Lauantai 18.8.2018

Vihattu maksu: ”Uusi EU-vero tilalle”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.12.2011 15:55
Päivitetty: 
12.12.2011 16:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Europarlamentaarikko Hannu Takkula (ALDE / kesk.) haluaisi tarkastella uudelleen kulttuurituotteiden käsitettä.

Faktakulma

Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu

Hyvitysmaksua, eli niin kutsuttua kasettimaksua peritään tallenteista yksityisestä kopioinnista aiheutuneen myynninmenetyksen vuoksi. Hyvitysmaksun kerää ja tilittää Teosto.

Hyvitysmaksu koskee tallennevälineitä, kuten esimerkiksi kovalevyjä, cd- ja dvd-levyjä sekä erilaisia magneettinauhoja. Ensi vuonna maksu laajenee koskemaan myös tietokoneita ja älypuhelimia.

Vuonna 2010 hyvitysmaksu tuotti noin 9,7 miljoonaa euroa artisteille.

Keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkula näkisi parjatun tekijänoikeuksien hyvitysmaksun häviävän Suomesta kokonaan. Tilalle hän ottaisi suoran budjettituen kulttuuriministeriöstä.

- Hyvitysmaksu laahaa vielä C-kasettiajassa. Suomessa olisi paljon helpompaa, jos kulttuuriministeri [Paavo] Arhinmäki vähän laventaisi budjettiraamia ja ottaisi ne rahat sieltä, Hannu Takkula sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

Takkula asettuu näin samalle kannalle kuin ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.).

Paavo Arhinmäki aikoo esittää eduskunnalle, että käytetty yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu ulotetaan jatkossa älypuhelimiin ja tietokoneisiin. Esimerkiksi älypuhelimen hintaan lisättäisiin jatkossa korkeintaan 4 euron hyvitysmaksu.

Vuonna 2010 hyvitysmaksua, eli niin kutsuttua kasettimaksua tilitettiin tekijöille noin 9,7 miljoonaa euroa. Takkula vastustaa hyvitysmaksun kaltaisen pisteveron keräämistä.

- Lähtökohta on se, että tekijät ovat rahansa ansainneet, mutta hyvitysmaksu on aikansa elänyt, Takkula sanoo.

Hannu Takkula ehdottaa kulttuurituotteille jonkinlaista omaa veroa tai mahdollisesti arvonlisäveron korotusta. Uusi vero tai maksu voisi olla koko EU:n laajuinen ja sillä korvattaisiin nykyisen kasettimaksun tuotto.

Ajattelun taustalla on hanke yhtenäistää tekijänoikeusmaksuja koko EU:n sisämarkkinoilla.

Vuonna 2010 opetusministeriön budjetissa taiteiden ja kulttuurin tukemiseen budjetoitiin yhteensä 384 miljoonaa euroa. Tähän nähden kasettimaksun koko olisi vuonna 2010 ollut noin 2,5 prosenttia valtion kulttuuribudjetista.

Tilastokeskuksen mukaan koko kulttuuriala tuotti vuonna 2008 Suomessa noin 43 miljardia euroa. Luku on tuorein saatavilla oleva.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen avustaja Jussi Saramo kertoi aiemmin Uudelle Suomelle, että Arhinmäki haluaa uudistaa nykyisen hyvitysmaksu

Tärkeä kevät

Hannu Takkulan kannanotto kasettimaksua vastaan on merkittävä, sillä hän johtaa europarlamentissa keskustaliberaalin ALDE-ryhmän valmistelutyötä ensi kevättä varten. Keväällä Euroopan parlamentti käsittelee kulttuurivaliokunnan johdolla unionin kattavaa yhtenäistä linjaa immateriaalioikeuksille. Takkula on kulttuurivaliokunnan jäsen.

