Keskiviikko 12.12.2018

Lamaministeri: ”Kuvaa Suomesta kaunisteltu”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.1.2012 18:59
Päivitetty: 
5.1.2012 20:45
  • Kuva: Markku Huusko / Uusi Suomi
    Kuva
    Iiro Viinanen arkistokuvassa.

Faktakulma

EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen mukaan julkisen sektorin alijäämää saa olla 3 prosenttia ja velkaa 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Julkisen sektorin alijäämä jaetaan Suomessa kolmeen eri osaan: valtion alijäämään, kuntien alijäämään ja sosiaaliturvarahastojen, eli käytännössä eläkelaitosten ylijäämään.

Vuonna 2010 Suomen julkisyhteisöjen alijäämä oli yhteensä noin 4,5 miljardia euroa, eli 2,5 prosenttia bruttokansantuotteesta (bkt).

Osiin jaettuna valtiontalous tuotti viime vuonna 9,4 miljardin euron alijäämän (5,2 % bkt:sta), kunnat 0,5 miljardin alijäämän (0,3 % bkt:sta) ja eläkerahastot 5,4 miljardin euron ylijäämän (3 % bkt:sta).

Ilman eläkerahastojen ylijäämää Suomen julkisyhteisöt kuluttivat toissa vuonna 9,9 miljardia euroa enemmän kuin tienasivat. Se on 5,5 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Lisää aiheesta täällä.

Suomi ei ansaitse olla euromaiden kolmen ”mallioppilaan” joukossa, katsoo entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen Uuden Suomen haastattelussa.

EU:n jäsenmaiden julkista taloutta seuraavan kasvu- ja vakaussopimuksen ehdot täyttävät euromaista vain kolme: Suomi, Viro ja Luxemburg. Uusi Suomi kertoi eilen, että Suomen asema perustuu eläkerahoihin, jotka eurooppalaisittain poikkeuksellisesti lasketaan mukaan Suomen julkisen sektorin alijäämään.

- Ei Suomi sitä [asemaa kolmen joukossa] ansaitse. Meidän taloudestamme on annettu liian kaunisteltu kuva, Viinanen kommentoi.

Ilman eläkelaitosten mukanaoloa Suomi reputtaisi selvästi EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen velvoitteet.

Viinasen mielestä poikkeuksellisesta laskutavasta voi tulla Suomelle ongelma, jos kansainväliset rahoitusmarkkinat kohdistavat siihen mielenkiintonsa. Toisaalta hän kokee, että valtio on vastuussa eläkkeistä, jolloin ne pitääkin laskea kokonaisuuteen mukaan.

Suomen nykyinen tilanne saa kovaa kritiikkiä ”lamaministeriltä”.

- Suomessa ei ole tehty rakenteellisia uudistuksia eikä leikattu kustannuksia velkaantumisen pysäyttämiseksi, Viinanen sanoo.

Ihan ensimmäiseksi hän nostaisi eläkeikää.

- No tämä eläkejuttu pitäisi hoitaa, siitä on keploteltu eroon jo kolme vuotta, kun ei ole haluttu ikäviä asioita hoitaa.

Viinanen olisi valmis nostamaan eläkeiän jopa 67 vuoteen, mitä valtiosihteeri Raimo Sailaskin on väläytellyt.

Sosiaalietuuksia Viinanen kehittäisi ”työntekoa kannustavaan suuntaan”. Hänen mielestään työttömyysturvaa pitäisi supistaa 200 työttömyyspäivän jälkeen, mikä motivoisi hakemaan töitä. Viinanen pitää epäkohtana sitä, että joissain tilanteissa työttömän kannattaa pysyä työttömänä sen sijaan, että hakisi töitä.

Lisäksi Viinasen mielestä elinkeinoelämän verotuista löytyisi helpostikin leikkaamista.

- Verotukia löytyy ihan käsittämättömiä summia. Ihan varmasti löytyisi karsittavaa, jos vain vähän tutkisi, Viinanen sanoo.

Viinanen toimi valtiovarainministerinä 90-luvun laman aikaan. Hän joutui tekemään kovia leikkauksia, minkä vuoksi hän oli erittäin näkyvä ja kiistelty hahmo.

Faktakulma

EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen mukaan julkisen sektorin alijäämää saa olla 3 prosenttia ja velkaa 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Julkisen sektorin alijäämä jaetaan Suomessa kolmeen eri osaan: valtion alijäämään, kuntien alijäämään ja sosiaaliturvarahastojen, eli käytännössä eläkelaitosten ylijäämään.

