Lauantai 25.11.2017

Kaikki hylkäsivät sovun: 30 000 työntekijää toteuttaa uhkauksensa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.10.2011 05:28
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa Hakaniemi.

Teknologiateollisuuden työntekijöiden lakko alkoi tänään perjantaina kello 6 aamulla. Metalliliitto, Sähköliitto ja ammattiliitto Pro hylkäsivät eilen illalla valtakunnansovittelija Esa Longan esityksen.

Hylkäys tarkoittaa noin 30 000 ihmisen työpäivän perumista 40 yrityksessä. Metalli aloitti jo eilen tuotantolinjojen alasajon joissain tehtaissa.

Syy hylkäykseen oli palkka, vaikka vielä aiemmin työntekijäpuoli piti esillä kiistaa koulutusvapaista ja niiden laajuudesta.

Palkan osalta sopimuksen hylkäsi myös Teknologiateollisuus, työnantajapuoli.

Perjantaina varhain aamulla ei ollut tietoa siitä, koska neuvotteluja aiotaan jatkaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Kristian Parviainen
Kristian Parviainen
Samuli Voutila
Samuli Voutila
Ossi Mäntylahti
Ossi Mäntylahti
Jaa artikkeli:

Kommentit

joukahinen

Perinteinen hokema on väittää, että Suomi elää viennistä.
Miten se näkyy teknologiateollisuuden eli vientiteollisuuden tekijöiden palkassa tai oikeammin palkkakuopassa? Suomessa julkinen sektori kerää parhaat palkankorotukset ja nauttii paremmista lomaeduista kuin yksityisellä puurtavat vientialan tekijät. Täysin nurinkurinen tilanne, joka onkin jo aika korjata.
Vientiteollisuuden tekijöiden tuotto eli hedelmät valuu johtajien bonuksien lisäksi verotuloina erilaisten valtion ja kuntien massiivisten hallintohimmeleiden byrokraattien taskuun. Jyrkkä ero on myös työntekijöiden kohtelussa, siinä missä tehdas siirretään Kemijärveltä Saloon, jää työntekijöille vaihtoehdoksi muutta työn perässä hetimiten
perässä tai vaihtaa alaa. Vastaava tilanne julkisella sektorilla;kun lääkevirastoa muutetaan Hkistä Kuopioon, jää työntekijöille vaihtoehdoksi ( joka muuten kalliisti maksetaan veronmaksajien pussista) jäädä edelleen Hkiin tai halutessaan siirtyä Kuopioon. Entä kuntien yhdistyessä? Byrokraateille taataan 5 vuoden palkka oli töitä tai ei.
Jotain rotia, pysykää tiukkoina lakkolaiset, jo riittää
pelkkä hölmön Sven Tuuvan ( maksumiehen/ naisen) rooli.

TakojaIlmarinen

Ei kai joukahinen tosissaan luule ttä metalliliiton lakolla saadaan muutos aikaiseksi julkisella puolella. Suomeen tarvitaan syvä pitkäkestoinen lama, jolla tosin saattaa olla vaikutusta asiaan,
Nyt alkanut lakko siis voikin olla tätä asiaa korjaava vaikutus. Tosin sillä on myös valtakunnallisesti merkittävä vaikutus! Jotenkin samaan kategoriaan kuin Kreikan lakkoilu. Kun valtakunnassa menee huonosti tehdään siitä vielä pahempi! Ahneella on kakkanen loppu...

Aikoinaan merimiesunioni tuhosi merimiesten työpaikat, seuraavaksi suuri ahneiden ja kateuden kohde paperityöntekijät menettävät mittavassa määrin työpaikkojaan. Nyt teknologiateollisuus haluaa näköjään myös työttömyyskortistoon!

Juhani Putkinen

Kilpailukyvyttömyyden vuoksi Suomesta on lähtenyt melkoisesti mm. elektroniikkateollisuuden työpaikkoja.

Mitä enemmän lakkoillaan sitä vähemmän niitä työpaikkoja jää Suomeen jäljelle.

Vientiteollisuus elättää meidät suomalaiset, mitä vähemmän vietiteollisuutta sitä huonommin meillä kaikilla suomalaisilla menee.

nimperi

Jännityksellä odotan miten käy... Lista lakkoilevista yrityksistä nyt vain ylös, katsotaan monessako käydään YT-neuvotteluja tämän sopimuskauden aikana.

En nyt suoraan tuomitsekaan lakkoa, mutta juuri tähän maailmantalouden väliin... Vaarallista peliä. Sitten kun lakko on ohi, niin toivottavasti korotuksensa saaneet lakkoilijat muistavat ja antavat näkyä työssään, että he hyvin konkreettisesti työllään tekevät paitsi oman palkkansa, myös paljon muuta Suomelle. Muuten uhkaa kortisto, tilanteessa jossa ei ehkä löydykään ansiosidonnaisille maksajaa...

zsi

Paperiteollisuus jo ajoikin lakkoilemalla alansa vaikeuksiin ja työpaikkoja pois Suomessa. Nyt on siis metallialan vuoro eli mitään ei ole opittu. Metallimiehet tekevät parhaansa, jotta metalliteollisuus Suomesta loppuu ja alan työt siirtyvät muihin maihin. Ahneella on tunnetusti aika likainen loppu. Lamaa kohti ollaan menossa ja ammattiliitot lähtevät nyt vielä vauhdittamaan tilannetta. Hölmöläisten hommaa, mutta lakkoilijat saavat pian nähdä, että sitä saa mitä tilaa. Turha sitten on enää itkeä, kun töita, joissa voisi mukavasti lakkoilla, ei enää ole.

