Sunnuntai 19.11.2017

”Myy peruspuhelimet pois, Nokia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.4.2012 10:11
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Mihin suuntaan, Nokia? Peruspuhelinten myyntiä ehdotettu. Arkistokuvassa Nokian tehdasalue Romaniassa.

Nokian eilinen tulosvaroitus romahdutti yhtiön osakekurssin ja käynnisti taas keskustelun matkapuhelinyhtiön tulevaisuudesta.

Kiinnostavan vision esittää Bloombergin haastattelema lontoolaispankin analyytikko Adnaan Ahmad. Ahmadin kysymys kuuluu:

- Miksi Nokia ei myisi peruspuhelintoimintaansa ja keskittyisi vain älypuhelimiin? hän kysyy Bloombergin haastattelussa.

Nokian markkina-arvo oli eilisen romahduksen jälkeen noin 12 miljardia euroa. Yhtiö on Fortumin jälkeen toiseksi suurin Helsingin pörssiin listautunut suomalaisyhtiö.

Matkaa pörssin kolmoseen Sampo-konserniin on enää noin miljardi euroa. Pörssinelonen Kone odottaa kahden miljardin päässä.

Peruspuhelinten myynti pieneni viime vuonna noin kolmanneksella, eikä toimitusmäärätkään kasvaneet. Koko halpapuhelinten valmistus oli tappiollista.

Nokiaa seuranneet analyytikot uskovat, ettei Nokia ei kestä kilpailussa kiinalaisten halpavalmistajien kuten ZTE:n kanssa.

Peruspuhelinten myynnin jälkeen tien päässä odottaa mahdollisesti Motorolan kohtalo.

Motorola myi pois ensin peruspuhelimet ja keskittyi älypuhelimiin sekä patenttien hallintaan. Lopulta Google osti koko yrityksen ja sen patenttisalkun pois.

Paljon spekuloitua Nokian ajautumista Microsoftin syliin ei uskota, sillä ohjelmistojätti ei välttämättä kaipaa omaa puhelinvalmistusta. Lisäksi Microsoftilla on jo kontakteja laitevalmistajiin esimerkiksi pelikonsolipuolelta.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kommentteja

Peruspuhelimissa Nokia on yhä aika lailla maailman kannattavin toimija. Mistä tuohon uutiseen oli tullut tällainen väite?

"Koko halpapuhelinten valmistus oli tappiollista."

Ainakin eilisen tulosvaroitustiedotteen mukaan Nokialla nimenomaan peruspuhelinten (eli Mobile Phones -yksikön) bruttokateprosentti oli sen yksiköistä korkein (26 %). Myytyjä peruslaitteita oli 71 miljoonaa vuosineljänneksellä. Älypuhelinten (Smart Devices) bruttokateprosentti Nokialla oli enää sen sijaan vain 16 %.

Nokian ongelma on tällä hetkellä nimenomaan älypuhelimissa. Noin alhainen bruttokateprosentti kun ei ilmeisesti riitä pitämään toimintaa edes voitollisena, kun myös muut kulut huomioidaan.

On vaikea keksiä, miten joku Nokian peruspuhelimet ostamalla voisi saada toiminnan nykyistä tuottavammaksi. Etenkään silloin, jos sillä ei olisi oikeutta käyttää Nokian brändiä näissä puhelimissa. Nokian brändiarvo on peruspuhelimissa maailmalla yhä todella hyvä.

Sen sijaan älypuhelinten kohdalla Nokia ei ole enää tilanteessa, jossa ihmiset haluaisivat ostaa nimenomaan Nokian puhelimen. Niiden kohdalla Nokia on monille vain yksi vaihtoehto muiden joukossa, kun aiemmin se oli vaihtoehto numero yksi.

Kommentteja

Kannattavin osa voi olla järkevää myydä, jos siitä saatava hinta on hyvä. Eli silloin, jos kyseinen osa olisi jollekin toiselle organisaatiolle selvästi arvokkaampi. On vaikea nähdä, mille sellaiselle organisaatiolle, joka kilpailulainsäädännön puitteissa olisi kykenevä kauppoja tekemään, Nokian peruspuhelimet olisivat arvokkaampia kuin Nokialle itselleen. Toisin sanoen on vaikea löytää organisaatiota, joka olisi valmis maksamaan Nokian peruspuhelintoiminnoista enemmän kuin mikä niiden toimintojen arvo on Nokialle itselleen. Etenkin kun Nokian brändi on peruspuhelimille tärkeä asia. Ehkä jopa tärkeämpi kuin älypuhelinmarkkinoilla.

Älypuhelimissahan Nokia on (joko omasta tai Microsoftin tahdosta johtuen) koittanut ottaa irtiottoa Nokia-brändistä alkamalla käyttää "Lumia" ja "Windows Phone" -brändejä". Lumia-brändin myyminen Microsoftille saattaa olla eräs mahdollinen kehityskulku. Sen kannalta Nokia-brändillä ei ole niin merkitystä, ja Microsoftille Lumia-puhelimet ja näihin liittyvät Nokian toiminnot saattaisivat olla merkittävämpiä kuin Nokialle itselleen tällä hetkellä. Toisin sanoen niille saattaisi olla ostaja, joka voisi maksaa korkean hinnan siihen verrattuna, mikä on kyseisen liiketoiminnan oletettu tuottopotentiaali osana Nokia-organisaatiota.

Nokia itse voisi jatkaa kehittyneemmissä laitteissa siitä, mihin N9 jäi + laajentaa toimintaansa myös Androideihin ja niiden seuraajiin. Peruspuhelimiin Nokian odotetaan kesäkuussa julkaisevan uuden käyttöjärjestelmän.