Sunnuntai 19.11.2017

Muhiiko Espanjassa yllätys? ”Kuin Suomi 1980-luvulla”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.4.2012 16:47
  • Espanjan asuntomarkkinat ratkaisevat, kykenevätkö paikalliset säästöpankit selviytymään talouskriisistä. Arkistokuvassa Fuengirola.

Faktakulma

Espanjan valtion 10-vuotisen lainan markkinakorko nousi tänään lähelle 6 prosenttia. Samoissa lukemissa oli myös Italian 10-vuotinen laina.

Pääministeri Mariano Rajoy ilmoitti tänään pyrkivänsä pienentämään budjettileikkauksilla julkista alijäämää 3 prosenttiin ensi vuonna. Leikkausten euromäärä on noin 10 miljardia.

Espanjan lainahuutokauppa saavutti nipin napin minimitavoitteen viime viikolla, mikä aiheutti pääsiäisen jälkeen korkomarkkinoilla hermostuneen reaktion.

Lue kaikki Euroopan velkakriisistä Uuden Suomen Arkistosta.

Espanjalla on oma maan tapansa. Vaalit hävinnyt valtapuolue peittelee vaalikauden ajan huonoa julkista taloudenpitoaan vaalien alla. Kun uusi puolue astuu puikkoihin, paljastuu yllättävä talouspommi.

Näin tapahtui kevättalvella tänä vuonna, kun sosialistien pääministeri Jose Zapatero väistyi ja hänen paikkansa otti keskustaoikeistolaisen kansanpuolueen Mariano Rajoy. Zapateron hallituksen jäljiltä Espanjan valtion budjettialijäämä pomppasi noin 6 prosentista 8,5 prosenttiin Rajoyn hallinnon tarkastuslaskelmassa.

Viime kesänä Castillan maakunnan vaalien jälkeen valta vaihtui sosialisteilta kansanpuolueelle. Uusi valtapuolue huomasi maakunnan kassan olevan tyhjän ja sosialistivirkamiesten hävittäneen tositteita peittääkseen jälkensä.

Maaliskuun lopulla Andalusiassa järjestetyissä maakuntavaaleissa sosialistipuolue menetti edustustaan, mutta säilytti asemansa vallankahvassa. Muhiiko Andalusian maakuntataloudessa uusi yllätys?

- Ei se mahdotontakaan ole. Tässä [alijäämien salaamisessa] on samaa, mistä Kreikka-saaga lähti, Mandatum Lifen salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen arvioi.

Mandatum Life on henkivakuutusyhtiö, joka hallitsee yli 7 miljardin euron sijoitusvarallisuutta.

Andalusian taloustilanne ilmoitetaan tällä hetkellä espanjalaisittain kohtuulliseksi, eikä merkkejä budjettihuijauksesta näy. Maakunnat ovat Espanjassa kuitenkin verrattain itsenäisiä toimijoita, eikä hallituksella ole kaikkiin maakuntien päätöksiin valtaa.

Kuin Suomi 1980-luvulla

Tilannetta mutkistaa vielä se, että Espanjassa toimii paikallistasolla vaikutusvaltainen säästöpankkiverkosto. Caja-nimellä tunnetut säästöpankit ovat keskittyneet paikallisiin asunto- ja yrityslainoihin.

Espanjalainen asuntokupla täyttyi matalan koron aikana ja sen tyhjentyminen alkoi 2008 finanssikriisin jälkeen. Lehtosen mukaan asuntojen hinnoissa on edelleen Espanjassa ilmaa, mutta paikallispankit eivät ole vielä kirjanneet koko arvonalennusta taseisiinsa.

- Tilanne muistuttaa Suomen säästöpankkikriisiä, Lehtonen vertaa.

1980-luvun lopussa Suomen pankkisektori jakoi avokätisesti velkaa niin kutsutulla kasinotyylillä. Lopulta halvan lainan tuottama investointikupla puhkesi ja syöksi Suomen lamaan. Pahimmat tappiot keräsi SKOP ja säästöpankkiryhmä.