Vuonna 2010 Suomen julkisyhteisöjen alijäämä oli yhteensä noin 4,5 miljardia euroa, eli 2,5 prosenttia bruttokansantuotteesta (bkt).

Osiin jaettuna valtiontalous tuotti viime vuonna 9,4 miljardin euron alijäämän (5,2 % bkt:sta), kunnat 0,5 miljardin alijäämän (0,3 % bkt:sta) ja eläkerahastot 5,4 miljardin euron ylijäämän (3 % bkt:sta).

Ilman eläkerahastojen ylijäämää Suomen julkisyhteisöt kuluttivat toissa vuonna 9,9 miljardia euroa enemmän kuin tienasivat. Se on 5,5 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Lisää aiheesta täällä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

TakojaIlmarinen

En voi millään käsittää ettei "arvauskeskukseen" lääkärin vastaanotolle pääse ilman kuukauden jonottamista!
Puhelinvastaanotolla lääkärini päätti lähettää minut verikokeisiin ja kehoitti tulemaan vastaanotolle.
Tämä tapahtui 8.1. Soitin ajanvaraukseen saadakseni lääkäriajan.
Ensin tarjottiin 13.2 aikaa johon totesin: "Ette voi olla tosissanne!" Kommentin jälkeen löytyi toinenkin aika 8.2!! Siis kuukauden odottaminen!

Jos olisin työterveydenhuollon parissa pääsisin lääkäriin jopa samana päivänä!

Kuulun siis eläkeläisenä pohjasakkaan, joka joutaisi kuolla pois häiritsemästä hienoa ja ylivertaista yhteiskuntaamme!

rcislandlake

Helppo nostaa eläkeikää maassa, jossa edes nuorilla ei ole työtä. Ensin pitää saada työtä ja investoinnit käännettyä Suomeen, ennenkuin voi puhua säästöistä ja eläkeiän nostamisesta. Nyt täällä Suomessa pärjää vain pitkään työtä tehneet, joilla eläkeikä nousee ja jotka voivat tehdä työtään vielä eläkeiässäänkin saaden rinnallaan myös vanhuuseläkkeen.

Matti O Koskela

Hyvin näyttää Kreikan opit juurtuneen Suomeenkin. Työtähän Suomessa on vaikka muille jakaa, sen tietävät kaikki, jotka nyt yleensä mitään tietää. Se nyt vaan ei enää kelpaa ay-liikkeen ikiaikaisen työnvieroksuntakurssien jälkeen.
Tosiasiahan on se, että kyllä routa porsaan kotiin ajaa.

Vallassa nyt vaan ovat olleet liian pitkään vastuuta kiertävät juniorit.

Eläkeiän nostosta olen Viinasen kanssa samaa mieltä. Itsekin töitä teen täydellä potkulla, vaikka seuraavana syntymäpäivänä lukema on 68v.

Matti O Koskela

Sitä kun juniorit, keski-ikään saakka harjoittelevat ja joutuvat potkaisemaan puolenkymmentä kertaa kamalalla intensiteetillä, ennenkuin oppivat vähitellen potkaisemaan kunnolla vain kerran, kuten seniorit.
Ja tämä kaikki, riippumatta työn fyysisyydestä /henkisyydestä.
Se kun nääs se henkinenkin duuni muuttuu sitä raskaammaksi, mitä enemmän sitä oppii. ;-) Mutta antaa yhä enemmän, enkä tarkoita vain fyrkkaa.

Tuttu

"Eläkeiän nostosta olen Viinasen kanssa samaa mieltä. Itsekin töitä teen täydellä potkulla, vaikka seuraavana syntymäpäivänä lukema on 68v."

Viinanen höpäjää eläkeiän nostamisesta 67 vuoteen. Virkamiehen eroamisikä on 68 vuotta, ja moni täysin työkykyinen ja -haluinen joutuukin tällaisen älyttömyyden vuoksi vastentahtoisesti ulos työpaikastaan.

Minun mielestäni eläkeiäksi pitäisi säätää 77 vuotta ja eroamisiäksi 87 vuotta.

suuronen

että Uusi Suomi otti tämän toissapäiväisen Uuden Suomen puheenvuoroni aiheen agendalle ja johon Pusa antoi tarpeellista taustatietoa. Juttu ei siis alunperin ollut Uuden Suomen oma. Sinänsä julkista tietoahan tämä budjettikikkailu on koko ajan ollut.

