Lauantai 21.10.2017

Kyllästyi maakunnissa muhivaan yllätykseen – Espanjalta uhkaus

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.4.2012 14:59
Päivitetty: 
10.4.2012 15:21
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ei vielä joulukuussa tiennyt maansa tilasta. Arkistokuva.

Espanjan hallitus uhkaa kovilla toimilla maakuntia, jos nämä eivät laita talouttaan kuntoon.

Pääministeri Mariano Rajoy ei itse sanonut suunnitelmaa ääneen, mutta Wall Street Journalin ja Financial Timesin haastattelemat virkamieslähteet vahvistavat uhkauksen.

- Olemme sitoutuneet talouden vakauttamiseen ja uudistuksiin koko hallinnon alalla, Rajoy sanoi suunnitelmistaan FT:n mukaan.

Samalle lehdelle puhunut nimetön valtion korkea-arvoinen virkamies uhkasi rahahanojen kääntämisellä kiinni, jossa maakunnat eivät saa budjettivajettaan kuntoon.

Espanjan hallintomalli jakautuu useaan tasoon, joista merkittävimmät ovat kuningaskunnan pääministerin johtama hallitus sekä 19 lähes itsenäistä maakuntaa ja kaupunkia.

Maakunnat vastaavat Espanjassa noin puolesta kaikista julkisista menoista. Niiden vastuulla on koulutus, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä perusinfra kuten tiet ja satamat. Menot rahoitetaan kuitenkin pääasiassa keskushallinnon keräämillä veroilla.

Tällä hetkellä arvioidaan, että Espanjan julkisesta alijäämästä suurin osa johtuisi nimenomaan maakuntien budjeteista. Keskushallinnolla on kuitenkin ongelma, sillä maakunnat ovat suhteellisen autonomisia myös kuluja raportoidessaan.

"Puutumme maakuntien rahankäyttöön väkisin."

Esimerkiksi viime vuonna keskisessä Espanjassa sijaitsevan Castillan maakunnan kassan huomattiin tyhjenneen ja maakunnan velkaantuneen salaa paikallisen sosialistihallinnon valtakaudella. Rahapula huomattiin vasta pääministeri Rajoyn kansanpuolueen otettua vallan.

Kaikkiaan joulukuussa virkaan astuneen Rajoyn hallitus löysi tarkastuslaskelmissaan 8,5 prosentin alijäämän siinä missä edellinen sosialistipääministeri Jose Luis Zapateron hallitus raportoi noin 6 prosenttia. 8,5 prosenttia tarkoittaa rahassa noin 90 miljardia euroa.

- Jos maakunnat eivät saa aikaan säästöjä ja eivät laadi kunnollisia suunnitelmia leikkauksista, puutumme niiden rahankäyttöön väkisin, nimetön virkamies sanoi Financial Timesille.

Luotaamus kortilla

Mandatum Lifen salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen arvioi Uudelle Suomelle viikko sitten, ettei uuden budjettiyllätyksen paljastuminen ole mahdotonta.

Wall Street Journal kertoo Rajoyn puhuneen Madridissa jopa hallituksen luottamuspulasta maakuntia kohtaan.

Lehden mukaan hallitus on esittelemässä lakia, joka mahdollistaisi kokonaisen maakunnan talouden ottamisen hallituksen hallintaa. Jos laki hyväksytään, se astuu voimaan huhtikuun lopussa. Jo nyt virkamiehet silmäilevät "yhtä tai useampaa" maakuntaa, lehti kertoo.

Mariano Rajoy on käyttänyt poikkeuksellisen voimakasta kieltä puhuessaan espanjalaisesta taloustilanteesta. Hän on muun muassa toista useaan kertaan maansa olevan romahduksen partaalla.

Värikästä puhetta on osin pidetty sisäpoliittisena retoriikkana, jolla Rajoy pyrkii onnistuessaan siirtämään talousongelmat aiempien hallitusten syyksi ja niiden ratkaisun omakseen.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

ernoh

Nämä Espanjan alueet eivät ole mitään "maakuntia" vaan niitä pitäisi suomeksi kutsua pikemminkin "itsehallinnollisiksi alueiksi", koska niillä on aika huomattava itsehallinto, ja niiden keskushallinnon valvontaan saattaminen saattaa edellyttää jopa perustuslain muutosta.

John Galt

..joilloin Canada ja Mexico menevät toimittajilta sukkana läpi. Samoin ihmiset ostavat marketeissa isolla kiimalla suomalaisten suomalaisille suunnittelemia ruokia, joissa lukee "Fruit Cocktail", "Pea Soup" jne. Pienen ihmisen ainoa mahdollisuus vaikuttaa tähän on boikotoida englanninkielisiä tuotteita.

Joitakin kuukausia sitten oikeusasiamies joutui oikaisemaan Tampereen yliopistollista sairaalaa, kun se oli nimennyt yksikön Stroke unit:iksi, ilman suomenkielistä nimeä. Oh, we are almost Americans...

Laitetaan vielä vajaat sata vuotta eteenpäin, niin presidenttikin hehkuttaa uudenvuodenpuheessaan että "We are very proud of our unique Finnish heritage".

nimperi

Arvaas mitä. Tämäkin muuten on pakkoruotsin syytä osittain. Pakkoruotsihan johtaa siihen, että iso osa suomenkielistä kansaa pystyy oikeasti ja käytännössä käyttämään tasan kahta kieltä: suomea ja englantia. Kun vallitsee tälläinen harmonia kansan osaamissa käyttökielissä, on ilmiselvää että kielet alkavat sekoittua, kun kaikki kuitenkin ymmärtävät. Se on se pakko, ynnä käyttömahdollisuuksien puute, joka johtaa siihen että ruotsista ei monelle mitenkään voi tulla kolmatta käyttökieltä.

Asiaa voisi korjata, jos isompi osa suomalaisista oppisi esim. saksaa, ranskaa, venäjää... Mutta niin kauan kuin pakkoruotsi (ja pakkosuomi) pidetään kouluissa, nuoria ei saa nykyistä monikielisemmiksi. Kyse on yksinkertaisesti siitä, montako tuntia koululaisella on käytettävissä mihinkin aineeseen, eikä edes RKP kaikessa voimassaan pysty lisäämään tunteja vuorokauteen tai päiviä vuoteen. Lisäksi RKP:han aktiivisesti pyrkii estämään suomen- ja ruotsinkielisiä koululaisia olemasta kanssakäymisissä keskenään, ilmeisesti koska ei halua että pakkoruotsia opiskelevat suomalaiset pääsisivät oikeasti käyttämään sitä käytännössä.