Sunnuntai 22.10.2017

Vakava varoitus – Lehti: ”Nyt on pahin tilanne”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.10.2011 09:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas.

Valtiovarainministerin valtiosihteerin Raimo Sailaksen mukaan Suomi on ajautumassa pahimpaan talouskriisiin sitten viime sotien.

- Olen ollut kohta 40 vuotta töissä valtiovarainministeriössä ja kokenut energiakriisit, 1990-luvun laman ja 2008 vuoden finanssikriisin. Tilanne on nyt pahempi, Sailas sanoo Iisalmen Sanomien mukaan.

Sailas puhui perjantaina Iisalmessa järjestetyssä yläsavolaisten kuntavaikuttajien talousseminaarissa. Sailas kertoi kuntavaikuttajille, ettei leikkauksilta säästytä tämän talouskriisin aikana, sillä parhaimmankin skenaarion mukaan Suomi ajautuu pitkään, matalan kasvun kauteen.

Hyvinvointivaltio sen sijaan on rakennettu vahvemman kasvun varaan, Sailas arvioi.

- Huonoimman skenaarion mukaan kohtaamme paljon syvemmän talouskriisin kuin 1990-luvun alussa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

de comments

jatkuvasti ruotsinkielen pakollisuutta kouluissa ja kuitenkin itse näytät käyttävän suomenkieltä niin kommenteissasi kuin blogikirjoituksissasi. Hyvin näyttää suomenkielelläkin sujuvan. Miksi kansantalouttamme tarvii rasittaa ylimääräisillä kustannuksilla, joille ei voida osoittaa taloudellista hyötyä juuri nimeksikään?

Brainless

Todellakin olet oikeassa! Ruotsinkielestä on Suomelle aivan yhtä paljon hyötyä kuin Suomen eläkeläisistä. Eli kallis lasku.

Sen sijaan venäjänkielen opiskelua tulisi tukea kouluissa ja lisää opiskelupaikkoja aikuisopistoihin. Siellä on suuremmat markkinat ja Venäjällä on suurempi vaikutus Suomen oloihin kuin pikkuisella Ruotsilla. Myös diplomaattiset suhteet kehittyisivät jos yllättäen uusi sukupolvi hallitsisi edes alkeet venäjästä. Se että noin suurta konservatiivista nationalistista kauppakumppania vähättelee kokkareiden tapaan ei aja Suomen etua! Venäjää en maana ihannoi mutta sen kanssa kannattaa pysyä väleissä.

Viimeinen sammuttaa valot

Tulevassa Euvostoliitossa sinunkaan äidinkieltä ei enään käytetä,sillä se tulee olemaan ranskaa sekä saksaa.Elikkä
siitä vaan opettelemaan kielimiehiksi.

nimperi

Vaatisi hiukan kansan koulutusta että hommat sujuisivat kaikilta englanniksi, eipä taida onnistua ollenkaan, tai ei ainakaan halvalla. Vähän sama kuin tietyissä ruotsinkielisissä kunnissa lopetettaisiin ruotsin käyttö, eihän se onnistuisi kun on liikaa ihmisiä jotka eivät suomea osaa.

Muutan maailmankieli olisi kyllä varsin hyvä idea. Siis että kaikkialla olisi se oma paikallinen kieli, ja sitten olisi yksi maailmankieli. 50 vuoden päästä kenenkän ei tarvitsisi opetella kuin 2 kieltä koulussa: äidinkieltä ja tätä maailmankieltä. Siitä voi laskea millainen säästö se olisi globaalilla tasolla!

