Sunnuntai 20.1.2019

Professori kaivoslaista: ”Häkellyttävä erehdys”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.5.2012 09:02
  • Kuva: Talvivaara
    Kuva
    Kansantaloustieteen professori Olli Tahvonen katsoo, että nykyinen kaivoslaki ohjaa luonnonvarojen vastuuttomaan käyttöön. Aihekuvitus.

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Olli Tahvonen katsoo, että nykyinen kaivoslaki ei ohjaa luonnonvarojen yliajallisesti kestävään käyttöön ja asettaa eri sukupolvet eriarvoiseen asemaan.

Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa Tahvonen kertoo, että tällainen luonnonvarojen ”kestävä käyttö edellyttää raaka-aineiden omistusoikeuksien tarkkaa määrittelyä”.

– Vaihtoehtoja omistusoikeuksille on kolme. Ensimmäistä eli konsessioperiaatetta sovellettaessa malmivarat omistaa valtio, joka voi myydä malmin käyttöoikeuden yrityksille. Toisen periaatteen mukaan luonnonvaran omistusoikeus liittyy kiinteistön omistukseen ja kolmas periaate on Suomessa käytössä oleva valtausjärjestelmä, jossa raaka-ainevarat eivät alun perin ole kenenkään omistuksessa, erittelee Tahvonen.

Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksella professorina toimiva Tahvonen toteaa, että juuri tämä ”se saa joka ehtii” -periaate on aiemmin johtanut eri luonnonvarojen ”katastrofaaliseen ryöstökäyttöön”. Periaatteesta onkin myöhemmin luovuttu esimerkiksi Yhdysvalloissa Teksasin osavaltiota lukuunottamatta.

Suomen kaivoslaissa kuitenkin vedotaan siihen, että periaate on ollut voimassa vuodesta 1723 saakka.

– On häkellyttävä erehdys kuvitella, että 1700-luvulla sovellettu periaate olisi käypä ohjaamaan tämän hetken kiihtyvää kilpailua niukkenevista raaka-aineista, joiden arvo maassa on voimakkaassa kasvussa, Tahvonen toteaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

ikäloppu

Onko tämä totta että, v.1700 säädetty laki on määräävässä asemassa, miten suomalaista raaka-ainetta voi markkinoida-ryöstää, lakiemme mukaisesti? On todella häkellyttävää ja paljastavaa miten kansanedustajamme voivat lakejamme noudattaen, joita varten heidät on valittu, olla yhtenä osapuolena, pulvaanina, yritysmaailmassa. Tutkimattomat ovat herrojen tiet ja kansa kärsii. Mutta edustajamme lihovat.

KunniaTohtori

Kaivoslaki on 1700 luvulta. Ja se laadittiin suosimaan suurmaanomistajia orastavalta rahvaan maanomistukselta. Laki on täydellinen fiasko ja totta on, että juuri nyt tällä hetkellä Suomi ryöstetään tyhjäksi kuin mikä tahansa afrikan banaanivaltio.

Nyt pitäisi armeijan asein puuttua asiaan. Armeijan olisi otettava asevoimin haltuunsa Talvivaari ja muut ryöstäjät. Seuraava sukupolvi saa itselleen Kreikka takausten maksun ja tyhjäksi ryöstetyn maan.

Ehdotan, että Eduskunnan saamattomuuden takia Suomen kansa nousee voimalla kaivosyhtiöitä ja korruptiovirkamiehiä vastaan.

sinenmaa

Öljy on täysin eri asia kuin kulta. Kultaa ei voi kansallistaa, koska muutoin USA hyökkäisi Suomeen. Voisimme kansallistaa malmit vain siten, että ensin annetaan maa muslimeille, jolloin he kansallistaisivat kaikki, -- mutta länsimainen valtio ei voi kansallistaa mitään, koska muutoin rikkaat eivät voisi rikastua; rikkaat Katainen mukaan lukien kuolisivat nälkään, jos malmit olisivat suomalaisten.

Norjassa öljy on valtionomisteinen, koska Norjasta tehdään muslimivaltio; Ei tarvita kansallistamista, kun Norja muuttuu virallisesti muslimivaltioksi. Minä juon nyt kahvia.

sinenmaa

Ja kaikki tämä hosuminen vain siksi, että maailmaan saataisiin jatkuvasti lisää halpatyöntekijöitä, joita finassikapitalismi tarvitsee kipeästi, jotta se voisi turvata jatkuvan ansion nousun itselleen kaikissa olosuhteissa.

