Maanantai 18.2.2019

33 000 €/v – Näin ay-pomot tienaavat suomalaisten eläkerahoilla

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.2.2012 12:14
Päivitetty: 
16.2.2012 13:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Faktakulma

Ilmarisen hallitus 2011

Hannu Syrjänen, pj.
Lauri Lyly, varapj.
Mikko Pukkinen, varapj.
Jäsenet: Jukka Alho, George Berner, Sture Fjäder, Matti Halmesmäki, Reijo Karhinen, Leila Kostiainen, Leena Niemistö, Jussi Pesonen, Kristian Pullola, Markku Vesterinen, Matti Viljanen
Varajäsenet: Riku Aalto, Anne Berner, Timo Parmasuo, Hannu Rautiainen, Petri Vanhala.

Hallituksen tämänhetkinen kokoonpano täällä.

Suomen työmarkkinajohtajat tienaavat hyvät rahat eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen hallituksessa toimimisella. Asia ilmenee Ilmarisen eilen julkistamista palkkiotiedoista.

Eläkerahastojen tuotolla katetaan esimerkiksi palkansaajien keskusjärjestön SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn vuosittaiset palkkiot. Lyly sai viime vuonna Ilmarisen hallituksen varapuheenjohtajuudesta 27 000 euron vuosipalkkion. Lisäksi Lyly saa 500 euron palkkion per osallistuttu kokous. Näin ollen Lyly sai viime vuonna yhteensä 33 000 euroa palkkioina Ilmariselta.

Toisella varapuheenjohtajalla, työnantajien keskusjärjestön EK:n johtajalla Mikko Pukkisella, palkkiot ovat samansuuruiset kuin Lylyllä. Hän jätti osallistumatta yhteen hallituksen kokoukseen viime vuonna, joten sai kaikkiaan 32 500 euroa.

Ilmarisen hallituksessa istuu myös Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Hän tosin tienasi viime vuonna vain 1833 euroa, koska tuli hallitukseen kesken kauden. Akavan entinen puheenjohtaja Matti Viljanen tienasi viime vuonna Ilmarisen hallituksessa kaikkiaan 19 667 euroa.

Keskusjärjestö STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen sai hallituksen jäsenyydestään palkkioita yhteensä 23 500 euroa.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aaltonen puolestaan on Ilmarisen hallituksessa varajäsenenä. Hän on saanut viime vuonna kaikkiaan 11 883 euron palkkion, josta 10 383 euroa on vuosipalkkiota ja 1500 euroa kokouspalkkioita.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala puolestaan sai varajäsenenä 2125 euron palkkion tultuaan varajäseneksi vasta marraskuussa.

Kaikki Ilmarisen hallituksen jäsenet ovat olleet ahkerasti paikalla hallituksen kokouksissa. Poissaoloja on ollut maksimissaan kaksi per jäsen.

Lisäksi Ilmarisen hallintoneuvostossa istuneet ovat tienanneet mukavia summia vielä ”kevyemmillä” töillä, sillä hallintoneuvostotyön vastuukysymykset eivät ole samaa luokkaa kuin hallitustyöskentelyssä.

Ilmarisen hallintoneuvostossa istuu muun muassa juuri asuntokaupoillaan julkisuudessa oleva Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen. Hän sai Ilmarisesta viime vuonna yhteensä 3000 euroa palkkiota. Vehviläinen osallistui vuoden aikana yhteen kokoukseen. Hallintoneuvoston puheenjohtaja Jorma Eloranta puolestaan sai kaikkiaan 8500 euroa palkkiota, josta 5000 euroa oli vuosipalkkiota.

Ay-johtajien myötämielisyydestä eläkeyhtiöiden palkkioita kohtaan kohistiin esimerkiksi taannoin, kun Paperiliiton silloinen puheenjohtaja Jouko Ahonen puolusti julkisuudessa työeläkeyhtiö Varman bonuksia. Ahonen istui itse Varman hallituksessa.

Faktakulma

Ilmarisen hallitus 2011

Hannu Syrjänen, pj.
Lauri Lyly, varapj.
Mikko Pukkinen, varapj.
Jäsenet: Jukka Alho, George Berner, Sture Fjäder, Matti Halmesmäki, Reijo Karhinen, Leila Kostiainen, Leena Niemistö, Jussi Pesonen, Kristian Pullola, Markku Vesterinen, Matti Viljanen
Varajäsenet: Riku Aalto, Anne Berner, Timo Parmasuo, Hannu Rautiainen, Petri Vanhala.