Immateriaalioikeudet, eli käytännössä tekijänoikeudet kuuluvat laajempaan digitaalisten sisämarkkinoiden kokonaisuuteen. Tällä hetkellä EU:n komissio kuulostelee eri eturyhmien kantoja asiassa. Vastakkain ovat tekijänoikeusjärjestöt, kulttuurituotteita välittävät yritykset ja kuluttajat. EU on perinteisesti painottanut kuluttajan asemaa lainsäädännössä.

Uutena etutahona on eurooppalainen Piraattipuolue, joka ajaa vapaan tiedonvälityksen asiaa ja poistaisi suuren osan nykyisistä tekijänoikeuksista.

Takkulan mukaan eurooppalainen trendi on tällä hetkellä se, että tekijänoikeuksien alaisten teosten käyttöoikeuksien valvonta tapahtuisi tulevaisuudessa keskitetysti yhden sisämarkkinan periaatteen mukaan.

Käytännössä tämä tarkoittaisi Euroopan laajuisen yhden käyttökorvauksia valvovan järjestön tai tahon nimittämistä nykyisen maakohtaisen kirjon sijaan. Suomessa teosten käyttökorvauksia keräävät ja jakavat esimerkiksi Teosto, Kopiosto ja Gramex.

Koko ajattelu uusiksi

Kevään aikana Euroopan immateriaaliteollisuus ja tekijänoikeuksilla sekä innovaatioilla elävä teollisuus tulee kokemaan merkittäviä periaatteellisia muutoksia.

Takkula kertoo Uuden Suomen haastattelussa olevansa koko tekijänoikeusajattelun uudistamisen kannalla. Hän perää muutosta ajatteluun, jossa kulttuurituotteita myydään nyt tallenne edellä, eli esimerkiksi musiikin myynti perustuu tällä hetkellä tallenteeseen: cd-levyä, tiedostoa ja musiikkipalveluita käsitellään nyt eri tuotteina.

Tässä on kuluttajien ja tekijänoikeusjärjestöjen suurin kiista: kuluttajat kokevat yleisesti ostavansa musiikkia, ei tallenteita. Tekijänoikeusjärjestöt puolestaan pitävät kiinni oikeudestaan myydä samoja sisältöjä eri alustoilla.

- Minun mielestäni tuote on esimerkiksi musiikki, ei cd-levy tai tiedosto, jolla se myydään. On sama, missä muodossa tuote on, Takkula sanoo.

Faktakulma

Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu

Hyvitysmaksua, eli niin kutsuttua kasettimaksua peritään tallenteista yksityisestä kopioinnista aiheutuneen myynninmenetyksen vuoksi. Hyvitysmaksun kerää ja tilittää Teosto.

Hyvitysmaksu koskee tallennevälineitä, kuten esimerkiksi kovalevyjä, cd- ja dvd-levyjä sekä erilaisia magneettinauhoja. Ensi vuonna maksu laajenee koskemaan myös tietokoneita ja älypuhelimia.

Vuonna 2010 hyvitysmaksu tuotti noin 9,7 miljoonaa euroa artisteille.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

hsalonen

Kyllä, tottahan toki. Mutta mitä ne on tehneet minun kännykälläni?

Kyse on <b>kohdistamattomasta maksusta</b>. Sitä on todistetusti jopa maksettu lehmätaiteilijalle, joka taisi olla silloin neiti Äkkijyrkkä. Eli periaate on: kerätään roposet pois ihmisiltä ja pistetään menemään sinne, mihin me katsotaan tarpeelliseksi.

Mutta eihän se oli kuin neljä euroa, sanoo Paavo. Paavon kuukausipalkastakin voisi pidättää neljä euroa ihan siitä ilosta, että ei se ole kuin neljä euroa ja se menee taiteen tekijöille.

Missä nämä tekijät ovat?

Tosi vieras

"Tilastokeskuksen mukaan koko kulttuuriala tuotti vuonna 2008 Suomessa noin 43 miljardia euroa. Luku on tuorein saatavilla oleva."

Kovasti "tuottaa" kulttuuriala. 43 mrd. euroa on neljännes bkt:sta.