Esperanto olisi ehkä vahvin kandidaatti, kun sitä on käytetty niin pitkään, ja kaikenlaista materiaalia on vaikka kuinka. Englantikin voisi mennä, kun sitä osaavat "kaikki", varsinkin jos kehitettäisiin "international English" josta olisi poistettu paljon epäsäännöllisyyksiä, ja lausuminen ja kirjoitusasu olisi korjattu vastaamaan toisiaan niin että sanoista ei erikseen tarvitse tietää miten ne sanotaan ja miten kirjoitetaan. Mutta ongelmia voisi olla ainakin, että tämä uusi englanti ja nykyiset puhekielet menisivät sekaisin, ja se että englanti on jo joidenkin valtioiden kansalliskieli, mikä olisi vähintään arvovaltakysymys monessa paikassa.

muuan

Kyllä olisi ja varmaan joskus onkin pakko hyväksyä maailmankieleksi nykyisin ns. anglosaksisissa maissa käytetty englanti. Eiköhän saman tien mene myös se entinen äidinkieli, julkisesta elämästä ja tiedotuksesta alkaen. Luullakseni lopulta kaikkien äidinkielenä on englanti, mutta sekin pakosta muotoutuu ainakin arkikielenä hieman erilaiseksi eri puolilla maailmaa. Mutta media ja lisääntyvät kohtaamiset matkailun myötä pitävät arkikieltäkin yhtenäisempänä.

Englannin kieli on suussa kovin kireä, eikä siis miellytä suomalaisia. Tämän seikan huomaa selvimmin, kun kuuntelee syntyperäisen amerikkalaisen tai englantilaisen puhuvan suomea. En unohda Neil Hardwickin puhetyyliä, siinä tulee monenlaista ähkyä ja puhkua. Kyllä saman huomaa itsekin englantia puhuessaan, jos vähän tarkkailee. (Lihallista) kieltä rasittavaa se onkin.

MURSU

niin royaltisen hienohelma-teennäis-maireaa, mutta sekin on toki jossain määrin hyvä hallita alkuun. Ite väänsiin jotain cockney(etelä englantia)-liverpoodlian merseyside slangivivahteista vääntöä joka kiva soppa briteille heittää jutulla jossai Liverpool-Manchester korkeudella.

MUTTA, nuo slangit arkikielenä aivan hurmaavan jouhevaa ja hauskaa vääntää, juttuihinkin tulee potkua...kuuntele vaikka Monty Python, Coronation Street, Hale & Pace, x-Small Faces levyillä laulaa osin cockneylla murtaen jne.

Sinällään oikea ruotsikin on ihan muuta kuin suomenruotsi-tönkötys, siis se aito "laulava" svensk.

Neuvos

Ruotsin sijaan nyt jos koskaan pitäisi opettaa monia eri lähialueen kieliä pakkoruotsin sijaan.
- Mutta Sailas on auttamatta myöhässä. Noi puheet olisi tarvinnut pitää jo ennen vaaleja ja nyt olis hallitus, joka ymmärtäisi tilanteen ja osaisi tehdä oikeita ratkaisuja.
Oman maan kaikki mahdolliset tukitoimet pitää laittaa etusijalle.
Mitä järkeä on tässä tilanteessa tukea toisia maita?

Piski Uskii

-Niin on!
Mutta, oletko nähnyt/kuullut Sailaksen suoraan kritisoivan pomoaan?

Nämä Sailaksen ympäripyöreät julkitulot voi tulkita monin tavoin:
-Olemme joutuneet laittamaan kaikki paukut peliin lunastaaksemme hallituksen linjauksen mukaisen, kunniallisen kuulumisen EU-ytimeen ja torjuaksemme natitonalistisen "oikeistopopulismin" maastamme.
Kansalaiset!
Tämä työ vaatii teiltä uhrauksia, hikeä ja kyyneleitä!

-Viluttaa olla valtiovarainministiön tahdoton virkamies!

muuan

Onkohan jo olemassa kansallinen strategia todennäköisistä talouden vaikeuksista selviämiseksi? Tuleva kehitys lienee pääpiirteissään varma, joten eri tahoilla olisi ryhdyttävä jo päättäväisiin toimiin.

EU:hun ei kannattane tuhlata energiaansa, sillä sen jähmeä järjestelmä ei pikkuvaltiota kuuntelee eikä tottele. Ja hoitaahan Bryssel asiat joka tapauksessa, siten kuin nyt hoitaa.

