Perjantai 24.5.2019

Vääryys pomoportaassa: ”Pitävät itseään uniikkeina”

Luotu: 
9.3.2012 18:32
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomalaisten suuryritysten johtajat kuvittelevat itsestään liikoja, kirjoittaa konsultti.

Liikkeenjohdon konsultti Minna Isoaho arvostelee kovin sanoin suomalaisten yritysten johtoporrasta ja johdon palkitsemista. Isoaho kirjoittaa kritiikkinsä Uuden Suomen Puheenvuorossa.

- [Lionel] Messille varmaan otetaan vakuutus loukkaantumisen varalle, mutta tarvitaanko Finnairissa tai muissa vastaavissa yrityksissä mittavia satsauksia johdon sitouttamiseen ja avainhenkilöriskien hallintaan? Isoaho aloittaa ja jatkaa:

- Suuryrityksissä on vakava johtamiskriisi. Yritysten ylin johto mukaan lukien hallitukset ovat vuosien kuluessa saaneet aseman, jossa heidän oman toimintansa tuloksellisuuden arviointi on hämärtynyt. Hyvät veljet ja muut pieneen sisäpiiriin kuuluvat ovat etääntyneet yrityksen arjesta ja he ovat keskittyneet oman asemansa säilyttämiseen.

Isoahon mukaan suomalaisiin suuriin yrityksiin - muihinkin kuin Finnairiin - on syntynyt "pienen piirin eliittijohtajien" kulttuuri, joka suosii jo vallassa olevien omia verkostoja.

- Tällainen toimintamalli on kallis, eettisesti arveluttava eikä sillä ei valitettavasti ole juurikaan tekemistä yrityksen menestyksen kanssa, konsultti kirjoittaa.

- Viimeaikaisten tapahtumien valossa näyttää siltä, että hallituksen jäsenet ja yritysten johtohenkilöt pitävät itseään aika tavalla uniikkeina. Hallitus ei osoita olevansa huippuosaaja, jos se ratkaisee avainhenkilöriskin rahalla.

Isoaho viittaa kirjoituksessaan Finnairiin, joka maksoi vuosina 2009-2011 noin 2,8 miljoonaa euroa lisäbonuksia johtajilleen, jotta nämä eivät siirtyisi pois vaikeuksissa olevasta lentoyhtiöstä.

- Jos prosessit ovat kunnossa, kontrollit paikallaan ja toiminnasta on kuvaukset olemassa, ei voi syntyä tarvetta ostaa rahalla johtajien ja päälliköiden sitoutumista. Mahdollisesti rivistä poistuva voidaan hyvin korvata toisella aihealueeseen perehtyneellä ammattihenkilöllä, Isoaho kirjoittaa.

Lue koko Minna Isoahon kirjoitus Uuden Suomen Puheenvuorosta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

snadi

Mielenkiintoinen "porsaanreikä" pörssiyhtiöissä mm johdon bonus /sitouttamis/palkkiojärjestelmässä?
Yhdelle osakkaalle ei voi kertoa järjestelmästä jos ei kerro toisillekin. Kun ei yritäkään informoida osakkaita saa huseerata lähes sikamaisesti? Osakkaiden informointipakkoa ei ilmeisesti ole?(Myös pienomistajaa saattaisi kiinnostaa johdon pakkiojärjestelmä?) Se siitä omistajaohjauksesta?(mm valtion osalta). Rengit pompottovat isäntää/osakasta joka saa odottaa kieli pitkällä josko jotain kullekin putoaisi kun kermat on kuorittu päältä?

abc

Otsikko osui naulan kantaan jos puhutaan ali- ja välijohtajista. Yläportaassa asiat nousevat liian usein päähän niinkuin alkoholi ja huumeet ja tulos on sama.

Varsinainen omistajaluokka on yleensä älykästä eikä erehdy moiseen idiotismiin tyopaikoilla vaan pysyy sivussa antaen orjajohtajiensa puuhata vapaasti niin kauan kuin tulosta syntyy.

Heille asiat ovat nousseet päähän toisella tavalla ja heitä kiinnostaa vain "maailman valloitus"...

Ensio

Nyt ollaan aika lähellä suomalaisen yhteiskunnan suurinta ongelmaa.
Ongelmasta seuraa: Turhautumista, sairastumisia, ennenaikaisia eläkkeitä, syrjäytymistä, resurssien tuhlaamista, huonoa työhyvinvointia, tehottomuutta, vinoutunutta huoltosuhdetta jne ,jne.
Tyhmät nilkit ja heidän narsistinen vallanhimonsa esimiesasemassa.
Kun halu on nostetta ja kykyä isompi hierarkiassa, järjestelmä vinoutuu.
Olin itse vuosikausia asiantuntijatehtävissä työpaikalla, jossa esimies oli tyhmempi kuin useimmat alaiset ja lisäksi narsistinen ja vallanhimoinen.
Itse kärsin asiasta paljon vähemmän kuin monet muut, olen ehkä kovapintaisempi.
Mutta hiljalleen työpaikan valtasi apatia, kukaan ei enää jaksanut kehittää työtään, dynamiikka kuoli.
Kaikki kävivät töissä aamusta iltaan, intohimo työhön ja aloitteellisuus tapettiin.
Kun sitten sain tarpeekseni ja hakeuduin muualle töihin, jouduin toimitusjohtajan puhutteluun. Sain loistavan palkkatarjouksen yms., jos olisin jäänyt taloon.
Kun tajusin, että toimari tietääkin todellisen syyn lähtööni oli päätös selvä. Ei ollut mitään järkeä jäädä, koska organisaatio oli sairastunut jo kokonaisuudessaan.