Onko Teemu Kammonen katsonut oikein Tilastokeskuksen luvut. Vain onko Tilastokeskus laskenut pieleen. Vai onko ymmärryksessäni vikaa?

TSV

Ei varsinaisesti tuota mitään, mutta se ei ole taiteen tehtäväkään.

Tämä koko hyvitysmaksu on sitä kun ei haluta päästää kiinni menneisyydestä, se mitä en ymmärrä että kun kerätään tämä pakkovero niin miksei julkaista kenelle tämä raha menee?

Tämä on semmoinen pikku piilottelun maa ettei rajaa, ehkä sitten ku se Stasin listakin nähdään niin voidaan katsoa 50v päästä, että olihan se Tarja siellä!

Ehkäpä tuo liittovaltio ei sittenkään ole huono asia, siellä vaaditaan enemmän läpinäkyvyyttä, vaikka menetetään valta saadaan ehkä paremmat hallitsijat?

jussi vaarala

Keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkula näkisi parjatun tekijänoikeuksien hyvitysmaksun häviävän Suomesta kokonaan. Tilalle hän ottaisi suoran budjettituen kulttuuriministeriöstä.

Jos noin tehtäisiin seuraisi kaksi asiaa:

- tekijänoikeusmaksu irtautuisi kultuurin kysyntä-tarjonta tapahtumista ja ei siten olisi elävässä suhteessa siihen ja tekijänoikeusmaksut samalla poistettaisiin kuluttajien maksamista suorista hinnoista - joka ei olisi hyvä asia sillä markkinatalouden realismin mukaan kaikki kulut pitäisi olla aina sisällytettynä elävällä tavalla hintoihin

- jos tekijänoikeuksia alettaisiin maksamaan budjetista niin siitä tulisi heti se ensimmäinen kuluerä jota leikataan pois budjetista kun leikata täytyy.

Joka merkitsisi edelleen kulttuurin ympäristöystävällisten aineettomien arvojen tuotannon ammatillisen tekemisen alasajoa.

Näin ollen tekijänoikeuden kaikki kustannukset pitäisi aina olla sisällytettynä kulttuurin kuluttamisen hintoihin.

Jotta markkinatalouden elävä realismi saapuisi myös kulttuurin kentälle.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

Jopo kulkee

No joko se EU:n kuppaaminen Suomesta alkoi.

Pistäkää nyt veroksi 10% lisää tuotteen hintaan.
Kun äänivalta menee on helppoa EU:n nostaa se luku 25%.
Tämähän tulee tietysti voimaan EU:n ulkopuolelta tuleviin tavaroihinkin vero on kuitenkin niillä 50%.
Kaikki ulkomailta tuleva tavara tarkistetaan ja se maksaa tilaajalle lisää 20€.

Summa veroineen menee EU:n kassaan suoraan !!

Jos EU:n kassa näyttää liian tyhjältä voi ytimessä olevaa Suomea kupata aina vaan lisää.

Meillä ei ole äänivaltaa !!!!

Rohmar

Tässä lähipäivien saalis. Lista lienee vajaa, sillä tämä kunnianhimoinen hallitu tähtää korkeuksiin.

- Metsäpinta-alan supistumisvero.
- EU pankkivero.
- Tietokoneen ja kännykän Teostovero.
- Miljardeja EVM:ään.
- Dieselin raippavero.

Tässä lisäksi innovaatio listaa ratkaisemaan muita ongelmia:

- Heterovero sukupuolineutraalien kaupunkitilojen kehittämiseen. Tämä koskee kaikkia, jotka eivät elä rekisteröidyssä parisuhteessa.

- Siittiövero spermapankkien ylläpitämiseen ja kansallinen runnkausrekisteri sen valvomiseen.

- Sympatiavero, jossa talletetaan hymyilyoikeuslupia. Niitä voi nostaa, jos ei jaksa muuten teeskennellä hyväntuulista.

- Asumishyötyveronkiertovero asunnottomille. Tämä olisi laskennallinen vero siitä summasta, jonka kuviteltu vuokranantaja maksaisi pääomatuloveroa.