Maanantai 27.5.2019

1 500 000 €:n eroraha: ”On käsittämätöntä, että sama näytelmä toistuu”

Luotu: 
29.10.2015 15:37
  • Kuva: Outokumpu
    Kuva
    Mika Seitovirta saa 1,5 miljoonan euron erorahan.
|

Strategiakonsultti ja hallitusammattilainen Minna Isoaho hämmästelee Puheenvuoro-blogissaan sitä, että johtajien suuriin erorahoihin ei puututa, vaikka ne nähdään epäreiluina.

Viimeksi on kohistu Outokummun erotetun toimitusjohtajan Mika Seitovirran 1 500 000 euron erorahasta.

- Aina, kun uutinen maksettavasta erorahasta tulee julkiseksi, paheksutaan tilannetta voimakkaasti. Kansalaiset kokevat tilanteen epäreiluna ja päättäjät tarjoavat lääkkeeksi ohjeiden tarkennuksia tulevaisuudessa ja yleistä tilanteen moralisointia. On käsittämätöntä, että sama näytelmä toistuu ilman, että varsinaista ongelmaa poistettaisiin, Isoaho kirjoittaa.

- Itsekin olen sitä mieltä, että johtajien saamat korvaukset ovat liian suuria, mutta asia ei korjaannu sillä, että kerta toisensa jälkeen taivastellaan ex-johtajan potkuista tienaamaansa euromäärää. Turha sitä erotettua toimitusjohtajaa on tapahtuneesta syyttää, kun kultaiset kädenpuristukset ovat itseasiassa tulosta häkellyttävän huonosta hallitustyöskentelystä ja näpertelevästä omistajaohjauksesta, Isoaho paukauttaa.

Isoaholla on kolme lääkettä, joilla ongelma hänen mukaansa korjattaisiin. Hän esittää, että coporate governance -suositukset päivitetään, hyvä veli -johtamista vähennettään ja että yrittäjäriskiä ei sekoitettaisi ammattimaiseen johtamiseen.

Isoahon mielestä hallinnointikoodissa eli coporate governance -suosituksissa tulisi nykyistä paremmin perustella johdon palkitsemiset.

Hyvä veli -verkostot puolestaan johtavat Isoahon mukaan ylipäänsä huonoon johtamiseen. Hän kritisoi myös tapa, jolla yritykset valitsevat jäseniä hallituksiinsa.

- Erorahaskandaaleihin johtaneet palkkiopäätökset osoittavat, että hallituksissa on vallalla haitallinen ryhmäajattelu. Jos verkostojen ulkopuolisia osaajia otetaan riittävästi päätöksentekoon mukaan, myös näkökulmat monipuolistuvat ja päätökset paranevat, Isoaho kirjoittaa.

Isoaho sanoo, että hän itse yksinkertaistaisi rajusti johdon palkitsemista.

- Selkeimmillään johdon palkka on kuukausipalkka ilman mitään lisäpalkkioita. Rekrytointitilanteessa molemmat osapuolet tietävät palkkiotason tarkasti ja voivat arvioida sen houkuttelevuutta, Isoaho kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Mattila

Varsinkin kun tämäkin hyväkäs erotettiin siksi, ettei saa muuta kuin tappiota aikaa.
- Jos hallituksissa olisi edes sen verran ymmärrystä, että palkintoja jaettaisiin vain voittovaroista siis siitä viivan alle jäävästä rahasta.
- Oma selitys tälle on nämä poliittiset broilerit joita hallituksiin on valittu päätöksiä siunaamaan. Loppujen lopuksi kukaan ei ota vastuuta, asioita vaan tapahtuu.

Osmo Marttila

Miksi pankeilla, -omistajilla ja pankkiireilla olisi yksinoikeus Suomessakin harjoitettavaan menettelyyn jossa ko tahot saavat aina, kaikissaolosuhteissa suuret/valtavat tulot.

Tottakai sama kommunistinen systeemi on ulotettava myös 'veljiin' yritysten johdossa.

Lauri Kampela

On täysin yhtiön hallituksen ja viime kädessä omistajien asia päättää kuinka paljon yhtiön johdolle maksetaan palkkaa ja "kultaisia kädenpuristuksia". Se ei kuulu sen enempää pääministerille kuin ko. yhtiön työntekijöillekään.

Toki toivoisi, että Valtio omistamiensa yhtiöiden hallituksissa ja yhtiökokouksissa äänestäisi ylimitoitettuja palkitsemisia ja epäoikeudenmukaisia lähtörahoja vastaan.

Erkki Krogerus

Hyvä Lauri Kampela. Outokumpu sattuu olemaan valtion yhtiö ja on totta, että yhtiön hallitus päättää tj kompensaatiosta. Kokoomus ajoi valtion omistukset Solidiumiin jolla suoranainen valtion ohjaus tuli vaikemmaksi, mutta Solidium valitsee hallitus herrat. Ja Onpa kumma, että tässäkin yhtiössä on Nokialaisia entisiä johtajia enen kuin entisen hallituksen eräs ministeri antoi hänelle potkut. Tämä on valtioneuvoston omistjaohjausministerin ongelma ja nykyisessä hallituksessa se pääministeri Sipilä. Näistä ylisuurista palkkiosta on puhuttu 10 vuotta mutta poliitikot ja varsinkin kokoomus ei ole tehnyt asialla mittä eikä MEDIA OLE PUUTTUNUT TÄHÄN ASIAAN OLISI JO AIKA OTTAA ASIAT KÄSITTELYYN!!!!!!.

