Maanantai 21.8.2017

”Saikkuhuijaus” – Tässäkö ratkaisu?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.2.2012 12:01
  • Kuva: Ismo Henttonen
    Kuva
    Jari Sarasvuo on valmennusyhtiö Trainers' Housen perustaja ja omistaja.

Valmennusyrittäjä Jari Sarasvuo katsoo, että sairauslomia, eli arkikielessä saikkua tyrkytetään ja jaetaan vastuuttomasti. Väärinkäytösten vuoksi ihmisten oikeus sairastaa ilman tulonmenetyksiä vaarantuu, Sarasvuo kirjoittaa Helsingin Sanomissa julkaistussa kolumnissaan.

- Ongelma on työnantajien ja työterveydenhuollon aikaansaama ja ylläpitämä. Työterveyslääkärit tyrkyttävät ja jakelevat vasuuttomasti sairauslomaa. Työnantajat taas mieluummin sietävät tällaista toimintaa kuin kohtaavat ongelman ja etsivät moraalisesti, inhimillisesti sekä taloudellisesti kestävämmän ratkaisun, Sarasvuo kirjoittaa.

Sarasvuo viittaa tekstissään muun muassa Jumbon Citymarket-kauppiaan Matti Himbergin haastattelun MTV3:ssa, jossa Himberg totesi nuorien huijaavan saikuilla. Himbergin mukaan kaupassa osattiin odottaa sairauslomia esimerkiksi Ankkarock-festivaalin aikaan.

Sarasvuo kuitenkin huomauttaa, että tällaista saikuttamista tapahtuu myös kovapalkkaisissa viroissa.

- Terveisiä Valviraan ja Nokian kaupungille, hän heittää.

- Käykö niin, että taas turvaudutaan Ruotsin malliin? Siellä sairauslomat romahtivat, kun ensimmäinen päivä menikin omaan piikkiin. Kannuste saikutella katosi, Sarasvuo kirjoittaa.

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

luuserius

Olisi sopiva aika. Laman alla moni lauantaina koskispullon kanssa tansseissa ollut jätti saikkunsa hakematta maanantaina. Tämä ilmiö maksaa valtavasti ja aiheuttaa myös työkyvyn ennenaikaisen menetyksen. Jos nyt lähtökohtana on se mantra että ihminen on yhteiskunnan työmuurahainen :)

kyy

Kokemukseni on aivan päinvastainen: työterveyslääkärit ovat pääsääntöisesti työnantajan "puolella", joka merkitsee sitä, että sairastuneet lähetetään väkisin ja lyhytnäköisesti takaisin töihin piittaamatta näiden jaksamisesta, tautien tarttumisriskistä tai fyysisestä ja psyykkisestä ylirasituksesta. Piittaamatta vähääkään työntekijän tulevaisuudesta.

Työterveysfirmat toimivat useinkin näin vastuuttomasti koska muussa tapauksesa toimeksiantajat vaihtavat lennosta toiseen firmaan, sellaiseen, joka piiskaa työntekijät takaisin töihin vaikka sairaina. Tuosta työterveydellä leikittelevästä kilpailuttamisesta kärsii koko Suomi, Sarasvuokin, jos vain joskus malttaisi katsoa nenäänsä pitemmälle.

Ah, tätä markkinatalouden onnelaa!

Arto_Luukkainen

kyy, olen aika varma että työterveyslääkärit ovat menetelleet aivan oikein laittaessaa sinut takaisin töihin kun olet taas kerran hakenut aiheetonta sairaslomaa. Muita "kokemuksiahan" sinulla ei voi olla.

Sarasvuolta hyvä kommentti. Ilman muuta pitäisi olla niin, että ainakin yhden päivän karenssi pitäisi olla. Vasemmistolaisille tietysti kauhea ajatus, kun onhan se "saavutettu etu" että saa ottaa ommaa lommaa aina kun siltä tuntuu.

nimperi

"Luonnon tapa toimia" ja "tarkoitettu" eivät sovi samaan lauseeseen, sillä sehän tarkoittaisi että etukäteen on joku oikea lopputulos, joka on tarkoitettu tapahtuvaksi. Ei ole.
Luonossa se joka selvisi, se selvisi, ilman mitään syvempää tarkoitusta, tai etukäteen määriteltyä vahvaa. Kärjistetysti, vahva ei ole se joka selviää, vaan se joka selviää on vahva.

muuan

Sattumalla (eliön kannalta katsottuna) on elämässä suuri merkitys. Vahvimmankin voi jokin sattumus nujertaa. Tai sitten heikko voi selviytyä onnekkaasti periaatteessa ylivoimaisista olosuhteista, ilman että sillä itsellään olisi mitään ansiota siinä.
Näin on yhä ihmiselämässäkin.