En voi oikein uskoa sellaiseen maailmaan, missä tulevat sukupolvet joutuvat elämään onttojen kaivostunneleiden päällä, kallioperän päällä, jonka kaikki malmiot ovat lopulta liuetettu mereen...
http://sinenmaa.blogspot.com/2008/06/muovinporaustorni.html

Kiirunan asukkailla ei vielä ole hätää, kun Kiirunan kaupunki joudutaan siirtämään sortuvien kaivostunneleiden päältä pois, koska Uuden Kiirunan alle voi vielä louhia sortuvia kaivostunneleita. Mutta mitä sitten?

A_L

2000-luvun kaivostoiminta eroaa paljon menneistä vuosisadoista - tuhansista puhumattakaan.
Katso huviksesi - Google Maps: "lantonmäki, sotkamo"
Kaivospiirin laajuus on 6000 hehtaaria, josta noin. 1000 hehtaaria on vasta otettu tuotantokäyttöön.
Jo 1000 hehtaaria vastaa viisi kertaa Helsingin pinta-alaa !
"Tuhansia vuosia" sitten ei ollut sellaisia lapioita, kun nyt...

KunniaTohtori

Nyt on jo selvää ihan Oulun Yliopistotutkimuksen ja kokemusten perusteella, että ulkomainen kaivosfirma tuo Suomeen oman johtoportaansa ja oman työnjohdon. Suorittava henkilöstö voi olla suomalaista mikäli suostuvat tekemään töitä yhtä halvalla kuin ulkomailta tuotettu oman firman "halpatyövoima". On jo täysin selvää, että kaivosalan suorittavan osan palkat tulee laskemaan paljon. Näin siksi, että ulmaisen kaivosyhtiön ei minkään lain mukaan tarvitse palkata kallista suomalaista kaivosmiestä. Tänne tulee homman hoitamaan kyseisen monikansallisen kaivosyhtiön vakioporukka, kokeneet kaivosmiehet etelän mailta etelän palkkatasolla ja omilla työehtosopimuksillaan.

On täysin käsittämätöntä, että kuvitellaan kaivosalan työllistävän suomalaisia merkittävässä määrin. Ja joka tapauksessa joku hikinen 5000 työpaikkaa ei merkitse mitään. Panostus pkt-sektoriin ja yrittäjyyden aito tukeminen luo 50000 työpaikkaa, eikä luontoa raiskata. Kaivostoiminta on "pätkä" teollisuutta jota tehdään sen verran kuin malmia riittää tai homma on kannattavaa. Samoin nämä ulkomaisten kaivosten työt on pätkätöitä joiden varaan elämää ei voi perustaa. Näin asiat nyt vain on nykymaailmassa.

Sensijaan luontoon, matkailuun, metsätalouteen ja vaikkapa puunjatkojalostukseen ja kalanviljelyyn suunnattu toiminta on pysyvää ja tarvitsee satakertaisesti enemmän työvoimaa ja nimenomaan suomalaista työvoimaa.

Kaivosteollisuuden kannattajat ovat kaikki ympäristörikollisia ja Suomen tulevaisuuden tuhoajia.

Teemu Oskari

...ja arvio 50 M€ verokertymästä koko maassa on parempi kuin veroton tilanne. Jos arvioidaan Pyhäsalmen kaivoksen liikevaihdoksi vajaa miljardi euroa ja siitä ulkomaille tuloutettavaksi voitoksi suurin osa, niin veron maksukykyä löytyy.

Liikevaihtovero on parempi kuin tuloksesta verotus koska suurten kansainvälisten konsernien on sitä vaikeampi kirjanpitokeinoin vähentää tai poistaa.

Chilessä valtion kaivosyhtiötä CODELCOa verotetaan 10%:n liikevaihtoverolla. Kaivosyhtiö toimii hyvin verotettunakin ja työpaikkoja on.

joukoakoskinen

"asettaa eri sukupolvet eriarvoiseen asemaan"

50 -luvulla viiskymppiset hiilivoimaloiden lämmittäjät ja konemestarit kuolivat järjestään
keuhkosyöpään. Puusepäntehtaiden liukuhihnoilla nuoret saivat elinikäisen keuhkovamman.
Autokuskit bentseeniä hengitettyään. Itse sain pysyvän kuulovamman.
Asbestoosin puhkeaminen vielä kesken.

