Perjantai 24.11.2017

Saksa lopetti niskuroinnin – Näin 250 mrd. €:n temppu tehtäisiin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.3.2012 12:04

Saksan talouspoliittinen johto on sittenkin taipumassa Euroopan pysyvän vakausrahaston koon kasvattamiseen yli 200 miljardilla eurolla.

Kansainväliset talouslehdet kertovat, että liittokansleri Angela Merkelin hallituksen useat ministerit olisivat valmiita tekoon, jota esimerkiksi G20-maat vaativat viime viikonlopun kokouksessaan Meksikossa.

G20-maihin kuuluvat Britannia ja Yhdysvallat ilmoittivat, etteivät ne aio osallistua kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kautta Euroopan velkakriisin ratkaisuun, elleivät euromaat kasvata tuntuvasti vakausrahastojaan.

Euromaat toivovat usean sadan miljardin euron lisäystä IMF:n reserveihin siltä varalta, että Irlannin, Portugalin ja Kreikan lisäksi neljännen euromaan velkatilanne kääntyy kriisiksi.

IMF:n rahaston ja vakausrahastojen toivotaan vakuuttavan valtionlainoihin sijoittavat markkinat siitä, että kaikki euromaat ovat pelastettavissa tai ainakin niiden velat olisivat järjesteltävissä.

Nyt Wall Street Journal kertoo, että Merkelin puolueen talousasiantuntija Norbert Barthle ehdottaa väliaikaisen vakausrahaston ERVV:n ja pysyvän EVM:n yhdistämistä. ERVV:n varoja on jo sidottu yli puolet Irlantiin, Portugaliin ja Kreikan uusimpaan pakettiin.

Rahaston käytössä on kuitenkin vielä yli 200 miljardia euroa, joka riittäisi kasvattamaan EVM:n 750 miljardiin euroon.

Merkel on vastustanut sitä, että euroalueen suurin talous Saksa joutuisi enää laittamaan lisää rahaa kiinni euroalueen taloustilanteen korjaamiseen. Saksan lääke on tiukka julkisten menojen budjettikuri.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit