Keskiviikko 16.1.2019

730 000 suomalaisen pakkomaksu: ”Vapaaehtoiseksi”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.2.2012 14:38

Faktakulma

Mikä muuttuisi?

Maa- ja metsätalousministeriö pohtii parhaillaan nykyisen metsänhoitolain muuttamista niin, että metsänhoitoyhdistysten jäsenyys olisi jatkossa vapaaehtoinen. Nyt metsänomistaja liitetään lain mukaan automaattisesti metsänhoitoyhdistykseen ja hänet velvoitetaan maksamaan verottajan keräämää metsänhoitomaksua.

Metsänhoitoyhdistykset voivat toimia omistajien puolesta valtakirjalla ja esimerkiksi kilpailuttaa puukauppoja. Yhdistykset eivät kuitenkaan saa nykylain mukaan olla puukaupan osapuoli. Uudistus mahdollistaisi yhdistyksille myös toiminnan puukaupassa.

Ministeriö kuuntelee nyt metsäalan osapuolia. Prosessi lain muuttamiseksi alkaa tämän kevään aikana.

Suomalaiset metsänomistajat saavat tulevaisuudessa päättää, haluavatko he kuulua metsänhoitoyhdistyksiin ja maksaa metsänhoitomaksua.

Maa- ja metsätalousministeriöstä vahvistetaan Uudelle Suomelle, että prosessi yhdistysten pakkojäsenyydestä luopumiseksi on jo käynnissä.

Periaatteessa metsänhoitoyhdistyksestä eroaminen ja maksusta vapautuminen on nykyäänkin mahdollista, mutta yhdistysten ulkopuolella olevilta metsänomistajilta vaaditaan vähintään satojen eurojen hintainen tarkastusprosessi.

Lisäksi yhdistysten ulkopuolisilta omistajilta vaaditaan nyt suurempaa tietoutta metsänhoidosta kuin yhdistyksiin kuuluvilta omistajilta.

Lakimuutoksen taustalla on puumarkkinoiden muuttuminen ja metsänhoitojärjestelmän saama kritiikki yksityisiltä metsänhoitoyhtiöiltä ja metsäteollisuudelta.

"Yhteiskunta on muuttunut."

Yritysten mukaan käytännössä pakollinen jäsenyys yhdistyksissä vääristää kilpailua. Myös metsänomistajien etujärjestö MTK kannattaa lakimuutosta, kertoi Helsingin Sanomat eilen printtilehdessään.

 "Yhteiskunta on muuttunut"

Suomessa on yli 730 000 metsänomistajaa ja yli 300 000 metsätilaa, joita metsänhoitolaki ja - maksut koskevat. Käytännössä kaikki metsänhoitoyhdistysten jäsenet ovat pieniä tai keskisuuria metsätilallisia.

Prosessi lain muuttamiseksi on tarkoitus aloittaa jo ennen kevättä. Juuri nyt ministeriö kerää metsäalan osallisilta mielipiteitä, mikä olisi parasta tapa järjestää suomalaisen metsänhoito. Nykyjärjestelmä luotiin 1960-luvulla.

- Se on toiminut hyvin tähän asti, mutta yhteiskunta on muuttunut, ylijohtaja Juha Ojala maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen kertoi ministeriön harkitsemasta kahdesta vaihtoehdosta viime viikolla. Vaihtoehdot ovat koko metsänhoitolain ja nykyisen järjestelmän lopettaminen tai yhdistysjäsenyyden muuttaminen vapaaehtoiseksi.

- Ministeriön kanta on, että tällainen laki olisi hyvä olla olemassa, mutta että se ei olisi pakottava, Ojala kertoo.

Faktakulma

Mikä muuttuisi?

Maa- ja metsätalousministeriö pohtii parhaillaan nykyisen metsänhoitolain muuttamista niin, että metsänhoitoyhdistysten jäsenyys olisi jatkossa vapaaehtoinen. Nyt metsänomistaja liitetään lain mukaan automaattisesti metsänhoitoyhdistykseen ja hänet velvoitetaan maksamaan verottajan keräämää metsänhoitomaksua.

Metsänhoitoyhdistykset voivat toimia omistajien puolesta valtakirjalla ja esimerkiksi kilpailuttaa puukauppoja. Yhdistykset eivät kuitenkaan saa nykylain mukaan olla puukaupan osapuoli. Uudistus mahdollistaisi yhdistyksille myös toiminnan puukaupassa.

Ministeriö kuuntelee nyt metsäalan osapuolia. Prosessi lain muuttamiseksi alkaa tämän kevään aikana.

Jaa artikkeli:

Kommentit

jounihalonen

Hyvältä näyttää, mutta taitaa olla kiinteistöveroketunhäntä, etten sanoisi keppi, kainalossa. Eli nolla kiinteistöverokannasta metsän osalta oltaneen luopumassa ja kunnat rahapulassaan saavat osansa yhdistysten jäädessä ilman.
Jos näin tapahtuu, niin kait niihin jokamiehenoikeuksiinkin tulee muutoksia eu-laisempaan suuntaan. Yhteiskunta on tältäkin osin muuttunut.

Laituri

Pakkoverotus ei ole tätä päivää. MTK alkaa varmasti parkua ja uhkailla Suomen metsien tuholla. Nyt nähdään onko MHY:n palveluilla oikeasti kysyntää, kun pakkovero poistuu. Epäilen vahvasti, että irtisanomiset uhkaavat pakkoveroilla pöhöttyneitä yhdistyksiä. Hieno homma!

