Lauantai 25.5.2019

”Hämmästyttävä” Nokia-tuote jyllää edelleen – eikä se ole puhelin

Luotu: 
12.10.2015 15:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Nokian kehittämä DX 200 on kasvanut pienestä kiinteän puhelinverkon paikalliskeskuksesta maailmanlaajuiseksi tietoliikenneverkkojen alustaksi. Kuvassa Nokian pääkonttori.
|

Suomen kautta aikojen suurin yksittäinen tuotekehittelyprojekti on Nokian DX 200 –projekti, kertovat Nokian entinen viestintäjohtaja Martin Sandelin ja toimittaja Juha Partanen tänään julkaistussa kirjassaan Nokian jalokivi – Tarina suomalaisesta DX 200 puhelinkeskuksesta (Mediakasvo 2015).

–Valtava kehitystyö on vaatinut myös merkittäviä resursseja. DX 200:n tutkimus- ja kehityspanokset vuosina 1970-2006 olivat uskomattomat yli 3 500 000 000 [3,5 miljardia] euroa. Tutkimus- ja tuotekehitysorganisaatioiden vahvuuksien pohjalta voidaan myös arvioida DX-projektin henkilötyövuosia, joita vuodesta 1970 aina vuoteen 2006 asti kertyi lähes 50 000. Tälläkin mittarilla DX 200 on Suomen kautta aikojen suurin yksittäinen tuotekehittelyprojekti, Sandelin ja Partanen kertovat.

DX 200 on kasvanut pienestä kiinteän puhelinverkon paikalliskeskuksesta maailmanlaajuiseksi tietoliikenneverkkojen alustaksi, jonka kautta lähes kaksi miljardia ihmistä joka päivä soittaa, lähettää tekstiviestejä ja käyttää internetiä.

Tuotetta on uusittu vuosikymmenten aikana monta kertaa vastaamaan uusia tarpeita.

–Alkuperäisestä tuotteesta 1980-luvun alkuosista oli ja on edelleen jäljellä perusajatus – reaaliaikaisuuteen perustuva modulaarinen hajautettu ja vikasietokykyinen arkkitehtuuri – ja jopa joitakin alkuperäisiä koodirivejä, Sandelin ja Partanen kertovat.

Sandelin ja Partanen laskivat DX 200:n alkuperäisten koodirivien ja nykypäivän koodimäärän eron.

–Sen pohjalta DX 200 MSC Serverin ohjelmisto on verrattavissa noin 150  miljoonaan koodiriviin ja koko DX-ohjelmistokirjaston koko lähentelee  jo 300 miljoonaa vuoden 1982 koodiriviä.

Sandelin ja Partanen arvioivat, että Nokia on vuosikymmenten varrella toimittanut ”maailman vaativimmille puhelin- ja dataverkko-operaattoreille yli 65 000 DX 200 –tuotetta”.

–Ohjelmistokehitysprojektina DX 200 on aivan omaa luokkaansa. Ensimmäisen vuonna 1979 Korppooseen toimitetun keskuksen noin 80 000 koodiriviä enemmän kuin kaksinkertaistuivat jo seuraavaan toimitukseen Kokkolaan vuoteen 1982 mennessä, Sandelin ja Partanen kirjoittavat.

Kehityspanos on myös tuottanut Nokialle ”poikkeuksellisen hyvin”, kirjassa kerrotaan. Nokia ei koskaan julkistanut DX 200 –alustan myynnin arvoa, mutta Sandelin ja Partanen laskevat arvion sen tuotosta strategiadokumenttien tietojen perusteella.

–Luvut ovat hämmästyttävän suuret. Kun tietoliikenneryhmän kokonaismyynti vuosina 1980-2006 oli runsaat 69 miljardia euroa, niin suoran DX-myynnin myynnin arvo oli varovaisesti arvioiden yli 20 miljardia euroa. Kun DX-alustaan suoraan liittyvän palvelumyynnin arvo lähentelee neljää miljardia euroa, enemmän kuin kolmasosa Nokian tietoliikenneryhmän liikevaihdosta on ollut suoraan DX-pohjaista.

Nokian entinen henkilöstöjohtaja Juha Äkräs toteaa kirjassa, että ”mikään muu tuote Nokian historiassa ei ole niin solidi kun DX 200”.

–DX ihan puhtaana tuotteena on varmaankin koko Nokian historian käsittämättömin jalokivi, hän toteaa.

Kirjassa uskotaan DX 200 potentiaaliin tulevaisuudessakin.

Nokia Siemens Networksin vuoden 2011 strategisen linjauksen mukaan DX 200 –alusta tulisi muodostamaan perustan Nokian kilpailukyvylle jopa 2050-luvulle asti. Vuonna 2015 yhteensä noin 1,7 miljardia ihmistä maapallon jokaisella mantereella käyttää päivittäin tietoliikennepalveluja DX 200-pohjaisen teknologia-alustan, keskuksen, tukiasemaohjaimen ja reitittimien kautta.

–DX kasvaa myös jatkossa. Jo toimitettujen verkkojen kapasiteetti on 2,2 miljardia käyttäjää – tilaajamäärät kasvavat edelleen ja operaattorit rakentavat etukäteen kapasiteettia tätä varten, Sandelin ja Partanen kertovat.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Laitila

Hienoa,
olen silti yllättynyt.
Minusta tuli DX-200-hankkeessa Suomen ensimmäinen päätoiminen diagnostiikkasuunnittelija. En viihtynyt siinä työssä kuin vuoden. Taisinpa tehdä virheen kun muutin vaatimattomampiin töihin toiseen kaupunkiin vaimon perässä.
Pidin kyllä ilmapiiristä tuossa kehityksessä vaikka juuri Korppoon toimituksen aikoihin koodi vilisemmällä vilisi virheitä.

Juhani Ahonen

Suomalaiset ovat parhaimmillaan tehdessään - mikä on hieman unohtunut. Olin myös tekemisessä DX200 SW evoluutioprojektien kanssa. Yksi muistiin jäävimpiä tapauksia oli, että yksi alkuvaiheen työntekijöitä ilmaisi palaverissa teräviä kommentteja ja palaverinlopuksi tuumasi, lähtevänsä eläkkeelle! Hienoa ja kantavaa työtä DX200 ammattilaiset!!!

Jukka Sarjanen

Ikävä kyllä ilmiö Nokia ei voi toistua nykysuomessa. Nokian siirtymistä saappaista tietotekniikkaan tuki kaikenaikaa valtion Telelaitos. Päätelaitepuolella se mm. varusti ajoneuvonsa puhelimilla ja keskuspuolella tehtiin kehitysyhteistyötä...

Itse osallistuin käyttäjän (Telen) puolelta DX200 modifiointi-projektiin, jonka tarkoituksena oli kytkeä liikennettä 2Mbit/s tasolla. Sen lisäksi, että Tele kustansi kehitysalustan, sen "ilmainen" ohjelmistosatsaus oli projektille olennainen...