"Kaikki lähtee siitä, että Espanjan valtio pysyy markkinarahoituksen piirissä."

Espanjassa paikallishallinnon ja paikallispankkien väliset suhteet ovat tiiviit, mikä on johtanut rakentamisen ylitarjontaan.

- Maakuntien alueella toimivissa säästöpankeissa istuu kuntien hallintoa lähellä olevia tahoja. Heillä kaikilla on intressi päästä keräämään esimerkiksi kiinteistöveroa, Lehtonen kuvailee suhteita.

- Kiinteistömarkkinoilla hintojen pitää vielä tulla alas nykytasoiltaan kunnes luonnollinen kysyntä alkaa nostaa päätään.

Vasta asuntomarkkinoiden palaaminen normaaliin päiväjärjestykseen antaa Espanjan pankkijärjestelmälle edellytykset palata terveeseen kuntoon.

"Käsi kädessä kuilun reunalla"

Velkamarkkinoilla maakunnat ovat kuitenkin alisteisia valtiolle. Maaliskuussa valtaan astunut pääministeri Rajoy onkin puhunut tiukkaan sävyyn leikkausten tarpeesta Espanjassa. Rajoy on toistuvasti uhkaillut maansa kaatumisesta Euroopan vakausrahastojen syliin.

- Kaikki lähtee siitä, että Espanjan valtio pysyy markkinarahoituksen piirissä, Lehtonen sanoo.

- Rajoyn hallitus on joutunut kiperämpiin toimiin kuin mihin se oli valmistautunut.

Salkunhoitajan silmin Espanja kulkee käsi kädessä Italian kanssa "kuilun reunalla". Tällä hetkellä Espanjan tilanne on herkempi viime viikon lähes epäonnistuneen lainahuutokaupan vuoksi. Maa sai otettua uutta velkaa niukin naukin tavoitteensa mukaisesti.

Lehtonen kertoo, että Espanja on ottanut tämän vuoden lainansa etupainotteisesti ja huhtikuussa maa oli kattanut noin puolet vuoden 2012 tarpeesta. Italian velantarve keskittyy enemmän syksyyn.

Totuus on Lehtosen arvion mukaan se, ettei Eurooppa kestäisi Espanjan ja Italian kaatumista vakausrahastojen syliin. Ja totuus on se, että molemmat maat kaatuisivat yhdessä, jos kaatuisivat.

- Väliaikainen ja pysyvä vakausrahasto nykyisellään eivät paikkaisi maiden velantarvetta, mikäli pääsy markkinoille estyisi, Lehtonen laskee.

EKP toimi oikein

Sijoittajan näkökulmasta Espanjan ja Italian velkatunnelin päässä on kuitenkin valoa. Mandatum Lifen Juhani Lehtonen pitää Euroopan keskuspankin (EKP) kahdesti tekemää lainaoperaatiota positiivisena merkkinä.

EKP antoi vuodenvaihteessa ja helmikuussa ohjauskorolla noin 1 000 miljardin euron edestä kolmen vuoden lainoja eurooppalaisille pankeille. Vakuudeksi kelpasivat myös euroalueen kriisimaiden valtionvelat.

- Ne osoittivat, että EKP on kykeneväinen tekemään ratkaisuja. Jos talouskurisopimuksen ja eurooppalaisen talouspolitiikan kanssa oli synnytystuskia, EKP käänsi lopussa suunnan, Lehtonen sanoo.

Hän pitää uskoo, että EKP voi ryhtyä kolmanteen lainaoperaatioon, mikäli tilanne valtionlainamarkkinoilla eskaloituu ja Espanjan paikallispankkien taloustilanne näyttää heikkenevän liian nopeasti.

Faktakulma

Espanjan valtion 10-vuotisen lainan markkinakorko nousi tänään lähelle 6 prosenttia. Samoissa lukemissa oli myös Italian 10-vuotinen laina.

Pääministeri Mariano Rajoy ilmoitti tänään pyrkivänsä pienentämään budjettileikkauksilla julkista alijäämää 3 prosenttiin ensi vuonna. Leikkausten euromäärä on noin 10 miljardia.

