Keskiviikko 12.12.2018

Kreikka veti professorin hiljaiseksi: ”…no niin…”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.7.2011 10:15
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kreikan pääministeri George Papandreou (vas.), Eurooppa-neuvoston presidentti Herman van Rompuy ja komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso löivät kättä euromaiden huippukokouksen päätteeksi.

Helsingin yliopiston professori Vesa Kanniainen suhtautuu pessimistisesti eilen solmittuun sopuun Kreikan lainapaketista. Kanniaisen mielestä Euroopan federalistit ovat saaneet tahtonsa läpi.

- Saksan ja Ranskan johtajat sekä pankit hymyilevät tietenkin tyytyväisinä. Siellä ei tiettävästi tule pankkiveroa, ja saatavat maksetaan näin yhdessä. Vetää ekonomistin hiljaiseksi, Kanniainen sanoo.

Kanniainen kommentoi Uudelle Suomelle perjantaiaamuna Kreikka-pakettia, jonka yksityiskohdat julkistetaan vasta iltapäivällä. Lehtitietojen mukaan kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja euromaat tarjoaisivat vuoteen 2020 kestävän noin 109 miljardin euron apupaketin Kreikalle.

Kreikka saisi euron väliaikaiselta vakausrahastolta lainaa 20 miljardia, jolla se voisi ostaa takaisin velkapapereitaan markkinoilta. Yksityisten sijoittajien luottojoustot olisivat 37-50 miljardia euroa lyhyellä ajalla, ja 2030-luvulle asti noin 150 miljardia euroa.

- Olen pessimisti. Tämä ei ole ratkaisu. Kreikan velkataakka on massiivinen, ja laina-aikojen pidentäminen ei pyyhi pois velkoja, Kanniainen sanoo.

Paketin lopullisen onnistumisen ratkaisee kuitenkin markkinoiden reaktiot. Viime yönä euron kurssi vahvistui, mutta Kreikan valtion korot nousivat.

- No niin. Markkinat kohtelevat tätä niin kuin se olisi default [velkojen laiminlyönnistä johtuva maksuhäiriö], Kanniainen vastaa uutiseen korkojen noususta.

- Tämä on eräänlainen velkasaneeraus, mutta se ei ratkaise. Siitä puuttuu vielä kunnollinen saneeraus, irrottaminen eurosta ja [Kreikan oman valuutan] devalvoiminen.

Kanniainen yhtyy kansainvälisessä lehdistössä käytyyn keskusteluun siitä, tulee Kreikka koskaan hoitamaan kaikkia velkojaan. Maa yrittää apupakettien avulla saada budjettivajeensa kurottua umpeen, jonka jälkeen maa ilmoittaa ulkomaalaisille velkojilleen lopettavansa velanhoidon. Tätä mieltä on ollut esimerkiksi BBC:n tunnettu taloustoimittaja Robert Peston.

- Tämä on ilman muuta edessä. Markkinat ovat pitäneet sitä todennäköisenä jo pitkään. Vertaisin Argentiinaan, joka jätti noin 75 prosenttia veloistaan hoitamatta, Kanniainen sanoo.

Nyt annettu paketti koskettelee noin puolta Kreikan julkisesta kokonaisvelasta. Pelkästään vuoden 2015 loppuun mennessä Kreikan lainoja erääntyy maksettavaksi noin 198 miljardia euroa.

Euromaat ovat ilmoittaneet takaavansa kaikki Kreikan laiminlyömien velkojen aiheuttamat luottotappiot.

- Se luo moraalisen hasardin. Mitä halua Kreikalla on ratkaista asioitaan, jos me muut maksamme? Kanniainen kysyy.

Tarkat yksityiskohdat paketista julkistetaan tänään perjantain iltapäivästä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

JormaMm
Ola

Kreikka muistuttaa jo läheisesti Afrikan maiden huijareita, jotka keräsivät miljoonia jos jonkinlaisiin tarkoituksiin. Rahat ja huijarit hävisivät sen sileän tien. Kreikan huijauksessa vain rahat häviät.

Ei Suomen kansa ole tyhmä. Ilman kunnon reaalivakuuksia on hölmöä lähteä takaamaan huijarin lainoja.

