Perjantai 24.11.2017

Kurja luku paljasti Espanjan hädän: ”Tukipaketti todennäköinen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.5.2012 10:47
Päivitetty: 
2.5.2012 10:52
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Madridin keskusaukiolla osoitettiin maaliskuussa mieltä Espanjan hallituksen säästötoimia vastaan.

Espanjan päätyminen EU:n taloudellisen tuen varaan näyttää entistä todennäköisemmältä, uskovat talouden asiantuntijat. Uutistoimisto Bloombergin mukaan maan tuoreen pääministerin Mariano Rajoyn on jo vaikea tukahduttaa spekulaatioita tukipaketista.

Espanjan työttymyysaste on noussut hälyttävään 24,4 prosenttiin, mikä on korkein luku kahteen vuosikymmeneen. Kansainvälinen valuuttarahasto on ennustanut Espanjan talouden supistuvan 1,8 prosenttia tämä vuonna.

Myös Osuuspankin pääekonomisti Reijo Heiskanen uskoo, että Espanja päätyy pyytämään EU:n tukea ahdinkoonsa. Heiskanen toteaa Ylen Ykkösaamussa, että Espanja on tehnyt paljon työtä talouskurimuksensa hillitsemiseksi ja pelastus olisi perusteltu.

–En itse hätkähtäisi sitä, pitäisin sitä täysin perusteltuna, ymmärrettävänä ja jopa odotettuna, Heiskanen sanoo Ylelle.

–Espanja on tehnyt merkittävää työtä sekä rakenteellisella puolella että muutenkin tilanteen korjaamiseksi, Heiskanen kehuu.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tulevaisuuden profeetta

Johtokaksikko Katainen/Urpilainen on jo lähtövalmiina kantamaan "vastuuta", joka tarkoittaa taas kerran kärräämään rahaa ja tukia ulkovalloille, ikäänkuin oma maa ei niitäkin varoja tarvitsisi. Olen seurannut maamme politiikkaa aktiivisesti jo neljä vuosikymmentä, enkä moisia räpeltäjiä ole koskaan nähnyt. He ovat täysin alle arvostelun. Varmaankin Espanjan vakuudet on sitten 50 vuoden päästa ja Italian, joka on seuraava, 100 vuoden päästä?

Meidän suomalaisten kannattaa muistaa se tosiasia, että persut ovat jo eka Kreikka tukipaketista lähtien äänestäneet eduskunnassa tätä järjettömyyttä vastaan. SIIS AINOANA PUOLUEENA! Koska he ovat olleet oikeassa heitä lyödään mediassa kuin vierasta sikaa joka pikku asialla, että tämä totuus unohtuisi. Yli 50 miljardin vastuut asioista, jotka eivät edes meille kuulu, ovat sentään eri suuruusluokkaa kuin Hakkaraisen hölmöilyt.

Oikeesti rupeaa jo ennakolta ns.hatuttaan (vi) se kun Katainen tulee taas telkkariin höpöttämään vastuu, vastuu, vastuu, me otamme vastuuta, ja kun mies ei kanna SUOMESTA sitten pätkääkään mitään vastuuta. Hänelle riittää, että Suomen verovarat siirretään Luxemburgin hoiviin (EVM), loput jos jää jaetaan oliivimaille ja jos meillä ei oo, otetaan lisää velkaa ja jaetaan niistä. Upeeta, suorastaan fantastico! Vai mitä?

Old Fargo

Mitäs tuosta Espanjasta. Löytyy vanha keino, jolla hätää ei ole olemassakaan. Suomessa.

Valehdellaan vaan, että kaikki on hyvin. Kyllä se siitä. Euro luo työpaikkoja ja kruunaa Suomen menestyksen, nyt ja aina.

Tämähän uppoaa Suomi-mediaan kuin kuuma veitsi härskiintyneeseen voihin.Menee helpolla ja syvälle - aivottomuus on IN.

Asioitaseuraava

Aikoinaan, kun suomalaiset aikoinaan alkoivat samota sankoin joukoin Espanjaan, niin ensimmäinen kommentti oli Suomen kurjuus. Viina maksoi meillä maltaita, ravintolaan ei ollut varaa mennä syömään, mutta ah ihana Espanja. Illalla perhettäin mennään pitäämään hauskaa ravintoloihin ja on niin hauskaa ja eikä maksa paljoakaan! Mutta nyt me päästään maksamaan nämä ihanuuden laskut!

