Keskiviikko 22.5.2019

Suurlähettiläs lehdelle: ”Suomi on makean veden Saudi-Arabia”

Luotu: 
29.7.2011 07:58
  • Kuva: U.S. Embassy
    Kuva
    Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck.

Yhdysvaltain Suomen suurlähettilään Bruce Oreckin mielestä Suomen pitäisi ryhtyä myymään juomavettä. Oreck katsoo Västra Nyland -lehden haastattelussa, että Suomi on ”maken veden Saudi-Arabia”.

Hän uskoo, että veden kysyntä tulee tulevaisuudessa vain kasvamaan ja Oreck vertaa, että bensiinilitran maksaessa noin 1,50 euroa saa litrasta vettä maksaa usein enemmän.

– Etelä-Euroopasta uhkaa tulla autiomaa, puhumattakaan Afrikasta, Oreck toteaa.

Suomen brändityöryhmä on siis oikeilla jäljillä, kun se kaavailee, että suurin osa Suomen vesistä olisi juomakelpoista vuonna 2030. Rimaa pitäisi kuitenkin nostaa, Oreck arvioi.

– Jos minä saisin päättää, niin Suomi kartottaisi omat makean veden varantonsa, loisi suunnitelman sen vaalimiseksi, ja sitten aloittaisi veden hyödyntämisen ja myymisen, Oreck neuvoo.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Heyno

Saudien öljyvarat ovat uusiutumaton luonnonvara. Kun se on myyty, öljyä ei jää enää saudeillekaan.

Suomi on EUn vähäsateisin maa. Juomavesi on siis ehtyvä luonnonvara. Kun se on myyty, sitä ei jää enää suomalaisillekaan.

Suomi todella on makean veden Saudi-Arabia.

Ukko-Paavo

Suomisyöjistä tulikin sitten suomijuojia! Maabrändityöryhmä ehdotti ylläolevaa uudeksi Suomi-sloganiksi. Ryhmää johti Jorma Ollila, Bilderberg-ryhmän ohjauskomitean jäsen ja pesunkestävä globalisti. Suomen pohjavesiä ollaan yksityistämässä ja loppuakin kansallisomaisuutta saatetaan myyntikuntoon.

KKalevi

fosforikaivosten myynnistä norjalaisille. Nyt sitten maksetaan lannoitteista sikahintaa norjalaisille. Tämä taisi olla Pekkarisen aikaansaannos.

Vesioikeudet myydään varmaan pilkkahinnalla jollekin ulkomaiselle pääomasijoitusryhmälle, jonka jälkeen maksamme kaikesta käyttämästämme vedestä muutaman euron/litra.

Turvevarat voisi myös antaa pois halvalla. Niissä on energiaa saman verran kuin Norjan Pohjanmeren öljyssä. Joku ulkolainen pääomasijoitusyhtiö voisi ne hyödyntää, vaikka turpeen poltto on suomalaisilta kielletty.

Onhan meillä sitten vielä valtiolla metsiä, jotka joutaisi antaa pois.

Juha_Vuorio_Oulu

viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikan Kansallinen Kokoomus, Suomen Keskusta ja SDP ovat päähallituspuolueina myyneet Suomen omaisuutta ulkolaisille pilkkahintaan,

Milloin Lipponen ja Niinistö myivät Soneren, milloin Keskustan vetämässä hallituksessa annettiin lannoiteteollisuus ja -varat norjalaisille. Ja Suomen maaperästä saa edelleen kaivaa malmit ja muut rikkaudet käytännössä ilmaiseksi pois, jne

Jenkkien uusliberaalit ovat tietenkin kannustamassa tällaisen toiminnan jatkamista.

Tuonelan Lautturi

http://www.adressit.com/oikeuspohjaveteen

Oikeus pohjaveteen (supportMarkoSihvonen.com)

Johdanto:

"Makean veden ja pohjaveden varannot ovat meille kaikille suomalaisille kuuluvaa kansallinen luonnonvara, jota EI saa yksityistää eikä myydä ulkomaiseen omistukseen."

"Kansainväliset suuryhtiöt ovat kilvan rynnänneet käsiksi vesimarkkinoille, ja ovat lohkaisseet isot siivut itselleen kaikkien sellaisten kehitysmaiden varannoista, joissa liberalisointi on toteutettu. Paikallisten vesifirmojen omistus on siirtynyt kansainvälisten suuryritysten hallintaan, kuten mm. Nestle,
Coca-Cola, PepsiCo. Markkinat ovat jo nyt valtavat. Tutkimuksista riippuen markkinoiden eli kulutuksen arvoksi ilmoitetaan 132-234 miljardia.

...