Espanjan lainahuutokauppa saavutti nipin napin minimitavoitteen viime viikolla, mikä aiheutti pääsiäisen jälkeen korkomarkkinoilla hermostuneen reaktion.

Lue kaikki Euroopan velkakriisistä Uuden Suomen Arkistosta.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

abc

Ei siellä yllätystä ole.

Ainoa vika on, että EKP antaa lainaa yksityislle pankeille. Tämä tietä käyttäen roskapankit eivät "pääse" konkurssiin minne ne kuuluvat!

EKP:n tulee antaa lainaa ainoastaan maiden keskuspankeille.

Nämä keskuspankit tuntevat maidensa pankit parhaiten ja osaavat ohjata lainarahan niille maidensa yksityispankeille, joilla on parhaat edellytykset ottaa konkurssikypsät haltuunsa ja huutokaupata pesän jätteet.

EKP:n ei tule antaa lainarahaa monikansallisille pankeille minkäänlaisessa tilanteessa ilman EU:n erillistä siunausta.

PetSu

Andaluciassa on edelleen asuntoneliön hinta kalliimpi kuin parhaalla alueella Helsingissä. Ulkomaalaisten rikkaiden ja lukutaidottomien toivossa ovat hinnat pysyneet. Ostin uuden asunnon 7 vuotta sitten. Myin sen korkeimman hinnan aikaan. 3:ssa vuodessa oli myyntihinta >3 kertaistunut. Nyt asunto näkyy olevan myynnissä taas. Hinta edelleen 2 kertaa mitä sen oikea hinta on, joka Santander pankin ekonomistin arvio. Rahoittajapankki ei ole kyennyt lyhentämään asuntolainoituksensa korkojakaan enää vuosiin.

Rajoy on PP, eli Partido Popular jäsen, jota pidetään (ääri)oikeistopuolueena, koska se on perustettu Diktaattori Francon ajan ainoan laillisen puolueen (äärioikeisto)1975 jäsenten toimesta. Keskustan kanssa puolueella ei ole mitään tekemistä. Heitä on yhä toiminnassa mukana.

Ola

"Viime kesänä Castillan maakunnan vaalien jälkeen valta vaihtui sosialisteilta kansanpuolueelle. Uusi valtapuolue huomasi maakunnan kassan olevan tyhjän ja sosialistivirkamiesten hävittäneen tositteita peittääkseen jälkensä."

Näin etelän maiden poliitikot pitävät huolen omasta hyvinvoinnistaan. On sitten kyseessä Kreikka, Espanja, Italia tai Portugal. Syvempi tarkastelu esim poikien Cayman saarten, Sveitsin tai Luksemburgin pankkitileillä voisi palauttaa valtion kassaan takaisin sievoisen summan euroja.

Niskavuori

Espanian valtion velka on edellen pienempi kuin esim. Saksan. Espanian valtio hoiti talouttaan esimerkillisesti ennen lamaa. Talouskupla syntyi Euroopan vapaiden rahamarkkinoiden avulla. Kun Espanialla meni hyvin, Saksasta tulvi halpaa rahaa Espaniaan ja se kasvatti asuntokuplaa entisestään. Sittn kun kupla puhkesi, Espanialla ei ole omaa valuuttaa jota devalvoida.

Suomi selviää eurooopassa koska taloutemme on rakentunut sunnilleen samalla tavalla kuin Saksan ja talousyklit ovat samassa vaiheessa. Espania on erilainen talous, ja kärsii euroaluessa oman finanssipolitiikan puutteen takia. Kun talous kasvaa, rahaa syydetään markkinoille, kun talous on lamassa, rahaa vedetään pois. Juuri päinvastoin kuin pitäisi.

Turisti

sanoi aikanaan kenraali A.F. Airo. Ranskassa korkeasti koulutettu upseeri.

