Lauantai 25.5.2019

Nyt tuli harvinaisen suorat sanat: ”Kun poliitikko tekee, tulee kallis ja huonosti toimiva”

Luotu: 
15.10.2015 11:45
  • Kuva: Ossi Kurki-Suonio/Uusi Suomi
    Kuva
    Lappeenrannan teknisen yliopiston professori Jarmo Partanen korostaa, että Suomessa tarvitaan monipuolista energiantuotantoa.
|

Energiateollisuus ry:n johtaja Jukka Leskelä kritisoi poliitikkojen toimintaa energia-asioissa. Leskelä sanoo Pohjolan Voiman lehdessä, että politiikan pitää antaa voimakas ohjaus tavoitteeseen pääsemiseksi, mutta antaa yritysten valita keinot.

- Kun poliittinen päättäjä rakentaa energiajärjestelmää, siitä tulee kallis ja huonosti toimiva, Leskelä paukauttaa.

Leskelän mielestä Suomen energiapolitiikka poukkoilee: ensin keksitään muoti-ilmiö, mutta jonkin ajan kuluttua se muuttuu kartettavaksi pahaksi. Hän huomauttaa, että Suomessa on vuorollaan poltettu turvetta, kaasua ja puuta.

- Suomalaisen energiapolitiikan suurin ongelma on epäjatkuvuusongelma: muuttuvasta päätöksenteosta aiheutuva poliittinen riski on jo polttoaineriskiä suurempi, Leskelä sanoo.

EPV Energian toimitusjohtaja Rami Vuola on samaa mieltä.

- Nyt ei voi tietää, mikä on sääntely-ympäristö investoinnin valmistuttua. 

- Vastuullinen energiapolitiikka antaa yritysten tehdä investointipäätökset. Päättäjien tehtävänä on luoda investoinneille suotuista ympäristö, ei päättää yritysten ouolesta. Vastuullista ei myöskään ole ohjata yrityksiä toimimaan jollain tavalla ja sitten muuttaa säännöksiä. Siitä lankeaa iso lasku sekä asiakkaille että yhtiöille, sanoo Leskelä.

Hallitus on linjannut tavoitteekseen luopua kivihiilen käytöstä vuoteen 2030 mennessä. Lappeenrannan teknisen yliopiston professori Jarmo Partanen sanoo Pohjolan Voiman lehdessä, että Suomessa on turhaan vallalla joko-tai-keskustelu energiavaihtoehdoista. Hän korostaa, että Suomessa tarvitaan monipuolista energiantuotantoa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomo Niemelä

Tuulihyrrätuet ovat joko pahin esimerkki kotimaisesta korruptiosta, tai sitten tyhmyydestä.

Kliseitä ei pitäisi viljellä, mutta kun en tiedä, kumpi on se pahempi vaihtoehto. Vihreiden tohtoriasiantuntijat olivat hallituksessa ajamassa nykyistä takuuhintajärjestelmää ja olisi luullut heiltä löytyvän enemmän järkeä.

Tuomo Niemelä

Turpeen ja hakkeen tukien kanssa pelailu on vähän älyvapaata, kyllä. Muuten voisi pysyä linjalla:
-Kivihiili pois (pahenta ilmaa, co2 ja tuontitavaraa)
-Hanhikivi ja OL4
-Pekkarisen vävyn rahantekoautomaatti pitää korjata ja ottaa selville, mikä meni pieleen, kun tukijärjestelmää suunniteltiin. Sähkön mh:n muutos ei mikään riittävä syy.

Syytös jatkuvuuden puutteesta taitaa olla ihan oikein. Tätä arvostelua oli tosin paljon jo Kataisen hallituksen aikana (ei välttämättä hänen vikansa). Minna Isoaho taannoin kyseli eduskunnan vastuun taloudellisissa ratkaisuissa. Ehkä voisi myös näissä hallituskausien yli ulottuvissa energiastrategioissa?

Kristiina Nuotio

Kiitos napakoista ja asiallisista kommenteista.
Haluan sydämeni pohjasta että tajuttaisiin lopettaa ja nopeasti tuulihyrrätuet ja säästyvistä veroeuroista suunnattaisiin lisähenkilöstön palkkaamiseen soteuudistuksen yhteydessä! Tämä kaikki on täysin mahdollista ja ehdottaisin ikäministereiden esiintuloa ja virheiden myöntämistä. Saa hakeutua myös varhennetulle eläkkeelle mikä lienee jo kertynyt tappiin asti.