Tätä kaikkea on valmisteltu vaihvihkaa jo ainakin viimeiset 15 vuotta. Vesi on lähdössä ulkomaille. Asiaan liittyvät ainakin seuraavat lakien ja säädösten muutoshankkeet:

http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2009/20090277 (Vesilain uudistus)

http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2009/20090099 (Luonnonsuojelu)

http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2009/20090100 (Ympäristönsuojelu)

Ja myös turvallisuusnäkökohdat on huomioitu. Tämä mahdollistaa aseellisten joukkojen (oma armeijamme tai kaupalliset turvallisuuspalvelut) tuomisen vartioimaan ulkomaisessa omistuksessa olevia kohteita, koskee vesialueiden ohella myös mm. Nordstreamia:
http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2008/20080219

http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2009/20090239
Sekä:
http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2009/20090265

Tämän kaiken seurauksena veden hinta tulee nousemaan ihan hiton paljon Suomessa, maanomistajat eivät enää saa hyödyntää omia maitaan eivätkä liikkua niillä vapaasti, jos niillä on pohjavettä, ja nämä maat voidaan pakkolunastaa helposti häneltä pois, jos niin halutaan."

lähde: http://turjalainen.blogspot.com/2010...sihankeen.html

Me allekirjoittaneet vaadimme, ettei uuteen vesilakiin saa jättää minkäänlaisia porsaanreikiä pohjavesien pakkolunastukseen tai minkäänlaiseen muuhun turmelemiseen "taloudellien hyödyn" nimissä. Sen sijaan Suomen pohjavesiämme tulee suojella ja vaalia koko kansakunnan yhteisenä kansallisaarteena.

jussi vaarala

Yhdysvaltain Suomen suurlähettilään Bruce Oreckin mielestä Suomen pitäisi ryhtyä myymään juomavettä - että Suomi on kuin ”maken veden Saudi-Arabia”.

Tyypillistä teollis-logistista ajattelua. Kun vaihtoehto olisi ympäri maailmaa lähitoiminta myös juomaveden hankinnassa.

Nimittäin maailmassa on yhä runsaammin ja yhä enemmän rankkasateita.

Kun kerran vesistöt ja maaperä on pilattu niin miksei napata juomavesi ilmasta ja suoraan lennosta keräämällä se samantien juomavesivarastoon talteen.

Ja siihen ei tarvita tyypillisiä teollis-logistisia vientiajatuksia - juomavedenkin voi ottaa sateesta lähitoimintana.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

hanari

Ilman saasteet pilaavat sadeveden. Kaikki sadevesi on happosadetta. Korkealuokkaista juomavettä tulee vain suodattumalla sorakerrosten läpi eli pohjavesi. Pohjavettä meillä on tolkuttomasti ja osaamme lisäksi tehdä sitä keinotekoisesti. Litra juomavettä maksaa euroopassa enemmän kuin litra viiniä! Bruce antoi hyvän vinkin. Miljardibisnes on olemassa. Mutta kateus ja "väärä" henkilö estävät tämänkin hankkeen toteutuksen. Oliko se Vantaan Vesi mikä töpeksi jo?

jussi vaarala

minä puhuin kyllä maailmanlaajuisesti juomavedestä enkä sun ja sun kavereittesi kaivosta ja sen myyntibisneksistä

ja kyse on keinopohjavedestä - eli johdetaan kerätty sadevesi hiekkakerroksen läpi talteen - näin saamani tiedon mukaan tehdään mm hämeenlinnassa järvivedestä

eli toisin sanoen keinopohjavesiteknolgiaa viemään ulkomaille eikä vettä

vettä tulee taivaalta ympäri maailmaa - keinosuodattaen talteen - se on paljon kestävämpi ratkaisu kuin ruveta raijaamaan vettä ympäri maailmaa

Rohmar

- Markkinauskovaisuus kieltää valtion liiketoimet, ja luonnonvarat ovat siten lähes, kenen tahansa hyödynnettävissä.

- Veden myyminen ei ole kannattava liiketoimi, sillä siinä maksaa kuljetus ja pakkaus. Pitkien etäisyyksien Suomesta se ei kannata. Tätä kokeiltiin, ja nurin meni.

- Oululaisten teekkarien myymä pussitettu poron paska potenssilääkkeeksi Aasiaan menestyi paljon paremmin.

puutarhamies

Suomessa on lähes loppumattomat juomavesivarannot järvissä. Maailman parasta vettä löytyy lukemattomista lähteistä. Esim. Lusin maanalainen, 9000 v vanha suuri vesilinssi on ainutlaatuinen vesiaarre maailmassa. Sen vettä ei marketeissa näy. Keskusliikkeet pitävät hyllyssä mieluummin ranskalaista vettä.

Näistä vesivaroista vain järvivesi joutaa myytäväksi ulkomaille. Se uusiutuu jatkuvasti.

Maastamme ei löydy kaupantekoon kykeneviä ihmisiä, vaikka maailman parasta lajissaan on tarjolla loputtomasti ja halvalla. Siispä myyntihenkilöt on hankittava muualta.

Valtiovalta on täysin tietämätön aiheesta. Vain turpeenpolttamisen edistämiseen ja muihin töllön töihin riittää energiaa.