Jos kiinteistöjen hinnat Espanjassa ovat korkealla niin se sanoo jokaiselle että kiinteistöjen kysyntää on yhä enemmän kuin tarjontaa. Huippuhinnoista lienee tultu alas keskimäärin kolmannes, alueesta toki riippuen. Pankkien taseet kestävät rakennuskannassa noin 50% arvonalennuksen koska rakennuttajien vakuudet ja voitto-odotukset kattavat sen toisen 50%. Niitä syödään nyt.

Rakennuslaman tunnistaa siitä että kukaan ei halua ostaa mitään millään hinnalla. Espanjassa on vaikea kuvitella sellaista tilannetta koska Euroopassa on aina riittävästi pääomaa edullisten lomapaikkojen hankkimiseen.

taivaanvuohi

Espanjalaiset ylikansalliset yritykset ova sijoittaneet varojaan Etelä-Amerikkaan. Siellä talous jauhaa täydellä teholla. Portugal taas Brasiliassa entisessä siirtomaassaan on mukana tehokkaasti.
Espanjaan on pesty paljon rahaa ulkoa. Rakentamiseen ovat sijoittaneet latinalaisen Amerikan huumeparoonit ja myöskin
arabien öljysheikit. Maassa on saman verran maahanmuuttajia kuin on työttömiä. Monet ulkomaalaiset tekevät kahta työtä rinnakkain ja usein pimeästi. Espanjassa herättää huomiota asumalähiöiden viikkomarkkinat, joilla myyjinä toimivat mustalaiset ja afrikkalaiset . Kuitteja ei tunneta.
Ei nykyinen taloustilanne ole sosialistien tuottama. Espanja on antanut kansalaisuuden entisten siirtomaidensa asukkaille vain kahden vuoden oleskelun jälkeen. Maahanmuuttajia palkitaan jos he lähtevät maasta ja lupaavat olla palaamatta tietyn ajan sisällä. Nyt siirtolaisvirta suuntautuu Etelä-Amerikkaan,jonne monet rakennusyritykset ovat kotiutumassa.

PetSu

Kävelin tuossa juur koiran kanssa lenkin ja lopetin laskemisen kuinka monta "Myytävänä" kylttiä yhdellä
sivukujalla parvekkeella näen. Siis, noin 200 metrin kadunpätkä ja sekosin laskuissa. Kapakka on onneksi auki.

Läheisen Caja pikku-pankin listoilla vaatimattomat 6900 kohdetta myynnissä, kun viimeksi kysyin. Katsokaas kun ne ovat uusia ja pääosin kerrostaloja. Pitäisi saada myytyä vähintään 20% asunnoista, että paikallinen sähköyhtiö ja vesi liittää talon verkkoon. Asunnoissa asuu velkaantuneet, mutta kukaan ei millään ehdi toimittaa ulosmittauksia.Hinnat eivät laske, koska pankit saa yhä velkaa. Kun ei saa. Alkaa hinnat laskea.
Pitäs laittaa bloki kuvineen, niin näkisitte todellisen tilanteen. Uudet ja asumattomat vanhimmat asunnot ovat jo >5v. Kaikkien omistajia ei edes enää ole. Ylläpito maksaa.

Orion

Niin. Tässä pieni maaseudun kylätien tallaaja kyselee, että mistä oikein on kyse?
Jotenkin vaikutaa niin, että ei sitä oikeaa rahaa, jolla oli kultavaranto aikoinaan katteeksi setelirahoitukselle olekkaan. Siis enää. Bittejä vain tietokoneilla..

Joku taho pelaa nyt noilla euroilla ja dollareilla niin, että ei siitä sotkusta enää kukaan saa kokonaiskuvaa.
EKP rahoitus tulee romahtamaan. Eihän silläkään ole vakuuksia rahoituksille kuin euromaan bluffi.

Tarkkaillaan Kiinaa. Ostaa euroopan lähivuosina. Muka "pelastaa". Kiinahan on USA:n talouden melkoisen iso omistaja jo. Itse asiassa USA:n talous romahtaa välittömästi, jos Kiina vaatii sen velat maksuun.