nimperi

Toki sattumalla on iso osuus, mutta pidemmän päälle se ei auta. Toisaalta, esimerkiksi ihmisen ja simpanssin kromosomieron tehnyt mutaatio loi aikanaan varmaan hyvinkin "heikon" yksilön, joka selvisi juuri sattuman ansiosta. Vaan katsopa maailmaa nyt, kummat ovat vahvemmilla, ne joilla tämä kromosomimuutos on (siis ihmiset), vai ne joilla sitä ei ole (siis muut ihmisapinat)...

muuan

Pitäisikö esimerkiksi dinosaurusten tuhon todennäköisesti aiheuttanut asteroidi lukea sattumaksi? Tuskinpa, sillä erikokoisia taivaankappaleita on törmännyt ja törmää maapalloon jatkuvasti.
Sattumaksi voitaisiin kai laskea se, että asteroidi törmäisi maahan tiettynä, eliölajin kannalta erityisen herkkänä ajanjaksona tai -kohtana.

Oikeastaanhan mikään ei voi olla sattumaa, vaan kaikki seuraa jostakin, ja siten kuuluu elinymäristöön, johon eliöiden on pitänyt sopeutua.

Tom B

Darwin puhuu siitä, että sopeutumiskykyisin on se joka selviää ympäröivän luonnon ja siinä tapahtuvien muutosten aiheuttamista haasteista. Darwin ei yleenskään kommentoi ihmisen kykyä selviytyä sillä ihmisellä on kyky muuttaa ympäröiviä luonnonolosuhteita itselleen sopiviksi.

luuserius

Eikä siitä kuka asian ilmaisee. Itsellänikin on mielipide Sarasvuosta. Mielipiteestäni huolimatta meidän kaikkien etu olisi se että kansanterveys kohentuu ja työkyky kasvaa.
Alkoholi+ lorvikatari maksaa valtavasti yhteiskunnalle. Omaan piikkiin krapulassa makaaminen voisi parantaa kansanterveyttä.

TimoT

Sarasvuo otti esimerkiksi nuorten akkarock-saikut. Mielestäni väärinperusten haettu kertoo siitä, että jotain on pielessä työnantajan ja työntekijän suhteessa. Eikö työntekijä saanut sovittua vapaapäivää? Jos työnantaja kohtelee työntekijää arvostaen ja jousto toimii molempiin suuntiin niin kepulipelille ei ole tarvetta.

nimperi

Mutta jos työntekijä ei kuitenkaan ole töissä, niin eikö työnantajalle ole parempi, että käyttää varsinaisia lomapäiviä tai on palkattomalla lomalla, kuin että on "saikulla"?

Työnantaja-yrityksen on tarkoitus tehdä voittoa. Tässä tapauksessa näyttää siltä, että tuottavuus kasvaisi ja kokonaiskulut pienenisivät, jos työnantaja vaikka pienellä omalla investoinnilla (palkkaisi sijaisia) päästäisi halukkaat työntekijät esim. tälläisille festareille.

Erityisesti tuo, että työntantaja tietää että silloin ja silloin tulee "saikkuja", mutta ei sitten ryhdy toimiin, joilla nämä "saikut" olisivat oikeita lomia, kuulostaa harvinaisen typerältä, ikään kuin työntekijät olisivat resursseja joita pitää pompottaa, ja tilanne pitää korjata estämällä työntekijöitä saamasta haluamaansa, sen sijaan että sallittaisiin heille mitä he haluavat. Myös lähestymistapa, että työntekijöiden "annetaan" pitää aiheettomat "saikut" on vaarallinen, koska se vie sille tielle, että on ihan ok ottaa omaa lomaa sillä tavalla, ja sitä käytetään herkemmin koko loppuelämä.

ollisaarinen

Sairauslomien kustannus on osa työvoimakustannuksia mikä rasittaa kaikkien työntekijöiden työllistymistä.

Aiheettomassa lomassa kysymys on periaatteessa vakuutushuijauksesta ja tässä vakuutuksen maksajana ovat työtoverit.

Yksi karenssipäivä ei ole hassumpi ratkaisu. Vakavammin sairasteleva pääsee kuitenkin toisesta päivästä alkaen palkalliselle.

Etuuksien perusteet eivät välttämättä ole 60-70 -luvuilla kiveen hakattuja vaan ovat riippuvaisia demokraattisesta päätöksenteosta. Mielestäni ansiosidonnaisuus etuuksien perustana on viety liian pitkälle, kun vauvalomatkin vietetään eri lailla hinnoiteltuna. Kaikki Kelan taksoille ja vapaaehtoinen ansiovakuutus niille jotka sitä kaipaavat!

ollisaarinen

Niiltä osin kun sairauskustannukset tulevat Kelan päivärahoista maksajana on suoraan veronmaksaja siis naapuri. Kun katsot tarkkaan palkkalaskelmaasi huomaat kohdan "sairauspäivärahamaksu" millä rahoitetaan ansiosidonnaisia saikkuja.

