Maanantai 25.9.2017

Suomen toiminta hämmästyttää ulkomailla – Jyrki Kataisella selitys

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.4.2012 10:41
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Perjantaina Lontoossa otetussa kuvassa pääministeri Jyrki Katainen. Katainen perusteli hallituksen säästöintoa Al-Jazeeralla viikonloppuna.

Faktakulma

Hallitus toteuttaa yhteensä 2,7 miljardin euron sopeutustoimet.

Menoleikkauksia tehdään 1,2 miljardin euron edestä kaikilta hallinnonaloilta. Verojen korotuksilla puolestaan hankitaan 1,5 miljardin euron lisätulot.

Lue lisää täältä.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on vieraillut tunnetun juontajan David Frostin ohjelmassa Al-Jazeeran englanninkielisellä tv-kanavalla.

Frost hämmästelee Suomen säästötoimia tilanteessa, jossa Suomi loistaa yhtenä Euroopan harvoista ”tähtioppilaista”.

- Kuinka voitte leikata budjettianne lähes kolmella miljardilla eurolla, kun muut maat kamppaleivat velan kanssa? Frost kysyy Kataiselta.

Katainen lohkaisee haastattelussa, että Suomi on valinnut linjakseen ”growsterityn” – eli kasvun (growth) ja säästötoimien (austerity) yhdistelmän.

Katainen selvittää, että Suomen on käännettävä velkakehityksensä päälaelleen ja samalla panostaa kasvuun.

- Väestömme ikääntyy hyvin nopeasti ja sen vuoksi meidän on huolehdittava julkisesta velastamme, Katainen selvittää.

Frost kysyy myös, mikä on Suomen menestyksen salaisuus.

- Luulen, että salaisuuksia on kaksi. Ensimmäinen on kurinalainen mieli. Toinen salaisuus on hyvä, korkea koulutus, Katainen sanoo.

Katainen myönsi, että suomalaisetkin ovat kyllästyneitä pelastuspaketteihin kriisimaille. Kataisen mukaan suomalaiset kuitenkin myös ymmärtävät pelastuspakettien tarpeellisuuden.

Faktakulma

Hallitus toteuttaa yhteensä 2,7 miljardin euron sopeutustoimet.

Menoleikkauksia tehdään 1,2 miljardin euron edestä kaikilta hallinnonaloilta. Verojen korotuksilla puolestaan hankitaan 1,5 miljardin euron lisätulot.

Lue lisää täältä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

de comments

kuinka suomalaisetkin ovat kyllästyneitä pelastuspaketteihin kriisimaille, mutta kuitenkin myös ymmärtävät pelastuspakettien tarpeellisuuden.

EVAn tutkimuksen mukaan; ”Seitsemän kymmenestä vastaajasta torjui ajatuksen, että euromaille kuuluu yhteisvastuu jäsenmaiden talousongelmista.” Siis yksi tulos tutkimukseen perustuen. Käytännössä siis 70% ei hyväksy Suomen osallistumisia ERVV ja EVM rahastoihin ja sitä kautta muiden maiden talousongelmien rahoittamiseen eli velkojen maksamiseen. Eikä muutoinkaan osallistumaan muiden maiden velkojen maksamisiin.

Hallitus on myös SDP:n suuren valiokunnan puheenjohtajan esittämällä perustelulla (aamuTV:ssä) esittänyt juuri tuohon tutkimukseen perustuen 53% hyväksyvän EU:n ja osallistumisen tukipaketteihin ERVV:n ja EVM:n kautta,
mutta eipä tietenkään politiikkona kuten ei Katainenkaan nyt näytä omaksuneen tuota kielteisesti muiden maiden rahoitukseen suhtautuvien määrää 70%. Että tällaista politiikkaa vastoin kansalaisten tahtoa harjoittaa six-pack hallitus Katainen-Urpilainen akselilla.

de comments

tai ei ainakaan pitäisi. Mutta miksipä nuo hallituksen ministerit ja ko. puolueiden kansanedustajat sitten perustelevat tukipaketteihin osallistumiset ja ERVVn ja EVMn kasvattamiset? Miksipä ei hallitus järjestä kansanäänestystä noihin tukipaketteihin osallistumisista ja palomuuri rahastoihin liittymisistä? Demokraattisessa maassa noin pitäisi toimia. Nyt uskotaan erilaisiin mielipidetiedusteluihin.

muuan

...uskovat siihen, että Kreikka ja euro täytyy pelastaa oman maan kokonaisedun vuoksi. Uskovat EU:n komission ja muiden valtionjohtajien puheita. Ei tässä kansalta voi odottaa opastusta, koska se ei pysty ajattelemaan tarpeeksi laajasti ja pitkälle. Kukin kansalainen ajattelee tätäkin asiaa oman henkilökohtaisen etunsa kannalta. Muu luulo on urbaania legendaa.

pur

Suomen perustuslain mukaan "Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta."