space

maailmantalouden romahtaessa oikein kunnolla saakin sitten porukkaa lähteä pihalle näistä ay-dinosaurus-yrityksistä. Yksi jää nauttimaan suurta taisteltua palkkaansa, kaksi lähtee etsimään itseään pariksi vuodeksi valtion tukemana. Parin vuoden päästä voidaan sitten katsoa olisiko tarvetta tulla takaisin, jos nyt tekijä olisi vielä työkunnossa pitkän dokausputken jälkeen. Saattaa kuitenkin olla että silloin on jo nuorempi, nöyrempi ja ahkerampi joukko ottanut heidän paikkansa. Kukaties kyseinen porukka ei edes osaa suomen kieltä, se kun nyt ei ole niin tarpeellista suorittavan tason ammateissa. Jos siis joku teollisuustyöpaikka olisi vielä jäljellä.

knslnn

lama siellä, lama täällä, Laamanator tuolla.

Kovasti huudellaan yleisen taloustilanteen heikkoutta, vaan unohdetaan mainita, että teollisuudella menee ihan hyvin.

"Vuoden 2010 aikana Suomen talous kääntyi laajapohjaisesti nousuun. Kuluvan vuoden kasvuksi ennustetaan 3,6 %. Vuoden 2012 kokonaistuotannon kasvuksi ennustetaan 2,7 % ja vuoden 2013 kasvuksi 2,4%."
http://www.piksu.net/artikkeli/valtiovarainministeri%C3%B6-vientivetoine...

"MAAILMANTALOUS ELPYY ONGELMISTA HUOLIMATTA"
http://www.etla.fi/index.php?action=news&id=219

"Palkansaajien tutkimuslaitoksen laatimassa toimialaennusteessa teollisuuden, rakentamisen ja liikeelämän
palveluiden tuotanto kasvaa tänä vuonna yhteensä vajaat 6 prosenttia, ensi vuonna runsaat
6,5 prosenttia ja vuonna 2012 runsaat 4,5 prosenttia."
http://www.labour.fi/Tiedote/tied251110.pdf

Työpaikat ei lähde Suomesta palkkojen takia, vaan muista syistä. Suomessa palkat on pieniä, johtoportaan palkkoja/bonuksiahan on viimevuosina nosteltu silmittömästi kun liksat eivät kuulemma ole olleet kilpailukykyisiä globaalilla työmarkkinakentällä.

"JULKISEN SEKTORIN VELKAANTUMINEN EI PYSÄHDY"
http://www.etla.fi/index.php?action=news&id=219

Mitä jos puututtaisiin tuohon rahareikään?

zsi

Baltian kehittyvä metalliteollisuus haalii taas uusia asiakkaita, joille toimitusvarmuus ja hyvä hinta-laatu-suhde on tärkeää. Suomalaisiin yrityksiin kun asiakkaiden luottamus on nopeasti katoamassa lakkoilujen myötä, eikä se laatukaan aina niin kaksista ole. Baltian maissa ymmärretään, että hyvinvoinnin eteen pitää tehdä töitä. Suomessa ajatellaan, että työelämässä on "saavutettuja etuja", joista ei sitten tingitä missään olosuhteissa eikä se työntekokaan niin oleellista ole kunhan edut ja palkka juoksevat.

joukoakoskinen

Ja aika - mikään tarjous ei olisi kelvannut metallille.

Tyonantajapuoli voittaa kun tilauskanta on heikoimmillaan. Kuukauden lakko sopii paremmin kuin hyvin useimmille, ei tarvitse maksaa palkkaa tyhjästä.

KONEen tilauskirjat täynnä mutta sen on helppo siirtää tuotanto Kiinaan ja Intiaan kun asiakkaatkin ovat siellä. USAn markkinoilla ei suomalaisella kulurakenteella voi myydä mitään.

Saksan ja Ranskan taluttimessa vihervasurihallitus siirrättää myös jaloteteräksen tuotannon kuuliaisesti pois Suomesta. Outokumpu / Tornio pysäytetään jotta omille riittää tilauksia.
http://www.siemens.com/press/en/pressrelease/?press=/en/pressrelease/201...

1. lokakuu 2011 – Talvivaara on todella potentiaalinen rahakone Suomen valtiolle (työpaikat, palvelut, vienti, verotulot jne.) Liekö mahdollista, että ...
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=168...

Lähes koko tuotanto menee venäläiselle firmalle - myös saksalaiset saavat jalosteita:

Norilsk Nickel Harjavalta tuottaa vuosittain 60 000 tonnia nikkelimetalleja ja -kemikaaleja. Yhtiön palveluksessa työskentelee 230 henkilöä. Vuonna 2007 liikevaihto oli 1 000 miljoonaa euroa. Yhtiö on osa venäläistä kaivos- ja metalliyhtiö Norilsk Nickel Groupia, joka on maailman suurin nikkelin ja palladiumin tuottaja.

jotos

Harjavallan laitokset ovat Outokummun entisiä,jotka taitava liikkeenjohto dumppasi venäläisille samoin kuin koko kuparipuolen ja kaivostoiminnan.Nykyisen kupari-ja kaivosbuumin aikana näitä ei voi muuta kuin päivitellä.