Muiden maiden vaikeuksiin pitäisi ottaa mahdollisimman vähän. Solidaarisuushan ei ole maailmassa vastavuoroista. Kansallinen itsekkyys on edelleen voimissaan, ja siihen täytyy siis turvautua itsekin.
Liiallinen hyväntahtoisuus ulospäin kostautuu omassa keskuudessa ainakin kaksinkertaisesti: resurssien vähenemisenä ja toisaalta kansalaisten katkeroitumisena ja yhteiskuntamoraalin murenemisena.

demarien vihollinen no1

..näitten viisastelujen komenttien, jatkuvasti. Samaan lauluun yhtyy aina työnantajien kuoro suomessa, kun palkkaneuvottelut alkavat.
Miksi euroon päästetään maita, jotka eivät mitenkään pysty siellä olemaan. Nyt on jo muutaman vuoden saatu kuulla näitä typeriä ennusteluja siitä, että juuri nyt on käsillä kauhea tilanne..joku rahastaa omia sijoituksiaan näillä paniikki puheilla.
Toisaalta jopa liittovaltio spekulaatioita esitetään, että se olisi euroopalle mahdollisuus "asialliseen talouspolitiikkaan"-siis aivan hullua.
Ihmiset, meitä huijataan, roska sakki jyrää nyt rahaa itselleen.
Kreikka ulos eu:sta ja eurosta ja konkurssiin. Samaa tietä myös italia,espania,irlanti,portugali, itäeuroopan maat jne...nyt ei ole enää yhdistyneen euroopan aika, opetellaan ihmisten tavoille seuraavat 100 vuotta ja katsotaan uudestaan, onko näillä deekumailla mitää uutta tarjottavana.....

JL78

Suomen pankille oikeus lainata uusia markkoja suoraan Suomen valtiolle jolloin Suomen valtionvelka olisikin Suomen pankille eikä 90 prosenttisesti ulkomaisille yksityisille yrityksille!!!.

"Näyttää siltä, että vuosien 93 - 2011 välisenä aikana Suomi on maksanut valtionvelastaan vajaan 70 miljardin euron edestä (pelkkiä) korkoja. Nämä lainat (valtionvelka) ovat 90% ulkomaalaisessa omistuksessa:"

Kaninkolo
http://ebolakani.blogspot.com/2011/10/vaannetaanpas-rautalankaa.html

luuserius

Mielipide vankka, sanoi ankka. Nyt taitaa olla niin että ainoa ulospääsy kriisistä tulee olemaan vuosia jatkuva elintason lasku.

Ei auta EU vastaisuus tai markan kaipuu. USA voi painaa dollareita ja kasvattaa keskuspankkirahaa, Suomi koitti sitä huonolla menestyksellä jo kerran. Meillä kun ei ollut Kiinaa ja markkamme ei ollut maailmanvaluutta, jolla käydään raaka-ainekauppaa.

EU voi olla jäykkä, mutta vielä jäykempi on suomalainen työmarkkina- ja verojärjestelmä ja byrokratia.

Euro ja EU ovat lykänneet tuomiopäivää ja tuoneet vakautta.
Kiina ilmiö kuitenkin etenee, eikä Halosen ja ay-liikkeen ILOsanoma ole vallannut Kiinaa, eikä suomalaiset työehtosopimukset ole tulleet yleismaailmallisiksi. Nyt ollaan sitten totuuden edessä. Kuka maksaa suurten ahneiden edut ?

muuan

Elintasolla on toki jo varaa laskea, kunhan vain lasku ei kohdistu niihin heikoimpiin. Yhteiskunnan palvelujakin on mahdollista karsia monilla aloilla, jotka eivät huolehdi ihmisen perustarpeista.

Mutta menneen ja ärjenkin valossa todennäköisin lasku on edessä ei-työikäisillä, joilla ei ole tehokasta lakkoasetta. Tosin etsimällä voisi löytyä tepsiviä kiristyskeinoja, kuten lakko on työssäkäysille, etenkin tietyillä avainaloilla.