Nyt velkojen, sotakovausten ja Koijarien koiruuksien maksajat ovat alinta pohjasakkaa.
Ongelmajätettä - lillukoot omissa paskoissaan.

Kansallisvarallisuus myydään pilkkahintaan ulkomaisille huijareille - kotimainen työ
ja osaaminen samoin. Hallintopalatsien laajennukset, rötöstelyt, puoluetuet omille-
ja etelänvetelille ovat kallista rakenteellista korruptiota.

Teemu Oskari

Suomen luononvarojen lahjoitus nopeimmin ehtiville on pahempi teko kuin Sammon ryöstö, koska lahjoitukset on tehty vapaaehtoisesti. Aarteet on tutkittu valtion varoin. Tiet ja radat aarteille on tehty valtion varoin. Tulkaa ja ottakaa.

Kaivoslaki on ajalta, jolloin vain valtio sai hyödyntää malmivaroja.

Lahjoittajat ovat perustelleet luonnonvarojen luovutuksia sillä, että kaivosyhtiöt joutuvat tekemään suuria perustusinvestointeja. Eivät ne hyväntekijöitä ole. Investointien jälkeen ne odottavat suurempia tuottoja. Suuret kaivoskoneet ostetaan kaikki ulkomailta.

Silloinen vastuuministeri Mauri Pekkarinen vähätteli pari päivää sitten radiohaastattelussa Suomessa sijaitsevien Länsi-Euroopan ainoiden, suunnattoman arvokkaiden fosforivarojen myymistä pilkkahinnalla norjalaisille sanoen niiden liikevaihdon olevan nyt vain murto-osan kansantuotteesta. Hän kertoi päättäneensä myydä hyvin toimivan Siilinjärven kaivoksen koska Kemira ei ollut kyennyt vielä vaikeaa Soklin malmia hyödyntämään. Vaikeaa se on ollut norjalaisillekin. Soklin hän antoi lähes kaupanpäällisenä Siilinjärvan fosfaattikaivosta myydessään. Ministeri Jyri Häkämies kokoomuksesta oli Vanhasen hallituksen toinen vastuuministeri kauppaa tehtäessä.

Suomen metalliset luonnonvarat ovat Euroopan suurimmat, suurimpia maailmassa. Suomen historian suurin lahjoitus on ehkä Sodankylän maailmanluokan monimetallimalmin lahjoitus Anglo American kaivosyhtiölle. Se tarvitsee ensi vuonna 150 työntekijää. Natura luonnonsuojelualue ei yhtiön mukaan estä kaivostoimintaa. Tämäkään maailman suurimpiin kuuluva suomalainen malmi ei ollut kenenkään omaisuutta. Ota ja omista.

Ehkä lahjoituksilla Kepun perinteisille äänestysalueille saadaan muutama halpatyöpaikka ja äänestäjiä. Ne ovat Suomen historian kalleimpia työpaikkoja. Sotakorvaukset ovat tässä vertailussa pikkurahoja. Ne sentään luovutettiin pakon edessä.

Työpaikkojen luominen ei kuitenkaan edellytä luonnonvarojen lahjoitusta. Valtio voisi hallita luonnonvaroja monin keinoin, joista verotus on yksi keino.

Suomessa hallitus, menneet ja nykyisest ministerit sallivat kansallisen omaisuuden luovutuksen kuin pahimmassa siirtomaassa. Sivistyneissä länsimaissa osataan arvostaa luonnonvaroja ja säädellään niiden tuottoja – esimerkkejä mineraalistrategiaan löytyisi paljon. Venäjällä luonnonvarat ovat hallituksen silmäterä.

Ensin annetaan pois arvokas, malmivarat ja kaivostekniikan yhtiöt. Sitten kun niiden arvo nousee, Solidiumin avulla ostetaan kalliilla takaisin – lahjoitusta sekin.

Mauri Pekkarisen ratkaisu ”valtionyhtiö” tuo mieleen Valko kuvaputkitehtaan surullisen historian. Valtionyhtiö antaisi vain poliitikoille sähläysmahdollisuuden alueella, jota he eivät hallitse. Ei Pekkarinen ministerinä hallinnut Soneran myyntiäkään sen pörssikurssin ollessa huipussaan.