1970blue

On tiettyä moraalia elellä yli varojensa ja tietysti muiden taatessa velat sama moraalipohja varmasti ulosmittaa tuen täysimääräisesti.
On järjetöntä käyttää tällaista järjestelmää, joka ei riittävällä tavolla pakota muutokseen. Pankkien tukeminen kansalaisvaroin on väärin, mutta pääomittaminen voisi olla toimivampaa.

Salon Petri

Jos meni professori Kanniainen hiljaiseksi, niin menin kyllä minäkin. Tässä avointa kysymyslistausta ja linkkaus EU-liittovaltio aiheeseen

← Harmaa hallinto ja Suomen ihmisoikeustilanne 2011
Euro ja EU ovat nyt myös olennainen osa paisuvaa Finngate – skandaalia

"Onko kyseessä jälleen kerran bluffaus markkinavoimien suuntaan vai isojen euromaiden koventuva briiffaus pienille euromaille EU-liittovaltion muodostamiseksi?"

- - -

"Herää kysymys, jos toinenkin, että miksi valtamediat ja päättäjämme vakaasti vaikenevat EU-liittovaltion pakolla ajettavasta muodostamismallista?"

- - -

"Sitä olen pitkään ihmetellyt, ettei pääministeri Matti Vanhasta, Mari Kiviniemeä ja Jyrki Kataista ole kiinnostanut oman puolue- ja virkamiesapparaattinsa kera tehdä eurokuplan taustalla olevien perusasioiden selvitystä.

Miten mitään ongelmaa voi kukaan ratkaista, jos sen tarkat ja paikkansa pitävät syntysyyt sekä aiheuttajat eivät ole selvillä?"

http://suomi2017.wordpress.com/2011/07/21/euro-ja-eu-ovat-nyt-myos-olenn...

Matti O Koskela

Saksa ja Ranska on paremmin perillä Kreikkalaisesta ja muiden huithapeli-maiden taloudenpitokulttuurista. Jos suomalainen sitä haluaisi ymmärtää, se toimii suurinpiirtein samoin kuin ammattijobbarit aikoinaan huijasivat kaupungin torille saapuneita maalaisia kellokaupoissa, arvotonta roskoppia kouraan ja setelit omaan taskuun.

Kreikkalainen ei koe tekevänsä väärin huijatessaan. Mitä enemmän huijaa, sitä enemmän arvostetaan. Se on kunnioitettu tapa tehdä rahaa niillä kulmilla. Nämä hallitusherrat ja muut helleeni-hepulit vetävät välistä senkun ehtivät.

Tässä Kreikan tapauksessa tämä huippukokous teki jälleenkerran perinteiset, eli laskivat hätänsä pakkasella surutta kansalaisten housuun. Hetken on helppo selitellä lämmön tunnetta, mutta pian on entistä pahempi vilu.

Vain Soini lienee ainoa, joidenkin proffien kanssa, joka on koko kaplakan ajan tiennyt ja puhunut mistä on kysymys.

3077

Soinilla ja taloustietäjällä on yhteistä kuin sialla ja satelitilla.
Yksi púhuu tietoa ja toinen mainosmiesten letkauksia,se ystävät hohtimet kaivossa nyt,voi hyvää päivää.

Matti O Koskela

Kylläpäs keksitkin ;-)
Sattuu nyt vaan olemaan sillee, että esiinmarssittamasi siat, satelliitit ja mainosmiehet ovat jo useampaankin kerran hukanneet hohtimensa kaivoon.
Vain Soini on ollut kaiken aikaa oikeassa ja on edelleenkin. ;-)

Jukka Mikkola

Täyttä asiaa. On valitettavaa, että tällä menolla keskiluokka tulee murtumaan muutaman vuoden sisällä täällä Suomessa, kun nyt tämä lainarahan ja lainatakuiden ”lapiointi” jatkuu. Suomen tie on Kreikan tie sillä erotuksella, että meitä ei tulla käsittelemään tulevaisuudessa ”silkkihansikkailla”.

olavinieminen

Millä valtuuksilla EU ja Suomi siirtavät velat tuleville sukupolville?
Miksi Kreikan tekemät vääryydet sallitaan ?

Englanti ja Ruotsi ovat toimineet todella visaasti, jättäytymällä eurosta ulos.
Täytyy todeta että Kreikka on rikollinen ja EU on samaa maata. Nyt rikotaan tehtyjä sopimuksia käsittämättömän rankasti.
Tuntuu että EU-pomoilla on omat rahat Kreikassa tai sitten joku vie EU-pomoja kuin narusta pässiä.

