Maanantai 20.11.2017

Hyvältä näyttää, sähkönkuluttaja

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.9.2011 13:14
  • Kuva: Fortum
    Kuva
    Naantalin voimalaitos.

Niin epätavalliselta kuin se kuulostaakin, sähkön hinta saattaa ensi talvena kääntyä laskuun. Uuden Suomen haastattelemat sähkönmyyjät kertovat, että sähkön tukkuhinta pysyy vakaana - ja jopa laskee - lähikuukausien aikana.

Sähköyhtiöistä Fortum lupaa sähkön kuluttajahintaan selkeän alennuksen lähiaikoina. Vattenfall puolestaan ei lupaa hinta-alea, mutta kuluttajien sähkölaskun kasvuun ei yhtiössä uskota.

Kauppalehti uutisoi tänään, että sähkön tukkuhinta laskee lähikuukausina jopa merkittävästi. Syynä sähkön hinnan alentumiseen on pääasiassa Norjan ja Ruotsin vesivoimaloiden hyvät vesivarat. Oma vaikutuksensa on myös uhkaavalla taantumalla ja valmisteilla olevilla voimalahankkeilla.

Vattenfallin Suomen-toimitusjohtaja Hannu Kostiainen uskoo, että sähköntuotannon lisärakentaminen ja kulutuksen pysyminen paikallaan pitävät kuluttajien sähkölaskut samankaltaisina kuin ennenkin.

Talven tärkein kysymys on uuden hallituksen veropolitiikka. Jyrki Kataisen (kok.) hallitus aikoo nostaa energian verotusta, vaikka suora sähköön kohdistuva verotus onkin suunnitelmien ulkopuolella. Toisaalta sähköyhtiöille kaavailtu niin kutsuttu windfall-vero kummittelee yhä alan yllä.

- Ilmassa on paljon avoimia kysymyksiä, Kostiainen sanoo Uudelle Suomelle vastauksena kysymykseen, minkä kokoinen on kuluttajan sähkölasku lähikuukausien ja -vuosien aikana.

Suomessa kuluttajasähkön hinnasta noin kolmannes määräytyy varsinaisen energian tukkuhinnan mukaan. Kolmannes sähkölaskusta on veroja ja kolmannes siirtomaksuja.

Sähkön tukkuhinta pohjoismaisessa Nordpool-sähköpörssissä sanelee siis vain noin kolmasosan sähkölaskusta. Muu on valtion sääntelyä tai sähköverkkoyhtiöiden käsissä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

J. Mikkola

Äkkiä nyt ne ydinvoimalat valmiiksi, että saadaan myytyä sähköä ulkomaille pilkkahintaan, ja lisäksi ne ihanat jätteet tietysti.

Tietäen esim.olkiluoto kolmosen työntekijöiden laadun ja moraalin, voi pois muuttoa Suomesta harkita vakavasti, jo ennen voimalan käynistystä.

A_L

Puhuttiin valtavasta panostuksesta työllisyyteen ja tuhansista uusista työpaikoista jne jne.
Ja vi**t - työntekijät "lahden takaa" 1,59 € / tunti, eikä mitään verotuloja suomeen.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/115501-16-%E2%82%ACtunti-olkiluodossa-%E...

Samoin oli tuppisuita tupa täynnä Uuden Uljaan Musiikkitalon avajaisissa. Ei sanaakaan Suomalaisesta osaamisesta - työstä puhumattakaan. Japanin Toyotan akustiikkaa ylistettiin ja Aallon Finlandia talo haukuttiin aivan lyttyyn. Puolan rakennusalan ammattiliiton edustajat olisivat voineet hyvin olla kutsuvieraiden joukossa tanssimassa letkajenkkaa ja taputtamassa käsiään ihastuksesta.

TSV

Ja siirtyminen 2 vuoden kiinteään on jo käynnissä.

Sähkönsiirtoverkon yksityistäminen oli jotenkin typerää, miten Suomessa voidaan yksityistää monopoli yritys mille ei pystytä edes tuomaan kilpailijoita? Kuka lähtisi vetämään toiset johdot ympäri maata? Välillä en vaan ymmärrä...

Vierailija

Taustalla enemmistöomistuksineen ;-) Valtiolla on kai hiemman rahapulaa, jos oikein ole uutisia lukenut...

"Sähkömarkkinalaki tuli voimaan 1995 ja se edellytti, että sähkön myynnin ja siirron liiketoimet tuli erottaa toisistaan. Niinpä perustettiin Suomen Kantaverkko Oyj. Yhtiön perustivat vuonna 1996 Imatran Voima Oy, Pohjolan Voima Oy ja Suomen valtio. Suomen Kantaverkko Oy osti IVO Voimansiirto Oy:ltä ja Teollisuuden Voimansiirto Oy:ltä näiden yhtiöiden omistamat 400:n, 220:n ja tärkeimmät 110 kilovoltin sähkönsiirtoverkot, jotka yhdessä muodostavat Suomen kantaverkon. Myöhemmin osakkaiksi tulivat vakuutusyhtiöt Pohjola, Sampo ja Tapiola-ryhmä. Yhtiön nimi muutettiin Fingrid Oyj:ksi vuonna 1999. Vuonna 2011 voimaan tullut EU:n kolmas lakipaketti edellytti, että tuottajat eivät saaneet omistaa siirtoyhtiöitä. Fortum ja Pohjolan voima joutuivat luopumaan omistuksesta ja suurimmaksi omistajaksi tuli Suomen valtio.

Vuonna 2011 Fingridin omistus on jakaantunut seuraavasti: Suomen valtio 53,1 %, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen 19,9 %, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma 12,2 % ja muut institutionaaliset sijoittajat n. 15 %."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Fingrid