Eero Pekonen

Kuka oli omistajaohjausministeri silloin kun tämä toimitusjohtajasopimus erorahoineen tehtiin? Kuka muistaa? Politiikkojen ns. poliittinen vastuu ei toimi, jos journalistit ei uskalla/viitsi/osaa paljastaa tehtyjä virheitä tai laiminlyöntejä.

Juhani Saarinen

On varsin kummallinen juttu tämä tappiota tekevän yrityksen ja potkut saaneen toimitusjohtajan Seitovirran saama eroraha 1.5 milj euron eroraha.
Yhtiön hallituksen toimintatapa on myöskin aika erikoinen, miten on mahdollista että Outokumpu joka on tehnyt tappiota useita vuosia Johtajiensa myötävaikutuksella, tällaiset johtajasopimukset joita johtajille on räätälöity, puheet siitä että tällaisiin sopimuksiin ei voi puuttua, on täyttä puppua, kyllä maan taloustilanne vaikka se suorastaan ei vaikuta yritysmaailmaan voi toimia myös moraalisena singnaalina yritysmaailmaan.
Suomi jota on markkinoitu demokraattisena yhteiskuntana ja sopimisyhteiskuntana, valitettavasti väittämä ei pidä alkuunkaan paikkaansa.
Demokratia Suomessa on lakannut toimimasta lähes kokonaan, eduskunta jonka pitäisi olla linnake jossa kansalaisista yritetään pitää huolta ja laatia lakeja ja asetuksia kansalaisten hyväksi, mutta mitä käytännössä tapahtuu jatkuvaa riitelyä puolueiden välillä, yleensä asiat ei parane riitelemällä.?
Hallitus leikkaa kyllä kansalaisilta heiltä kysymättä, mutta yrityksissä mellastetaan ainakin johtajien osalta aivan miten sattuu.?
Onkohan yritysten hallitukset enää tehtäviensä tasalla, vaan ovatko he vaan kumileimasimen tapaisia, jossa hyväksytään asiat ilman että niitä kyseenalaistetaan kummallista toimintaa.?

Erkki Krogerus

Outokummun hallituksen puheenjohtaja on Ollila eikö tämä mies ole saanut aikaan jo tarpeeksi tässä maassa. Hän sai Nokia- puhelimet pois maailmasta ja nyt hän on ajamassa Suomen kruunun jalokiveä konkurssiin!!!. Olisi jo Solidiumissa herättävä, ketä hallituksiin valitaan. ON TÄYSIN KÄSITTÄMÄTÖNTÄ, ETTÄ TJ:LLE MAKSETAAN SIITÄ , ETTÄ HÄNEN JOHTAMA YHTIÖ ON TEHNYT TAPPIOTA KOKO HÄNEN TOIMIKAUTENSA AJAN JA HALLITUSTA ON JOHTANUT SAMA MIES JOKA ON JOHTANUT JA ANTANUT FLOBILLE MILJOONAT. EIKÖ SUOMESSA OLE MUITA KUIN NÄMÄ NOKIAN VEROPAKOLAISET JOHTAMASSA TÄTÄ MAATA KONKKURSSIIN !!!!! TUTKIKAA OLLILAN LUXEMBURG KYTKÖKSET OLKAA HYVÄ. kATSOKAA KUKA OLI SOLIDIUMISSA, FORTUMISSA JA MUISSA YHTIÖISSÄ HALLITUKSISSA ON MUUTEN TÄYNNÄ NÄITÄ NOKIALAISIA LAHJOTTUJA JOHTAJIA. MITÄ NÄILLÄ ON YHTEISTÄ = VEROPARATIISIT !!!!

Niilo Mäkelä

Pieni piiri sopii palkat ja edut keskenään aina erorahoja myöden? Kukaan ei voi olla satakertaa parempi toista. Huonosta työstä potkut saavalle pitäisi antaa vain osoite uuden työn hakemiseen. Sipilän ehdotus sitouttaa osakkeilla olisi vain yksi keino hämätä, sillä osakeomaisuuttahan voi aina myydä ja tulevaisuudessa sekin pyritään piilottamaan verottajalta ja julkisuudelta.

Seppo Korva

No ensin vastaava ministeriö antaa jollekin "Head hunter"-konsulttifirmalle ( kalliilla ) tehtäväksi hakea noin 5 "pätevää" henkilöä, joista poliittisesti valitaan se "sopivin". Ei valtioyhtiöissä ole pitkään ollut kysymys todella pätevästä johdosta, jolle firman pyöriessä hyvin voitaisiin maksaakin. Nämä tämmöiset "irtisanomisrahat" ovat ministeriön hyväksymiä kassakaappisopimuksia, joita avoimessa yhteiskunnassa ei saisi enää olla.