Torstai 23.11.2017

Pelko hurjasta huomisesta: Espanja otti mallia Kreikasta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.5.2012 11:32
Päivitetty: 
17.5.2012 11:36
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Espanjan asuntobisnes on rikki. Hallitus ja keskuspankki määräsi pankkien taseet tarkasteluun. Arkistokuva.

Espanjan kannalta Kreikan ilmoitus uusista vaaleista ei olisi voinut tulla huonompaan aikaan. Maa on kamppaillut huonojen pankkiuutisten ja kiinteistömarkkinoiden ongelmien kanssa jo kolmatta viikkoa.

Huomenna Espanjan on tarkoitus laskea liikkeelle 2,5 miljardin euron lainaerä. Vakuuttaakseen sijoittajat finanssisektorinsa kestävyydestä hallitus määrää todennäköisesti tänään ulkopuolisen arvioinnin pankkien asuntolainakannoista.

Espanjan tarkastus on samanlainen kuin mikä on tehty myös Kreikassa ja Portugalissa.

Pääministeri Mariano Rajoy on jo huolestunut huomisesta. Hän pelkäsi eilen, että Espanjan lainakulut kasvavat "tähtitieteellisiksi".

Kaksi viikkoa sitten Espanja 5 vuoden lainan korko oli noin 4 prosenttia. Nyt korko vie nousta yli viiden prosentin, BBC arvioi.

Espanjan suurin ongelma ovat asuntomarkkinat, jotka perustuivat pitkään lainalla kasvuun.

Maan vahva paikallisten säästöpankkien asema asuntobisneksessä on johtanut tilanteeseen, jossa säästöpankkien taseissa on asuntokuplan aikaisen arvon mukaan hinnoiteltuja asuntolainoja ja kiinteistöjä.

Viime viikolla Espanja määräsi pankkinsa poistamaan asuntokannan ylihintaa useilla miljardeilla. Samalla pankit käskettiin kasvattamaan vakavaraisuuttaan.

Viime viikolla Espanjan valtio käytännössä valtiollisti usean säästöpankin fuusion seurauksena syntyneen Bankian lunastamalla lähes puolet pankin äänivallasta.

Bankian kohtalo oli joutua valtion syliin sen jälkeen, kun Espanja oli pääomittanut sitä useilla kymmenillä miljardeilla.

Tarkastus

Samaan pankkiin liittyy myös Financial Timesin esiin nostama huoli siitä, että Espanjan keskuspankki on syrjäytetty lähes kokonaan maan finanssisektorin uudistuksista.

FT kirjoittaa espanjalaisen valtiovarainministerin Luis de Guindosin ottaneen ohjat käsiinsä keskuspankin väistyvän johtajan kustannuksella.

Keskuspankin yksi tehtävä on tasata markkinahäiriöitä finanssisektorilla.

Tänään hallitus on aikeissa ilmoittaa tarkastuksesta, joka kohdistuu koko Espanjan pankkisektorin asuntolainoihin. Vastaava tarkistus on tehty Kreikassa ja Portugalissa.

Espanjassa tarkastuksen tekee amerikkalainen Blackrock.

Hallitus tutkituttaa yksityisellä investointipankilla kaikki maan asuntolainat ja arvioi tällä tavoin pankkien taseisiin mahdollisesti kertyneen ylimääräisen arvostuksen.

Tarkastuksen taustalla on pyrkimys avoimuuteen, jota Espanjasta on puuttunut viime vuosina. Samassa yhteydessä maahan perustetaan eräänlainen roskapankkiverkosto, jonka niskoille on tarkoitus kipata yliarvostetut kiinteistösijoitukset ja asuntolainat.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

JL78

Jotenkin kuulosta hauskalta tuo "lainaerän liikkeelle lasku tai Laina huutokauppa".