Helsingin vedellä oli iso tilaus ja jatkoa tiedossa Saudi-Arabiaan, mutta se rupesi kränäämään, että ei halua toimittaa vettään tilaajan toivomusten mukaan pakattuna. Saudit viittasivat kintaalla tollot ulos.

jounihalonen

odotettavissa, ellei kansa luovu vesistään, "vapaan maailman" järjestämä ja tukema vapauttava markkinauskovaisten uusliberaalien "kapina" tai peräti miehitys? Kansalta kerätään jo aseita pois. Koska kuivuvan Ranskan sarkosii tai Italian pelleperluskooni lähettää miragensa, eurofighterinsä, hornettinsa ja muukalaisensa alkuasukkaita rannoilta häätämään?
Amerikkalaiset hakevat vetensä Amazonilta tai kadadasta.

Selkärankainen

En näe tällä mitään muuta tarkoitusta, kuin Suomen pohjavesioikeuksien myymisen tai pakkolunastuksen monikansallisille suuryhtiöille pilkkahintaan, kaikkea ulkomaalaisuutta yli kaiken palvovien ja palvelevien hallitusten "Suomi kuuluu kaikille" -periaatteen mukaisesti, niin kuin kaivostoiminnalle ja monelle muulle on jo tapahtunut.

hanari

Kaivosbisneksen raha tehdään pörssissä. Kaivamisen liiketulos on +- 0 (total cost). Mutta ennen pörssiin menoa tarvitaan iso toimija laittamaan kuoppa kaivuukuntoon. Pörssissä osakkeen kurssi hyppii ylös, alas ja sopulit laittavat rahansa pelipöydälle. Pelimiehet korjaavat potin. Asia on helppo tarkistaa esim. Talvivaaran tilinpäätöksestä ja Helsingin pörssin tilastoista. Mukaan rikastumaan pääsevät kaikki. Ei muuta kuin rahat kehiin. Ei tarvitse itkeä toisten tekemisiä.

puutarhamies

kiitettävän hyvin.

Päivännetunnelin remontin aikana Helsingin Vesi taikoi Vantaanjoen kuravedesta lähdeveden veroista juomavettä. Järvivettä riittää suurostajille. Tällaiselle ostajakunnalle ei saa antaa pohjavettä.

Pohja- ja lähdevesivarannot pitäisi lailla varata pk-yritysten oikeudeksi ja kuntien vesilaitoksille

Brainless

Ongelma on siinä että mitä ikinä Suomesta on myyty on ne yhtiöt aina myyty ulkomaille toiminnat ulkoistettu jne. Eli vesikaupalla saataisiin pari miljonääriä lisää, mutta Suomelle siitä olisi vain haittaa. Tulos on että joku Nestle tai muu iso yhtiö omistaisi Suomen vedet! Kohta suomalaiset saavat pulittaa sen 2-3 € litra omasta vedestä!

E.Lankinen

kun en oikein usko että kukaan pöljä lähtisi roudaamaan hanavettä toiselle puolelle maapalloa jollain tankkerilla.

Elintarviketeollisuuden käyttöön voisi kuvitella näitä vesiä käytettävän, laatikkoruokiin, viinien, kaljan ja muiden virvokkeiden raaka-aineeksi.

Siinä mielessä ei mikään pöllömpi idea kartoittaa missä on ja kuinka paljon. Niitä itse pohjavesiä ei tietenkään pidä myydä mutta mikä ettei jokin suunnitelma ole paikallaan sen osalta millä hinnalla käyttöoikeuksia veteen myydään, ja kuinka pitkäksi aikaa kerrallaan?

hanari

Kuutio vettä siirtyy maapallon toiselle puolelle alle 100 dollarilla. Siis alle 10 senttiä litraa kohden. Pullo maksaa enemmän.

Lähdeveden pakkaajia ja vientiyrityksiä on, mutta niitä kohdellaan kuin rikollisia. En ymmärrä missä on ongelma. Vettä tulee taivaalta ilmaiseksi ja maaperämme on juuri sopiva sen suodattamiseen erinomaiseksi juomavedeksi. Kateus, ahneus, mielialahäiriö vai mikä?

Muuallakin maailmassa sataa ja on sorakerroksia, mutta harvoin yhdessä ja samassa paikassa, kuten meillä. Ja vettä riittää. Joka kerran kun vetää vessan, menee 5 euron edestä hyvää vettä.

don Quixote

Montako valtion yritystä Mönkäre myi pilkkahintaan sillä perusteella, että ne jäisivät suomalaisomistukseen?

Ja kuinka kävi; kaikki myytiin saman tien ulkomaille tuplahintaan.

Palkkioksi Mönkäre sai RAY:n toimitusjohtajan vakanssin;=J

Timo Hirvi

Oot oikeessa Hanari. Lisaksi etta sita vetta ei tarvi myyda halvalla, Evian sun muut eivat ole sen parempia kuin suomalainen vesi, mutta arvossaan kuten sen pitaisikin olla. Aina loytyy ne jotka ovat valmiita maksamaan hyvasta, ei maarana, mutta laatuna.