Suomessa on siis aivan yksiselitteisesti niin, että politiikan suuntaviivat määräytyvät eduskuntavaaleissa. Yksittäistä kysymyksistä ei järjestetä kansanäänestyksiä, vaan eduskunta päättää. Gallupeja taas saa vapaassa maassa kuka tahansa julkaista ja kuka tahansa kommentoida ja tulkita, myös poliitikot.

Mika Martikainen Tampere

Tämä on varmaan SE kuuluisa Käteisen lanseeraama "Absoluuttinen totuus". Toisaalta voidaan kysyä mitä näennäisesti avoimen demokratian pääministeri (Isolla P:llä)tekee Muslimi-television avoimesti Al-Qaidaa tukevalla tv-kanavalla ... ?

de comments

sitten meille kansalaisille, siis veronmaksajille, kun noita muiden maiden velkakirjoja, joille Suomikin on takauksia antanut, on pakko alkaa leikkaamaan jotta nuo maat voisivat päästä velkavankeudesta ylipäätään pois. Eihän nuo nykyiset tukipaketit ole muuta kuin Saksan ja Ranskan pankkien tukemista. Tukemiset kuuluisivat ilman muuta noille maille itselleen. Kreikan valtion velkahan ei ole lyhentynyt vaan aina vaan kasvaa, vaikka tukipakettien määrä on jo 240 mrd euroa.

Tuo ajankohta saattaa tulla piankin jollei taas lisätä maksukyvyttömien maiden velkoja ja näin pidennetä velkojen leikkausajankohtaa valtion velalle. Katainenhan lausui jokin aika sitten ohjeen meille kansalaisille jotta meidän ei tarvitse muistaa kuin luku 2 mrd euro. Mitenkäs se luku nyt lausutaankaan? Ai jaa taitaa lausuttavan noin 50 mrd euroa. Saa siinä sitten Katainenkin perustella ulkomailla miten tahtoo budjettiamme.

JJ75

Samaan aikaan Yle liitetään kiinni velkarahamalliin, jolla hoidetaan isojakin yhtiöitä lainarahalla. Se mikä ei tuota, saadaan pidettyä vaikka väkisin pystyssä. Ulkomaalaisia otetaan Suomeen muka työllistymis mielessä ja heillä jää verot maksamatta.

Jopo kulkee

... liian suuri piirteisiä olisi voitu kysyä myös !

- Kumpaan haluat valtion sijoittavan rahansa EU:n tukipaketteihin vai oman maan kehittämiseen.

- Haluammeko antaa kaiken vallan EU:lle vai haluammeko päättää itse omista asioistamme.

Näillä kysymyksillä olisi voinnut olla hieman erilainen tulos ja sehän ei olisi käynnyt alkuunkaan.

Vastaus riippuu usein kysymyksestä !

luuserius

Katainen otti kolmessa vuodessa 40 miljardia ''elvytysvelkaa''.

Ja täällä vaan jauhetaan tukipaketeista. Suomen oma talous on edelleen kuralla, vienti on tyssännyt ja velkaantumistahti jatkuu rajuna. Väestökin ikääntyy maailmanennätystahtia. Omalla valuuttayksiköllä olisi jo tullut korkopommi.

Ei meidän ongelmana ole Kreikka vaan Suomi, joka on muuttumassa kreikkalaiseksi kärpäseksi.

de comments

ei aseta omaa maata ensisijalle vaan lappaa edelleen takauksia muiden maiden lainapapereihin sekä nostaa palomuurirahastojen määrää? On aivan varmaa että nyt kun meillä leikataan menoja ja nostetaan veroja, niin jonkun ajan kuluttua tuleekin maksuun myös entisten velkojemme päälle noista taatuista muiden maiden leikatuista velkamääristä osuutemme. On aivan varmaa ettei nuo ylivelkaantuneet maat pysty pääsemään jaloilleen ilman valtion velan leikkauksia (ERVV ja EVM/EKP). Vaikka kuinka monta tukipakettia annetaan pankeille ja sijoittajille ei tilanne sillä korjaannu valtion velan suhteen.

