Lauantai 20.1.2018

EVM-potti kasvaa – ”Hämmästyttävää”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.3.2012 15:48
Päivitetty: 
30.3.2012 19:00
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Jutta Urpilainen edusti Suomen Euroopassa, Antti Kaikkonen ihmetteli Suomessa.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva

Euroalueen valtiovarainministerit ovat sopineet kriisimekanismien yhteiskapasiteetin kasvattamisesta laskutavasta riippuen 700 tai 800 miljardiin euroon. Suomessa oppositio hämmästelee hallituksen suostumusta korotukseen.

Valtiovarainministeriö ja oppositio ovat erimielisiä siitä, kasvattaako päätös Suomen vastuita Euroopassa. Toisin kuin tässä uutisessa aiemmin väitettiin, ministeriö vakuuttaa, että lopputulos on Suomelle edullinen ja "Suomen valtion riskit rajataan".

–Lopputulos ei lisää Suomen teoreettisia enimmäisvastuita, sanoo valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) Ylen mukaan.

Suomen nykyiset vastuut kriisirahastoissa ovat noin 16–18 miljardia euroa. Pysyvässä EVM-rahastossa Suomen enimmäisvastuut tulevat olemaan vajaat 13 miljardia euroa. Opposition mielestä tämä ei suinkaan tarkoita vastuiden pienemistä, sillä kriisirahastot ERVV ja EVM toimivat rinnakkain ainakin vuoteen 2013 asti.

Rahastojen yhteistä kapasiteettia kasvatetaan nykyisestä 500 miljardista eurosta noin 40 prosentilla, kertoo talouslehti Financial Times, jotta puskuri olisi uskottavampi ja estäisi talousongelmien leviämisen.

”Pienen Suomen taakka ja vastuu oli jo ennestään aivan riittävällä tasolla”

Kriisimekanismiin on päätöksen myötä ladattu kaikkiaan 800 miljardia euroa. Tämä summa sisältää kuitenkin noin sata miljardia Kreikalle jo luovutettua velkarahaa, joten käytännössä järjestelmän kapasiteetti on 700 miljardia euroa.

Eduskunnan suuri valiokunta antoi hallitukselle perjantaina luvan suostua rahastojen kasvattamiseen. Valiokunta katsoi hallituksen linjan olevan perusteltu "palomuurin uskottavuuden lisäämiseksi, Kansainvälisen valuuttarahaston osallistumisen varmistamiseksi sekä Suomen tosiasiallisten vastuiden ja riskien rajaamiseksi".

–On hämmästyttävää, että hallitus nyt hyväksyy aivan oleellisen noston Suomen vastuisiin, ihmettelee suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.), joka muiden valiokunnan oppositiojäsenten tavoin vastusti hallituksen linjaa.

–Pienen Suomen taakka ja vastuu oli jo ennestään aivan riittävällä tasolla. Kataisen ja Urpilaisen hallituksen linjaus EVM:n kokonaiskapasiteetin kasvattamisesta on eduskunnan aiemmin ilmaiseman tahdon vastainen ja osoitus Suomen eurolinjan höllentymisestä. Nyt ollaan menossa heikoille jäille.

Kaikkosen mielestä hallitus ottaa nyt huomattavasti eduskunnan aikaisempia kantoja höllemmän kannan vakausmekanismin kokoon.

–Suomen kanta, jonka eduskunta hyväksyi EVM-sopimuksen teon yhteydessä oli, että ERVV:n ja EVM:n yhteenlaskettu rahoitusvälineiden käyttö jäsenmaille kullakin hetkellä voi olla enintään 500 miljardia, Kaikkonen ihmettelee.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tulevaisuuden profeetta

suomalaiset veronmaksajat olemme tehneet, että meitä rankaistaan näillä idiootti päättäjillä? Miksi ministerit eivät lainkaan puolusta meitä näitä eu-oligarkkeja vastaan? Heidät on äänestetty näihin tehtäviin ja nyt näyttää siltä, että puolustavat vain ja ainoastaan ulkolaisia pankkiireja. Siis hommassa ei ole päätä, eikä häntää. Herääkin kysymys, ovatko he korruptoituja? Miksi poliisi ei tutki näiden poliitikkojen mahdollisia veroparatiisitilejä? Miksi muiden etu syrjäyttää suomalaisten edun? Tämä homma karkasi käsistä jo pari vuotta sitten ekaan Kreikka tukipakettiin ja on sen jälkeen pistänyt hirttoköyden Suomi-neidon kaulaan. Nyt sitten odotellaan, mikä potkaisee jakkaran alta. Nämä vastuussa olevat pitäisi saada vankilaan loppuelämänsä ajaksi Suomen valtion varojen holtittomasta ja edesvastuuttomasta tuhlaamisesta. Ainoastaan yksi puolue on vastustanut johdonmukaisesti tätä järjetöntä touhua ja se puolue on perussuomalaiset. Miksi vain yhdellä puolueella on täysijärkistä porukkaa?