Jouko Heyno

Mielenkiintoista Sailaksen toteamuksessa on, että se on totta, hänhän sen tietää. Kaikki parin viimeisen vuosikymmenen sisäiset talousonglemat julkisessa taloudessa ovat johtuneet Sailaksen ajamasta talouspolitiikasta, jonka perusteluna on ollut ideologia, ei talous tai vielä vähemmän taloustiede.

Odotettavissa on siis tosiaan ongelmia - niin kauan, kuin Sailaksen ajaman talouspolitiikan noudattamista jatketaan.

Piski Uskii

-on ideologia se on juuri virkamieslojaalisti silmät kiinni mutustella hallituksen linjanmukainen EU:n "ydinpolitiikka" kaikkine karvoineen.

Hallitus on -Heinäluomakin toisaalla- EU-ideologiaharhassaan ylittänyt kaikki järkevyyden kriteerit. Pitäisi palata maanpinnalle ja todeta, kuinka vähäinen maamme mahdollisuus on vaikuttaa asioihin EU:ssa ja olemmeko valmiit maksamaan tuosta puolivillaisesta "ydinmantrasta" vaadittavat aneet hukkaamalla kipeästi itsekin tarvitsemat kansantalouden resurssit.
Hallituksemme ristiriitainen eurooppaideologia tulee vielä maksamaan maltaita!

Piski Uskii

Olin ideologiaehdollinen ja voi olla, että Sailaksella on suurempi vaikutusvalta valtiovarainministeriössä kuin annetaan julkisesti ymmärtää.

Olen aina olettanut, että ministeriöiden virkamieskunta on lojaalia ministerin linjauksille, jotka puolestaan tulevat sovitusta poliittisenpelin hallitusohjelmasta, joka taas tulee -jos tulee?- kansan, äänestäjien poliittisista tunnoista.
Siis:
-ministeri linjaa valtioneuvoston poliittisen mutustelun ministeriön virkamiehille ja virkamiehet pitävät mölyt mahassaan, silmät kiinni ja alkavat töihin, -mutustelemaan mitä on käsketty.

Jos poliitikot mutustelevat virkamiesten poliittisia tuntoja -mikä tietenkin on mahdollista- olemme harhailemassa jossain hevon kuusessa kansantahdon mukaisesta politiikasta olettaen, että hallituksemme poliittinen linja on näin rakentunut.

Nyt hallituksemme on yhtenä miehenä ja naisena päättänyt, että EU:n velkanalkkiin mennään ja "oikeistopopulismille" näytetään närhen munat hinnalla millä tahansa, meille jää vain retorinen mutustelu, joka sekin tuntuu aika ajoin olevan leikkauslistalla.
Tsemppiä!

Mark I

Sailas nousi maineeseen 90-luvun alun lamassa, ja lamassa Sailas on kunniansa kukkuloilla, leikkaamassa sieltä ja täältä. Niinpä jos nyt ei lama muuten tule, Sailas sen tekee leikkaamalla vaikka väkisin. Kai se myös kumpuaa jostain sisimmästä psyykkeestä, kuvaten hänen omaa olotilaansa.

Siinä on virkamies ottanut liian ison roolin. Ensimmäinen leikkaus valtion menoihin saisi olla Sailaksen palkka.

Eki54

Mitä! Eikö sanaakaan homoista. Sailas ei nyt oikein ole ajan hermolla. Kuka tässä jaksaa leikkauksista kiinnostua. Näillä 5 vuoden irtisanomissuojilla mennään ihan mukavasti tässä taantumassa. Saa valintatalon kassa yrittää turhaa näille apajille. Ja julkishallinnon pomoille jo perinteisesti korkeammat korotukset kuin liike-elämässä on varaa maksaa, tietysti verovaroin. Kovasti on Sailas hyvääkin puhunut mutta mitä on VVM saanut aikaiseksi näinä vuosina. Puhetta. Eikö ministerit enää usko kansliapäällikköjään vai onko nämä esiintulot vain silmänlumetta samalla kun on elvytetty oikein olan takaa, lyhytnäköisesti äänestäjien mieliksi. Taitaa nämä poliittiset virkanimityksetkin sotkea selviä asioita. Leikkaustarpeet tiedettiin kauan ennen vaaleja mutta maan etu piti unohtaa. Samanlaista jälkipaikkausta on puheet nyt, on kuin maamme tiestön hoito.