Hallituksen tämänhetkinen kokoonpano täällä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ola

Ilmankos eläkeläisten veroja kiristetään jatkuvasti. Ja eläkeyhtiöt itkevät, että korkeampia eläkkeitä ei kyetä maksamaan, kun ei ole sitä rahaa.
Ilmarisen hallituksen pojilla ja naisilla menee hyvin, kun köyhä kanssa käy kantamassa heille aina vain lisää liksaa. Miksi.

space

ovat kuitenkin niin pieniä, että koko porukka puhuu saunaillassa mahdollisuudesta myydä oma vaikeasti myytävä asunto ylihintaan työnantajalle ja jäädä asumaan asuntoon JA työnantaja maksaa sen jälkeen vuokran. Onnistuihan se Mikallakin.

space

se ihan linjassa markkinahintojen kanssa. Markkinahinta ei kuitenkaan vielä tarkoita että asunnon saa myytyä helposti, koska yli miljoonan arvoisia asuntoja on vaikea myydä nopeasti, kun ostajaehdokkaat eivät saa pörssistä yhtä helposti leikkirahaa kuin aikaisemmin. Laitetaan hinta vielä lähemmäksi kahta miljoonaa niin kyseessä on jo vaativa myyntikohde, jossa mahdollinen ostaja saattaa tinkiä REILUSTI alle pyyntihinnan. En ihmettelisi jos hän olisi saanut tukun tarjouksia joista oli niistetty jokunen sata tuhatta mutta se ei riittänyt. Eipä ihme että Mika löysi helpomman ratkaisun asunto-ongelmaansa.

joonathan

Sailas sai vielä etuoikeuden ostaa mökkinsä takaisin. Saiskohan sen parinvuoden päästä kun hinnat ei varmaan nouse ostaa ainakin saman 300000halvemmalla kuin möi.. Sikä kuka sitä huonoa kauppaa tekee. Mut oottekos tienneet miksi aina puhutaan siitä eläkepommista. Tämmöiset eläkeyhtiöiden kaupat kyllä pistävät ymmärtämään sen. Eroa Sailas jos ei kellään ole älyä potkia moista esitystä pois Ilmarisen johdosta.

olavinieminen

Mitähän se korruptio Suomessa oikein tarkoittanee ?
Tähänkö ilmiöön tämä uutinen viittaa?

Toisaalta hommat pitää hoitaa mutta nyt talouden leikkauslistat asettavat nämä ilmiöt outoon valoon.
Miten leikataan näissä kuluissa kun Kelan lääkekuluissakin leikataan.

AY-mafian roolikin tuntuu nyt merkilliseltä kun Finnairin ei kannata toimia Euroopassa vaan mennään Aasian markkinoille. Ilmiö muistuttaa paperitehtaiden toimia.

Suomen puolustuskin ajetaan alas ja sitten se ulkoistetaan Natolle. Silloin Nato-yhteensopivaa Karjalan prikaatia tarvitaan taas.
Ainoa mitä ei voida ulkoistaa on Suomen kunnat ja ne on pakko uudistaa.

Kreikan pressakin haukkuu jo Suomea ja Halonen on hiljaa.

tha

Ottaen huomioon millaisia omaisuusmassoja esim Ilmarinen pyörittää.

Otetaan nyt vaikka vertailukohdaksi OP-Pohjola joka maksaa hallituksen pj:lle vuodessa 84 000, vara-pj:lle 60 000 ja jäsenille 48 000 sekä 500 per kokous. Eli 2-3 kertaa enemmän kuin Ilmarinen! Ja tämä kaikki ossuuspankkilaisten ja hyväuskoisten vakuutuksenottajien rahoilla... kamalaa.

Ingenjäärä

Jos minä istuisin Ilmarisen hallituksessa ja kävisin kokouksissa, saisin myös saman potin. Mutta, kun en istu, niin en saa. Näin yksinkertaista se on.
Asiat hoidetaan, kuten on aina hoidettu, Suomessa ja muualla maassa, suhteita luomalla, koska siinä pyrkivät molemmat osapuolet hyötymään.
Kenellä ei ole mielestään yhtään "hyvä-veli"-verkostoon verrattavissa olevaa omaa verkostoa?
Meneehän ihmisiä naimisiinkin pelkän rahan ja maineen takia. Mitä kummallista pörssiyhtiön toiminnassa on siihen verrattuna?

kiuru

Minustakin nämä palkkiot ovat kohtuuttomia, mutta onko siis hyväksyttävämpää että työnantajan edustajat saavat hulppeat palkkiota kuin että ay-edustajat saavat saman. Samoista rahoista ne tiemmä maksetaan. Linkin takaa löytyy todella kaikki palkkoita saaneet.