tulevaisuuden profeetta

Kysyy aivan oikein, kenen asialla hallitus on? Ainakaan se ei ole Suomen kansan asialla. Koko tukipakettikriisi on pelkästään toisten maiden pankkiirien tilipussien lihottamista meidän veronmaksajien rahoista Kataisen suosiollisella avustuksella. Suomen koko itsenäisyyden historian aikana emme ole nähneet/kokeneet näin epäisänmaallista, surkeaa, epäpätevää, kansasta piittamatonta törkyläjää hallituksessa. Korruptio on niin ilmiselvää, eikä Jonkka ja kumppanit tee mitään tämän ilmiselvän rikollisuuden estämisessä tai tutkimisessa. Valtiomme on jo laitettu näiden edesvastuuttomien hunsvottien (Vanhanen, Kiviniemi,Katainen, Urpilainen plus päättävät virkamiehet) toimesta sellaiseen taloudelliseen kuseen, josta maamme ei tule selviämään.
Kummallisinta asiassa on se, että ainoita isänmaastamme välittäviä eli persuja lyödään mediassa kuin vierasta sikaa , vaikka he ovat jo yli pari vuotta yrittäneet puhua meille kansalaisille, mikä on totuus ja mikä kurjuus meitä kohtaa näissä tukipaketeissa ja niiden maksamisessa. Neljännes kansasta (kokoomusta äänestävät) haluavat polkea koko maamme niin suohon, että siitä ei nousta vuosikymmeniin. Täytyy ihmetellä, miksi he tätä haluavat?
Miksi tämä isänmaamme täyty tuhota? Kysynkin Kokoomukselta, miksi te tuhoatte Suomen?

Hesekiel

joka voisi ottaa valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselta meidän veronmaksajien luottokorttia pois? Urpilaisen rikos on käyttää korttia, jolla ei ole ollut todellista katetta eikä luottoa enää aikoihin.
Taas kerran joutuu toteamaan, että tämä pääministeri Kataisen hallitus on joukko syyntakeettomia ministereitä.
Valitettavasti, toteaisi Ahtisaaren Marakin.

ilkkapellervo

Urpilainen selittää teille tietämättömille toopeille iltauutisissa.

"Palomuurin kasvattaminen ja tulivoiman lisääminen oli Suomelle vaikeaa tässä taloudellisessa tilanteessa. Neuvottelut olivat todella vaikeat, mutta tulos on hyvä. Tämä oli Suomelle kompromissi, jonka kanssa voi elää. Suomi lähtee nyt siitä, että tämä riittää".

Seuraavassa osassa IMF vatii rahaston kasvattamista 1 000 miljardiin euroon. Jutta tulee ymmärtämään tämän viimeistään elokuussa uutena kompromissina.

Appi

Tässä on jo jonkin aikaa huimanneet nämä summat ja ylipäätään velkavastuun siirtely ongelmamailta muiden kontolle. Pelottavinta tässä on, että tosiasiassa ei ole raportoitu minkäänlaista ongelmamaiden talouden suunnan muutosta, joka edes pitkällä aikavälillä saisi asiat kuntoon. Jos Kreikalla ja kumppaneilla ei ole rahaa maksaa eikä niillä tulevaisuudessakaan ole rahaa maksaa vaan velka vain koko ajan kasvaa, on tilanne millä tavalla tahansa arvioituna katastrofi. Kysymys ei tunnu olevan siitä, että jotain pelastetaan, jotta se pääsisi omille tolpilleen vaan pikemminkin siitä, että jotain maata pidetään tehohoidossa ja letkuruokinnassa kaikilla mahdollisilla teknisillä vippaskonsteilla ilman, että olisi toivoakaan elpymisestä. Ei aivokuolluttakaan ikuisesti pidetä hengityskoneissa. Niitä laitteita tarvitaan elpymiskykyisten pelastamiseen. Ruumis on ruumis ei siitä mihinkään pääse.