Näinhän palovakuutuskin toimii, kun yksi talo palaa muut maksavat vakuutusmaksun kautta joten tahallisesti talonsa polttava käy naapurin taskulla.

Myös työnantajan työvoimakustannuksen kasvu turhan loman vuoksi rokottaa lopulta kollegaa koska työllistymisen ja palkanmaksukyvyn edellytykset heikkenevät varojen kuluessa huijarien sairauspäiviin.

don Quijote

Kun sv-korvausta maksetaan 9 arkipäivän jälkeen, sairauspoissaolon syynä on jokin muu kuin pelkkä 'krapula' johon tässä blogin kirjoittajakin viittasin. Jos sairaus on itse keksitty flussa, lomaa kirjoitetaan 3 - 4 päivää, ja sitten uudestaan lääkäriin.

Silloin KELA:lla ei ole asian kanssa mitään tekemistä;=J

luuserius

Suoranainen maan tapa on ollut ansiosidonnaisella keinottelu vanhaan hyvään aikaan, kun maassa oli käytännössä täystyöllisyys. Moni nosti päivärahaa ja kävi harmailla työmailla, rakentamassa ja bussia ajamassa. Siksi lienee niin katkeraa balttien tulo työmarkkinoille.

Lisäksi muistan tapauksia, joissa sairasloman lisäksi nostettiin päivärahaa vakuutusyhtiöiltä ''tapaturman'' takia.

Jotain kertonee se että kun työnantajat vähentävät väkeä niin sairaslomat ovat vähentyneet. Kohta kuitenkin taas alkaa saikut maanantaina yleistyä, kun olo on heikko viikonlopun jäljiltä. Kuningas alkoholista puhutaan edelleen liian vähän.

don Quijote

Vapaaehtoinen vakuutus toimii vaikka työnantaja palkan maksaisikin;=J Lakisääteisessä se ei ole mahdollista, koska siinä maksaa palkan ensin työnantaja, joka sitten periaa "oikean" osuuden vakuutusyhtiöltä.

Lääkärinpalkkioiden kohdalla vaaditaan alkuperäinen kuitti, joten pelkällä puheelle ei korvaus irtoa;=J

luuserius

Nuoria ei motivoi enää raha. Voisiko olla ettei nuoria motivoi myöskään tämä suurten ikäluokkien yhteiskuntarakennelma. Siksi yhä useampi koulutettu nuori tähyää pois ja osa nuorista on jo pysyvästi syrjäytynyt, koska raha ei motivoi (kaupunki maksaa 8 euroa työpäivästä nuorille).
Kannattaako kielitaitoisen koulutetun nuoren jäädä Suomeen kaupan kassalle osa-aikaiseksi temppuilemaan tukien kanssa?
Mitä muuta isänmaa tarjoaa. Itse olen jo pidempään ajatellut että Suomessa tapahtuu Viro ilmiö. Tänne jäävät vain aitoisänmaalliset kielitaidottomat ja työkyvyttömät näin väljästi ja vapaasti karrikoiden :)

PetSu

Olet niin oikeassa kuin olla voi. Itse lähdin muualle, kun työtä ei ollut tarjolla. Vain vuosi ja sitten kokeneempana takaisin. Sama ongelma jatkui. Useissa muissa maissa ongelmaa ei ole ja sain koulutustani vastaavaa työtä ja juuri sitä mitä olen aina halunnutkin tehdä. Harrastuksesta maksettiin ulkomailla palkkaa. Nyt esimiesasemassa edelleen ulkosuomalaisena käyn syntymämaassani usein, mutta mitään muuta asiaa ei sitten enää olekkaan.

kauppias

Jari on aivan oikeassa. Kokemusta on aidan kummaltakin puolelta. Palkansaajana ja yrittäjänä. Järjestelmä vuotaa se on selvä ja isoa osaa tässä näyttelevät myös lepsut lääkärit. Tämä ensimmäisen päivän palkaton olisi ihan perusteltu tai vielä parempi. Se ei olisi pakollinen vaan vapaaehtoinen. Täytyy myöntää, eetä palkansaajana kun olen käynyt lääkärissä hakemassa hoitoa tai lääkkeitä, niin aika usein kysymys on ollut PALJONKO kirjoitetaan ?

Brainless

Vakavempiin sairauksiin ja vaivoihin lääkärit ehdottelevat parin päivän taukoa ja sitten takaisin töihin. Itseasiassa yleensä vain hoitajilla on aikaa ja lääkärin puheille on vaikea edes päästä. Hoitajilla taas ei ole ammattitaitoa yleensä tarpeeksi (niin kuin ei edes lääkäreilläkään). Nyt en puhu omasta kokemuksesta vaan esim edellisellä työpaikalla selkänsä teloneesta työkaverista.

