Sunnuntai 22.10.2017

EKP jakoi 530 mrd. € ”ilmaista rahaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.2.2012 13:02
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Euroopan keskuspankki jakoi 530 miljardia euroa edullisia lainoja pankkisektorille.

Euroopan keskuspankki kertoo laskeneensa liikkeelle noin 530 miljardin euron lainaerän. Laina annettiin euroalueen pankeille ja sen tarkoitus on pitää pankkien väliset luottomarkkinat liikkeessä.

Operaation koko jäi jopa puoleen joistain arvioista. Uudelle Suomelle annettiin valtiovarainministeriöstä kuukausi sitten arvio, jonka mukaan EKP:n odotettiin laskevan liikkeelle noin miljardi euroa. Saman suuruusluokan kertoi tänään Bloomberg.

Tarkka lainamäärä on 529,5 miljardia euroa.

Lainat annettiin pankeille, jotka itse hakivat niitä. Viime viikolla EKP:n pääjohtaja Mario Draghi markkinoi operaatiota julkisuudessa ja vakuutteli, ettei EKP:n tukilainat ole heikkouden osoitus niitä vastaanottavilta pankeilta.

EKP teki vastaavan operaation joulukuussa. Tuolloin kokonaispotti jäi hieman alle 500 miljardin euron.

Kolmivuotiset lainat annetaan ohjauskorolla, eli yhden prosentin korolla. Lainaa saaneet pankit käyttänevät lainansa omien lainojensa uusimiseen.

Näin edullista lainatarjousta on kuvailtu "ilmaiseksi rahaksi".

Joulukuun operaation jälkeen erityisesti eteläisen Euroopan pankit ostivat omien maidensa valtionlainoja vahvistaakseen omaa tasettaan. Pankit käyttävät kotimaansa valtionlainoja vakuutena ottaessaan lainaa muilta pankeilta tai Euroopan keskuspankilta.

Financial Times kertoo, että eurooppalaisella pankkisektorilla erääntyy kuluvan vuoden aikana noin 700 miljardin euron edestä lainoja. Lehti arvioi suurimman osan tämänkertaisesta erästä kuluvan näiden erääntyvien velkojen uusintaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

jussi vaarala

Kataisen kokoomusvetoinen hallitus yrittää ympätä mm kuntauudistuksessa teollisuuden tuotantoajattelua yhteiskuntaan - mutta se on väkinäistä perusajattelutavan vääristyneisyyden vuoksi.

Teollisuus kun ajattelee pääoman ohella että ihmiset ovat toisaalta tuotantotekijä ja toisaalta kulutustekijä. Ja tätä roolia ihmisille ja heidän elämälleen pitää koko poliittinen järjestelmä väkinäisesti pystyssä kuin entisessä terästehtaiden Neuvostoliitossa.

Ihmiset taas ajattelee että mitä teollisuus tai edes kauppa tuottaa on vain sivuosa heidän elämässään - että heidän roolinsa olisi kaikista vähiten sitä mitä teollisuus ja pääoma toivoo - eli olevan tuotanto- ja kulutustekijä.

Ja tämän perusväärinkäsityksen takia hallitus ja puolue toisensa jälkeen erehtyy pakottamaan ja juustohöyläämään ihmisten elämää kapean likuhihina-ihmiskäsityksensä eteen.

Jolloin ei edes synny vapaata kilpailutilannetta sille että ihmisillä ja yhteiskunnalla olisi vapaus valita minkä painoarvon ne tuotanto/kulutus-roolin ja elämän muun roolin välille valitsevat.

Mutta sellainen kilpailutilanne on kuin onkin synnytettävissä - siten että vapautetaan pääoma teollisuuden tuotanto/kuluttaja-käsiraudoista.

Eli nostetaan kansalaispalkka niin suureksi vaikkapa luokkaa 1000 - 1500 euroa jolloin ihmiset itse saisivat valita minkälaisen roolin yhteiskunnassa ottavat - kuinka paljon se on tuotantotekijän, kuinka paljon kulutustekijän ja kuinka paljon noiden ulkopuolella oleva rooli.

Tällä tavoin yhteiskunnan toiminta hakeutuisi sellaisiin tarve- ja kulutuslähtöisiin uomiin johon se on vapaasti hakeutuessaan voisi mennä.

Ja sijoitetun pääoman tuoton idea ei syntyisikään niinkään siitä että ihmiset tekevät työtä vaan siitä että he käyttävät rahansa.