Annetaan Kreikalle uusi alku. Se tulee paljon halvemmaksi kuin jatkuva tehohoito. Niillä summilla, jotka nyt ovat riskipelissä ja jotka on mahdollista menettää pyöritettäisiin Suomen valtion budjettia useita vuosia. Miksi tällaisten summien annetaan mennä spekulanttien taskuihin ja todennäköisesti vielä ilman minkäänlaista verotusta?

Hesekiel

tuo mieleen 90-luvun lamaa edeltävän pankkien rahanjaon, jossa persaukiset lainasivat pankeilta rahaa ja takaajina oli Ruotsista kuskattuja persaukisia romaneja.
Takaajat lähtivät lentäen Tukholmaan muutama tonni vaivannäöstä taskussaan. Loppupelissä pankki kirjasi luoton tappioihinsa ja siirsi sen sujuvasti Arsenalin eli veronmaksajien piikkiin.
Samanlaista hullutusta Urpilaiselta käydä velkarahalla antamassa suomalaisten nimissä lupauksia osallistua EVM:n summien kasvattamiseen.

Keijopöö

Kaikki tietää jo, että tällä vakausrahastolla ei osteta uskottavuutta.

Kyllä piti taas lähteä tähänkin hullutteluun. Mikä on kun aina pitää ampua omaan nilkkaan? Aina kun Suomen talous saadaan jotenkin kuosiin, se täytyy vaikka väkisin tuhota.

paulivuorio

Niinkuin herra Monti eilen totesi, euroopan probleemat
johtuvat siitä että Saksa ja Ranska kärjessä rikkoivat
EU:n perussopimusta. Kumpikaan maa ei ole tehnyt mitään
päästäkseen alle 60% velan bkt:sta. Millä tämmöiset maat
voivat vaatia muita hoitamaan asiansa, kun eivät itse
hoida omiansa. Arvon Herra Pääministeri Katainen eilen
eduskunnan kyselytunnilla änkytteli, ettei näitä voi
matemaattisesti laskea. Omituista! Kun minä kävin koulua
oli kaksi asiaa mitä ei voinut matemaattisesti laskea.
MacPerhsson jousitus ja paperikoneen valssin bompeeraus.
Jälkimäisen voin vanhana kartonkikoneen hoitajana todistaa,
että näin on. Ehdotan uusia vaaleja, tästä ei tuu puuta
eikä "kakkaa".

Hauki

"Käteinen" ja "Urponainen" ovat mielestäni jo aivan riittävästi osoittaneet, ettei heillä ole edellytyksiä johtaa Suomea tässä tilanteessa. Paranisiko vaihtamalla, jaa-a, siinäpä se kysymys.

Raatesuo

Urpilainen pauhasi ennen vaaleja ja ennen ministeriyttään, ettei yhtään saa antaa Suomesta työläisten veroeuroja Kreikkaan. Nyt kun itse pääsi ministeriksi, kulkee sitten hymyissä suin pitkin Eurooppaa jakamassa näitä työläisiltä perittyjä rahoja. Sitä tekee sosialisti ja hänen äänestäjänsä laupiaasti hyväksyvät, kuin lampaat panevat päänsä lahtarin pölkylle. Toverit: Laulakaatte Internationaalia Urpilaiselle.

joukoakoskinen

Nehän seisovat rampissa. Sokea Reettakin näkee sikspäkin
epätoivon. Odottavat vain että hallitus kaatuisi ja PS -
Soini&Co voitaisiin osoittaa syypääksi EUn konkurssiin.

Kippari hyppää laivasta ensimmäiseksi - enenmuinoin rotat
jätti laivan jo ennen köysien irroitusta. Saapas nähdä
miten möljällä asemissa odottavat ottavat vastaan
nuo muutamat uimataitoiset.

Old Fargo

Nimitettäköön tulevissa budjeteissa seuraavien 30 vuoden ajan Urpilaisen vaikutukset budjetteihin "Jutta Urpilainen -osuudeksi".

Ongelmilla saa olla nimet, ja koska ko. rouva on Suomen talouden ankkuroinut takuisiin ja lainoihin jättimäisellä voimalla, niin KANTAKOON NIMELLÄÄN seuraukset.