MadMan

Tosi on! Jos katsoo Suomen budjettialijäämiä, niin ei tarvitse olla kummoinen talousnero, että voi havaita tuon miinusmerkin viivan alta. Tuon +merkkisen tuloksen aikaansaaminen on sitten toinen juttu. Kaikki voivat kuvitella kuinka paljon on tehtävä vajejaardien eteen töitä, jos tuo inflaatioveivaus ei onnistukaan.

Tiedoksi Sailakselle, että tuo Valtiovarainministeriö on se paikka, jossa nuo asiat ratkaistaan suurelta osin ja jos laitoksen johtovirkamies hämmästelee asiaa, niin ei voi kuin hämmästellä tuota synkkää yksinpuhelua. Sailas olisi voinut itse esittelijänä laatia rankan leikkausbudjetin, jossa julkista sektoria olisi tehostettu voimakkaasti. Muu jutustelu on suomalaista hyvää päivää kirvesvartta- maaseutukahvikeskustelua.

Julkiselta sektorilta olisi hyvä vapauttaa työvoimaa vapaan kilpailun piiriin, vaikkakaan tuo työvoima ei kaikilta osin olekaan parasta A -ryhmää. Kokeilkaa mahtimiehet tuota talousteoriaa (vai puuttuuko uskallus ja/tai tahto), se voi olla jopa virkistävää tässä neukkulan jälkimainikimaassa.

Koba

Raimo Sailas on aina ollut ns. "totuuden torvi" eli hän on kertonut asiat suoraan. Hänen ei tarvitse mielistellä äänestäjiä, jotta pääsisi eduskuntaan. Poliitikot eivät vain ota onkeensa hänen neuvojaan ja tyrmäävät ne esim. kuten Erkki Tuomioja.
Ulkominiseri Erkki Tuomioja onkin haukkunut Sailasta uusliberalistisen politiikan äänitorveksi.
Tässä me näemme miksi tällaiseen tilanteeseen on tultu.
Useimmat poliitikot eivät halua tunnustaa tosiasioita vaan haluavat pitää yllä "pohjoismaista hyvinvointivaltiota" vaikka velkarahalla, jotta saavat paikkansa uusituksi eduskuntavaaleissa.
Esim. Jutta Urpilainen on pyhästi luvannut, että tämä hallitus ei nosta eläkeikää. Vaikka Sailas ja kaikki asiantuntijat ovat juuri painottaneet, että esim. tässä asiassa olisi nopeasti tehtävä ratkaisuja ennen kuin rahat todella loppuvat.
Lisäksi Sdp ja Jutta Urpilainen lupasi viime keväänä, että he lupaavaa 100.000 uutta työpaikkaa, jos pääsevät uuteen hallitukseen.
Olikohan nämä uudet työpaikat myös tarkoitus rahoittaa velkarahalla? Vai verotusta nostamalla?

Josax

Mitä suurempi tuottamaton julkinen talous, ja mitä raskaampi virkakoneisto tuottavan kansanosan rasitteena, sitä laajempi ja syvempi lama. Suomessa pidetään yllä väestöön suhteutettuna maailman raskaimpiin kuuluvaa hallintakoneistoa. Julkisen sektorin kulut ovat erittäin korkeat, mutta tuottavuus on heikko, itse asiassa pysyvästi lamaantunut todellisen tuottavuuspakon puuttuessa.