Asia voisi jopa johtaa siihen että palkkoja voitaisiin laskea koska toisaalta valtava määrä kontrollihallintoa voitaisiin lakkauttaa verotuloja syömästä ja toisaalta osa ihmisten palkasta olisi sitä minkä he saavat kansalaispalkkana - ja tekisivät sen päälle töitä sen mukaan kun on lisärahan tarvetta.

Tämä lisäisi ihmisten yksilöllistä henkilökohtaistakin vapautta koska on ihmisiä joille tärkeää olla mukana tuotannon rattaissa, toiset taas viihtyvät kuluttajina ja kolmannet taas noita vähemmän muissa elämäntavoissa.

Olisiko tämä se vapauden perusideologia ja aalto joka näyttäisi asioita oikeassa niiden elämänmukaisessa valossa.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

peppe

Tossa on ideaa ainakin pikaisella funtsimisella. Tähän suuntaan pitäisi kehityksen kulkea, koska väistämättä automaatioteollisuuden (robootit, muu automaatio) kehityksen myötä työpaikat katoavat ja kulutuspohjainen hyvinvointi on siten vanhanaikaista.

Tämä pitäisi ehkä käydä kohta kohdalta konkreettisesti läpi, tehdä siitä sellainen kaavio, jolla kuvattaisiin miten muutos vaikuttaisi eri tahoihin ja ellei kummempia ongelmia esiintyisi niin jatkettaisiin suuntauksen kehittämistä.

Mutta ensin, jos raha pitää säilyttää niin mistä tämä kaikki raha otetaan? Rahahan ei ole pakollista, se on vaihdantaväline eri arvoisten asioiden vaihdantaan eli käytännössä rahaa tuottavan työn vaihtamista rahaksi jolla työn tekijä (työntekijä) voi ostaa tarvitsemiaan muiden työllä tekemiä asioita. Jos raha otetaan välistä pois ja pistetään robotit tekemään kaikki työ niin jäljelle tuosta ketjusta jää:
EI: "rahaa tuottavan työn vaihtamista rahaksi jolla työn tekijä (työntekijä) voi ostaa tarvitsemiaan muiden"
KYLLÄ:"työllä tekemiä asioita"
..eli jos raha jätetään pois ja koneet tekee kaiken työn niin ihmiset voi vain ottaa koneiden tekemiä asioita ja kaikilla on siis kaikkea kun vaan pistetään jonkun tyyppiset jonot että jokainen voi ottaa vuorollaan..

jussi vaarala

on oleellisia pointteja kysyä - mikä on reaalitalouden vastine

se on tietenkin ihmisten elämä ja siitä syntyneet tarpeet ja niihin vastaaminen

toisin sanoen ajatukseni irrottaa pääoma teollisuuden käsiraudoista on rahan palauttamista reaalitalouden tekijäksi

jussi vaarala

Let´s release capital from handcuffs of industry

Governments in countries are trying to graft industrial production thinking in society - but it don´t work because it is based in basic misunderstanding in principal level.

Industry along with capital think that people are on the one hand production factor and on the other consumption factor. And into this doublerole of people and their life are whole political systems stuck in countries allaround the world.

People themselves think that their role is least of what industry and capital wants - that is, the production and consumption factor - that their role in life is much more than that.

And this basic misunderstanding is led governments to force people's lives to narrow assemblyline thinking of production and consumption factor.

Then the free competition in the society is even not born when people are not free to choose the weight of the production / consumption role of life between other roles of their life.

But such competition can be generated - releasing capital from industry production / consumer handcuffs.

And that is generated by raising the salary of civil so large, say class 1000 - 1500 euros when people themselves would choose what kind of role in society take - how much it is a production factor, how much consumption factor, and how much other roles outside those.

In this way society is led freely to such relative weights of production factor role, consumption factor role and other roles as it can naturally happen.

But that means really freeing capital from industrial hancuffs - and then idea of return on investment does not rely so much on people doing work, but on the fact that they spend their money.

That could even mean that wages could be lowered because a huge number of the control regime could be abolished lowering so tax, and part of their wages people receive is in salaries of civil.

And people do work depending on when the need for additional money for 1000-1500 euro salaries of civil.

This would increase also individual's personal freedom of people because there are people whom is important to be involved in the production factor, while others thrive as consumers factor and third people to other life-style.