PetSu

Koskaan ei ole lääkäri minulta kysynyt, paljonko laitetaan. Tuolla alempana on oma ongelmani ja sen seuraukset, kun lääkärillä ei ole aikaa eikä ammattitaitoa. Toisen mielestä 3 päivää riittää parantumiseen ja toinen (yksityisen sektorin erikoistunut lääkäri) otti minut välittömästi sairaalaan ja leikkaukseen. Sen ansiosta olen yhä työelämässä täysipainoisesti. Toinen vaihtoehto olisi ollut pyörätuoli.

don Quijote

Työpaikkalääkärit ovat tarkan silmän alla, ja vaikka on kuinka salassapitovelvollisuus, tieto diagnoosista kantautuu työnantajan korviin. Jos sitten tulee hankausta henkilöstöjohtajan ja lääkärin kanssa, voipi käydä niin, että sopimusta ei enää uusita.

Näin se menee, vaikka joku muuta väittäisi.

Terkkarissa yleensä sanotaan, että mene työpaikkalääkärille, jos todistuksen tarvitset - siinä mielessä aivan oikein, ettei kuseteta!

karjala

meidän työmaalla on tälläinen käytäntö:
työnantaja hyväksyy vain ja ainoastaan työterveyslääkärin kirjoittaman sairasloman.
sinne mennään vain ja ainoastaan työnantajan lähetteellä.
lähetteen toimittaa työpäällikkö ja hänelle ilmoittaudutaan työmaalla kl.07, vaikka kuinka sairaana.

PetSu

Samankaltaisessa yrityksessä tehtiin pieni projekti. Yrityksessä olleet työntekijät olivat säikkyjä, kuin metsäneläinmet ja yrityksen johdon kielenkäyttökin sellaista, että työntekijät olivat kuin metsän eläimiä. Mikä minä olin heitä neuvomaan, mutta kehotin yhtä naista tutustumaan yleiseen työlainsäädäntöön huolella. Sarasvuo on ennenkin trollannut päästäkseen selityksineen puheenaiheeksi. Ehkä jossain, mutta yleisesti moni pelkää enemmän työpaikkansa menetystä, kuin saikkuautomaatiksi leimautumista, sairaanakin.
4000 suomalaista joutuu tänäkin vuonna mielenterveydellisistä syistä työkyvyttömyyseläkkeelle. Haloo Jari!!!!

don Quijote

Hän oli varmaan jättänyt ilmoittamatta poissaolosta työnantajalle. Kaksi viikkoa on niin pitkä aika, että tuolla laiminlyönnillä työsuhde puretaan, huom. ei irtisanota, se on ollut varmaan tuomion peruste.

Tuon poissaoloilmoituksen jälkeen työantaja voi vaatia, että työntekijä menee työantajan osoittamaan lääkäriin työkyvyttömyyden toteamiseksi.

Tällainen vaatimus tulee eteen varsinkin silloin, kun diagnoosia epäillään ja epäily johtuu mm. mielenterveysongelmista, huumeidenkäytöstä jne.

Mikkeli

Tässä ehdotetaan taas "Ruotsin mallia" niin, että poimitaan rusinat pullasta. Ruotsissahan työntekijällä on omalla ilmoituksella oikeus olla saikulla viisi päivää.

Suomessa taas useimmat työnantajat vaativat lääkärintodistuksen heti ensimmäisestä päivästä.

Tämä on yksi versio siitä, missä suomalainen poliitikko/virkamies kertoo meille, että autojen vuotuinen käyttömaksu on Suomessa eurooppalaisittain pieni, joten korotuksen varaa on. Samalla "unohdetaan" kuitenkin se, että Suomessa autoiluun kohdistuu todella korkeita veroja, joita eurooppalaisittain ei ole edes olemassa, kuten autovero sinänsä.

Suomalaiseen työelämään vaaditaan säännöllisesti kaikki maailmalla esiintyvät huononnukset, mutta parannuksia ei vahingossakaan. Ei ole minimipalkkaa, ei irtisanomisturvaa jne.

Yhtä asiaa kannattaa kuitenkin tuossa miettiä myös työnantajan puolelta. Esimerkiksi vatsatauti menee ohi yhdessä päivässä ja viikonlopuksi saatu flunssa ei yleensä vaadi yli kolmen päivän sairastamista (la,su,ma), jonka jälkeen hoiputaan töihin puolikuntoisena. Jos karenssipäivä tulee, tulee myös työntekijälle helposti mieleen, että hoidetaan nyt samaan rahaan itsensä varmasti terveeksi.

Esimerkiksi omalla kohdallani saikkua on korkeintaan yksi päivä vuodessa. Olen kyllä nähnyt näitä ammattisaikkuilijoita, mutta en usko yhden päivän karenssin olevan mikään ratkaisu.