Yleiseen yritteliäisyyteen perustuva eli pääosin pienten ja keskisuurten yritysten muodostama kansantalous on hajautuneen luonteensa vuoksi vaikeasti lamaannutettavissa, mutta Suomessa vallitseva suuriin yksikköihin verotuksella ja taannoisten vuosikymmenten pk-yritysten tappopolitiikalla ohjattu talous heilahtelee melko helposti. Suomeen onkin luotu verottajalle helppo talous, mutta kylkiäisenä on saatu paha suhdanneherkkyys.

luuserius

Ja valitettavasti on pakko olla samaa mieltä monin osin.

Suuret lobbaavat etujaan, kuten teollisuus, kauppa tai vaikkapa isännöitsijäliitto.

Talouden rakenne on valitettavan yksipuolinen ja suhdanneherkkä. Kotimarkkinoiden kasvu on perustunut täysin velkataakan kasvuun 2000-luvulla. Korkeat kustannukset ja kasvavat verot ja veroluonteiset maksut eivät tuo helpotusta jatkossakaan.

Tuomion päivä se meidän pitää nyt kohdata.

Piski Uskii

-tekijät!
Mielestäni ainoa "aidosti" vaikuttava.

Laman tullessa, päättäjämme heräävät kuin yhtenä miehenä ja kuin uuteen asiaan julkisen sektorin "paisuneeseen maholehmään" joka on tehoton ja josta haisee jo kauaksi käytetty leipä.

Kun kansalaisilla on työtä ja kun sen ansiosta positiivinen hyörintä vallitsee joka puolella, ei ketään päättäjää kiinnosta -vähän!- ylimitoittu julkinen sektori, joka itseasiassa vain lisää aktiiviteettiä kansantaloudessa.

Ei tämä ongelma, paisunut julkinen talous, ole taivaasta tipahtanut. Kyllä se on päättäjien politiikan aikaansaannosta, luuta ja nahkaa jolle aina voi tehdä jotain.
Olisi vaan suotavaa, että ongelma hoidettaisiin sivistyneesti oikeisiin mittasuhteisiin sille sopivana, korkeasuhdanteen aikana.

Nyt kun näyttää, että kansantaloutemme korkesuhdanteen aikana kumuloituneet resurssit on poliittisesta tarkoituksenmukaisuudesta johtuen priorisoitu väärin, kenties jaettavaa ei enää ole, täytynee sitten vaan repiä sieltä missä vielä revittävää on.
Sailas on muuten ammattimies näissä hommissa!

kansalainen k

"kansantaloutemme korkesuhdanteen aikana kumuloituneet resurssit on poliittisesta tarkoituksenmukaisuudesta johtuen priorisoitu väärin, kenties jaettavaa ei enää ole, täytynee sitten vaan repiä sieltä missä vielä revittävää on.
Sailas on muuten ammattimies näissä hommissa!"

Mistähän syystä tämä ammattimies on säästösuunnitelmissaan unohtanut kokonaan valtion ja kuntien yritystuet sekä valtion maataloustuet säästöesityksissään ja ylipäätään tukien kansantaloudellisen järkiperäistämisen? Olisi herra Sailaksen esityksestä hallituksissa priorisoitu väärin?

On mielestäni hieman outoa se, että yritystuet pääsääntöisestä maksetaan suuryrityksille (jotka jakavat ne osinkoina ulkomaalaisille omistajilleen) sen sijaan, että ne kohdistettaisiin pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka valtaosin ovat kotimaisessa omistuksessa ja vastaavat pääosin suomalaisten työllisyydestä? Tällöin tukiin käytetyt veroeuromme kiertäisivät Suomen taloudessa, eivätkä maailman pörssipeleissä.

Entäpä maataloustuet? Sivutoimi- ja harrasteviljelijät nappaavat valtaosan tuista. Viime vuonna suurimman tuen sai pankkiherra Björn Wahlroos. Miksi tukia ei kohdisteta päätoimisille maatalousyrittäjille, jotta peruselintarviketuotanto olisi maatalousyrittäjälle kannattavampaa? Näin voitaisiin turvata kotimaassa monipuolisen ruokatuotannon jatkuminen sen sijaan, että nyt ollaan useiden peruselintarvikkeiden osalta tuonnin varassa.