Nuokin tulevat mrd:t olisi voinut kohdistaa jo omaan maahamme eikä antaa takauksina (=tulevat leikattavat velat) muiden maiden hyväksi.

machdevelop

sitä, miten on mahdollista vastoin EU:n itsensä määräyksiä, pakottaa kansa eli veronmaksajat vastoin myös heidän tahtoaan osallistumaan toisten EU maiden velkojen maksamiseen! Jos vaikka perässähiihtäjät: saviaivoiset jotkut suomalaispolitikot, mutta ENEMMISTÖ heistä? Päättymätön velkavastuu on pysyvästi auki EU:n tuhoutumiseen saakka.

paulivuorio

Toivottavasti nämä 30%, jotka tykkäävät että Kataisen hallitus toimii oikein näiden tukipakettien suhteen, astuvat
esiin kun tulee maksun aika. En mitenkään voi tykätä että
koko kansa joutuu kärsimään siitä että joku tykkää että on
oikein että kärräämme kottikärry kaupalla rahaa sinne minne
meillä ei ole mitään velvollisuutta sitä kärrätä. Jos meina-
taan tulevaisuudessa pärjätä on PAKKO ruveta leikkamaan
noita hallintoelimiä erittäin raskaalla kädellä. Suomi on
pieni maa ja köyhä, emme voi pitää USA:n tapaista hallinto-
elintä pystyssä näillä resusseilla.

machdevelop

ei valheellisuudessakaan maksa mitään,Suomen vastuut EU:n vastuuttomien rahankäytöstä maksavat puolet Suomen valtion vuotuisesta budjetista. Menköön Frostit kiittämään luojaansa ja puntaansa etteivät tulleet maksumiehiksi EU:n suurkusetukseen, sääntöjenvastaiseen välimerenmaiden velkojen sosialisointiin!

luuserius

Kylmä fakta on se ettei Suomi pärjäisi nyt omalla rahayksiköllä. Euron vakaus on ainoa asia joka pitää pään pinnalla. Taisi 70% viennistäkin mennä Eurooppaan.
Ei tässä taida olla muita vaihtoehtoja, kuin olla mukana tai sitten kysellä josko Suomi voisi rahaliittoon Ruplan kanssa.

Tukipaketeista on turha höpöttää, kun tuhma on housussa. Euroon kun mentiin, niin sieltä ei sitten enää omin avuin ulos päästä. Näin se vaan on.

luuserius

Ei pitäisi yrittää tehdä kahta asiaa yhtä aikaa xD

Hukkuva ei hukkunut siis.

Viro esimerkiksi liittyi vielä hiljan euroon. Selityskin on aivan yksinkertainen. Maa saa enemmän EU tukia, mitä pystyy kerämään verotuloja.

Suomi on vähän samassa tilanteessa. Maamme velkataakka on ennätyksellisen suuri. Vain vakaa euro pitää meidän korkotason nyt alhaalla. Siksi ainoa keino tällä hetkellä on tukea vakautta. Sama koskee tietysti muitakin ylivelkaatuneita maita. Tukipaketit eivät ole virhe, vaan se ettei Suomessa ole lähdetty rakenneuudistuksiin ajoissa. Velkaelvytys oli valtaisa virhe, ilman rakenteellisia uudistuksia. Raha meni nyt syömiseen. Ne miljardit nyt tullaan repimään suomalaisten selkänahasta.

luuserius

Ja talouden rakenteen heikkoudet pitäisi kyetä ratkaisemaan. Energia menee kuitenkin aivan turhanpäiväiseen tukipakettikeskusteluun. Ne rahat kun eivät niihin paketteihin tule suomalaisten pankkitileiltä vaan EKP laskee lisää liikkeelle kahisevaa. Vakuudet ja pakettien suuruudet ovat aivan jonnonjoutavaa höpötystä. Yhtään investointia tai työpaikkaa niillä ei Suomeen synny. Ei ratkea eläkevajeet tai talouden alijäämät.
Nyt pitäisi huomio keskittää talouden perustavanlaatuisiin kysymyksiin, jotka ratkaisevat Suomen tulevaisuuden.

