ei mikään koskaan riitä. Se on kuin Molokin kita, pohjaton säkki. Mitä enemmän sille syöttää kaviaaria sitä vaativammaksi se tulee. Se on kuin monipäinen lohikäärme jolle kasvaa moninkertaisesti lisää päitä kun yhden katkaisee pois.
Jokaisen on kumarruttava markkinavoimien edessä ja mitkään ihmisuhrit eivät tyydytä niitä.