Mahjong

Mitä hienoa on siinä että kaupunkilaismetsänomistajat eivät saa opastusta metsiensä hpitoon ja sitten metsät jäävät hoitamatta. Jos yhdistykseen kuuluminen on vapaaehtoista niin harva kaupunkilainen haluaa maksaa siitä että saa ammattitaitoisia neuvoja paikalliselta puolueettomalta yhdistykseltä. Metsäfirmat kyllä hoitavat puutavaran ostamisen mutta itse määräämillään hinnoilla. Nykyinen järjestelmä toimii hyvin joten perusteita sen alasajoon ei ole ,epäkohtia jos on niin niitä voidaan tietysti korjailla.

Andrea C.

...kyllä tarjoavat myös neuvonta- ym. palvelua. Jokaisen on sitten itse mietittävä että kenen etujen mukaisia neuvot ovat. Toisaalta yhdistyksetkin tekevät puukauppaa. On siis roolit vähän päällekkäisiä. Myös asiaa sivuten, metsäkeskukset tekevät joitakin samoja asioita joita yhdistykset. Siinäkin siis päällekkäisyyksia.

Jos yhdistys pärjää samoilla "markkinoilla" ilman tukia, niin hyvä. Yhdistykset jo nyt veloittavat palveluistaan.

Mahjong

Yhdistykset tekevät melko paljon tuolla metsähoitomaksun 2,10€ hehtaarihinnalla. Leimikot ,metsänkäyttöilmoitukset,
neuvonta,kurssitus. Näitä kaikkia ei edes saa "yhtiöiltä" ja jos saakin niin voi olla varma että sen hinta otetaan pois sitten puukaupan yhteydessä. Nyt ainakin on se tilanne että metsäyhtiöiden kanssa sopimuksen tehneet saavat huonomman hinnan kaupoistaan kuin vapaassa kilpailussa eli yhdistyksen kautta kilpailuttamalla jolloin myös pienet ostajat ovat mukana kilpailussa. Tosin risusavotastahan kukaan ei maksa nyt mitään. Aina se "pakko" ei ole huono juttu vaikka se kyllä äkkiajatuksena tuntuu pahalta. Metsäyhtiön orjana sitä vasta pakkorakosessa ollaan kun ostajaa ei voi valita eikä hintoja vertailla.

vehnus444

. Itse olen metsänomistajia. Ja maksan kiltisti metsänhoitoyhdistyksen maksut. Muutaman kerran olen pyytänyt jonkinlaista apua. Mutta toistaiseksi ei ole ollut minkäänlaista hyötyä. Jos olen halunnut itse selvittää jotain asiaa, niin se on tehtävä itse. Kyllä nykyinen järjestelmä on käytännössä veronluonteinen maksu. Pakko maksaa vaikka siitä ei mitään hyötyä. Tämä vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, luulen samaa kuin jotkut muut, että tässä on kyllä jo kun juoni :-)

Karjalan poeka

metsiä hoidella ilman pakkovalvontaa. Jos aikoo pitää huolta omaisuudestaan joutuu opiskelemaan ihan niinkuin sijoittajat kuunaan. Kaupunkilaisomistajat ovat pääsääntöisesti maaltalähteneitä suuria ikäluokkia ja heillä on metsänäkemys jo nuoruudestaan. Siis muinaisaikainen pakkoryöstäminen pois. meillä on tarpeetonta virkavaltaa ihan liikaa muutenkin.

reijahirn

tähän uudistukseen kätkeytyy joku epämiellyttävä juoni, ei meillä ihmisten hyväksi mitään päätetä. Tosi on, ettei maalla asuva metsänomistaja mitään neuvoja kaipaa, ei metsän hoitaminen mitään rakettitiedettä ole.

" yhdistysten ulkopuolella olevilta metsänomistajilta vaaditaan vähintään satojen eurojen hintainen tarkastusprosessi" Mikä ihmeen tarkastusprosessi? En ole koskaan kuullutkaan.

vhintsanen

"Metsäyhtiön orjana sitä vasta pakkorakosessa ollaan kun ostajaa ei voi valita eikä hintoja vertailla."

toteaa eräs kirjoittaja.

Niin yhtiöt ovat jakaneet suomen hankinta alueisiin lopettamalla tehtaita sopivasti.

Lisäksi Valtio on rakentanut tietoisesti ainakin vuodesta 2007 alkaen silloisen ministeri Pekkarisen johdolla klusterin -kartellimaista -puunhankinka logistiikkaa yhteistyössä niin VM:n ja Liikenneministeriön kuin koko eduskunnan tuella mm Liikennepoliittisessa selonteossa ja bioenergia selvityksessä jättämällä sen logistiikan-vesitie kuljetukset- pois valtion tutkimuskentästä ja infran kehittämisestä mikä toisi niin päästöjen pienentämistä , edullisuutta kuin kilpailua ja mahdollistaisi myös risusavottojen hyötykäytön kokonaisvaltaisesti.

Valtion virheellisen, ja eu vastaisen kehittämis linjan törkein esimerkki oli Jyväskylän energian kuorma auto liikenteeseen pakottaminen sekä Helsingin energian puu raaka aine hankintalogistiikka selvitykset , joista puuttui kokonaan vesitie mahdollisuus ja arviointi EU strategian edellyttämällä tavalla.

Nyt sitten jopa on erikoistukia kehitettävä kuorma auto liikenteen mahdollistamiseksi kun nostetaan EU:n strategian edellyttämällä tavalla poltto aine haittaveroja.

Ongelmana on että meillä ei ole järvi suomessa kuorma auto liikenteen korvaavaa vesitie liikennettä mahdollistettu edellämainituista syistä.