Kreikalla ei ole vieläkään puhtaat jauhot pussissa ja se on maksukyvytön.

Nyt olisi Suomen korkea aika irrota valheellisesta eurosta.

Htalk

"Lehtitietojen mukaan kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja euromaat tarjoaisivat vuoteen 2020 kestävän noin 109 miljardin euron apupaketin Kreikalle."

Olennaista on mitä taloustietonsa EKP:lle valehdellut Kreikka tekee itse omalle lainahoitokyvylleen, ei se paljonko Kreikalle annetaan suomalaisten veronmaksajien rahoja.

Nyt Kreikan puheet, sanat ja äänestykset eivät ole konkreettisen osoitus Kreikan lainahoitokyvyn paranemisesta.

Lisälainan antaminen Kreikalle ennen Kreikan omaisuuden vapaaehtoista myyntiä lainojen lyhentämiseksi ei ole oikea ratkaisu.

Suomalaiset veronmaksajat eivät ole ansainneet tällaista asemaa ranskalaisten ja saksalaisten pankkien pelastajana.

Htalk

Taloustietonsa valehdellut Kreikka sitoutui tekemään tarvittavat säästötoimet jo aiemman tukipaketin yhteydessä.

Aiempi Kreikan tukipakettisopimus ei pitänyt, vaan Kreikka sai nyt uuden tukipaketin jolla katetaan aiemmmin säästöillä katettavaksi sovitut valtion menot.

Kreikkalaisella veronmaksumoraalilla varustettu maa, jossa jokaisella kansalaisella on n. 30.000 euroa valtion velkaa ja tällä velalla on rahoitettu olennaisesti muuta kuin investointeja, esim. palkankorotuksia 2000-luvulla ja vuonna 2011 uuden lainan lyhennyksiä, ei ole lainanhoitokykyinen.

Kreikan aiemmat säästötoimet eivät ole osoittautuneet tehokkaiksi. Edellisen tukipaketin myöntämisen aikaan ilmoitettiin että Kreikka tulee tekemään säästötoimia ja se ei tule tarvitsemaan lisälainaa. Kreikan ilmoitus ei pitänyt paikkansa. Nyt Kreikassa on tehty lainsäädännölisiä toimia jolla on pyritty vakuutamaan lainaantajat. Toivottavasti toimet tuottavat tulosta.

Kreikkalaiset ovat varmasti yhtä hyviä ihmisiä kuin suomalaiset tai muun maalaiset , mutta heidän veronmaksumoraali on vain erilainen kuin Suomessa ja Kreikan valtio on valehdellut taloustietonsa, pitääkseen valtion lainojen korkotasonsa alhaisena....

Kreikan tukeminen ennen Kreikan eurosta lähtemistä on kaivoon kannettua vettä.

EMU -kriteerit äärimmäisen räikeästi rikkoneen Kreikan eurosta läheminen pitää olla Kreikan tukemisen ehto.

Old Fargo

- Parit miljaartit Kreikkaan, onhan tota varaa ja pikkusummia ovat, tuumii Katainen.

Tänään jo kerrottiin, että pullonkeräyksestä rahaa saavien köyhien pullokolikot pitäisi saada verotukseen. Aik. reumasairaalaan ei riittänyt kahta miljoonaa (ei miljardia!). Uusiutuvan energina tuesta leikataan 25 miljoonaa...

Saadaan latoa iso pinkka veronimemisen lisäystä & leikkauksia, että nämä "vaan pari miljaartia) kreikkalaisille ym. pelurimaille maksatetaan kansalla. Kyllä Kataisen EU-renkeilyt maksaa kansa selkänahallaan ja lujasti! Turha on spekuloida ja lätistä kv. jargonilla asíaa, joka tuntuu tuppivyön lailla väen lihoissa.

Siksi vakuuksia ajamaan on jatkossa laitettava Urpilainen, ei Eu-renki Kataista. Kataisen miellyttämispakko EU-pomoille maksaa meille miljardeja.