Hesekiel

ulkomaisilla kanavilla lohkomassa viisauksiaan.
"- Väestömme ikääntyy hyvin nopeasti ja sen vuoksi meidän on huolehdittava julkisesta velastamme, Katainen selvittää."
Eihän meidän väestömme ikäänny sen nopeammin kuin muiden maiden väestökään. Minullekaan ei tule vuoden aikana kuin yksi vuosi elettyä elämää lisää mittariin.
Tietysti Kataisesta tuntuu, että meillä aika vilistää nopeammin kuin muualla kun hän joutuu alvariinsa kertoilemaan, että taas joudutaan lataamaan miljardeja uusiin tukipaketteihin vaikka eilen luvattiin, että tämä riittää ja uusia tukipaketteja ei tule enää ainakaan tänä vuonna.

luuserius

Näinkin voisi sanoa. Valitettavasti se ei ole latteus vaan karmea tosiasia. Suomessa tehdään väestön ikääntymisessä maailmanennätyslukuja. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että nuorten eläkkeitä leikataan ja maksuja korotetaan, koska tyhmyys saavuttaa huippunsa kohtapian.

muuan

...on toki eri asia kuin yksilöiden ikääntyminen.
Tästä taulukosta näemme, että 50-64-vuotiaiden osuus on EU-maista suurin juuri Suomessa. Nämähän tulevat lähinnä eläkeikään. Ero on selvä myös muihin Pohjoismaihin:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do;jsessionid=9e...
Eläkeikäistenkin osalta olemme kärkipäässä, mutta emme täsäs vaiheessa aivan kärjessä.

luuserius

Ei ikäänny vaan siellä keski-ikä pysyy alhaisena aktiivisen maahanmuuttopolitiikan ansiosta. Ero Eurooppaan on selvä. Euroopan väestön keski-ikä nousee selvästi, mikä johtaa lopulta taloudellisen aktiviteetin ja tuottavuuden laskuun(askel lyhenee).

Suomessa väestön huoltosuhde muuttuu kaikista nopeimmin. Todennäköisen vaihtoehto on elintason lasku ja nuorten muuttoliike (kuten esim. Virossa on tapahtunut).

Ruotsissa ollaan onnistuttu tekemään asioita oikein. Siellä on katsottu että maahanmuutosta syntyvät ongelmat ovat pienempiä kuin kansankunnan ikääntymisestä syntyvät. Talouden perusta on turvattu.

amppeeri antti

Tässä onkin sitten "luuseriukselle" ratkaisu

"Helsingin Sanomien 1.4.2012 mukaan työllisten Somalian kansalaisten lukumäärä Suomessa vuonna 2010 on ennakkotiedon mukaan 524 kpl ja heidän työllisyysasteensa on 13,2 %"

Piiska

"Frost kysyy myös, mikä on Suomen menestyksen salaisuus.

- Luulen, että salaisuuksia on kaksi. Ensimmäinen on kurinalainen mieli. Toinen salaisuus on hyvä, korkea koulutus, Katainen sanoo."

Tai sitten näin:
Frost kysyy myös, mikä on Suomen menestyksen salaisuus.

- Luulen, että salaisuuksia on kaksi. Ensimmäinen on alistettu kansa. Toinen salaisuus on korkea verotus ja sitä tullaan edelleen nostamaan, Katainen sanoo.
Ja kolmanneksi ulkomaalaisten osuus rikoksista epäiltynä on vain joka kymmenes...siis ei kannata edes mainita, sanoo Käteinen

Verkkouutiset tänään :
"Joka kymmenes rikoksesta epäilty ulkomaalainen"

syvä

Katainen lausui muutama päivä sitten sanan vapaus kuuden uutislähetyksessä. Sanaa ei ole näkynyt tuossa merkityksessä poliitikon lausumana hyvin pitkään aikaan.
Nyt on kuusi vuotta aikaa päästä siihen tavoitteeseen.

Jarno Siivola

..että,
valtio repii tieliikenteeltä kokoajan enemmän veroja ja nykyinen tieverkosto mikä on valtion omistamaa infrastruktuuria, rapistuu pahaa vauhtia.
Nykyisellä Autoverolla, Ajoneuvoverolla, Käyttövoimaverolla sekä polttoaineveroilla saadaan arviolta yli 8 mrd euron potti valtion kassaan.
Teiden kunnossapitoon myönnetään kuitenkin vain 0,5 mrd euroa.
Kohta kuitenkin ollaan tilanteessa jossa teitä joudutaan sulkemaan ja asettamaan painorajoituksia tien huonon kunnon vuoksi. Ennaltaehkäisevä kunnossapito ja uusien väylien rakentaminen tulisi halvemmaksi kuin infrastruktuuri aikapommin purku tulevaisuudessa.