Htalk

Tuomiojan kauhuskenaario: Eurooppa pian kuin 1930-luvun Saksa..

"Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) ennustaa Euroopan tilanteen olevan tällä hetkellä jopa vaarallisempi kuin Arabikevään. Nuorisotyöttömyys on Etelä-Euroopassa noussut paikoin jopa 50 prosenttiin.

Tuomiojan mukaan Euroopassa kritiikki voi kohdistua olemassaolevaan järjestelmään eli demokratiaan, kun taas arabimaissa kritiikki kohdistui puolestaan itsevaltaisiin järjestelmiin. Tuomioja vertaa Euroopan nykytilannetta niinkin rankkaan aikaan kuin natsihallintoa edeltäneeseen Saksan Weimarin tasavallan loppukauteen."

Lähde: Verkko uutiset:

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id...

snadi

Nuorisotyöttömyyden noustessa eri toimialojen ulosliputuksen (vai pitäisikö sanoa ulos lirutuksen) myötä eivät sisämarkkinat taida toimia toivotulla tavalla? Hyödykkeitä tarvitsevien ollessa työttöminä? (Kaiken tarvittavan jo hankkineet taitavat sittenkin olla vain marginaalinen eliittikulutusryhmä?)Poliittiset "voimat" kiistelevät lähestymistavasta samalla kun ollaan syvästi huolissaan jopa Eu:n ulkopuolisten pankkien sijoitusten turvaamisesta? EU:ssa omaisuuden ja tarpeiston tasaantuminen ei taida toimia poliittisin ohjauksin vaan oman käden ojennuksien ja luvattomien irtotavaran haltuunoton kautta?

muuan

...- jos siihen jatkuvasti suostutaan - on avunsaajat asetettava holhoukseen, niin että säästöt saadaan tepsiviksi sekä tukirahojen oikeanlainen käyttö ja takaisinsaanti varmistetuiksi. Jatkuvasti vakavoituva tilanne vaatii entistä vahvempia lääkkeitä. Tukea hakemalla kyseiset maat luopuvat kansallisesta ylpeydestään, mille voi rakentaa radikaalejakin nöyryytyksiä.

Kansainvälinen holhous vakuuttaa markkinatkin paremmin kuin maiden omat epävarmat pyrkimykset. Kansalaisten protestit saavat rauhassa kohdistua talouspolitiikassa voimattomaan hallitukseen.

Tukevia maita ei saa ajaa samaan kurimukseen. Kurjuuden jakamista etelästä pohjoiseen, monessa mielessä epäsuotuisan ilmaston alueelle ei saa hyväksyä.

Appi

Kaikissa talouksissa suurin riski on hintakupla. Eteläisissä euromaissa tuo kupla pääsi karkaamaan käsistä. On vaikea kuvitella mitään ratkaisevaa käännettä taloudessa, jollei tuota kuplan osuutta jollakin tavalla kirjata alas. Usein se tapahtuu konkurssien kautta, mikä on kivulias mutta nopea tie. Konkurssien heijastusvaikutukset johtavat helposti kierteeseen, mutta ainoa vaihtoehto konkursseille on jonkun toisen työpanoksen arvon siirtäminen korvaamaan kuplan kustannuksia. Kustannusten hoitaminen ei kuitenkaan todellisuudessa puhkaise kuplaa tai muuta vaikkapa kiinteistön realiarvoa. Väkisinkin siihen sidotun pääoman tuotto jää miinusmerkkiseksi hyvin pitkäksi aikaa. Siksi kiinteistöä tuskin kehitetään ja se todellisuudessa helposti rappeutuu. Konkurssin kautta kiinteistön arvo saa reaalisen tason ja uudelle omistajalle kiinteistö voi alkaa tuottamaan kohtalaisen pikaisestikin, mikä lisää mahdollisuuksia sen arvon kehittymiselle.