Tulevissa historiankirjoissa Urpilaisen bingoaminen ja salaileminen on syytä kertoa. Mikään ei saa jäädä oppimatta.

SDP kantakoon myös budjeteissa vastuunsa, koska on Jutta Urpilainen -osuuksilla vaikuttamassa kymmeniin seuraaviin budjetteihin. Paha on tulevien hallitusten olla maksamatta Jutta Urpilainen -vastuita. Ne tulevaat olemaan miljardeissa, veikkaanpa nykyrahanarvolla 10 - 15 miljardia.

Kantakoon Urpilainen mainettaan ja pitkään. Turha luulla, että teot unohtuvat, kun hän siirtyy lopulta oppositioon ja eläkkeelle. Minkä nainen tekee, siitä hän nimellään vastaa - kuten miehetkin.

amppeeri antti

Auttaako lähtö barrikaadeille, koska Jutan takana on SDP, KOK, VAS, VIH, RKP ja KD, eli eduskunnan enemmistö ja siten kansan enemmistö.
Hallituspuolueiden kannatus on nousussa ja nousee yhtä nopeaa tahtia kuin Suomen velat ja takuut, eli pystysuoraan ylöspäin.

Mauri T Taavitson

Markkinat odottavat jo kieli pitkällä uutta rahaa pankkien taseiden korjaamiseen. Suomi aina ensimmäisenä lisäämässä vastuitaan, vaikka meillä ei ole saamisia oikeastaan ollenkaan näistä ongelmamaista.
Nyt pitäisi EU:n etsiä vastuunkantajia Britanniasta ja Ruotsista, Ne ovat hyötyneet aivan liikaa euromaiden rahanjaosta.
Mutta meneehän valtion rahaa myös Bazaramba hölmöilyyn miljoonia. Eikö Japani tai USA ottaisi häntä hoteisiinsa?

Ensio

Lipponen vei Suomen Euroon ilman äänestyksiä.
Kansa olisi kuitenkin äänestänyt "väärin".

Tällaisesta möhläyksestä olisi diktatuurissa viety saunan taakse, todellisessa demokratiassa äänestetty haihattelija ulos.
Suomessa pantiin kansa maksamaan herrojen käsittämättömän tyhmyyden kulut.

amppeeri antti

Mehän voitetaan näillä (Katainen).
Kansalaisen ei tarvitse muistaa kuin 1,9 miljardi(Katainen)
Suomi takaa, vain jos saa kaikesta täydet vakuudet (Urpilainen)
Hyvä bisnes (Urpilainen)
Böö....ei mitään pelättavää,(melkein presidentti)
Velat ja takaukset kohta saatavia(tuntematon)
Voihan nenä näitä vitsiniekkoja(amppeeri antti)

Leila

EVA kuin tilaustyönä juuri palomuurin korottamisen edellä julkaisemaan selvityksensä, jonka mukaan suomalaisista enemmistö onkin aivan tyytyväinen EU:hun. Mikähän oli kyselyn kysymyksenasettelu - on vaikea uskoa että EVA kokoomuksen käsikassarana julkaisee mitään EU -vastaisuuteen viittavaa selvitystä. Hataralla pohjalla oleva Katainen tarvitsee kaiken mahdollisen tuen voidakseen jatkaa "absoluuttisia totuuksiaan".

bertil

EVA:n "tutkimus": "Raportin tulokset perustuvat 1 271 henkilön antamiin vastauksiin. (...) Tämänkertainen aineisto poikkeaa EVAn tutkimussarjojen aiemmista aineistoista siten, että se on kerätty Taloustutkimus Oy:n internet-paneelilla EVAn aiemmissa tutkimuksissa hyödynnetyn postitse tehdyn kirjallisen kyselyn sijaan. Tutkimuksen kohderyhmä muodostettiin Taloustutkimuksen internetpaneelista satunnaisotannalla 18–70 -vuotiasta Suomessa (pl. Ahvenanmaa) asuvaa väestöä edustavaksi vastaajien iän, sukupuolen, asuinläänin, koulutuksen ja ammatin/aseman mukaan."
Vastaajina ei siis ollut "suomalaisia" vaan "Taloustutkimuksen Internet-paneeli":
"Taloustutkimuksen Internet-paneeli on suomalaisista internetin käyttäjistä koottu vastaajapaneeli, joka täydentää perinteisiä tiedonkeruumenetelmiä kuten puhelinhaastatteluita ja kirjekyselyitä. Internet-paneelimme on Suomen pitkäikäisin ja ollut toiminnassa jo vuodesta 1997 lähtien. Paneelin avulla voidaan tavoittaa suurikin määrä suomalaisia internetin käyttäjiä muutamassa päivässä."
Koko "tutkimus": http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2012/03/EU-VAI-EI.pdf