Muutosta tarvitaan. Onneksi vaalit ovat tulossa.

sinenmaa

Eikös ranskalaiset jo saa telesiirtomaksut?
Nyt VR on myytävänä; Tänne tulee ihquja ulkomaisia, jotka liikennöivät suomalaisten rakentamilla raiteilla ainakin yhtä hyvin, mitä Britannian VR:n on onnistuttu tuhoamaan.

Excelman

Tamrock / Sandvik on yksi maailman suurimmista avolouhosten porakaluston valmistajista. Googleta vaikka Sandvik open pit drill ja katso kuvat. Talvivaaran murskaimet ovat Metsolta ja suurin osa rikastuskalustosta Outoteciltä. Että silleen.

Teemu Oskari

Ei löydy edelleenkään Tamrockilta Talvivaaran kuvassa olleita ja mainitsemiani suuria kaivinkoneita ja suuria malmiautoja.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö kaikki Suomessa valmistetut kalustotyypit löytyisi Suomessa sijaitsevista kaivoksista. Tosin kokemusta ruotsalaisistakin murskaimista taitaa löytyä...

Excelman

Kommenttisi kuulostavat lähinnä kommunistisilta ja erittäin markkinatalouden vastaisilta. Tätä yksityisomaisuuden kansallistamista harjoitetaan tällä hetkellä lähinnä Etelä-Amerikassa. Malmeista on osa tutkittu suomalaisten voimin ja täältä ei löytynyt halua eikä pääomia niiden kehittämiseen mm Kevitsa, Sokli, jne. Suomesta ei käytännössä löydy riskinottohalua sijoittajilta tai pankeilta vaan pelkästään Teemu Oskarin kaltaista jälkiviisautta. Kevitsan investointi oli 400 MUSD ja Soklin on yli 1000 MUSD. Mistä olisit ottanut sen rahan - päivähoidosta vai sairaaloilta? Suomen kaivoskonealan osaaminen perustuu aktiiviseen kaivoshistoriaamme ja hyötyy ilman muuta siitä että lähellä on kaivoksia joka kerryttää osaamista. Jos ulkomaiset kaivosyhtiöt kiukuttavat niin voithan aina Pekka Perän tavoin perustaa oman kaivosfirman niin ei tarvitse täällä palstoilla valittaa. Se pitää paikkaansa että lakeja pitää noudattaa mutta aika koomista on että teollisuusalueen sisällä kuolleet linnut ovat suuri uutinen ja kertoo lähinnä yleisestä yksinkertaisuudesta. Kuinka monen sellutehtaan tai öljynjalostamon saostusaltaat ovat uimakelpoisia?

Teemu Oskari

Taloustutkimuksen kyselyn vastaajista 49 prosenttia ottaisi kaivosveron käyttöön. Veroa kannattavat erityisesti ylemmät toimihenkilöt. Puolet suomalaisista eivät ole kommunisteja, varsinkaan ylemmät toimihenkilöt. http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2012/05/1546959/aamulehti-sdp-j...

Olisi aika päivittää kylmän sodan kalenterit nykypäivään. Tänään valtiot kilpailevat markkinataloudessa. Se selviää, joka tekee riittävän taloudellisen tuloksen.

joonathan

Ei valtiot kilpaile. Vaan yksityiset. Jotka kusevat valtioita (siis meitä) silmään aina kun voimat. Täysin typerä jo ajatuksenakin. Tarvitaanko kommunisteja siinä että valtiossa asuvat ihmiset ovat huolissaan kun heidän mailltaan löytynyneet rikkaudet annetaa mois yhtiöille joilla ei ole mitään tekemistä valtion kanssa . . Tai sitten on kun menee huonosti silloi ne pyytävä , uhkailevat , ja kiristävä valtioossa asuvia ihmisiä maksamaan heidän velkansa. . Näinhän EU:ssa juuri tapahtuu. Lukekaa esim Afrikan kohtalosta seko teidän unelmanne on . Muuten jos siellä olisi kansa ollut kommunisteja oli saattanut olla niin että jokunen timantti ja kultahitunen olisi jäänyt heillekkin. Ny ne kiiltävät pitkin eurooppaa. Lukekaa Kongon historiaa siellä se kapitalislismin ihanuus on ollut. Muute kaivosveron tarkoituksena olis , että ne joilta kyseisten kaivoksen tuotteet on viety saisivat edes jonkinlaista korvausta. Sehän tulee siitä tuotosta jota kaivos heille (omistailleen) antaa

Teemu Oskari

Chilessä peritään 10% kaivosvero valtion kaivosyhtiö CODELCOn liikevaihdosta. Liikevaihtovero on selkeä kuten arvonlisävero. Siinä ei voi tehdä verosuunnittelua kirjanpitokeinoilla.

