Torstai 23.11.2017

Inhottavan suuri luku julki: 10,3 biljoonaa eurovelkaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.2.2012 17:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Eurooppa on velkaa 10 300 miljardia euroa. Arkistokuvassa tonni.

Euroopan unionin jäsenmaat ovat velkaa yhteensä yli 10,3 biljoonaa euroa. EU julkaisi tänään viime vuoden syyskuun lopun velkatilastot, jotka näyttävät Euroopan koko velkataakan.

Eurooppalaisten valtioiden yhteenlaskettu velkasuhde on 82 prosenttia kansantuotteesta.

Suurimmat taloudet ovat luonnollisesti euromääräisesti eniten velkaa. Velkaantunein kansantalous oli viime vuoden syyskuussa Kreikka, jonka 347 miljardin euron velat ovat 159 prosenttia maan kansantuotteesta. Kreikka neuvottelee parhaillaan kuumeisesti talouspaketista, jonka on tarkoitus kääntää maan velkasuhde laskuun.

Suomella oli syyskuussa velkaa 89 miljardia euroa, mikä on 47 prosenttia Suomen kansantuotteesta.

Euroissa mitattuna suurin velallinen oli Saksa, jolla on noin 2 000 miljardia euroa velkaa. Maan velkasuhde on 81 prosenttia.

Luvuissa on listattu kaikki valtioiden velat yksityisille ja julkisille sijoittajille. Eurooppalaisten velat on koonnut ymmärrettäväksi taulukoksi esimerkiksi The Guardian datablogissaan.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Appi

Saksa olisi hyvä analysoida hieman tarkemmin, sillä toisin kuin muut Euroopan vanhat maat Saksa joutui investoimaan suuria summia Itä-Saksan integroimiseksi osaksi Saksan uutta valtiota. Vääjäämättä tämä aiheutti ylimääräisiä kustannuksia, mutta sen tuoma hyöty alkaa realisoitua ehkä vasta näinä vuosina, vaikka onkin aiheuttanut tarvetta lainoille. Yhdenkään muun vanhan EU-maan ei ole tuollaista integraatiota toteuttaa.

Uusien EU-maiden (itä-eurooppalaisten) uudelleenrakennus ei ole tapahtunut yhtä paljon lainalla kuin mitä tapahtui Saksassa. Nämä maat ovat käsittääkseni saaneet kuitenkin muita EU-tukiaisia teollisuuden elvyttämiseksi. Suurelta osin teollisuuttakin on kehitetty saksalaisien yritysten toimesta, mikä osittain selittää myös saksalaisten yritysten velkaantumista.

Kreikka on saanut EU-tukia, mutta ne on kai sijoitettu matkailuun ja laivanvarustukseen. En ole kuullut ainoastakaan merkittävästä teollisesta investoinnista, joka olisi tehty viimeiseen kymmeneen vuoteen Kreikassa.

Jokainen maa ansaitsisi jonkinlaisen analyysin myös siitä, miten lainoja on käytetty. Sillä on suuri merkitys arvioitaessa lainan riskejä.

Vekseli Veikko

Vaikea on kuulla Kreikkalaisten teollisista tuki-investoinneista, koska niitä ei ole.
Niillä rahoila nämä korruptoituneet ja muiden rahoilla pöhöttyneet puoluehuijarit ovat ostaneet laiturit täyteen
mijoonien eurojen huvipursia, ja Ranskasta sekä Saksasta hulppeita loistokiinteistöjä.
Kreikan osalta annettujen lainojen riskit ovat sataprosenttiset. Siihen ei mitkään riskianalyysit auta.
Ja jos Kreikkalaiset tekevät itse riskianalyysin, sen arvo on sama kuin WC:n rullalta reväity paperi pyyhkimisen jälkeen.
Ja ei se paljon arvokkaampi ole myöskään EU-virkamieste tekemät tarkastusraportit Kreikan taloudesta.

jarmolauros

Miksi roikumme taloudellisestikin kuiviin imetyssä pienessä euroopalaisessa Ruhrin alueesa, kun voisimme olla kansainvälisiä ja itsenäisesti kauppaa käydä muillakin mantereilla. Australiassakin. Siis KANSAINVÄLISESTI KANSAINVÄLISIÄ.

JL78

Oma raha, Oma keskuspankki, Oma budjetti.
Irti kansainvälisestä keskuspankkimafiasta, irti EU(ETA riittäisi mainiosti).

Suomen valtio voisi aivan hyvin laskea itse liikkeelle omaa rahaansa jolla pyöritettäisiin kotimaista taloutta ja ylläpidettäisiin kotimaista kysyntää.

Vaikka maapallo on suuri ja globaali, niin tavallisen ihmisen maailma on aika pieni...

Yka

Jos näin tehtäisiin, olisimme pian sodassa "kansainvälisen keskuspankkimafian" hallitseman maailman kanssa. Niin kävi Libyassa ja samoin on käymässä Iranissa, jonka oma keskuspankki on tuhottava. Sooloilijoita ei suvaita uudessa maailmanjärjestyksessä.