Joosua

Ei ihme, että työmarkkinajohtajat molemmin puolin vastustavat ainoaan oikeudenmukaiseen, alkuperäiseen palkkandeksiin palaamista. Palkat ovat nousseet vv. 1996 -2011 n. 77 % ja eläkeet n 33 %. Jos v.1996 eläkeläinen sai 60 % palkastaan on sen nykyarvo vastaavasta työstä enää
tällä hetkellä 40 %. Tämäkö oli aikoinaan tarkoitus ?
Ammattijärjetöt hylkäävät heti jäsenensä, kun he ovat jääneet eläkkeelle !!

Ragnar

Kansalaisten vero- tai veronluonteisia rahoja hyödyntävissä organisaatioissa on kautta historian ollut suojatyöläisiä, mutta jos nämä olisivat joko työttöminä tai yksityisellä sektorilla sekoittamassa kilpailukykyä, olisiko tilanne lopulta veronmaksajan näkökulmastakaan paljonkaan parempi?

Työtön, alkoholisoituva, mielenterveysongelmista kärsivä ex-suojatyöläinen taitaa tukien, hoitamisen ja tuottamattomuutensa muodossa maksaa yhteiskunnalle vähintään sen saman kuin joku muutaman tonnin kuussa tienaava projektipäällikkö, joka ei erota muotoa sisällöstä.

luuserius

Hienoa esiinnosto. Vain julkisuus voi murtaa hyväveliverkostoa.
Palkkiot ovat vain jäävuoren huippu. Herrat ovat toinen toistensa pomoja, joten järjestelmä on idioottivarma. Voi vaikka asuntonsa myydä hyvään hintaan, jos ei markkinoilta löydy ostajia.

Mikä on työeläkeyhtiöiden rooli julkisessa vallankäytössä ja millä rahalla puolueet ja politiikot on ostettu hiljaiseksi.

Julistaja

Niin. US otsikoi vain palkoista, mutta entäs ne
muut "mahapalkkaedut". Edut, jotka eivät ilmene
muutoin kuin verotarkastuksessa. Niistä kansa
ei mitään tiedä, mutta arvaa varmasti, että ne
ovat mukana samoin kuin Vehviläiselläkin. Kuka
hullu niistä nyt veroa maksaisi, ei ainakaan ay-
pomo.

Tuulikki3

Kannattaisi puuttua ainakin ay-jäsenten myös ay-pomojen ja toimitsijoiden eläkeikään, se on 60v. Meillä muilla 63v.
Nuo aikaisemmat vuodet maksetaan ay-jäsenmaksuilla.

Sinne ne hupsahtavat teidän maksamat jäsenmaksut. Kannattaa olla vain työttömyyskassan jäsen ja maksaa siitä ja se on lain mukaan mahdollista. Kaikki muu menee pelkkään näiden pomojen yms palkkioihin ja vaalitukiin.

Muu jäsenyyss on turhaa. Ottakaapa asioista selvää.
Tai siirtykää suoraan Loimaan kassan jäseniksi

puutarhamies

Ilmankos eläke- ja muut vakuutusyhtiöt saavat rellestää vapaasti ilman minkäänlaista oikeaa edunvalvontaa. Nämä mafiosot kun ovat vuoren päällä, pysyvät pienempien valvojien suut kiinni.

Nämä yhtiöt yrittävät jokaisessa korvaustapauksessa petosta. Jokainen kuulemani esimerkki on kertonut siitä. Kukaan, ei oikeuskanslerikaan puutu asiaan.

Kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta. Ja täytyyhän sielunsa myymisestä edes jonkinlainen palkkio maksaa!

Hesekiel

miksi työntekijän eläkemaksuja aina korotetaan. Vuonna 2011 oli esimerkiksi alle 53 v eläkemaksuprosentti 4,7% ja vuonna 2012 5,15%, korotusta 0,45% ja vuonna 2011 53 v tai vanhemman työntekijän palkasta perittävä eläkemaksuprosentti 6,0% ja tänä vuonna se on 6,5%. Korotusta siis 0,45% ja 0,5%, että voidaan maksaa AY-pomoille kokouspalkkiot. Eläkkeisiin ei nämäkään rahat riitä. Eläkkeitä tullaankin laskemaan rahapulan vuoksi.

eternium

Koko eläkejärjestelmä pitäisi lopettaa. Ihmisillä on vapaus valita itse, säästääkö/sijoittaako raha vai tuhlata heti. Jos rahat loppuvat, se on henkilökohtainen valinta. Ei eläkerahastot ole mikään autuaaksi tekevä absoluuttisen fiksu sijoitusmuoto. Hävikki on melkoista, kun kaikki poliittiset broilerit tunkevat yhtiöihin jakamaan vastiikkeettomia palkkioita. Näkeehän tästä palkka/eläke-suhteesta jo, että sijoittaminen on ihan naurunalaista näissä yhtiöissä.