Katainen on kuten Chamberlain aikoinaan: liian pehmeä mielin kielin olija. Suomi tarvitsee oman talous-churchillinsa, olkoon se sitten Urpilainen. Katainen on vätys kv. raha-asioissa. Sopii kulttuuriministeriksi kesäjuhlien puutarhajuhliin takahikiälle, ei miljardipöytiin Brysseliin.

hanari

2 miljardia lainaksi vakuita vastaan on vain 6 viikon eläkekulut. Ja aika moni eläkeläinen käy Kreikassa halvalla lomalla. Saa omansa takaisin heti.

Jos proffa meni hiljaiseksi, kuten otsikko kertoo, se on ihan oikein. Ei pidä laukoa arvauksia asiosta mistä ei ymmärrä kokonaisuutta ja seurauksia.

IsoKimppuLimppuja

kysynkin kaikilta itsenäisiltä kansanedustajilta, kuinka aiotte äänestää vireillä olevassa perustuslainmuutosasiassa. Sillähän on tarkoitus poistaa viimeisetkin perustuslain aiheuttamat hidasteet itsenäisyyden, kansan, valtion omaisuuden,... myynnin saralla.

Matti O Koskela

Kreikka on viimeisen vuoden aikana velkaantunut rajusti lisää. Ainoa varma tulorahoituskin kun on enää EU'n tukipaketit. Oma kansantulo menee jatkuvasti alas kuin lehmän häntä eikä omarahoitus riitä edes korkojensa maksuun ja Zorbakset vaam sätkii barrikaadeilla polttopullojensa kanssa kun töihin pitäis ryhtyä.

Kansaa ei saada edes normaaliin veronmaksuun, leikattujen palkkojen, eläkkeiden ja julkisen sektorin maksukyvyltä on pohja pois, ja jotkut kehtaavat jatkuvasti edelleen kusta housuihinsa.

Millä ilveellä tämä maa kykenee nostamaan tulokehityksensä tasolle, jolla kykenisivät edes haaveilemaan lainojensa lyhennyksistä. No ei millään muulla kuin varastamalla, kuten tähänkin asti.

Liittovaltiosta unelmointi on suoraan höttöunelmatehtaalta. Eteläisen Euroopan hilupilttuu-valtiolle olisi onnenpotku, jos heistä muodostetaan roskapankkiryhmä. Saksa ja Ranska saavat jäädä edelleen leikkimään ytimeensä. Skandinaavit muodostavat oman rikkaan pohjoisen allianssin, ja maailma eikun pelastuu...

Siinä se ja loput kirjeessä.

MadMan

Hiljaiseksi vetää, jos tietää ettei tiedä. Politiikan sekä talouden yhdistäminen on erittäin vaikeaa jopa professoreille (ja edustamalleni taholle eli kadunmiehelle), vaikka luettua tietoa olisi omasta sektorista erittäin paljon. Politiikka on tieteenä ja sektorina yksinkertaisuudessaan sen verran moniulotteinen, ettei hännästä saa kiinni edes itse hännän heiluttaja. Taloudessa ja politiikassa on osittain samat pyrkimykset, mutta myös kovin erilaiset pyrkimykset.

Yksi asia on EU-politiikassa eräs "osatotuus". Euroopasta puuttuu johtajuus lähes täysin ja sekavaa joukkoa johtavat suuret ja osittain erimieliset piilovaikuttajat, jotka eivät ole itse suoranaisesti ruorissa. Mielestäni EU-johtajuutta olisi syytä uudistaa radikaalisti, jos maat aikovat jatkaa jäsenkuvioissa mukana. Toisin sanoen, olisi jossain vaiheessa hyvä tiedustella avoimesti EU-kansalaisilta toivovatko he liittovaltiota mallissa tai toisessa vai jatketaanko tulevaisuudessa vanhassa kansallisvaltiohengessä.

Selviönä on myös se, että jos EU ei paranna kilpailukykyään työvoiman sektorilla ts. pidä hintatasoaan maltillisena sekä vahvaa tuotekehitystä omalla alueellaan, niin noutaja tulee (ja on jo osittain tullut) kauko-idästä. Tässä suhteessa olisi myös johtajien syytä katsoa peiliin kerätessään rusinoita pullasta kaukoidän "kultakaivoksista". Kohtuus on hyvä ahneudessakin ja moniulottoinen laatupolitiikka vanhaa kauko-idän kulttuuria vastaan ei varmasti ole haitaksi.