Tiistai 18.6.2019

Obaman onni: kongressi haukkasi ”Saatanan sämpylän”

Luotu: 
2.8.2011 06:10
Päivitetty: 
2.8.2011 06:18
  • Kuva: EPA / All over Press
    Kuva
    Yhdysvaltain kongressi Washintonissa.

Yhdysvaltoja ja ohessa koko maailman rahoitusmarkkinoita uhkaava talouskriisi on ratkennut ainakin vuoteen 2013 asti.

Kongressin edustajainhuone päätti viime yönä hyväksyä noin 2,1 biljoonan dollarin korotuksen liittovaltion velkakattoon. Presidenttin Barack Obaman hallinto saa ottaa ensi vuoden loppuun mennessä enintään 16 300 miljardia dollaria lainaa.

Yhdysvaltojen kansantulo, eli maassa tuotettujen palveluiden ja tuotteiden yhteisarvo, oli vuonna 2009 noin 14 200 miljardia dollaria.

Republikaanienemmistöinen edustajainhuone hyväksyi velkakaton korotuksen vastineeksi suurista julkisen talouden leikkauksista. Jos liittovaltio ei olisi saanut lisävelkaa, se olisi joutunut laiminlyömään tänään ja huomenna yli sadan miljardin dollarin velat. Yhdysvallat olisi samalla menettänyt luottomarkkinoiden luottamuksen.

Velkakaton korotusta edelsi kiivas poliittinen vääntö, kun pääpuolueet demokraatit ja republikaanit ajoivat läpi omia poliittisia agendojaan esityksen ohessa.

Republikaanit vaativat valtavia leikkauksia julkisiin menoihin, ja demokraatit veronkorotuksia. Lopulta edustajainhuoneen demokraatit kääntyivät esitystä vastaan ja republikaanit kannattivat sitä. Säästöpaketti ja sen kytkeminen velkakaton korotukseen sai demokraateilta nopeasti liikanimen "Saatanan sämpylän" (eng. Satan's sandwich).

Itse ehdotus laadittiin jo toissa yönä puolueiden välisten neuvotteluiden jälkeen demokraattitaustainen presidentti Obama kannatti sopua.

Demokraatit hallitsevat kongressin senaattia ja republikaanit edustajainhuonetta. Esityksen uskotaan menevän läpi senaatissa ensi yönä.

Yhteinen säästöpaketti leikkaa nyt liittovaltion menoja noin 2 400 miljardin dollarin verran vuodesta 2013 eteenpäin.

Paketti oli Huffington Postin mukaan erityisesti puolueiden keskellä olevien tahojen mieleen. Demokraattien vasen siipi ja republikaanien oikeistosiiveksi kutsuttu teekutsuliike vastustivat hanketta yhdessä.

Kongressiin perustetaan erillinen budjettikomitea, jonka tehtävä on antaa selvä leikkausohjelma viimeistään ensi vuonna. Jos komitea ei onnistu, laukeaa kummallekin puolueelle tuskallinen leikkuri, joka ei katso kohteita vaan karsii rahaa yleiseltä tasolta noin 2 100 miljardia dollaria.

Budjettikomitean puheenjohtaja republikaani Paul Ryan kommentoi päätöksen jälkeen puolueiden saattaneen itsensä poliittiseen kriisiin.

- Molempien puolueiden tulee osallistua, jotta pääsemme tästä yli. Päätös tarkoittaa samalla suurta kulttuurinmuutosta kongressissa, Ryan kommentoi Bloombergin mukaan.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Yka

Tämä Kataisen paljastus tuli myös minulle mieleen vuodesta 2013.

"Jos nyt saataisiin uusi maailmanjärjestys eli että valtion lainoissa sijoittajat häviäisivät rahaa, joka on järkevä tavoite, johon mennään 2013 eteenpäin mutta jos se tapahtuisi nyt niin lainansaanti vaikeutuisi monissa maissa, johtaisi ketjureaktioon ja kaatumiseen..."

Ongelmien ratkaisemista pitkitetään vuoteen 2013 asti, jolloin ympäri maapalloa ollaan niin huonossa tilanteessa, että kaikki pitävät, pelastuksena tarjottavaa, uutta maailmanjärjestystä ainoana ratkaisuna kriisiin. Kaikki menee ennalta laaditun käsikirjoituksen mukaan, jonka myös Katainen on oppinut käynneillään Bilderberg-kokouksissa vuosina 2007, 2009 ja 2010.

pakista

Mikä taho uskaltaa luototuttaa enempää tätä ylivelkaantunutta valtiota? Jopa Kiinakin on ilmoittanut, että nyt lainat riittävät ja ilmoittaa "kotiuttavansa" osan
yli biljoonan dollarin lainoistaan.

Myös keskuspankin rahanpainokoneet ovat siinämääriin kuumentuneet,että se ei enää osta velkapapereita.

USA: tie lienee Kreikan tie.