En nyt tätä teennäistä "eurokriisiä" niinkään pidä olellisena, vaan jenkkien taloutta. Savijaloin siellä mennään ja dollareitten painamiselle ei ole rajaa.

Talous on todellakin epätasapainossa. Kuka hyötyy kaaoksesta. Se on VENÄJÄ!

luuserius

Suurten ikäluokkien touhut. Ylistävät sotaveteraaneja ja itsenäisyystaistelua ( joka on historiallinen harha mutta se siitä), kun ovat samaan aikaan menettäneet Suomen itsemäärisoikeuden ja itsenäisyyden kansainvälisille rahoitusmarkkinoille. Omia etuja on ajettu yhteistä omaisuutta myymällä ja jättivelkoja ottamalla.

Miten siellä Hitlerin Saksassa (joka onneksi hävisi eikä kansallissosialistanut Suomea) tuollaiselle porukalle olisi tehty ?

Suomen nuoret joutuvat samaan jamaan kreikkalaisten ja espannialaisten kanssa. Valitettavasti. Vain rauniot jäävät jäljelle.

joonathan

Jos nämät suuret ikäluokat olisivat jättäneen suomen siihen malliin kun ne saivat sen haltuusa. Meneppäs nyt ja ota historian kirja kouraasi ja ala lukemaan miten silloin suomi makasi. Toivoisin , että voisin viedä sint sinne. Minä nimittäin katselin sitä. Muiselen 40-50-60 ja 70 lukuakin. Vasta 80 luvulla nousu alkoi Vaikka suurelta osin sekin oli sekasortoista inglaatioiden ja devalvaatioiden seassa. Olisi kiva kuulla siten mitä suuret ikäluokat ovat suomelle tehneet. Stten voisit kertoa. (Ja oikeeastaan kukahan nämät euroopan jutut oikein on tehneet ne on meidän jälkeläiset jotka syntyivät 60 luvulla. NYkyisin yli 50 vuotiaat )

Mauri T Taavitson

Tässä pitkitetyssä velkakriisissä ongelmamaiden velat siirretään meille suomalaisille ja saksalaisille. Sitten kun ylivelkaantuneiden takaukset lankeavat, Suomi joutuu maksumieheksi. Velan paisumisen takia ei pystytä ottamaan velkaa elvytystä varten. Suomen asuntokuplakin odottaa vielä kypsymistä. Tämä tulossa oleva rysäys tarjoaa mainiot mahdollisuudet tehdä rahaa osakekaupoilla. Suomen rikkaat tuplaavat taas omaisuutensa, he kun omistavat pörssiyhtiöt.
Johtajat jakavat itselleen ylisuuria palkkoja, pelkästään erorahalla he voivat ostaa osakkeita niin paljon, että eläke jää muuhun kulutukseen ja leveilyyn. Eläkkeet lienevät jossain 20000 ja 100000/kk välillä, tietoa on huonosti saatavilla johtajien eläke-eduista.
OHO, googlasin johtajien eläkkeet, saavat pirut joskus jopa enemmän eläkettä kuin palkkaa. Eläke on siis usein miljoonan ja kymmenen miljoonan euron välillä vuodessa.

Rohmar

Suomen säätöpankkikriisin aikana tapahtui mm. seuraavaa:

- Kanta-Uudenmaan säästöpankilla oli televisiomainos, jossa ragtime gangstereiksi pukeutuneet nuoret miehet hakivat pankista kottikärryllisen setelirahaa, ja nauroivat räkäisesti päälle.

- Erään suurimman kiinteistöhuijarin yrityksen nimi oli
NotAReal, eli ei todellinen.

- "Kriisi" oli kopio USA:n säästöpankkikriisistä, ja pohjimmiltaan nämä molemmat olivat suuren mittakaavan huijauksia. Järkytetään markkinoita, niin seisovat vedet lähtevät liikkeelle. Varallisuus löytää uuden omistajan, ja tappiot jäävät veronmaksajille.

-----

Valitettavaa on se, että nyt saa osallistua sekä omien-, että vieraiden maiden mullqwistien laskujen maksamiseen.