Ruotsissahan tilanne oli se, että juuri tämän omailmoituskäytännön tähden saikkuja oli valtavan paljon Suomea enemmän. Tämä uusi järjestely varmaan toi rotia hommaan, mutta olennainen kysymys on, onko Ruotsissa saikkuja nykyisin Suomea vähemmän?

kaarna

töihin eikä kirjoituspöytä hommiin ja itkis sitten vasta saikun perusteista,ei todellakaan iske kipeänä tehdä fyysisiä hommia pätkääkään eikä niistä siinä kunnossa edes mitään tulisi mutta nämä "töitä" olevinaan tekevät helposti äityvät koviksi arvostelijoiksi vaikkei edes omaa kokemusta ole lainkaan ja firmoissa varsinkin on jo työn antajankin kannalta typerää tulla kipeän työntekijän töihin korvaamatonta työnsankaria esittämään ja sitä kautta tartuttamaan muita jolloinka kohta yks jos toisenkin on sen yhen pölvästin takia saikulla",järjen käyttö on sallittua eikä lääkärit mitään tyrkytä vaan päätyvät ratkaisuihinsa oman näkemyksensä kautta jota on myös syytä jo ammatti arvostuksenkin takia arvostaa,toki varmasti yli kuin myös ali" -lyöntejäö tapahtuu mutta niiden osuus taitaa olla marginaalinen.

PetSu

aivan päinvastaista. Nuori saattaa ajatella, että tämä työ ei tule olemaan hänen elämäntyönsä ja hakee saikkua erilaisin vilpillisin keinoin. Vanhemmat vakiintuneessa työsuhteessa olevat, eivät edes uskalla sairastaa, koska siellä on esimiehinä Sarasvuon kaltaisia tulos tai ulos, sairas liian usein, saneerataan ulos, esimiehiä. Olen tuon nähnyt aivan liian monta kertaa, jotta se olisi sattuma. Ja ne lääkärit, mitä itse olen selkävammani vuoksi tavannut eivät tyrkytä saikkua, vaan pihtaa sitä. Jos saman lääkärin saikkulappu on liian usein pöydällä, sitä joutuu selittämään. Minulle 3 vrk. saikkua. Yksityiselle, kun paheni, olin leikkauspöydällä samana päivänä. Olen ns. ylempi toimihenkilö. Seuraavaksi kaiketi Sarasvuo ehdottaa eläkeiäksi 80v.

luuserius

On Suomessa vailla minkäänlaista sosiaaliturvaa. Jos selkä on pipi, se menee omaan piikkiin.

Vaikka yrittäjällä on selkä pipi, joutuu hän silti huolehtimaan velvoitteistaan niin yhteiskunnalle kuin työntekijöilleen.

Kyse ei ole kuitenkaan tästä vaan siitä kuka maksaa krapulaisten ja pinnarien lorvikatarin.

JoukoS

Sarasvuo on "tuskastunut" tyypillisen populistisesti ja ilmaisee asian siten, että työntekijät käyttävät sankoin joukoin hyväksi sairauspoissaoloja, lokoikoilevat ja pitävät lomia työnantajan kustannuksella. Tämä ehkä pätee pieneen matalapalkkaiseen ja vahvasti työnantaja/työntekijä vastakkainasettelun ilmapiirin työyhteisöihin sekä joihinkin eliitti-liksaa vetäviin virkamiehiin jotka saavat saikkua kuukauden kaksi kun sitä haluavat esim. "stressiin".

Omassa työyhteisössäni asia on juuri päinvastoin, jengi on töissä sairaana ja levittää taudit muillekin. Kun projektien aikarajat tms. paukkuvat, useammat tekevät ilmaisia ylitöitä työpaikalla ja kotona sekä selvästi sairaana.

Varsinkin toimistotyöyhteisössä tehdään tällä hetkellä valtavasti palkattomia ylitöitä ja ollaan töissä sairaana. Tästä Sarasvuo ei ole huolissaan. Eikä ole epätävallista, jos on sairaana kotonoa, niin tulee puheluja ja annetaan ymmärtää, että tämä nyt vain pitää saada tehtyä, koska asiakkaalle on luvattu sitä ja tätä.

On irvokasta, että jotkut vielä brassailevat ja hakevat glooriaa kun "uhrautuvat" sairaana töihin.