Se on vain ja ainoastaan lisää VELKAA, joka pitää maksaa takaisin korkojen kera. Ikuista talouskasvua tarvitaan, koska velkaa on aina enemmän kuin rahaa sen maksamiseen. Nämä faktat voi tarkistaa Suomen pankin sivuilta.

Suomen velka on kasvanut 2000 luvulla 425% jolla saatiin aikaan huima 45%:n talouskasvu!. Esimerkiksi Kreikan luku oli n. 276% ja Kreikka on konkurssissa. Herää kysymys miksi näin on?.

omanimi

Ovat myös nämä tuulesta temmatut "faktat" rahajärjestelmästä. Lähdeviitteet?<p>
Pari vinkkiä: Raha on vaihdon väline, eikä ainoa omaisuuden muoto. Rahan lainaaminen ei ole ainoa tapa hankkia jotain, jolla on arvoa. Koron maksaminen on ongelma vain jos ei itse pysty tuottamaan mitään millä on arvoa, tai kuluttaa enemmän kuin tienaa. Toisaalta on ymmärrettävää että näihin ongelmiin turhautuva syyttää järjestelmää.

JL78

Kysymys on!. Mistä korot maksetaan?. Korot maksetaan omasta tai jonkun toisen ottamasta velasta. Pankki luo vain lainan pääoman ei koskaan koron osuutta. Ehkä lainojen maksaminen ei vaadi suoranaisesti talouskasvua vaan velkojen lisääntymistä.

Tuolta löytyy linkkejä Suomen pankin sivuille.

http://ebolakani.blogspot.com/2012/04/perustulosta.html
Ja tuossa lisää

http://ebolakani.blogspot.com/2012/01/mika-edella-mainituista-lainoista-...

Ja tuolta löytyy lisää tietoa rahajärjestelmän luonteesta.

http://rahajatalous.wordpress.com/

JL78

Tuossa lisää.

http://www.suomenpankki.fi/fi/julkaisut/selvitykset_ja_raportit/bof_onli...

"Lainan myöntämisvaiheessa siis muodostui lisää rahaa. Lainan tullessa kuoletetuksi rahaa lakkasi olemasta, ja perittyjen korkojen vuoksi vieläpä hiukan enemmän kuin mitä lainaa myönnettäessä muodostui."

Tuossa se kuvataan täysin, Suomen Pankki ilmoittaa pyörittävänsä muiden keskuspankkien kanssa maailman suurinta Ponzia!. Velkapyramidiponzia.

KunniaTohtori

"Viime viikolla Espanja määräsi pankkinsa poistamaan asuntokannan ylihintaa useilla miljardeilla. Samalla pankit käskettiin kasvattamaan vakavaraisuuttaan."

Siis pankit käskettiin kasvattamaan vakavaraisuuttaan. Jokainen tietää, että ei raha puussa kasva. Siis miten tuo määräys toteutetaan kun kansalaisilla ei ole rahaa, firmoilla ei ole rahaa, eikä sanallasanoen kellään ole varoja. Mistä pankki repii vakavaraisuuden nousun.

Vastaus. Ainoa keino, näennäinen, on painaa lisää seteleitä. Ja tämäkin keino lämmittää kuin talvella kusi housunlahkeessa, vain vähän aikaa ja sitten on entistä kylmempi.

Espanjalla ei ole muuta tietä kuin tunnustaa, että emme ole näin rikkaita ja meidän on palattava 30 vuotta ajassa taaksepäin olevaan elintasoon ja ponnistettava sieltä eteenpäin.

Eikä Suomellakaan ole enää muuta tietä kuin tuo Espanjan tie.

luuserius

Tulee mahtava. Niin suuri, että me nuoremmat luovumme hyvinvointivaltiosta. Verokilpailu on totta ja vaikkapa asuntososialismi ei toimi.
Mitä teemme perinnölle, se onkin jo toinen asia. Jo pelkät korkomenot voivat kasvaa nopeasti sellaisiin mittoihin, ettei mikään veroaste enää auta.