Lauantai 21.10.2017

Haukut ministeriölle: ”Onko tämä aprillia?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.4.2012 19:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Liikaa puhelinta. Tätä mieltä on Arcticstartupin Antti Vilpponen ministeriön työryhmästä.

It-alan kasvuyrityksiä seuraavan Arcticstartupin Antti Vilpponen lyttää suorilta työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tuoreen it-alan strategiatyöryhmän henkilövalinnat.

Vilpposen mukaan valinnat keskittyvät liikaa tele- ja puhelinalaan muiden it-toimijoiden kustannuksella. Työryhmän henkilöt eivät itsessään ole Vilpposen mielestä vääriä, mutta heidän edustamansa yritykset eivät yksinkertaisesti kata koko it-sektorin osaamista ja näkemyksiä.

- Tällä ryhmällä on jopa syrjivä vaikutus muita toimialoja kohtaan. Kyse on siitä, miten it-ala määritellään, Vilpponen sanoo Uudelle Suomelle.

TEM nimitti tänään työryhmän pohtimaan it-sektorille strategiaa. Työryhmän on tarkoitus saada työnsä valmiiksi vuoden loppuun. Työryhmää vetää valtion sijoitusyhtiön Solidiumin hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä.

Ryhmän elinkeinoelämää edustavilla jäsenistä käytännössä kaikilla on jonkinlainen side tele- ja matkapuhelinbisnekseen.  Ryhmässä ovat mukana esimerkiksi Nokian johtaja Esko Aho. Koko listan näet TEM:n sivuilta.

Vilpponen kuvaili aiemmin valintoja blogissaan "myöhästyneeksi aprillipilaksi".

- Ryhmän pitäisi pohtia kasvua. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, mistä se kasvu tulee. Nyt henkilövalinnoilla määrätään ennalta, minkä alan suunnalta sitä etsitään, Vilpponen kritisoi.

Hän näkisi mieluusti it-strategiaa pohtimassa myös ohjelmistoyritysten edustajia sekä alan todellisia työllistäjiä. Nimeltä hän mainitsee Futurice Oy:n Tuomas Syrjäsen.

- Nyt ryhmän jäsenet ovat yrityksistä, joiden oma bisnes on murroksessa. Nokia ja TeliaSonera ovat olleet viime vuosina lähinnä negatiivisia nettotyöllistäjiä, Vilpponen ihmettelee.

- Suomessa on softataloja, jotka toimivat muutaman kymmenen miljoonan liikevaihdolla. Ne ovat todellisiä alan työllistäjiä.

Vilpponen mainitsee "kliseenä" Rovion johtajien näköalan kansainvälisille markkinoille. Työryhmästä puuttuvat Vilpposen mielestä myös riskirahoittajat, joiden rooli on "mahdollistaa kasvu".

- Heidi Hautala puhui samasta asiasta valtionyhtiöiden johdossa. On liian pienet piirit, hän vertaa.

Alun perin Vilpposen tyrmäys tapahtui hänen Arcticstartupin blogissaan. Arcticstartup on pohjoismaisten kasvuyritysten toimintaa seuraava ja tukeva verkkojulkaisu.

Jaa artikkeli:

Kommentit

frantisec

Ryhmä on miehitetty ihan lintulautaporukalla. Menneen aikakauden ICT (vanha Nokia telco) porukkaa ja eturyhmien edustajia. Mitähän Kauhajoen entinen kunnanjohtaja oikeasti ymmärtää tämän päivän ICT:stä?

Jos haluttaisiin saada oikeaa väkeä miettimään oikeasti 2015 vuoden jälkeistä ICT-maailmaa ja sen mahdollisuuksia, niin pitäisi olla pilvipalveluosaajia, peli- ja sisältöteollisuuden tekijöitä ja erilaisten uusien mobiilipalveluidun osaajia ja businessjärjestelmien rakentajia kasassa. Tämä tarkoittaa uusia start up-osaajia, riskirahoittajia, Iron Sky -tekijöitä, Cloud Computing guruja ja Paanasen Veskua. Nyt on kokoon kasattu vanhan ICT:n yritysten edustajien establishmenttiä ja vanhakantaisten "jarrujärjestöjen" lobbarit kasaan. Innovatiivisuutta tuossa joukossa tihkuu yhtäpaljon kuin taannoisessa ICT-politiikkaohjelman edustajistossa.

Kasmalas

Päivän parhaat naurut (Esko Aho).

Meinaan että Ahohan voi olla ihan hyvä duunissa lobbarina (yhteistyösuhteista ja yhteiskuntavastuusta vastaavana johtajana Nokiassa).

Mutta mitä Aho tajuaa ICT-alasta, kun ole mitään alan koulutusta eikä ole esittänyt mitään kompetenssia asiassa.

"Tähän voitaisiin tehdä Nokia systeemeillä tai Microsoftin Windowsilla" on varmaankin Esko-lobbarin anti työryhmälle. Toivottavasti olen väärässä.

Ossaus

Missä on:
- liikenne, logistiikka
- metsä-, konepaja-, metalli-, yms valmistavateollisuus
- terveydenhuolto (osaava sellainen ei nykypellet)
- eriasteiset koululaitokset
- palo- ja pelastus, turvallisuus
- pankki-, vakuutus-, rahoitussektori
- jne suomalaiset osaajat
- todelliset ICT-raskassarjalaiset?

Nyt lähinnä edustettuina amerikkalainen rahastaja konsulentti (Accenture), menneet epäonnistujat (Aho) ja leikkikaluteollisuus (kännykät).