snadi

"Nyt ollaan aika lähellä suomalaisen yhteiskunnan suurinta ongelmaa"
Näin todellakin on kokemusteni perusteella turhan yleisesti suurissa suomalaisissa kunnissa. Kenties myös valtion "yrityksissä". Turhan usein johto muodostuu tavalla tai toisella sopivista ,tenteistään selvinneistä, "henkselinpaukuttajista" jotka eivät oivalla alaisissaan olevia osaamisresursseja.(Vaikka olisimme kuinka fiksuja, aina löytyy joku joka on jollain osa-alueella fiksumpia ja taitavaan johtamiseen kuulunee asian tunnustaminen sekä resurssin hyödyntäminen? Turhan usein hyödyntämisen estää arvovaltanäkemyksen vinouma?)
Ns asiantuntijakoulutuksen suurimpia puutteita ollee johtamiskoulutuksen vähäisyys? Poliittisin perustein tapahtuvista "sopivin henkilö" /"palkkio" johtajavalintariskeistä puhumattakaan.

peweste

Minna Isoaho on jäljillä.Ongelma on se kuka tähän uskaltaa puuttua.Sisäpiiri on rakentanut järjestelmän missä rahat jaetaan porukan kesken muut saavat mitä jäljelle jää.Valitettavasti ei aina sitäkään.Onhan se naurettavaa kun poliisin täytyy tutkia nykypäivänä yhtiöiden johtoportaiden tekemisiä.Missä on omat valvovat elimet?

olavinieminen

Suomen eduskunta hyväksyi nyt salaisen tukipaketin, josta se ei ymmärtänyt yhtään mitään !!!

Nyt halutaan asia jälkikäteen sitten suomentaa, eikä sittenkään ymmärretä saati toimita.

Kukaan ei vastaa yhtään mitään mistään.
Onko meillä hyvä veli/sisko-järjestelmä ?

Lapsemme kiroavat meidät, olemmeko valmiit ?

Bonetos

on näissä esimerkeissä kadonnut, jotka sylkäistään naamallemme. Oksettavaa pienen piirin sulle-mulle -korruptiota.

Tämä on kaikki putsattava. Viinaset ja muut putsarit joutuvat vielä hommiin. Olisiko Iirosta vielä "rykäisemään" - vielä kerran.

Oksettavia paskiaisia nämä pitkän nousukauden sumentamat nilkit.

ansjout

Elämme häpeämättömyyden aikaa kaikinkin tavoin. Yksi räikeimmistä ilmentymistä ovat eri firmojen johtajien ahne saalistus käsittämättömillä palkoilla, jotka käyvät yli kaiken ymmärryksen. Viime päiviltä ei tarvitse mainita kuin nimet Stephen Elop ja Mika Vehviläinen.

Elopin vuosipalkkio Nokia rämpiessä, osakekurssin romahdettua ja tuhansien työntekijöiden irtisanomisesta huolimatta on viime vuodelta 7,9 miljoonaan euroa. Nokian duunarien palkkakehitys on päinvastoin ollut jopa laskevaa. Syystä kysytäänkin, voiko joku olla toisia työntekijöitä niin paljon parempi, että ansaitseen tuollaisen palkan? 47.400.000 mummunmarkkaa, mitä ihminen sellaisella rahatukolla tekee. Eikö yhtään hävetä?

Sitten suomen lentoliikenteen lippulaivaan Finnairiin, jota sitäkin ollaan myymässä ulkomaille niin kuin suurelta osin on tehty Nokiankin osalta. Toimitusjohtaja Mika Vehviläinen on myynyt asuntonsa monen asiantuntijan mukaan jopa ylihintaa eläkevakuutusyhtiö Ilmariselle, jonka hallitusneuvoston jäsen hän on ja puolestaan Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas kuuluu Finnairin hallitukseen jopa puheenjohtajana. Vehviläinen jatkaa entisessa asunnossaan asumistaan, vuokran maksaa Finnair ja Vehviläinen vain verotusarvon. Lisäksi Ilmarinen rakennuttaa Finnairin pääkonttoria ja rakentajayhtiön johtajana on entinen Finnairin toimitusjohtaja. Syystäkin rikospoliisi on ottanut tämän vyyhden tutkittavakseen. Kaiken kukkuraksi Finnair on vaatinut henkilöstöltään säästösopimuksia, mutta johtoa on samanaikaisesti palkittu superbonuksilla.