Samaten Suomen tarvitsemista kustannuksia leikkaavista rakennemuutoksesta olen jo muutaman vuoden kirjoitellut ja siten on mukava nähdä saman suuntaista viestiä Iiro Viinasenkin suusta.

jotos

yritykset potkivat pois yli 50 vuotiaat ja jo yli 40 vuotiailla on vaikeuksia saada töitä?Tämä ongelma pitäisi ratkaista ensin.Suomella ei ole pulaa työtekijöistä ,vaan työpaikoista.Olemme kohta samassa tilanteessa kuin USA,jossa teolliset työpaikat siirtyivä ulos ja kaikki kasvu perustui kulutukseen,joka rahoitettiin lainalla.Jokaisesta dollarista 60% on lainaa.

Pablo

Olemme saaneet jatkuvasti hyvin perusteltuja esityksiä, mitä pitäisi tehdä,esim. työn kokonaisajan pidennys, tuloerojen kaventaminen siten, että suurituloisimpien (yli 10 000/kk) verotusta edes väliaikaisesti nostettaisiin, pääomatuloilla kikkailun rajoitukset, yhteiskunnan palvelujen hinnoittelu maksukyvyn mukaan jne. Näyttää taas siltä, että pitää mennä syvälle syöksyyn, jotta saadaan päätöksiä aikaan. Mutta tällaisesta pakkotilanteesta kärsivät taas eniten pienituloiset perheet ja näiden lapset. Eikö vieläkään löydetä työmarkkinoilta päätösten tekokykyä ja politikoilta uskallusta puuttua eriarvoistumiseen?

Saarelta

Tuo korotettu eläkeprosentti lisävuosista tulee niille joilla jo ennestään on asiat aika hyvässä mallissa.
Kun taas näille ennenaikaisesti ulospotkituille on kertynyt erittäin pientä eläkkeenkertymää pahimmassa tapauksessa 10 - 15 vuotta ja he eivät saa mitään korotusta vaikka olisivat hakeneet töitä vaikka kuinka ahkerasti.
Iiropojan tulisi esittää sitä samaa leikkausta myös johtajille ja virkamiehille että korvaukset juoksee vain 200 päivää ja sitten siitä vaan vaikka mäkkärille töihin.
Hesarissa oli aika mielenkiintoinen tilasto siitä miten tulonjako Suomessa on muuttunut.
Mutta siitä huomas että ei nää suurituloiset ainakaan tilastollisesti ole parantaneet Suomen bruttotuloja vaikka ovat saaneet lohkaistua aika isot siivut alimpien tuloluokkien tuloista itselleen.

jarimyntti

En löydä työtä...olen pitänyt avainpaikalla
ammattitaitoani yllä 36 vuotta. Nyt olen
"putkessa", kun Empower Oy saneerasi meidät
rahapulassaan.
Olen työtön, aktiivisesti työtä hakeva.
Mitä helvettiä tarkoittaa tuo eläkeiän nosto?
Eihän täällä lähimaillakaan ole työtä...ei missään..
ei mitään.
Kuinka voin pidentää työuraani?

Joku hallituksen pelleistä voisi vastata kysymykseeni!

Onslow

Ne, jotka ovat onnistuneet joskus 70- tai 80-luvulla saamaan kunnon työpaikan eivät tietenkään ymmärrä nykytilannetta. Heidän mielestään työttömät ovat työhaluttomia.

Maailma on muuttunut, mitä suojatun elämän tukemana mielipiteitään laukovat eivät käsitä.

pelipaita17

Ei tullut valtiovarainministeri Kataisen eikä myöhemmin pääministeri Kataisen mieleen oikaista kansalaisten väärinkäsitystä julkisen talouden tilasta.

Nyt vaan netistä kaivamaan Jyrkin, Jutan ja
(a)siantuntijoiden kehaisuja kuinka Suomi kuuluu euromaiden parhaiden talouksien joukkoon...

nipa3

Valtio tai kuntaorganisaatio voisi tehdä kiinalaisten kanssa sopimuksen teknisen infrastruktuuri kunnostamisesta ( liikenneverkot, energiahuollon verkostot, jätehuolto, vesihuolto (vedenotto, -puhdistus ja -jakelu, sade- ja jätevesiviemärit sekä jäteveden puhdistus), tietoliikenneverkot) Kinalaiset kunnostivat maanjärjestyksessä tuhoutuneet aluet muutamassa viikossa. Näin säästettäisiin miljardeja... miljareja euroja ja samalla saadaan paikan kuntoon.