Jos lakia muutetaan siten, että karenssia on ensimmäinen sairauspäivä, seurauksena on, että sitten ollaan sairaana töissä.

paulivuorio

Muistaakseni tässä vähän aikaa sitten, kun Katainen oli matkalla neuvotteluihin Brysseliin niin valtionvarain-
ministeriön vakituiset virkamiehet olivat sairaslomalla
kaikki erittäin suuren työtaakan uuvuttamana. Neuvottelu-
pohjan kyhäsivät kokoon joku pilipali porukka lainatakseni
Urpilaisen sanontaa. Tulos oli mitä oli, senhän kaikki
muistamme. Tältä reissulta palatessaan Katainen lausui nuo
kuuluisat sanansa. " Täytyy koittaa trixata neuvottelu-
tulosta Suomen Perustuslakiin sopivaksi" tai sen kiertä-
miseksi. Neuvottelupohja oli kuulemma vähän epäselvä.
Tein kuitenkin parhaani, mihin kykenin vallitsevissa
olosuhteissa. Se siitä, ei pelkästään työläiset sairastele.

kauppias

Toki toimialoilla on eroa. Keskustelu lähti liikkeelle Citymarket kauppiaan lausunnosta. Kaupanalalla tämä saikuttelu on todellista. Ja ennen kuin repeätte, kaikki työntekijät eivät sitä harrasta mutta ongelma se kuitenkin on. Mitä korkeamman koulutustason töihin mennään, niin tämä saikuttelu ei liene suuikaan ongelma vaan ongelmat ovat toisen näköisiä.

Mielestäni se ensimmäinen sairaspäivän palkallisuus voisi hyvin olla vapaaehtoinen. Työnantaja voisi sitten päättää, että mikä olisi heille paras ratkaisu.

Yksi periaatteellinen ongelma palkalliseen saikutteluun mielestäni liittyy. Nimittäin palkallinen poissaolo työpaikalta sairasloman varjolla kun SYY on esim. ns. Hima-asioissa. En ymmärrä miksi työnantajan pitäisi kustantaa tälläistä toimintaa.

Liian vanha

Olne huomannut 30 vuoden esimiesurani aikana, että sairaslomat keskittyvät joillekin

En tiedä, miksi jotkut saavat saikkua helpommin kuin toiset.
Jotenkin työterveys-ja terkkarinlääkärit ovat sokeita joillekin tyypeille.

Joskus syykin on selvä esim työterveyslääkäri juopotteli työntekijäni kanssa ja kirjoitteli tälle saikkua rapulapäiviksi.Oli muuten vaikeata saada lääkärille potkut, kaverit ja esimiehet,lääkäreitä hekin, suojelivat häntä.

Muutamn kerran olen pitänyt lääkärillepuhuttelun liian lepsusta linjasta ja muutaman kerran en ole maksanut palkkaa sairasloman ajalta .Esimkun kaveri sai kännissä tupiin nakkikioskilla, hän itse aloitti tappelun

Mutta olen joutunut myös puuttuman siihen ettei todella sairas henkilö saa sairaslomaa

Ja jos selittämättömiä sairaslomia on kasaantunut niin olen pistänyt henkilön työkyvyn arviointiin ja jos arvio on ollut ettei kykene ao työhön niin työsopimus on purettu tai henkilöon sijoitettu uudestaan.

Lääkäreille on vain henkisesti vaikeaa tehdä työkyvyn arviointia ja he yrittävät laistaa velvollisuuden
epämääräisillä lausunnoilla ja olen joutunut vaatimaan heitä tarkentamaan lausuntoa riittävän yksilöidyksi.

Mutta toisella puolella on,että olen huomioinut tällaiset kausilomatarpeet ja antanut lomat silloin kun tarvetta on.

On parempi hoitaa asiat hallitusti kuin management -by-perkele-linjalla kuten Cittarin kauppias tekee,jos halutaan joustavuutta niin sen on oltava molemminpuolista.

Lomat ovat lakisääteisiä,joten on parempi, että lomia kulutetaan kuin että niitä jatketaan saikuilla, joustamattomuus aiheuttaa tuplavahingon

Cittarin johtajalla on noussut neste päähän.
Tekosaikuissa on kysymys huonosta johtamisesta .

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan

don Quijote

Tunnen erään psykiatrin, jolla oli baarissa lomakevihko mukana. Muutamasta paukusta hän kirjoitteli sairauslomatodistuksia tarpeen mukaan, ja usein kysyi, mitä tähän kirjoitetaan diagnoosiksi; kirjoitetaanko vaikka 'polvi kipeä', tietenkin latinaksi.

Tämänkin lääkärin kohdalla kävi sitten niin, että useat työnantajat eivät toistuvasti hyväksyneet hänen todistuksiaan, ja kundien piti löytyy uusi 'henkilääkäri'.

don Quijote

Tuolla nosturiliikkeellä taitaa olla jonkinlainen palkitsemisjärjestelmä tässä suhteessa. Myös 'ei-tupakoitsijat' palkitaan jollain tavalla.