Would this be the basic ideology of freedom and a wave that shows things in the right light of their life.

Jussi Vaarala
developer of ethical-realistic thinking
Somerniemi
Finland

de comments

"ilmaista" rahaa oikein jaetaan ja mitkä mahtavat olla realistiset takaisin maksun saannit? Ei paljon naurata kun EKP tulee myöhemmin ilmoittamaan että nyt sitten euromaat kuvetta kaivamaan syntyneiden luottotappioiden vuoksi. Jyrki ja Jutta tietenkin ovat valmiit kukkaron nyörit avoinna maksuun ja ilman ehtoja.

EKP:n kautta on ilmeisesti noilla rahan jaoilla pankeille viedä suomalasiltakin veronmaksajilta viimeisetkin elämisen mahdollisuudet. Kuten Kreikassa nyt on meneillään. Heille järjestetään uutta lainaa entisten päälle.

Eikö meidän maassamme enää äänestäjillä ole tolkkua ääntä antaessaan noille nykyisille valtaapitäville?

jussi vaarala

EKP on myöntänyt jättisumman rahaa pankeille - lainaksi pankkien lainojen maksua varten.

Mutta lainan maksaminen lainalla on kuin vuotavan haavan parantamista toisella haavalla.

Taitaa olla niin että on pankkeja joiden pitää antaa kaatua ja pääomapiirejä joiden on otettava siitä takkiinsa.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

Kommentteja

Uutisessa lukee:

"Operaation koko jäi jopa puoleen joistain arvioista. Uudelle Suomelle annettiin valtiovarainministeriöstä kuukausi sitten arvio, jonka mukaan EKP:n odotettiin laskevan liikkeelle noin miljardi euroa. Saman suuruusluokan kertoi tänään Bloomberg.
Tarkka lainamäärä on 529,5 miljardia euroa."

Kyllä tuo 530 miljardia nimenomaan YLITTI keskimääräiset odotukset. Uutisessa mainittua vain (yhtä) miljardia euroa ei kai kukaan ollut edes odottanut. Bloombergin uutisessa mainittu 1000 miljardia euroa puolestaan on kahden operaation YHTEISKOKO. Ensimmäisessä erässähän pottina oli jo 489 miljardia euroa. Bloombergin keräämä konsensusennuste oli 470 miljardia, eli tuo operaatio 2:n 530 miljardin summa ylitti keskimääräiset odotukset noin 60 miljardilla.

Htalk

EKP jakoi 530 mrd. € eli kasvatti euro-kuplaa painamalla rahaa...

Voisko joku kysyä talousviisailta kuinka jäkeviä ja kilpailukykyisiä investointeja reaalitalouteen tehdään tällä kupla-rahalla... vai mihin se menee... siis oikeasti?

Väitän että tällä pelataan Mustapekkaa ja etsitään sitä tahoa jolle Mustapekka voisi jäädä käteen...

Italian osalta houkutteleva vaihtoehto on tiedossa- yksityiset sijoittajat joilla on n. 6.000 - 7000 mrd.€ sijoituksia. Italian velka on n. 1900-2000 mrd. €

Nicolai Lofwing

Taidan olla väsynyt tai jotain. Vai onko 530 miljardia puolet yhdestä miljardista. Uutisessa kerrotaan että EKP:n odotettiin laskevan liikkeelle yhden miljardin mutta laskivatkin sitten vaivaiset 530 miljardia eli puolet odotetusta?

No kiireessä sattuu yhtä jos toista tässä copypaste uutisoinnissa. Se on kuuukle kääntäjän vika.

Piski Uskii

Luvut ovat sitä supermegaluokkaa, että uutisoijilla näyttää olevan tietämistä.

Voisi vielä härnäämämällä kysyä: Onko "laina" ilmaista rahaa?

Joku tuolla aiemmin ihmetteli, minne nämä "lainarahat" menevät?

EU:n finassisotkusta selviäminen edellyttää keskuspankin tukea EU -valtioiden vanhojen syömävelkojen, valtiolainojen kierrätyshoidon ja lopulta koko "pelastuspaketin" onnistumiseksi. -Vanhanajan vekselivetoinen rakennelma.
Tätä "syntiä" on enemmän kuin on annettu ymmärtää muillakin kuin Kreikalla. Kansalliset velkapaperit ovat ongelma, mahoja lehmiä pankeille ilman näitä keskuspankin jättilainoituksia, joissa uutisointikin sekoaa.