Chilen hallitus ei ole kommunistinen, vaan markkinataloutta kannattava. Verotuksen pitäminen kommunismina kielii pahoista puutteista taloustiedoissa.

jounihalonen

että 90-luvun laman tiimoilla tuolloin vihdoin ja vielä itsenäinen Suomi pakolla sitoutettiin johonkin, joka ei siedä päivänvaloa. Sieltä tämä Sammon ryöstö alkoi ja kaikilla sektoreilla. On meillä päättäjät, jotka ovat tikkukaramellin tarjoajan vietävissä. Täysin syyntakeetonta porukkaa ja vailla minkäänlaista taloudellista vastuuta.

Ray

Kepulaiset ja persut vain tulisivat järkiinsä, niin nuo asiat olisi äkkiä hoidettu. Mutta kepulaiset ja persut ovat oikeiston ja vasemmiston lisäksi kaikkein typerimpiä myös luonnonvarojen ryöstön ja ympäristön sallimisessa.

Ihminen on puhdas idiootti ja sellaisena pysyy, tuhoutumiseensa asti, johon ei kauan mene, onneksi.

Ray

Kepulaiset, persut ja vasemmistoliiton kaksikko ovat kaivosasioissa aivan kuutamolla. Vielä enemmän kuin hallitus. Pekkarinen oli varsinainen katastrofi superministerinä ja Lehtomäki ympäristöministerinä. Persujen kaivoslinjaukset ovat jotakin aivan kammottavaa ja vassarikaksikon samoin.

Ihminen on idiootti oman elämänsä edellytysten suhteen. Ja muutenkin.

jounihalonen

tai nykyisin provinssin perustuslaissa asia ei näin ole, mutta käytännössähän asia on juuri kuin toivoit. Näkymätön ylähuone on vain täysin ulkoparlamentaaristen voimien käsissä ja käskyttää hallitusta, jonka ei puoluekurin ansiosta tarvitse pelätä kansan valitseman korvantypistäjä- eduskunnan epäluottamusta.

Jonathan

Taikasana "ulkomainen investointi" kuullostaa aina hyvältä ja se riittää. Kun ulkomainen yritys on kiinnostunut aloittamaan minkä tahansa liiketoiminnan suomessa, asioista vastaavat poliitikot ja virkamiehet ovat sulaa vahaa. Mikä tahansa suomen ulkopuolelta tuleva asia kelpaa, oli se sitten turvapaikkashoppailija, kerjäläinen, rikollinen tai härskisti suomen luonnonvaroilla rahastava pörssiyhtiä - ja kaikki siltä väliltä. Kansainvälisyys, avoimmuus, monikulttuurisuus.

olavinieminen

Miksi itsenäinen Suomi ei omista maataan ja siinä olevia mineraaleja?
Tämä tarkoittaa, että kun ostat maata ja maksat siitä veroa, et todellisuudessa omista sitä maata vaan se voidaan vallata ja ottaa mineraaleineen toisen omistukseen. Valtauksen voi tehdä kuka vain, jopa ulkomaalainen!
Suomen maaverotus on siis laitonta, eikä Suomi ole suvereeni, itsenäinen valtio!

Samalla koko verotuskäytäntö joutuu outoon valoon. Valtio keksii kansalaisilleen aina uusia veroja uusien menojensa katteeksi.

Suomi syytää varojaan ulos ja niihin kuuluvat myös luonnon mineraalitkin. Kukaan ei hallitse tätä tuhlausta.
Poliitikot eivät osaa ajaa Suomen ja kansakaisten etua, eivätkä ole edes vastuussa mistään!
Missä on Suomen suvereeni itsenäisyys !!!