Eiköhän Mika Vehviläisen lähtölaskenta ole alkanut samoin kuin ATK:n puheenjohatajan Timo Rädyn erotettuaan viestintäpäällikkönsä Hilkka Ahteen kesken tämän tekemän rikosilmoituksen työpaikkakiusaamisen johdosta. Räty itse oli äänestäjänä ylimääräisessä hallituksen kokouksessa, jossa niukasti päädyttiin Ahteen erottamiseen.

Nykyjohtajilla ei tunnu olevan mitään häpyä niin palkkavaatimuksissaan kuin muussakaan käyttäytymisessään. Luulevatko he todella olevansa jotain yli-ihmisiä ja korvaamaattomia. Olisi joskus hyvä käydä vaikka tutustumassa hautausmaiden hautakiviin, joihin niihinkin on voitu hakata joskus korvaamattomiksi itseään luulleiden nimiä. Katoavaista on niin mainen maine kuin kultakin. Minkälainen se ahneen loppu olikaan sananlaskun mukaan.

1970blue

Jos firman taloudellinen tilanne ei edellytä palkitsemista, palkkioita ei pitäisi maksaa. Bonusjärjestelmissä pitäisikin aina olla niin, että taloudellinen mittari laukaisee tai ei laukaise palkkiota. Muut mittarit ovat toissijaisia. Tappiollisen firman olisi siksi pidättäydyttävä bonuksista.
Sitouttamiseen riittää normaalisti hyvä palkka. Johtajatkaan eivät ole uniikkeja niin kuin eivät hallituksen jäsenetkään ole.

Brutus

Suomalainen yritysjohto todellakin pitää itseään jonkinlaisena korvaamattomana luojan lahjana Suomen kansalle. Tällä perusteella pieni sisäpiiri katsoo oikeudekseen jakaa toinen toisilleen käsittämättömiä (ja perusteettomia) etuisuuksia kuten asuntoja, bonuksia, toimitusjohtajan paikkoja, hallituspaikkoja jne...

Suomen yrityselämä on pienen mafiapiirin pyörittämää. Hyvä-veli-järjestelmä toimii. Suomalainen yritysjohto ei ole korvaamaton vaan pikemminkin korruptoitunut, joka uskottelee muille olevansa korvaamaton. Verenkiertoa pitäisi saada ja ristikkäiset hallituspaikat tulisi kieltää tai niitä tulisi merkittävästi rajoittaa vaikka yrityslainsäädäntöä muuttamalla.

Noinkohan on

Mitä isot edellä sitä pienet perässä.

Joukkoja johdetaan huonoina aikoina ennenkaikkea omalla esimerkillä ja suuri osa nykyisistä johtajista ei tajua tätä.

Johtoportaan sikailuista on tehtävä loppu. Tarvittaesaa vaikka malliksi muille Ilmarisen ja Finnairin johtajat erotettava ja saatettava maksamaan vahingonkorvauksia. Ei sota yhtä miestä kaipaa, kyllä johtajia vakansseille löytyy.

Papparainen

luin jo n.50 vuotta sitten Waltarin Sinuhe Egyptiläisen. Siinähän kuvaillaan, millaisia (nuo muut) ihmiset ovat.
Turha luulla, että ihmiset miksikään olisivat muuttuneet muutamassa tuhannessa vuodessa.

snadi

" palkkajohtajat jakamaan toisilleenn bonuksia, kuka hullu sitä ei käyttäisi hyväkseen?"

Tässä taitaa olla olla kansanedustuslaitoksen, ammattiyhdistyksen ja pörssiyhtiöidenkin perusongelma kiteytettynä? Hommaan hakeudutaan oman edun ja aseman vuoksi eikä ajamaan organisaation tai yhteisön etua? Kun alkuasetelma on se mikä on , on kaikki sallittua mikä ei ole laissa nimenomaisesti kiellettyä? Moraali on sen mukainen? Työ hyvinvoinnista ja porukan kannustamisesta puhuminen taitaa moisessa ilmapiirissä jäädä lähinnä leukanivelien kuluttamiseksi?

mattimies

"Kukaan ei oo mikään eikä kaikki oo sitäkään".

Kylmästi "hyvä veli" kerhot pihalle vaan ja uudet äijät kehiin kohtuu palkalla jollaisen muutkin tavalliset veronmaksajat saa. Jos homma ei toimi, tuliojoita noihin johtajan hommiin on pilvin pimein ja paaaljon halavemmalla.

AiLin

uskalletaan alkaa puhua näistä järjettömistä palkitsemis(lue=korruptio)toimista!

Ja eduskunnasta+hallituksesta puheenollen; eivät tiedä mitä tekevät, silmät suljetaan tulevaisuudelta tässä Kreikka-jutussakin - toivotaan vain "kylmä rinki" siellä, sanonko missä ettei kaikki kaadu. Voi lapsiparkojamme tulevaisuudessa!

Katainen sanoi tv:ssä Kreikka-asiassa tänään ettei mikään suvereeni maa voi myydä osaa omasta maastaan vieraalle! Kuinka Suomi sitten voi myydä maitaan itäiselle naapurillemme?

Ajetaanko koko Suomea todella alas? Rahat rikkaille ja kansa mieron tielle?