Piski Uskii

Mielipiteeni oli lähtökohdaltaan julkisen sektorin ( joka mielestäni on poliittisen, hyvän tekemisen näyttävä paikka ja siksi hallitsemattomasti paisunut ) ongelman pohdinta, johon olisi kyllä paljonkin lisättävää.

Yleensä tukipolitiikka, tuleeko se sitten keltä-kenelle on aina jotenkin köyhäinhoitoa, avustamista...johon mistään välittämättä liittyy henkilösuhteinen pikkunätti korruptio julkeine välistävetoineen.
Tuntuu, että normaali pienyrityksen tai toiminnan pyörittäminen on mahdotonta ilman tukea.

Yleishyödyllisten järjestöjen ja verovaroin rahoitettu tukipolitiikka valvonnaltaan lienee surkein.
Usein teknisesti huonosti toteutettu valvonta provosoi normaalia yrittäjähenkisyyttä kokeilemaan kepillä jäätä -kun muutkin tekevät niin!

Luultavasti yrityksiä perustetaan tukien varaan? Lypsetään tukilehmää, sinnitellään hengissä kenenkään päättäjän pystymättä kokonaisvaltaisesti analysoimaan -millä hinnalla? Kai siksikään ei välitetä, käytetään tätä nyyläpeliä omien bisneksien rakenteluun päättäjäroolin ohella.
Tämä vaatisi kyllä laajemman pohdinnan!

VJa

Raimo Sailas on aina oikeassa - vai onko? Sailas ei ole koskaan päästänyt suustaan mitään positiivista. Hänen johdollaan VVM:ssä ei nähdä, että maailma elää ja kehittyy kaikesta huolimatta eikä vaan jatkuvasti ole ajautumassa kohti suurta lopullista tuhoutumista. Sailas elää omassa maailmassaan viikate olkapäällään, jossa julkinen palvelu on kaiken pahan juuri. Miten tässä maailmassa ihmisille voitaisiin tarjota inhimilliset ja välttämättömät palvelut ilman julkista sektoria silloin kun omat voimat ja taloudellinen asema eivät enää riitä. Sailas on aina vain halunnut leikata - voisi vaikka ensin kokeilla leikata omasta tilipussistaan sekä verottomista eduistaan ja yrittää elää vaikka kuukauden pienituloisen taloudessa niin saisi vähän perspektiiviä suomalaisen arkeen.

puutarhuri

1. turhat tulipalot (huolimattomuus, tahallisuus, osaamattomuus)
2. turhat liikenneonnettomuudet (kuten edellä)
3. turhat lakot
4. hometalojen rakentaminen
5. ns. elintasosairaudet (liikunnan puute, tupakointi, alkoholi)
6. ilkivalta
7. huumeiden käyttö
Näistä kohdista jokainen on miljardin euron suuruusluokkaa. Jos leikattais vaikkapa puolet,
olisi säästöä 7 x 500 M€ = 3 500 M€.
Haittana tulisi työttömyyttä poliisille, palokunnalle, vakuutusyhtiöille, lääkäreille ja juristeille.

muuan

Vähennetään..
1.-2. huolimattomuutta, polttamisen tarvetta, osaamattomuutta
3. itsekkyyttä, työsuhteiden hankauksia
4. välinpitämättömyyttä ja taitamattomuutta
5.-7. mukavuudenhalua, huumautumisen tarvetta, riippuvuuksia
6. syrjäytyneisyyttä, katkeruutta, väärää porukkahenkeä

Jotakin voidaan tehdä ja on tehtykin, mutta taitaa olla puolitusurakkakin toistaiseksi ylivoimainen.