Pakkohan täs on ottaa yhteyttä suoraan politikoihin ja alkaa tosissaan vaikuttaa. Tehkää muutkinjos tuntuu et ois viestitettävää.

Seppo Korva

Suomen nykyinen, kestämätön tilanne, että energia on 60% ulkomaista on kokonaan Vihreiden Eliittipolitiikan syytä. Enenpi turvetta, se luo kotimaista työtä. Turve on puoliuusiutuvaa energiaa, jo 50 vuoden päästä ne ovat joko lintujärviä, tai suosittumassa uudelleen. Kunhan Vapo pitää kunnolla huolta vesipäästöistä.

Osmo Marttila

Tämä tuulimylly lahjussampo on tehty hyvin - se on laillinen ja tuottaa valtavat omaisuudet ''sijoittajille'' ja mielisairaan kallis ja tuhoisa veronmaksajille.

www.taloussanomat.fi/kotimaa/2013/02/26/~/20133105/12

Korruptio ja hyvä veli -verkostot Suomessa , Vaasan yliopisto :
www.uva.fi/materiaali/pdf/isbn_978-952-476-429-2.pdf

Tyyppiesimerkki suomalaisesta ''puhtaasta'' yhteiskunnasta. Rikos laillistetaan. Tämä sama erittäin hyvin verkostoitunut järjestäytynytrikollisuus on suomessa syvällä ja todella laaja yhteiskuntamme johtorakenteissa mm. poliittisissa puolueissa kuten olemme saaneet todistaa julkisuuteen saakka tulleista tiedoista, jäävuoren huipusta.

Hannu Korpilampi

Suomen isoin ongelma on poukkoileva lainsäädäntö ja viranomaiskäytännöt. Viranomaiset miettivät tauotta keinoja varastaa yksityisten henkilöiden omaisuuden valtion kulutusjuhlien rahoittamiseksi.

Perustat firman, koska lasket bisnesideasi olevan kannattava. Se onkin kannattava pari vuotta, mutta sitten lainsäädäntö muuttuu, yritysideastasi tulee kannattamaton ja joudut pistämään lapun luukulle.

Sijoitat palkkatyössä säästämäsi rahat kohteeseen, jonka kuvittelet olevan hyvä sijoituskohde. Lainsäädäntö muuttuu ja sinulle tuleekin roimasti tappiota.*

Et luota saavasi valtion eläkettä, joten alat säästämään yksityistä eläkevakuutusta varten, päästäksesi eläkkeelle 63-vuotiaana (mikä on noin 10v sen jälkeen kun työnantajat ovat todenneet sinut kannattamattomaksi työllistää). Valtio heilauttaa taikasauvaansa ja yhtäkkiä et yksityisestä eläkevakuutuksesta huolimatta voikaan eläköityä 63-vuotiaana, vaan joudut kituuttamaan peruspäivärahalla 65-vuotiaaksi.

Säästät jotta voit elää mukavaa elämää Portugalissa kun eläköidyt. Lainsäädäntö muuttuu, verottaja viekin yhtäkkiä kolmasosan eläkkeestäsi, rahasi eivät riitäkään ja joudutkin elämään loppuelämäsi kituuttaen.

Suomessa ei kannata suunnitella mitään pitkällä tähtäimellä, koska on mahdotonta tietää minkälainen lainsäädäntö on muutaman vuoden päästä.

Ja sitten ihmetellään kun ulkomaalaisten halu investoida Suomeen on niin huono. No hullujahan ne olisivat jos tänne investoisivat, kun minä hetkenä hyvänsä investointi voi muuttua arvottomaksi!

*) Asuntosijoittaminen on yksi iso kusetus. Ostat sijoitusasunnon ja maksat siitä parin vuoden palkan. Pidät siinä vuokralaista 30 vuotta ja vuokrasta jää nipin-napin tarpeeksi jotta voit maksaa asuntoon kulumisen takia tehtävät remontit ja osuutesi taloyhtiön remonteista.

Lopulta myyt asunnon kahden vuoden palkkaa vastaavalla summalla. Valitettavasti inflaatio on jyllännyt tämän ajan ja sen takia verottajan mielestä asuntosi arvo on kolminkertaistunut, vaikka sen reaaliarvo on ennallaan.

Verottaja vie myynti"voitostasi" kolmasosan, joten lopputulemana sijoituksesi tuotti tappiota tuollaiset 23%. Mutta tokihan armollinen valtio antoi sinun pitää loput...