Summa summarum; jos työyhteisön ilmapiiri on kaikin tavoin kannustava ja inhimillinen, tarve "krapulapäiviin" on nolla, enkä tarkoita välttämättä viinaa, vaan kun on henkinen krapula työpahoinvoinnista; sellainen saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan (sydäninfarkti). Eikä siihen silloin auta edes ambulanssi...

köpös

"elämästä selviytyjän" kannanotto, että kunhan ilmapiiri on kannustava (sarasvuolaisuus) niin sairaiudetkin kaikkoavat ja tärkeintähän on kertoa, että VIINAhan senkin ajoi lomailemaan. Hämmentävää huomata tänne kirjoittavien umpimielisyys ja elämää ymmärtämättömyys ja myötäilyn tarve ollakseen "hyvien" puolella. Nosturiliikeesthän kertovat vain ne, jotka ovat lampaita ja eivät KOSKAAN nouse työnantajaansa vastaan-tästähän on kysymys.

don Quijote

Minulla on noin 60 alaista suuressa kansainvälisessä konsernissa. Siksi joudun tekemisiin kaikkien henkilöstöhallintoon liittyvien asioiden kanssa.

Mitään noista Sarasvuon teeseistä en allekirjoita, vaikka hän on meidänkin konsernissa käynyt imeskelemässä noita itsestäänselvyyksiä "sopivaan" hintaan.

Lähtökohtaisesti olen sekä nykyisessä että edellisessä työpaikassa ollut aina heikomman osapuolen puolella; siis mieluummin hyvällä kuin pahalla. Kaikkien kohdalla se vaan ei onnistu, ja silloin on annettava "isän kärest'".

köpös

Et tietenkään kerro mitä teet vai tulkitsenko, että sanot irti HETI! Milloin te sarasvuot (siis olevinaan, vaikka oma elmämä päin helv.) Et milloinkaan ole ollut heikomman puolella vaan AINA myötäilet eli olet orja myös itse. Lyöt lyötyä ja olet samanlainen tänne kirjoittavien tollojen kanssa, että lyö lisää lyötyä eli tavallinen kreikkalainen on syyllinen, joten iske ja tuhoa kreikkalainen mummo.

don Quijote

meillä on jonkun työporukan kanssa tapana mennä bisselle - kaikki ei voi tulla mukaan, kun pitää olla töissä, vaan tarkoitan vapaavuorolaisia.

Siellä sitten epävirallisesti pureskellaan työyhteistöasioita; syödään hyvin ja ...

Ja Firman piikkiin; ei tule läheskään yhtä kalliiksi kuin Sarasvuon "terapiat".

Ne, jotka eivät halua tulla, tietää heti, että heillä on "huono omatunto" syystä tai toisesta;=J Jos joku sanoo, että sinne tulee vain juopot, ja pomon lellikit, ei pidä paikkaansa.

köpös

ankeuden, tiukkapipoisuuden, tärkeilyn, "olen paras", "olen sairastumaton", lyön puukolla kun selkäsi käännät, teeskentelen-siis olen työnantajan nuolija, mutta julkisuuteen olen tehokas ja nykykielellä "haasteet" nujertava huippu-osaaja joka ei epäonnistu, mutta kertoo epäonnistuneensa ja tämäkin on suuri "haaste" jonka "voitin kohdatessani ylipääsemättömän HAASTEEN!" siis mittaamattoman suuri on tämä rankuttajien määrä toisten elämän vahtijoissa. Ihanaa, että Jari antaa tukensa meille Usarin rankuttajille ja ihailee kommenttinsa jälkeen jälleen itseään peilistä, vaikka sanookin olevansa NIIIN kovin kriittinen itseään kohtaan. Ihanaa, kun voimme ola porukalla kaikkien yläpuolella, kunhan se meille kerrotaan ja kyllä Kreikka on ihan pahuuden alkupiste!?

tahkooja

Vastenmielisen henkilön älyttömien milelipteiden lukeminen maksetusta lehdestä aiheuttaa masennusta josta ei voi ilman sairaslomaa selvitä. Sarasvuohan on niitä itsensä visaiksi havainneita, jotka puuttuvat mielelellään "rahvaan" ongelmien ratkaisemiseen; Nalle kerkesi ensin. Nyt oli lisäksi mainittu muutaman koijarin sairaslomat. Isompi ongelma on mielestäni nämä suomalaiset oligarkit jotka ovat päättäneet toimia kuinka haluavat. Jos nyt sattuu että firman johtajalla on virityksiä henkilökohtaisella puolella niin tuöasioiden ei annet häiritä, ainahan voi pistää porukka pihalle, oskkeiden kursssit nousee ja sijoittajat on tyytyväisiä.

jj.annala

Olen toiminut yeittäjänä ja palkansaajana, joten katson tietäväni asiasta jotain.

Nuoria opiskelijoita ja pätkätyötä tekeviä käyttää työnantaja usein surutta hyväkseen. Jos et tule silloin töihin, kun käsketään (siis ei pyydetä), ryhdytään kiristämään ja uhkailemaan, ettei työtä ole kohta tarjolla lainkaan. Sairausloman saaminen on huomattavasti helpompaa kuin uuden osa-aikaisen työpaikan, jota pahimmassa tapauksessa joutuu hakemaan huonolla työtodistuksella. Voi olla, ettei saa edes sitä huonoa todistusta.