Omavarainen

Tämä ratkaisu on suurelta osin pelkkää hämäystä. Summa sisältää esimerkiksi 100 miljardia saatavia Kreikalta. Mikä on tämän palomuurin osan arvo? Lähellä nollaa, sillä kreikkalaiset eivät pysty, eivätkä halua tätä summaa koskaan maksaa. Jos kriisi pahenee, niin Kreikka on ensimmäisenä käsi ojossa. Annetaanko silloin heille nämä omat lainat anteeksi, ja ratkaiseeko se tilanteen?

Pian nähdään, miten markkinat suhtautuvat tähän pääministerien keksintöön.

Jopo kulkee

... valehtelee.

Suomen takaus vastuut nousee + valtion velka. Ovatko kaikki maat mukana potin kasvattamisessa ??

Myös Kreikka, Portugali, Espania, Italia, Englanti ym...

Millä Kreikka oman summansa maksaa maahan on pa...
Vielläkö Suomi maksaa köyhälle Englannille EU tukea ??

Jukka Mikkola

Pienestä oli kiinni, että Perussuomalaisista ei olisi tullut maan toiseksi suurinta puoluetta. Ennen vaaleja tapahtuneella hienovaraisella mustamaalauksella oli tähän ilman muuta vaikutusta. SDP sai vain 1707 ääntä enemmän kuin Perussuomalaiset Eduskuntavaaleissa. Nyt se tulee maksamaan veronmaksajille kymmeniä miljardeja euroja ERVV/EVM- vastuihin liittyvinä laina- ja takaussitoumuksina.

Lissabonin sopimuksen 125. artiklan mukaan Suomi EI OLE VASTUUSSA jäsenvaltioiden veloista tai niiden muista taloudellisista sitoumuksista. Lissabonin sopimuksen 125. artikla saattaa nousta vielä arvoon arvaamattomaan, kun tämä episodi on ohi ja ruvetaan hakemaan syyllisiä Islannin malliin tämän maan rajojen sisäpuolelta. Kataisen johtamalla politiikalla on niin kauan nostetta, kun hallituspuolueiden kansanedustajat pitävät ”peukalot ” ylöspäin. Jossain vaiheessa heidän on pakko katsoa peiliin. Toivottavasti se ei tapahdu liian myöhään yhteiskuntarauhan kannalta.

Viime sodissa Suomi sai kaksi torjuntavoittoa ja säilyi itsenäisenä. Nyt nämä vaaleilla valitut edusmiehemme vievät ”tuhkatkin" pesästä ja saattavat nuoret suomalaiset ja ennen kaikkea lapsiperheet koko ikänsä kestävään velkavankeuteen. Samalla maa saatetaan erittäin vaikeaan asemaan korkeasta välillisestä ja välittömästä verotuksesta johtuen kansainvälisessä kilpailussa. Tästä on jo saatu esimakua jatkuvilla YT-neuvotteluilla ja työntekijöiden irtisanomisilla yrityksissä, jotka kilpailevat kansainvälisillä markkinoilla.

Suomenlahden eteläpuolella Virossa asiat ovat toisin. Siellä tuloveroprosentti on nyt 21 % ja se laskee 20 %:iin. Kilpailukyky tulee paranemaan entisestään suhteessa Suomeen. Vanha sivistysvaltio tulee voittamaan lisää alaa globaalissa kilpailussa NATO:n ”sateenvarjon” mukavassa suojassa.

tulevaisuuden profeetta

Että Vanhanen, Katainen, Kiviniemi, Urpilainen rikolliskoalitio on tieten tahtoen haaskannut valtion omaisuutta, ja heidät täytyisi saattaa vastuuseen koko omaisuudellaan, koska nämä rikokset on tehty "muka" kansan valtuutuksella. Ainakaan minä ja tuttvapiirini (noin 500 henkilöä) emme ole moista valtuutusta antaneet. Koko hallitus on umpimätä.