Viimeinen sammuttaa valot

Joidenkin mielestä täälä kirjoitaneista suomen suurin
uhka ja huoli on ruotsin kieli suomessa,huhu.Kun kaikki
suomalaiset pitäisi puhaltaa yhteen hiileen jotta saatais
Eu:hun rahan lapiointi ja kusetus loppumaan kaikkien etuja
ajatellen.Ruotsinkielenasema ja kustannukset on pieru saharassa verrattuna eu:n kustannuksiin.

PateP

"Ruotsinkielenasema ja kustannukset on pieru saharassa verrattuna eu:n kustannuksiin."

Väitän, että ilman tuota lamaannuttavaa tekijää suomalainen voisi käydä koulunsa raikkaassa ilmapiirissä.

Ei tulisi työelämään valmistumisen viiveitä josko esim. insinöörin, lääkärin tai tuomarin virkaa havittelisi. Julkishallinnon viroista puhumattakaan.

JAK

Kannattaa muistaa, että nämä tulevat leikkaukset kohdistuvat sektorille, joka on muutenkin paisunut kuin pullataikina viime vuosikymmeninä. Leikkauksia olisi pitänyt tehdä jo aikaoja sitten. Vääristynyt virkamies-tuottavatyöntekijä-suhde on vääristänyt taloutta jo vuosikymmeniä. Uusilama tekee siis vain hyvää Suomelle.

demarien vihollinen no1

..maksamme uskomattomia lunnaita vuosittain maatalouden tukiin. EU:n budjetista menee 50% suoraan näille kelmeille.
Maatalouden tuet pelkästään suomessa maksavat yli 6 miljardia vuodessa, riihikuivaa veronmaksajien rahaa.

EU pitää maatalouden tuilla yllä kolmansien maiden hätää ja köyhyyttä.

Luimme juuri pari päivää sitten, että opetusministeriö oli jakanut rahaa 70 tuhatta hyypiölle, joka joskus 70-luvun alussa oli kirjoittanut pari sivua jotakin soopaa kirjastoon, josta sitä ei edes ole lainattu, siis lainauskorvauksia.. Siis verorahojen käsittelymme on vastuutonta.
On saatava budjettimme toimimaan vastuullisiin tarpeisiin, ei tukiin ja tuttuihin "edunsaamisiin". Esim. Yleisradiomme vaatimukset 500 miljoonasta ovat yksi järjettömyys.

Sairaanhoidon tueksi saatava yksityistä hoitoa ja vakuutuksien kautta käyttöä..

demarien vihollinen no1

..tai muu työn hinnan alentaminen. Tietysti erilaiset tehostustoimet töihin missä nukuskellaan puolet päivää ja toinen puolisko mietitään mitä tehtäsiin, eli valtion ja kunnan virat vaatisivat tehostamista. Mutta ratkaisu ei löydy työntekijän kiusaamisella vaan näistä rakenteellisista muutoksista, kuten maataloustuen poistaminen jne...

luuserius

Johtaa työn vähenemiseen. Kun on huono aika on yrittäjän tehtävä enemmän töitä ja halvemmalla. Muuten on pantava pillit pussiin. Suomalaista työtä myydään päivittäin ulkomaisiin käsiin ja lopulta ne työpaikat siirtyvät perässä.

Kiina ilmiö etenee. Ilman niitä 2 euron duunareita Suomessakin olisi nykyistä vähemmän työtä. Kun pieni eliittityölöisten joukko maksaa valtavasti, niin osa työstä pitää tuottaa sitten kilpailukykyisesti ja näin kyetään pitämään pyöriä pyörimässä. Jos jokaiselle siivoojallekin maksettaisiin Viron presidentin palkkaa, niin ei sellainen tuotanto kauaa pystyssä pysyisi.

Viimeinen sammuttaa valot

Mielestäni veronkorotuksista tai eläkeiän nostaminen on turha ehdottaa niin kauan kun on varaa lapioida
miljaardeja euroja etelän roska maihin ja tukea saksan ja ranskan sekä englannin pankkeja.