Sairauspäivät saataisiin huomattavasti vähemmäksi, jos työnantaja maksaisi työterveyshuollosta oikean hinnan sen tingityn asemasta. Sairas saisi heti tarvittavat tutkimukset (joista selviäisi myös huijausyritykset). Lääkärin työ helpottuisi huomattavasti, samoin sekä työnantajan että -tekijän osa, koska molemmilla olisi oikeasti tieto siitä, missä mennään. Hoito aloitettaisiin riittävän ajoissa, ja työntekijä saataisiin mahdollisimman pian takaisin työhön.

Myös osa-aikasairausloman ja muuten kevennettyjen työtehtävien käyttö olisi suotavaa. Työntekijän sitoutuminen olisi varmasti kohdallaan, kun häntä ja hänen työpanostaan arvostettaisiin.

Lisäksi toiminta olisi eettisesti kestävällä pohjalla. Sarasvuo ei terveenä ja tuottoisana hankilönä luultavasti ole nyt ollut kuitenkaan aivan asian sydämessä.

köpös

ei ole MILLOINKAAN oikea henkilö sanelemaan työntekijänsä (orjansa?) terveydentilaa. Miten "kauppiaat", jotka lienevät omasta mielestään päteviä kertomaan "alaistensa" terveydentilasta ovat päättämässä vasalliensa eli työterveysfirmojen osakkeenomistajina ihmisten terveydestä? Työterveyshuollon lääkärithän ovat pelkkiä marionetteja tässä taloudellisessa pelissä. Yksinkertaistamallahan syyllinen on jälleen kerran ihan aidosti kivulias työntekijä, mutta riekkujien markkinat toimivat jälleen.

järkevästi ajatellen

ovat liian lyhyitä.
Siksi tulee sairauden uusintoja jotka vasta sitten todella käyvät kalliiksi sekä työnantajalle että yhteiskunnalle.
Tästä syystä lääkärin pitäisikin tutkia paremmin ja antaa sitten riitävä lääkitys ja tarpeeksi pitkä loma.
Ja jos ei ise läkäri pysty toteamaan kaikea påitää lähetää heti jatkotutkimuksiin paikaan jossa varmasti sadaan selville.
Samoin myös terveyskeskuksissa pitäisi aina jos lääkäri ei pysty kaikea itse heti toteamaan niin lähete heti eteen päin jotta asia saadaan äkkiä ratkaistua kun pitkät turhat sairas lomat jonoissa vasta kalliita on.
Siksi myös kun lääkäri on kirjoitanut lähetteen vaikka sairaalaan tutkimuksiin ei siellä koskaan sanota että ei heti mahdu vaan sovitetaan jonnekin väliin koska joka päivä laiteet seisoo turhan pantina pitkiä aikoja.
Jos taas ei henkilökunta riitä sitä pitää hankkia lisää ja sitä odotellessa sitten tehdään vähän ylitöitä jotta jonoa ei synny.

don Quijote

Kerran olin siellä työtapaturman uhrina. Minut yritettiin tutkimusten jälkeen ajaan sieltä pois; jäin yön yli tarkkailtavaksi.

Aamulla todettiin ilmarinta, ja samantien leikkauspöydälle.

Sairauslomaa noin 3 kuukautta. Kun tapasin myöhemmin sen lääkärin kontrollikäynnin yhteydessä, hän tokaisi "kerrankin uskottiin potilasta". Sitten hän sanoi vakana, että minulla oli ollut myös oikean jalan halvaantumisvaara!

En kuitenkaan haukkunut häntä, mutta sen jälkeen palvelu on pelannut siellä ja muissakin HYKS:n sairaaloissa!

emni

Johtavassa asemassa olevat, hyvätuloiset eivät tarvitse virkistäytyäkseen saikkuja Ankkarokkia varten. Heillähän on jo vuosittaiset viikon "hiihtoseminaarit" täydellä palkalla ja päivärahoilla Lapissa, hirvijahdit syksyllä, parit "symposiumit" ulkomailla (usein rantalomakohteissa) jne. jne...

Jarkko0

Jos mennään Ruotsin malliin samalla voisi tuoda Ruotsin mallin mukaan kaikille työntekijöille kaikille aloille oikeuden olla pois töistä pelkällä omalla ilmoituksella maksimissaan kolme työpaivää.

Nykyään monella matalapalkka alalla joutuu jokaisesta poissaolosto toimittamaan lääkärintodistuksen, joka ruuhkauttaa terveyskeskuksia turhaan. Erityisen yleistä lääkärintodistuksen vaatiminen jokaisesta poissaolosta on myös vuokratyössä.

Yleensä Suomen porvarit unohtavat kertoa tämän puolen Ruotsin mallista, että Ruotsissa kaikki saavat olla omalla ilmoituksella pois töistä kolmepäivää vaikka eka saikkupäivä onkin aina palkaton.