Teemu Oskari

Aivan sama kohtalo oli Pohjois-Amerikan intiaaneilla 1800 luvulla. Joskus he sattuivat asumaan hopea- tai kultaesiintymän päällä. Kuka tahansa paikalle tullut länsimainen siirtolainen saattoi ottaa ja vallata alueen, ajaa intiaanit pois tai lähettää heidät reservaatteihin.

Ero on vain siinä, ettei Suomessa ole reservaatteja, ja siinä, että suomalainen saa pienen nimellisen korvauksen. Malmiesiintymän sisältävä maa-alue voidaan ottaa kuitenkin häneltä pois ja luovuttaa ulkomaisen yhtiön käyttöön.

TEM:n teksti: "Valtioneuvosto voisi myöntää luvan käyttää toiselle kuuluvaa aluetta kaivostoimintaa varten, jos kaivoshanke on yleisen tarpeen vaatima" (http://www.tem.fi/files/25613/367_VN_KaivosHE_221209.pdf)

TEM:in tekstissä ei sanota "kansallisen tarpeen vaatima". "Yleinen tarve" on aika epämääräinen käsite. Mitä Vanhasen hallitus: kepu, kok, vihr. ja RKP asialla tarkoittivat?

Olaf17

on mahdollista vasta kun korruptoituneet virkamiehet ja maksetut poliitikot ovat poistettu - lopullisesti.

Suomen kansalle tulisi palauttaa itsemääräämisoikeus myös luonnonvaroihimme. Olemme kohta kuin pahainen kolmannen maailman maa. Syömävelkaa syntyy siitä, että täällä ei jalosteta...

Eli ongelman ratkaisu on helppo, mutta toiminta tulisi organisoida...

joonathan

Täällä syytetään politiikkoja, mites ne ovat asemmaansa päässeet. Ne ovat päässeet sinne koska olemme niin tahtoneet eli äänestäneet. Ei politiikoksi muuten pääse, kuin saamalla riittävä määrä kansalaisia uskomaan itseensä. Missä ovat persujen politiikot. Pehva pystyssä ja pää pensaassa. Etteivä kuulisi tai näkisi mitään. Sieltä huutelevat pensaassa. Tai räyhäävät moottoripyörä jengien kanssa. Ovat kovia poikia mamuja potkimaan. Ei mamuilla ole mitään valtaa elävät täällä annetuilla armopaloilla. Siksi persut heitä uskaltaakin sortaa. Ja sota ruotsinkieltä vastaan täyttä typeryyttä. Venäjän kieltäkös tänne pitäisi saa .Olisi kyllä sekin hyvä, mutta ei ruotsalaisuuden kustannuksella. Ainoastaan osallistumalla päätöksentekoon voidaan vaikuttaa. On valittava sellaisia henkilöitä jotka osallistuvat suomen hoitoon. Myös se että on hirveä vimma kaiken yksityistämisestä on täysin typerää. On asioita jotka hoituvat hyvin kun yksityiset niitä hoitavat. Mutta paljon on asioita joita ei voida tasapuolisesti hoitaa kuin julkisella hallinnolla. Siis sillä johon itse voimme vaikuttaa. Kuten puolustusvoimat, terveyden huollon perustarpeet. Tieverkosto myös raideliikenne. Poliisi laitos järjestyksen pito. Yleensä kaikki lakeihin perustuvat toiminnot. Samoin vesien hallinta suurelta osin toki ranta-alueita voi yksityiset ja yhteisöt omistaa. Myös julkinen sektori voi myös liiketoimintaa harjoittaa se miten ja mitä säädettäisiin valtion avulla. Mehän kansa olemme. Kyllä valtion omista asioita on pidettävä kiinni eikä ruikutettava pikkulasten tavoin.

Teemu Oskari

Ulkomaista pääomaa ja osaamista tarvitaan. Siitä huolimatta maanomistajan ja hänen valtionsa pitäisi hyötyä malmin arvosta nimellistä korvausta paremmin.

Louhittuihin tonneihin perustuva ympäristövero päästäisi rikkaiden malmien louhijat vähällä ja rankaisisi köyhien malmien louhijoita. Kyllä veron on perustuttava veronmaksukykyyn.

Ulkomailla käytetty kaivosten liikevaihtovero on siitä hyvä, että suuret konsernit eivät voi sitä kirjanpitokeinoilla ja sisäisillä tulon siirroilla poistaa tai vähentää kuten tuloksesta perittyä veroa voitaisiin.