Puolisenmiljoonaa kiinalaista tekisivät työt edullisesti ja nopeasti. Edullista työvoimaa kannattaa ostaa, koska tällä säästetään suomalaisten veronmaksajien rahoja.

pilgrim

meidän maalaisten pitää vaan jaksaa odottaa että hesalaisilla ois susia vapaana ihan vahingossa päästettynä vaikka pakusta keskelle helsinkiä, se voi olla hubaa. Sähkökatkoskin tuntus paremmalta. paku jo valmiina.

järkevästi ajatellen

sanoa suoraan.
Suomessa pitää kyllä työ elämän aikaa lisätä mutta ensin pitää työttömät työllistää ja sitten nuodemasta päästä katsoa että kuolutus ei kestä niin kauan.
Lisäksi kaikille 15 vuotta täyttäneille velvolisuus tehdä töitä 3 kkk vuodessa eli kesäloma ja joulun alla kun työtä on tarjolla.
Näin heille alkaa myös työeläkettä karttumaan ja siten heidän työ ikänsä pidenee ja ei tarvi niin paljoa nostaa eläke ikää.
Eläke ikää ei tosin tarvi nostaa laikaan jos eläke karttuma 63 ikä vuoden jälkeen nousee niin paljon että siitä todella hyötyy myös.
Lisäksi eläke yhtiöiden henkilökuntaa pitää vähentää ja johtajien palkoja laskea reilusti.
Ja optio ja muut lisät pitää pooistaa kaikilta jotka saavat säännöllistä palkaa yhtiötä.
Ja jos ei sijoituksista tule tulosta pitää niistä vastaavat asetaa myös vastuuseen ainakin vuosipalkansa verran.

Keijopöö

Mä voin jo gonahdella niille joilla ei ole korttia.

Aatteeleppa ihan ite kato jos saat yöharjottelijan paikan vaikka postin päävarastolta vantaalta, niin on varmaan tosi mukavee päristää jollain skootterilla keskellä yötä duuniin edes korsosta.

Jäisi se tolkuton mopoautopelleilykin vähemmälle, niihin kun ei kovin monella ole edes varaa. Korsossa.

Ekalla tilillä postista saisi jo 90- lukusen ford orionin, ja ei kun ruuvaamaan.

olavinieminen

Suomi siis osallistuu ylisuuresti euromaiden velkojen tukemiseen kun eläkkeet lasketaan mukaan. Onko tämä totta vai miksi Suomen osuus on liian suuri ?

Ovatko maksumiehinä mukana mm. eläkeläiset lasten lisäksi ?

Miksi Suomi on väärin mitoitettu euromaana ? Mihin tämä fiksuus perustuu ja valehtelu ?

Pre Kaarina

68 ikävuotta on täysin epärealistinen. Jo 40-vuotiaana rupeaa tuntumaan siltä, ettei voimat riitä suhteellisen perusterveillä ja jos on kremppainen, niin voimat eivät riitä sinnekään asti.

Onkohan Viinasta kidutettu sähköllä ja kuumilla hiilillä kun se vihaa ihmiskuntaa? Voisi siirtyä jo ajasta ikuisuuteen, niin maassa olisi taas rauha ja ihmisillä hyvä tahto.

joukahinen

Suurin kustannus on yhteiskunnalle eläkelläiset suurine terveydenhoitokuluineen. Oisko siellä paikattavaa?
Julkisen sektorin kaikki yli 4000 euron eläkkeet pudotettava heti puoleen. Aivan liikaa pitkäikäisiä julkisen puolen pomoja ( presidenttejä, ministereitä, ylijohtajia, kansliapääliköitä suomen pankin johtajia, maaherroja yms yms) , miehiä ja naisia nauttii turhan suurta eläkettä ja kauan. Vievät vielä isänman eurot lukuisilla kaukomatkoillaan pois kansantalousdesta- hyi hävetkää.
Paksulla juustohöylällä kerralla puolet pois eläkkeestä.

MadMan

Sodankäyneen isoäitini mukaan Viinanen oli tuohon 1990-luvun alun aikana ainoa rehellinen poliitikko (tarkoitti suuria linjoja, ei pelkkiä lapsilisäkeskusteluita) ja täytyy myöntää, ettei hän tuossakaan asiassa ollut väärässä. Lähes kaikki inhosivat tulloin Iiro Viinasta, vaikka näin jälkikäteen katsottuna nuo hänen tekemät ratkaisut olivat täysin oikeita ja vaikeita.