Erilaisten spekulatiivisten arvopapereiden arvo mitätöityy konkurssitilanteessa välittömästi. Tavallisten ihmisten kannalta tuolla arvonalennuksella on varmasti pienempi merkitys kuin todellisen realitalouden konkursseilla. Voidaan vain kysyä, miksei anneta näiden spekulatiivisten välineiden arvon nollaantua vaan päinvastoin pyritään valtioiden toimin vaihtamaan niitä realitalouden kiinteisiin omaisuusarvoihin. Loppujen lopuksi kuplan maksajaahan tässä vaihdetaan. Sille ei voi mitään, että kupla on maksettava tavalla tai toisella. Maailmasta pitäisi tosiasiassa hävitä kirjanpidollisesti tuhansia miljaardeja euroja ja kaikkien olisi hyväksyttävä, että nämä eivät olleet mitään todellisia omaisuusarvoja vaan epäkuranttia sontaa, jolla on sonnan arvo jos sitäkään.

Käsittämätöntä on, että kirjanpitomenettelyissä hyväksytään yrityksien voitoiksi mahdollisia tulevia tuottoja, jotka tosiasiassa eivät perustu mihinkään todistettavaan faktaan. Tällainen odotusarvojen kirjaaminen vääristää vääjäämättä todellista taloutta. Toki odotusarvoja on syytä käyttää kustannussuunnittelussa, mutta miksi niiden annetaan vaikuttaa myös todelliseen kirjanpitoon on käsittämätöntä. Niiden avulla rahamaailman sijoituspellet kehittelevät itselleen suuria bonuksia ja muita palkkioita, jotka perustuvat ennen kaikkea hyvään myyntipuheeseen ei toteutuneisiin teknologioihin tai kauppaan.

Se, että taloudessa on suuri mieletönkupla, ei kuitenkaan poista valtioiden vastuuta pitää huolta kulurakenteestaan. Ennen kaikkea siinäkin on kuitenkin kysymys siitä, hankitaanko kuluilla jotain sellaisia tuottoja, jotka ovat määrältään arvokkaampia kuin kulut. Koulutukseen kannattaa panostaa, jos on tarjota myös koulutusta vastaavaa työtä ja työn tuottavuus on riittävä. Ei ole itseisarvo, että tuotto tulee yksityiseltä puolelta, mutta sieltä se tulee paljon selkeämmin. Kyllä opettajakin tuottaa yhteiskunnalle paljon hyvää ja siksi häntä ei voi eikä saa katsoa vain kulueränä. Opettaja on investointi tulevaisuuteen, mutta hänellä tulee olla mahdollisuus muuttaa oma osaamisensa oppilaiden osaamiseksi, jolla taas on markkina-arvoa myös yrityksissä. Suuri ongelma monessa maassa on, että virkamieskunta ei edes välillisesti tuota riittävästi. Jos virkamiesten vastuulla olevat toiminnot kuten vaikkapa maankäytön suunnittelu, oikeuslaitos ja pelastustoimi, on huonosti organisoitua ja resurssoitua, syntyy turhia kustannuksia kaikkialla yhteiskunnassa eli myös yksityisellä sektorilla. Siksi myös julkisella puolella tulee olla tehokasta toimintaa, mutta itse toiminnan perusteita ei ole syytä vähätellä. Aina on kuitenkin kysyttävä, tehdäänkö oikeita asioita ja käytetäänkö varoja oikein? Valitettavasti vaikutelma eteläisten euromaiden osalta ainakin on surkea. Toimintaa voidaan siellä varmasti julkisella puolella parantaa, mutta julkista sektoria ei voi ajaa konkurssiin, sillä sen tehtävät ovat koko yhteiskunnan toimivuuden kannalta elintärkeitä. On kaikkien etu, että julkinenkin puoli toimii tehokkaasti ja järkevästi.

Rohmar

On hyvin todennäköistä, että Espanja on liian iso pelastettavaksi. Tästä seuraa puolestaan se vaara, että Suomelle realisoituu jo tähän mennessä kertyneet n. 50 miljardin vastuut. Se tuhoaisi Suomen täysimääräisesti.

Mitä suurempi on hätä, sitä suuremmat ovat valheet ja paniikki Kataisen hallituksessa. Tätä taustaa vasteen mm. vappupuheet olivat melkoista sumutusta.

