Maanantai 20.11.2017

Facebook teki historiaa – varoitus ”kuplasta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.5.2012 07:38
Päivitetty: 
18.5.2012 07:43
  • Kuva: b_d_solis / Creative Commons
    Kuva
    Facebookin perustaja Mark Zuckerberg.

Yhteisöpalvelu Facebook keräsi 16 miljardin dollarin potin teknologiayritykselle historiallisen suurella listautumisannillaan, kertovat talouslehdet. Listautumisannissa kaupattiin uutistoimisto Bloombergin mukaan 421 miljoonaa osaketta 38 dollarin kappalehintaan.

Facebookin listautumisanti on Yhdysvaltain kolmanneksi suurin heti General Motorsin ja Visa-konsernin jälkeen. Näin Facebookin arvoksi määräytyy huikeat 104 miljardia dollaria. Yhtiön osakkeiden pörssikauppa alkaa perjantaina.

–Kaikki haluavat palan Facebookia, sanoo yhdysvaltalainen sijoitusjohtaja Dan Veru Bloombergille.

Toisaalta hurja arvio yhtiön arvosta herättää myös huolta siitä, pystyykö yhtiö vastaamaan odotuksiin tuottojen muodossa.

–Yhtiön täytyy todella onnistua, jotta se välttää osakkeen laskun näistä huikeista odotuksista, sanoo taloustieteen professori Jay Ritter Floridan yliopistosta Financial Timesille.

Myös osakevälittäjä Nordnet varoitti eilen Uudessa Suomessa "kuplan" vaarasta.

- Osakkeen arvostus on ladattu täyteen hurjia kasvuodotuksia, emmekä voi olla mitenkään varmoja, että niihin pystytään pääsemään, Salo varoittaa.

- Tässä on vähän samoja piirteitä kuin suomalaisille niin tutussa IT-kuplassa 90-luvun loppupuolella, jolloin ihmiset jonottivat kadulla osakkeita. Rannalle jääneet IT-huuman sokeuttamat säästäjät painelivat ostonappeja kiihtyvään tahtiin heti osakekaupankäynnin alettua, Nordnetin maajohtaja Niklas Odenwall kommentoi.

Aiemmin arvostettu amerikkalainen talouslehti Wall Street Journal on todennut, että nyt osuuksiaan myyvät Facebookin aikaiset omistajat ”rahastavat” myymällä osakkeitaan yhtiön huomioarvon ollessa sen todellista arvoa suurempi. Esimerkiksi investointipankki Goldman Sach pudottaa omistustaan 23 prosentista 7 prosenttiin.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Allekirjoittanut

Kas kun ei 39,99 dollaria.

Minäkin voisin perustaa nettifirman, olkoon sen nimi vaikka "Suuri Kupla". Omistan siitä itse 100% ja osakkeita on yhteensä miljardi kappaletta. Myyn yhden osakkeistani äidilleni hintaan 104 dollaria ja siinä samassa yhtiöni on yhtä arvokas kuin Suckenbergin firma, 104 miljardia dollaria!

Rahat pois hölmöiltä!

Mauri T Taavitson

Facebook hömpötykselle nauravat kaikki muut, paitsi sen käyttäjät ja osakkeen ostajat.
Ehkä itsekin joskus tajuan miksi keräämällä ihmisten tietoja voi tehdä rahaa. Kannnatan Stasin arkistoa ja Tiitisen listaa. Sinne kun pääsee, päivitys hoituu automaattisesti ja kuvat ja tiedot ladataan kätevästi kaikista kavereista.
Eläköön Honecker, naamakirjan todellinen keksijä!
Ehdotan, että Facebookin aloitussivulla soitetaan DDR:n kansallislaulua, niin käyttäjät pääsevät paremmin tunnelmaan.

qed

Tästä annista sateli varoituksia ympäri maailmaa. Jopa Wall Street Journal pääkirjoituksessaan puhui rahastamisesta.

Osakkeen hinnassa on ainakin puolet ilmaa, mikäli optimistisimmat kasvuodotukset toteutuvat. Eli kyseessä on vähintään 52 miljardin puhallus.

Facebookin kasvu on nähty. Nuoremmille ihmisille Facebook on vanhempien juttu.

Mutta kukaan ei voi sanoa, ettei heitä varoitettu.

gerhouggonen

Facebook on uusi Coca-Cola. Coca-Colahan on vain hiilihapotettua vettä ja sokeria lisättynä uskomattomalla markkinointikoneistolla. Facebookin arvo on sen käyttäjissä, sitä arvoa ei voi rahalla mitata. Ilman käyttäjiään se on lämmintä ilmaa, kasa bittejä bittiavaruudessa. Sen rahallinen arvo tulee - jos tulee - mainoksista ja maksullisista palveluista. Mainosten osalta kyllästyminen lienee jo alkanut, esimerkiksi GM on todennut, että automainokset Facebookissa eivät juurikaan lisää autojen myyntiä. Mutta saatanpa olla väärässäkin, onhan tuo limpparifirmakin onnistunut jo toistasataa vuotta...