En tiedä mistä Iirot löytyvät vaikeisiin tilanteisiin, mutta tämän hetken Iirot ovat kyllä kateissa. Julkisen sektorin leikkaus ei sovi Kokoomuksen eikä edes Kepun sanavalikoimaan, vaikkakin heidän äänitorvensa kyllä asiaa kaikottavat. Tiedoksi, että julkisen sektorin useita tehtäviä esim. HKI kaupungin rakennusviraston tai jopa hoitosektorin tehtäviä voi hoitaa vaivatta yksityisen sektorin yritykset.

Julkisen sektori teki tahallaan yksityistämiskokeilusta farssin, jotta helpot julkisen sektorin työpaikat säilyivät rakennusviraston hörhöillä. Ajat muuttuvat ja tulevat muuttumaan. Suomen työvoiman hinta laskee välittömästi, jos julkisen sektorin tehtäviä puretaan vapaan työmarkkinakentän kilpailun piiriin ts. julkista sektoria leikataan ja toimintoja yksityistetään. Iirojen pitäisi vain nostaa kissat konkreettisesti pöydälle.

Tom B

Iiro Viinanen "pelasti" Suomen koska hän halusi pelastaa omat kaverinsa: Kokoomuksen kannattajat, yritysjohtajat ja pankit. Vaihtoehtona oli luovuttaa maa IMF:n holhoukseen jolloin myös Iiron kaverit olisivat kärsineet taloudellisia tappioita! Suurimmilla pankeilla oli noin 1600 miljoonaa markkaa maksamattomia luotto- ja varainsiirtoveroja jotka Iiro armahti todeten "Ei persaukisilta saa mitään perittyä"! Jos Iiro olisi todella ollut kiinnostunut valtion ja maan edusta hän olisi voinut muistuttaa pankkeja siitä mitä seurauksia myöhästyneistä veroista on: veronkorotus ja sakkokorko! Jos hän tämän olisi tehnyt niin pankit olisivat maksaneet rästinsä seuraavana päivänä!
Yksityistämisen "tyrivät" yritykset jotka ottivat tehtävät hoitaakseen. Voittoa piti saada mahdollisimman paljon ja se onnistui parhaiten jättämällä työt tekemättä ja kirjoittamalla mahdollisimman suuria laskuja!

twentyone

Eläkeikä ylös, työttömyysturva ja palkat alas, yritysten verotus nollaan. Sillä se Suomi nousee sillasta.
Tätä sontaa on kuultu jo tarpeeksi. Tutkimuksinkin on kumottu tuo kaupunkilegenda työttömistä. Vain hyvin harvoja poikkeuksia lukuunottamatta ihminen ei halua olla toimettomana vaan haluaa tehdä töitä jos sellaista vain on tarjolla. Ei auta hakemisen aktivointi jollei ole mitä hakea. Eläkeiän nosto taas ei pidennä työikää lainkaan lukuunottamatta hallintobyrograatteja joiden päivä sujuu työpaikalla rupatellessa. Yksityiseltä puolelta saat kenkää 50 täytettyäsi jos olet vielä työkykyinen. Muut on pudonneet jo ennen sitä sairauksien vuoksi köyhyysloukkuun.
Onko Kokoomuksen unelma tosiaan se, että omaisuus kasataan rikkaimmalle yhdelle prosentille muiden tehdessä nälkäpalkalla töitä heille?

Aicos99

"Valtion velka,eläkeikä 67 v:een on hyvä ratkaisumallin pohjaksi".

Alijäämän korjausliike eläkevaroista on riski josta Suomi
jää kiinni EU:n sisällä.

EU:n kolmen parhaan maan osalta Suomessa on velkaantuminen
muodostamassa pahan tilanteen-koska eläketulot pistetään
EU:n maksuvalmiuteen.

Talousliitto-liittovaltio-asiaa pantataan kuin pyhää x:ää.

Pääministeri Katainen-miksi Te kieroilette yhdessä ja erikseen maamme omien rahojen siirroista EU:in maksuvalmiuteen ja vaikkapa Kreikan "tukipakettiin-mutta
missä ne vakuudet ovat-Rouva Urpilainen,Kokkola"?

Aicos99

"TV1:n vaalitentti ehdokas Timo Soinin kera"?

Iso on miehen mittaustulokset-profiilia on hieman fiksattu-
mutta kovan kuoren alla on pieni "poika" ja hänen toiminnot.

49 v on liian nuori iän osalta,Timo Soini-verbaali-virtuoosi-hyvä sellainen-mutta se on välillä "hakusessa"!

Katsotaan onko Soini vai Väyrynen toisella kierroksella Niinitstön kanssa?