Ympäristöseikat eivät käy perusteeksi tähän verotukseen, nykyaikainen Suomi ei toimi ilman tieverkostoa ja polttomoottorikäyttöisiä ajoneuvoja.

Onko myös oikein kun valtiolla on velkaa ja talous menee alaspäin jatkamme yhä joka vuosi yli miljardin euron kehitysapuun maksamista eli täysin kankkulan kaivoon kaatamista. Tämä olisi syytä keskeyttää ensitilassa ja nostaa kotimaa jaloilleen ennenkuin voimme avustaa muita.

TSV

Kun Reagan&co keksivät ns. "Trickle down economics"in puhdasta roskaa.

Suomen ongelma on tämä: EURO. Meidän vienti ei vedä ja me olemme puhtaasti vientivetoinen maa. Viimeksi kun oli ongelmia niin yksityinen kulutus piti jollain tavalla hommaa koossa, nyt mitataan Suomen kuluttajien lompakot.
Isoimmat yrityksemme investoivat ulkomaille, mutta tiedättekö mikä tässä "growtsterityssä" on Suomen juoni. Eli katsokaa pitää jotenkin stimuloida. Me stimuloidaan, yrityksiä tekemään T&Kta? Tässä voi olla yksi syy Nokian ja Microsoftin investointiin, siitä saa verohelpotuksia.

Kuinka paljon tämä stimuloi taloutta ja lisää työpaikkoja on minulle kyllä mysteeri, mutta kaipa tässä haetaan sitä, että saadaan pitkäaikaisia tutkimustyöpaikkoja Suomeen?

http://krugman.blogs.nytimes.com/2012/03/26/success-stories/

Tom B

Katainen olisi tietysti voinut nolata Frostin kunnolla ihmettelemällä kuinka huonosti Frost on perillä Suomen tilanteesta. Sen jälkeen lyhyt selvitys Suomen valtioinvelan määrästä ja siitä kuinka paljon sitä on pakko ottaa lisää tänä vuonna!

Granu

de comments, 70%,eikä edes riitä, ei varmasti ymmärrä,minä mukaan lukien, mistä kaikesta on kysymys Euroalueen pelastamisessa.Sen enempää Soini kun Väyrynenkään ole pystyneet lyömään faktoja pöytään mitä täpahtuisi jos euroalue hajoaisi.Vastuutonta on heittää "huulia" totuutena jotka uppoaa kansaan.Maailmmaa työnsä vuoksi kiertävä poikani ihmettelee suomalaisten itseruoskintaa,asiat kun näyttävät erilaisilta etäältä katsottuna.Kaikesta rutinoista huolimatta suomella menee hyvin,verrataan sitä mihin tahansa muuhun maahan.

TSV

Kristallipalloa keksitty kukaan ei tiedä mitä tapahtuisi, mutta sen ihmiset tietävät etteivät jotka omaavat huonon kilpailukyvin olla mukana valuuttaunionissa Saksan kanssa ellei sitä subventoida jotenkin.

Kauppalehdellä oli hyvä artikkeli jos Suomi olisi markassa, olisi kasvua tapahtunut ja meillä menisi paremmin kuin Ruotsilla, spekulointia kyllä, mutta kohtuu hyvin.

Kun maa luopuu omasta rahasta (varsinkin pieni maa) se hylkää yhden rahapolitiikan aseen. Tietysti aidossa vapaassa kilpaillussa olisi sama maailman valuutta.

Eikö mielestäsi ole myös vastuutonta peloitella ihmisiä kun ei kukaan tiedä miten kävisi?

Suomella menee hyvin? Riippuu mihin verrataan, mitä käytetään mittareina? Ei riitä se että joku kiertää maailmaa ja on sitä mieltä.

joonathan

Valtion tehtävä on pitää koko kansasta huolta niin että kaikki vaurastuvat. Ja mikä taas valtio on se on sen kansan tahto. Jos kansa ei huolehdi siitä eivät he myöskään menesty. Mukana on aina loisia jotka ajattelvat vain itseään. Ja kateellisia joka ovat siitäkin kateellisia, että muillakin menee hyvin. Kun heillä menee huonosto he huutavat valtiota avuksi eli muita ihmisiä.