Ihminen toki maksaa valtiolle ja kunnille elämänsä alkuvuosina, mutta jossain vaiheessa saa verojen kautta maksettua omat kustannuksensa. Ei voi olla niin, että on jatkuvasti taloudellisesti kaulapannassa, rahat jonkun holhouksessa. Jos haluan pitää rahat itselläni ja kuolla vaikka 55-vuotiaana persaukisena, niin minulla on siihen täysi oikeus.

Masa Lahti

Suomea, kuten Kreikkaa on siunattu oikeamielisillä johtajilla.
Esimerkkinä käy Ilmarisen hyväveliklubi. Virkamiesten ja esim. ay-johtajien kyvyistä on tiestysti maksettava palkkio. Voi sitten itse siirtyä eläkkeelle 60-65 -vuotiaana valtavien paineiden murtamana vanhuksena.

TSV

Suomessa on tapana, että "pomot ja pamput" pääsevät osallistumaan eläkeyhtiöiden ja muiden toimintaan hallituksissa.

Suomessa on vaan ymmärretty väärin hallitus. Sen tarkoitus on oikeasti tukea ja auttaa yritystä, tehdä jopa tärkeitä päätöksiä johdon kannalta. Suomessa se toimii hyväveli järjestelmänä ja tavalla "lahjoa" ihmisiä jotka eivät tuo mitään asiantuntemusta yritykseen.

Ajatellaan tätä Ahosen Joukoa, hänen suurin suorituksensa on varmaan 20 juustohampurilaisen syönti, silti hän on jakamassa kolmella työväen kurssiosaamisella tietämystään miten Varman pitäisi hoitaa toimintaansa.

Kaiken maailman turhat kansanedustajat rahastavat samalla tavalla. Faktathan ovat se että Suomessa on pikkupiirit missä rahat ja paikat kiertää ja loput tolvanat ollaan monopolien ja kusetuksien maksumiehiä.

ilpohalonen

Nykyinen eläkejärjestelmämme perustuu 70-luvun alussa saavutettuun työnantajien ja ammattiyhdistysliikkeen yhteisymmärrykseen. Julkisuudessa se sai myös nimen PPP sopimus (Pentikäinen, Pajula, Puro). Eläkelakien muutokset menivät heittämällä läpi eduskunnassa, koska kokoomus, keskusta ja sosialidemokraatit äänestivät niiden puolesta.
Ilmarisen silloisen toimitusjohtajan Teivo Pentikäisen (kok) sanotaan kommentoineen sopimusta toteamalla, että "kansaneläkejärjestelmästä tulee mustalaisten ja pultsarien eläkejärjestelmä". Kansaneläkelaitoksen pääjohtajan Jaakko Pajulan (kesk) kerrotaan puolestaan tokaisseen "v-t tässä valovuosien vaihtuessa". Tarina ei kerro, mitä sosiaali- ja terveysministeriötä edustanut Kari Puro (sd) mahtoi lausua, jos mitään.
Kenelläpä voisi olla mitään sitä vastaan, että myös ay-liikkeen nykyiset johtajat pääsevät osallisiksi 40 vuoden takaisen sopimuksen hedelmistä ;-).

järkevästi ajatellen

kyllä tuo 500 € kokous palkio pitäisi riitää täysin ilman mitään muuta maksua.
On varma että kokouksiin sadaan silti riitävästi pätevää väkeä vaikka ei enempää maksettaisikaan.
Tuo on täysin kohtuutonta edun kalastelua.
Varsinkin kun Sak Lauri Lylyn johdolla ei ole vielä kyennyt edes minimi palkaa tuohon 33000 € vuodessa saamaan .
Kylä Lylyn pitäisi jo tasavertaisuudenn takia palautaa ylimääräiset rahat ja ilmoitaa että jatkossa ottaa vain 50 € tunti kokouksista.
Sekin on huomattavasti enemmän kuin Sak jäsenistö saa tunnissa,

Mauri T Taavitson

Samat nimet istuvat pörssiyhtiöiden hallituksissa ja Kataisen hallituksessa. Ei ihme, että synergioita löytyy. Poliitikoiden motto: Tehkää niinkuin minä sanon, älkää niinkuin minä teen. Propagandakoneiston huipulla(YLE) taas samat Kiviniemi ym. politrukit. Välillä joku esim. tapaus Heinonen, laitetaan tuulettumaan valtiosihteerin virkaan.
Uudenkarhea Audi kuljettajineen odottaa jo käskijäänsä.
Vaikea keksiä, mitä eroa on Suomen korruptiolla Kreikan vastaavaan. Ehkä se, että meidän 50 miljardin takaus paukahtaa maksettavaksi vasta Kreikan velkasaneerauksen jälkeen.