Excelman

Tämä proffa ei ole ollut vapailla markkinoilla töissä eikä siellä varmaan työllistyisikään tällaisten puheiden perusteella. Talvivaara on hakenut pörssistä riskirahaa yli 500 miljoonaa euroa. Tällainen riskiraha ei nyt vaan hakeudu hankkeisiin jossa projektin tuotto menee valtiolle verojen ja maksujen muodossa. Ennen kaivosten avaamista yhtiöiden pitää tehdä malminetsintää monta kymmentä vuotta eri alueilla, sijoittaa kymmeniä miljoonia euroja ja hyvällä lykyllä 1/10-osa hankkeista johtaa parinkymmenen vuoden kuluttua kaivoksen avaamiseen. Jos tässä vaiheessa valtio huutokauppaisi malmin niin kukaan ei enää rahoittaisi malminetsintää pennilläkään. Toki valtiokin voi harjoittaa malminetsintää mutta se tie käytiin Suomessa jo Outokummun toimesta loppuun eikä valtio ollut halukas rahoittamaan sitä. Sama tilanne on kun rutistaan Soklin kaivoksen myymisestä norjalaisille. Kaivoksen avaaminen maksaa arviolta 1000 miljoonaa taalaa. Löytyisikö valtiolta rahaa ja riskinottohalua sen avaamiseen? Ei todellakaan. Tämä proffa on tyypillinen pelle joka astuu kommentoimaan siinä vaiheessa kun yksityinen sektori on kantanut riskin ja suorittanut malminetsinnän ja haluaa poimia jälkeenpäin rusinat pullasta.

Mauri T Taavitson

Jäljelle jää vain raiskattu luonto, voitot ulkomaille, Talvivaara lienee harvoja suomalaisten omistuksessa olevia kaivosyhtiöitä. Miksei niita kulta ja muita aarteita voi kaivaa valtionyhtiöiden voimin, niin ei tarvitsisi verottaa niin paljon. Olisi kiva, jos valtiolla olisi osinkotuloja.

gautama

Puolueet ohjaavat systemaattisesti luonnonvaramme ja muunkin liiketoiminnan vähitellen ulkomaisten suuryhtiöiden käsiin. He eivät palvele Suomen kansaa, vaan jotakin ihan muuta organisaatiota.

Yksittäisiä rivikansanedustajia viedään kuin pässiä narussa, mutta vastustaa ei uskalla, ettei omat edut ole vaakalaudalla ja toiset eivät edes kykene itsenäiseen ajatteluun.

Ottakaapas yhteyttä "omaan" edustajaanne. Jos ei auta, niin sitten jotakin muuta on keksittävä.

joonathan

Eikös suomessa olevat puolueet ole suomalaisia. Käsittääkseni suomalaiset ovat ne sinne äänestäneet. Taas kerran oma syyt jos niin tekevät. Sen verran pitää asiasta välittää, että muistaa äänestää, ettei meitä ihan tielle heitetä. Siis joku hyötyy tästä jos näin tapahtuu se pitää selvittää ja rikollinen vastaamaan teoistaan. Yleensäkin kansallisen omaisuuden valuminen ulkomaille olisi estettävä tehokkaammin. Sehän onnistuu kyllä lakien avulla ei muuta kuin toimeen. Tuon olleen yksityistämisvimman syyt olisi selvitettävä. Kaksi näistä on yli muiden Sonera ja autokatsastus. Kuinka paljon ovat tietoliikenteen kustannukset nousseet ja missä kunnossa on siirtolinjat, kuinka paljon syrjäseutujen asiakkaat on kärsineet. Entäs autokatsastus hinta noussut kolminkertaiseksi autokantaan nähden katsastuspisteitä on melkein kymmenkertainen määrä.Vaikka katsastuksessa käytettävien laitteiden kehittyminen edellyttäisi päinvastaista. Useat katsastusasemat ovat ulkolaisten käsissä . Ennen katsastettiin autot turvallisuuden takia nyt mahdollisimman suuren palkkion takia. Myös terveydenhoitokin on mennyt taaksepäin. Varsinkin lasten ja vanhusten hoidon takia joita kumpaakin laiminlyödään. Paljon muitakin on jossa näkee tuon rahanhimon vaikutuksen.