Maanantai 17.6.2019

1 200 mrd $:n epäonnistuminen: Giljotiini laukeaa USA:ssa

Luotu: 
21.11.2011 18:25
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Yhdysvaltojen kongressi. Puhujana presidentti Barack Obama.

Yhdysvaltain politiikan asiantuntijat uskovat, että Yhdysvaltain velkakattoa ja julkisten menojen leikkausta koskeva poliittinen kiista ei ratkea tänään.

USA:n kongressi nimitti elokuussa niin kutsutun talouden supervaliokunnan sopimaan puoluerajat ylittävästä kompromissista maan julkisen velan leikkaamiseksi.  Valiokunnan työn takaraja on tänään, ja sen esitys julkistetaan ylihuomenna.

Arvovaltainen Washington Post kertoi alkuillasta Suomen aikaa, että valiokunta ei tänään enää kokoontunut neuvottelemaan pähkinän ratkaisemisesta, vaan he pohtivat lähinnä tapaa, jolla epäonnistuneen työn tulos tuotaisiin julkisuuteen.

Sopimuksen pääkohdat sisälsivät yhteensä yli 2 000 miljardin säästöpaketin, jolla oli tarkoitus perua aiempia veronalennuksia ja leikata liittovaltion menoja. Tuolloin sovittiin, että valiokunta suunnittelisi 1 500 miljardin dollarin edestä menoleikkauksia ja veronkorotuksia, joilla liittovaltion velkaantuminen taitettaisiin.

Alun perin valiokunnan kannustimeksi määrättiin 1 200 miljardin dollarin automaattinen menogiljotiini, joka leikkaa tasaisesti menoja koko budjetin laajuudelta ja korottaa veroja lähes kaikkialta.

Elokuussa valiokunnalle annettiin erikoisoikeuksia, jotta siihen kuulumattomat poliitikot eivät olisi päässeet hidastamaan sen työskentelyä. Nyt näyttää siltä, että valiokunnan omat voimat olisivat ajautuneet sovittamattomaan riitaan.

Bloomberg kertoo, että valiokunnan demokraatit ja republikaanit ovat yhä erimielisiä säästötoimista. Republikaanit ovat vaatineet julkisten menojen leikkaamista ja demokraatit verojen korotuksia.

Neuvotteluita läheltä seurannut Huffington Post puolestaan ei ollut näin kyyninen. Lehden tietolähteen mukaan sopu oli vielä maanantaina mahdollinen.

Elokuinen kriisi Yhdysvaltojen velkakaton tulemisesta vastaan aiheutti maailman taloushistoriassa ainutlaatuisen tapahtuman, kun Yhdysvaltojen liittovaltion velan luottoluokitus putosi Standard & Poor'sin arviossa ylimmästä luokasta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Phil Decker

Sodat Lähi-Idässä eivät ole sujuneet laskelmien mukaan ja mitä pidempään ne kestävät, sitä enemmän ne nakertavat saavutettuja hyötyjä.

USA:n sotateollisuus myy käytännössä kaiken materiaalin Yhdysvaltojen omalle sotakoneelle. Se on vähän sama asia, kuin teiden rakentaminen Suomessa. Se tuo työtä ja pyörittää taloutta, mutta se ei ole suoraan tuottavaa.

Ulkomaille myydystä sotamateriaalista saadulla tulolla ei kateta edes kehitystyön kustannuksia. Vaikkapa uuden F-35 hävittäjän kehityskustannukset ovat olleet n.250 miljardia dollaria. Yhdysvallat myy ulkomaille vuosittain n.10-20 miljardin dollarin arvosta aseita ja näistä valtaosan kehitysmaihin. Natomaat hakkivat loppujen lopuksi aika vähän aseita Yhdysvalloista.

Akimonkkonen

Menojen leikkaus ei onnistu edes Yhdysvalloissa, vaikka suuri osa kansasta on ilman julkista terveydenhoitoa ja sosiaaliturvaa. Yli menee velkakaton,niin että kolisee, vaikka sitä korotettaisiin.