* * *

Tuomioja pelkää aiheesta poliittisia muutoksia. Niitä tulee, ja pitääkin tulla. Se demokratia, jonka puolesta Tuomioja nyt pelkää, on pelkkä otsikko. Päättäjät pyrkivät antamaan mielikuvan, jossa heidän harjoittama politiikkansa on valistusta, ja kansanomaisempi politiikka fasismia. Miten tämä valistus sitten johtaa jatkuvasti kriiseihin, ja miksi kansanomaisempi ajattelu on useimmiten onnistunut nämä ennustamaan? Ehkäpä siksi, että kansalliset demokratiat ovat täysin alisteisessa asemassa suhteessa maapallon rahavallan keskittymiin. Nykyinen demokratia onkin kuin aikuisten satu, jonka parissa saa askarrella jotain pikku sympaattista, jos tunnustaa reunaehdot. Ja vaikka politikko olisi kuin symppis tahansa, se ei riitä. Rahan ylivallalta kun ei heru sympatia pisteitä.

Allekirjoittanut

Ajanpeluu on loppumassa ja kohta pitää katsoa kortit. Espanja onkin kertaluokkaa isompi kansantalous kuin Suomi tai Kreikka.

Palomuuria pitääkin heti aluksi korottaa kymmen kertaa suuremmaksi, arviolta 10.000 miljardin suuruiseksi. Sillä rahasummalla voidaan rakentaa 50 euron sileistä seteleistä n. 1,5 metriä korkea palomuuri Espanjan koko maarajan pituudelta suojaamaan muuta Eurooppaa palon leviämiseltä. Uskon Kataisenkin kiinnostuvan ajatuksesta.

paulivuorio

Suomessa salailua ja vastuuvapautta. EU:ssa salailua ja
vastuuvapautta. EU:sta loppuvat maat, jotka tarvittaessa
voisivat auttaa suomea. EU vaatii jäsenmaitaan säästämään,
itse eletään kuin viimeistä päivää. Ylimitoitettu hallinto-
rakennelma. Poliitikkojen palkat ja korvaukset ei pienimäs-
säkään suhteessa jäsenmaiden palkkatasoon. Suomessa vähenee
koko ajan työpaikat, jotka toisivat verotuloja valtiolle ja
kunnille. Siitä huolimatta ei kenenkään päättäjän päähän ole
tullut ajatusta että on pakko ruveta pienentämään hallinto-
kuluja, koska ne eivät tuota valtiolle mitään. Tämä ei tie-
tenkään sovi tämän päivän hyvä veli-,ja siskojärjestelmälle.
Suomen ja suomalaisten on pakko pienentää kuluja, koska emme
enää kykene lisämään tuottavia työpaikkoja, päinvastoin
vähenee koko ajan. Tämä on kylmää tekstiä, mutta tässä asiassa ei ole mitään kiertoteitä. Suomi on jo nyt hyvin kaukana tasavertaisesta hyvinvointi valtiosta.

Viisaus

Tuleekohan portugali ennen espanjaa?

Kreikassa paljastuu pahoja väärinkäytöksiä, jotka johtavat Kreikan valtion ja kansan suuriin kärsimyksiin, ja perässä tulevat seuraavassa järjestyksessä vuoden 2011 kesästä lähtien Portugali, Espanja ja Italia. Häikäilemättömät väärinkäytökset tulevat julki ja näissä maissa kaikki tulevat kärsimään eräitten harvojen valtaapitävien henkilöitten petoksista. Näissä maissa ihmiset saavat kokea uudestaan ja jopa pahempana sen mitä oli Euroopassa 1990-luvun alussa....
http://www.kolumbus.fi/jouko.piho/sivu38.htm

Kodin Onni

Mikä voisi pelastaa demokratian? Minusta vikana on se että vaaleissa valitut pelkäävät vain seuraavia vaaleja. Valitut ovat tavallaan vuosikausia diktaattoreina joiden ei tarvitse miellyttää tai kuunnella ketään. Asia korjautuisi jos poliitikon paikka olisi koko ajan reaaliajassa jaossa.

Vaalikaudet pois ja internetissä jatkuva luottamusäänestys. Jo alkaisi tapahtua...aseettomasti. Takinkäännöt ja muut typeryydet kostautuisivat jokseenkin välittömästi...