Lauantai 21.10.2017

1990-luvun jätin surullinen kohtalo: aika ajoi ohi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.1.2012 10:52
Päivitetty: 
20.1.2012 15:40
  • Kuva: Creative Commons / fayster
    Kuva
    Kodakin kehittämä diakehys.

Kamera- ja filmiyhtiö Eastman Kodak on hakenut suojaa velkojiltaan Yhdysvalloissa, kertovat kansainvälinen talouslehdistö.

Selvitystila edeltänee mahdollista konkurssia, sillä yhtiö ilmoitti viime vuonna kassavarojensa ehtyvän vuoden loppuun mennessä. Tuolloin Kodak oli osin myymässä laajaa patenttisalkkuaan. Myynti epäonnistui.

Kodakin toiminta jatkuu edelleen normaalisti Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Viime syksynä Kodak ilmoitti etsivänsä omistajilta lisää rahaa toimintansa jatkamiseen. Aluksi yhtiö ilmoitti tarvitsevansa hieman yli 100 miljoonaa euroa toimintansa pyörittämiseen. Vuoden loppuun mennessä se keräsi sijoittajilta BBC:n mukaan noin 700 miljoonaan euron lainan.

Ennen selvitystilaa Kodakin arvoksi arvioitiin pörssissä vain 36 senttiä osakkeelta. Huippuvuonna 1997 Kodakin osake noteerattiin markkinoilla noin 90 dollarin arvoiseksi.

Yhtiö on surullinen esimerkki toimijasta, joka putoaa teknologian kehityksen kelkasta. Kodak on 133-vuotias yritys, joka kehitti ensimmäisenä kuluttajille suunnatun kameran. Myöhemmin Kodak teki läpimurtoja filmiteknologiassa.

Nimenomaan huipputeknologian valmistaminen ja kehittäminen massamarkkinoille oli pitkään Kodakin menestyksen salaisuus. 1990-luvulla yhtiö teki kuitenkin ratkaisevan virheen, kun se ei julkaissut kehittämäänsä kuluttajahintaista digikameraa.

Kodak oli istunut lähes 20 vuotta digiteknologian päällä. Yritys kertoo saaneensa ensimmäisen digikameransa valmiiksi jo vuonna 1975. Kamera on leivänpaahtimen kokoinen ja sillä pystyi ottamana 10 000 pikselin kokoisia kuvia.

1990-luvun päätös olla julkaisematta digikameraa johtui pelosta, että se alkaisi syödä Kodakin filmimyyntiä. Kodakin päätös oli jälkikäteen katsottuna väärä. Huippuvuosien 145 000 työntekijämäärä on kutistunut noin 19 000 työntekijään.

Suoja velkojilta tarkoittaa, että Kodak kykenee nyt hetken järjestelemään toimintojaan ja saneeraamaan kannattamattomat toiminnot.

BBC:n analyytikot arvioivat, että Kodakin laaja patenttisalkku voi edelleen olla kiinnostava ostokohde jollekin teknologia-alan jättiläiselle.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit