Sunnuntai 22.10.2017

Twitter kauppasi kahden vuoden tweetit – “Karmivaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.3.2012 15:16
Päivitetty: 
1.3.2012 15:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Sinunkin tweettisi on nyt Datasiftin käytössä.

Yhteisöpalvelu Twitter on myynyt kaikki palvelun käyttäjien lähettämät tweetit brittiläiselle Datasiftille. Kaupassa Datasift saa oikeuden käyttää kaikkien tweettien sisältöä ja sen metatietoja eli aika- ja paikkadataa omissa palveluissaan.

Twitterin kauppaama arkisto ulottuu tammikuuhun 2010. Datasift tunnetaan parhaiten sosiaalisen median vaikuttavuutta seuraavasta Klout-palvelusta. Yhtiön on tarkoitus yhdistää tweettien historialliset tiedot Kloutin käyttäjätietoihin.

Datasift kertoo aloittavansa tweettitietoja hyödyntävän Historics-palvelun tarjoamisen maaliskuun alusta. Aluksi Twitterin käyttäjien tuottamaa materiaalia ja dataa pääsevät käyttämään valikoidut yhteistyökumppanit.

Twitter on lyhyisiin ja täysin julkisiin päivityksiin perustuva yhteisöpalvelu, johon lähetetään tällä hetkellä noin 250 miljoonaa viestiä päivässä.

Yhtiön markkinointijohtaja Tim Barker kertoo BBC:lle, että kiinnostus tweettejä kohtaan on ollut valtava: yhtiön jonossa on yli 1 000 yritystä, jotka haluavat katsella mitä ja missä Twitterin käyttäjät ovat ajatelleet.

Tweettikauppa voi olla yllätys monelle, vaikka tweetit eivät ole Facebook-päivitysten tavoin tavallisesti rajoitettuja vain valikoidulle joukolle. Twitteriä on kuitenkin käytetty henkilökohtaisena viestintäkanavana.

Esimerkiksi venäläinen Russia Today suhtautuu hyvin ankarasti tweettikauppaan: verkkolehden kaupasta kertovan jutun otsikko on "yksityisyys on petetty: Twitter myi monen miljardin tweetin arkistonsa". Juttua kuvittaa Twitter-sivu, jota osoitetaan revolverilla.

BBC:n haastatteleman brittiläisen kansalaisjärjestön edustaja Gus Hosein toteaa, että kauppa on käännös väärään suuntaan Twitterin aiemmassa arvomaailmassa.

- Twitter on muuttunut tosiaikaisesta globaalista keskustelualustasta valtavaksi markkinatutkimusyhtiöksi, jonka kohteilta ei ole kysytty lupaa ja joille ei makseta työstään mitään, Hosein arvostelee.

Myös kansainvälisen Electronic Frontier Foundationin brittiedustaja pitää kahden vuoden takaisten viestin myymistä "karmivana".

- Twitter on ollut alusta asti julkinen. Se on rakennettu niin. Tämä kauppa ei muuta tätä mitenkään, Datasiftin Tim Barker puolustaa kauppaa BBC:lle.

Lisää tietoa Datasiftin Historics-palvelusta täältä.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

A_L

"...jonka kohteilta ei ole kysytty lupaa..."
Tämä väite lienee perätön, sillä kaikkien maksuttomien palveluiden käyttäjät ylensä hyväksyvät käyttöehdot, joissa sääntönä on "jos et ole maksava asiakas, niin olet tuote jota myydään".

nimperi

Itsekin vähän oudoksun, että Twitteriä syytetään. Pitäisi syyttää käyttäjiä jotka ovat tietojaan sinne laittaneet. Eri asia jos Twitter olisi jollain tapaa luvannut että ei hyödynnä tweettejä suoraan kaupallisesti, mutta ei kai ole luvannut? Sehän on firma, ei hyväntekeväisyysjärjestö, ja käyttäjät eivät ole maksaneet käytöstä rahaa. Pitää muistaa, että maksuttomien nettipalvelujen käyttäjät eivät ikinä ole oikeasti asiakkaita, vaan resursseja joita yritetään hyödyntää kaupallisesti tavalla tai toisella. Miten muuten asia voisikaan olla?

Antti Alien

Twitter on oletuksena täysin julkinen kaikille. Viestit olisi siis saanut ihan ilmaiseksikin haalimalla ne joko nettisivulta tai Twitterin näppärää APIa käyttäen. APIn käytön vaikeus on vain siinä, että se asettaa rajoituksia viestien hakunopeudelle. Datasiftin siis maksoi todellisuudessa vain työstä ja nopeudesta, ei niinkään datasta.

Vastarannanrastas

Suorastaan törkeää. CIA ja kumppanit ovat aivan turhaan keränneet kaikki Tweetit koneellisesti suoraan sivustoilta. Noh, onhan niistä sentään backup -arvo.

Jos jokin on julkista ja verkossa, niin se päätyy todennäköisesti jonnekin serverin kulmalle ja se analysoidaan koneellisesti. Ja vaikka jokin ei olisi julkistakaan, todennäköisesti näin käy.