Torstai 19.10.2017

Kela: Suomalaiset haluavat 1000 €/kk jokaiselle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.10.2015 15:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kelan mukaan perustulon kannatus suomalaisten keskuudessa näyttäisi olevan vankkaa.
|

Kela on selvittänyt kansalaisten mielipidettä perustuloon. Hallitusohjelmaan kuuluu perustulokokeilu, jonka toteuttamista Kelan johtama työryhmä lähtee nyt selvittämään.

Kela kertoo blogissaan, että syyskuussa tehdyssä kyselytutkimuksessa 69 prosenttia suomalaisista sanoi kannattavansa perustuloa.

Kela vertailee tuoreen kyselynsä tuloksia vuonna 2002 tehdyn kyselyn tulokseen. Vuonna 2002 kansalaisista 63 prosenttia kannatti perustuloa. Negatiivista tuloveroa kannatti vuonna 2002 76 prosenttia vastaajista ja tänä vuonna 69 prosenttia vastaajista.

- Vuonna 2002 perustulon keskimääräiseksi suuruudeksi määrittyi 3 700 markkaa, mikä on euroiksi muutettuna 622 euroa. Elinkustannusindeksillä nykyrahaksi muutettuna tuo rahamäärä olisi 763 euroa. Vuoden 2015 kyselyssä perustulon sopivana määränä pidettiin 1 000 euroa. Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että suurin osa suomalaisista kannattaa jonkinlaista perustulomallia. Lisäksi mielipiteet ovat suhteellisen vakaita: suuria muutoksia kannatusperustassa ei ole vuosien 2002 ja 2015 välillä tapahtunut, Kelan tutkijat kirjoittavat.

Vastaajien työmarkkina-asemaa tarkasteltaessa käy ilmi, että yrittäjät ovat kaikkein epäilevämpiä perustuloa kohtaan, Kela kertoo. Kuitenkin yrittäjistäkin 60 prosenttia suhtautuu perustuloon selvästi positiivisesti.

Suurinta perustulon kannatus on vasemmistoliittoa ja vihreitä äänestäneiden keskuudessa. RKP:tä ja SDP:tä äänestäneillä myönteinen suhtautuminen perustuloon on lisääntynyt vuodesta 2002 vuoteen 2015 tultaessa, Kela kertoo. Nihkeimmin perustuloon suhtautuvat kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja keskustan äänestäjät, mutta heistäkin enemmistö on sen kannalla.

Kelan tutkijoiden mukaan ”eri perustulon muodoilla on suhteellisen vankka kannatus suomalaisten keskuudessa”.

Kannatatko perustuloa?

2397 ääntä annettu
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Rami Ovaskainen

Monelle elämän olisi pelastanut edes 400e perustulo tai reippaasti alempikin. Kun oma tilanne on kriisissä ei avustuksia pysty edes hakemaan (tätä moni ei pysty tajuamaan ellei osu omalle kohdalle) eli joillakin se on tarkoittanut 0e per kk ja selviytyminen miten vain esim. kaverivipeillä mikäli kavereita on enää ollut tai epätoivoisilla konsteilla. Yhteiskunta joka luulee kaikkien miljoonien kansalaistensa kykenevän joka ainoassa elämäntilanteessaan täyttämään kelan tai sossun loputtomat laput on seonnut täysin (tai vain tietoisesti "säästää" heikoimpien kustannuksella... säästää lainausmerkeissä, koska eihän siinä mitään aitoa säästöä ole).

Raimo Laine

1000 e/kk tekkeepi n. 5 miljardia vuodessa. Emme ole vielä tiedostaneet, että olemme menossa kohti suoritustilaa kiihtyvällä vauhdilla. Ensi vuonna, kun säästöt ja leikkaukset
alkavat purra, tietoisuus kasvanee...

Jaakko Aalto
Vastaus kommenttiin #14

Se kuuluisa byrokratia vie suunnilleen miljardin, joka tietysti on huomattavan suuri summa, mutta ei sillä pitkälle pötkitä, vaikka se poistuisi kokonaan. Mikä taas on hyvin epätodennäköistä, jos harkinnanvaraisia tukia ei kokonaan poisteta. Ja suurin osa byrokratian työstä ja kuluista uppoaa harkinnanvaraisten tukien käsittelyyn.

Jani Miettinen
Vastaus kommenttiin #16

Perustulo todennäköisesti verotettaisiin pois niiltä jotka eivät sitä tarvitse. Eli kyseessä olisi pelkkä kirjanpidollinen jippo.

Mutta kuitenkin kaikki harkinnanvaraiset tuet pitäisi lopettaa ja opintotuet, asumistuet, kansaneläke /takuueläke, työkyvyttömyyseläke myös korvata perustulolla.

Ulkomaalaisilta pitäisi vaatia 5 vuoden työuraa, ennen kuin on oikeutettu perustuloon.

Rauno Ruusunen

5 miljoonaa x 1000 €/kk = 5 miljardia/kk,vuodessa 60 miljardia.Hieman yli vaition budjetin.No meitä on lähemmäs 5,5 miljoonaa.Ilmeisesti voisimme antaa kansalaispalkaa 100 €/kk .Täytyy syventyä pitkään matematiikkaan.

Pasi Käyhkö

Kenelle kyseinen perustulo maksettaisiin? Minkä ikäisestä alkaen? Mikä oli kyseisen tulon suuruus/kuukausi?
Mielestäni jos puhutaan kansalaisten perustulosta niin se pitäisi maksaa kaikille tasavertaisuuden nimissä. Samoin sosiaalitukia pitäisi karsia perustulon piiriin kuuluvilta huomattavasti tai poistaa kokonaan.

Salonen Sari

kun nyt kerran perustulo kokeiluun lähdetään pitää se olla sen verran korkea ettei tarvi sen kans pelleillä ottakee huomioon että muut edut poistuu ja ei tarvi kenenkään karehtia se tulee kaikille myös siirtolaisille.

Rami Ovaskainen

Pah, itse ajattelen perustulon aina minimiksi mitä yksi suomalainen saisi automaattisesti per kk. Tiedän hyvin ettei se ole perustulon osalta määritelmä monenkaan osalta, mutta sama se, siitä pitäisi edes lähteä eli minimistä.

Mikäli on muita tuloja, niin ei saisi jos tulot ovat yli tuon minimiperustulon. Tai jokin porrastus. Perustulo voisi olla niinkin alhainen kuin 300€ per kk mikäli muita tuloja ei ole (kadehtikaa siitä vain tuollaista ilmaista tuloa, sitä ei nykyään ole kaikilla.. ette uskokaan). Kunhan nämä kaikkein paskimmassa asemassa olevat saisivat senkin ilman lippujen ja lappujen täyttämistä mikä ei kaikilta enää käy (monesti on huomattu että voimat on loppu eikä tukihakemuksia vain jaksa enää tehdä) ja sitten on tie helvettiin. Moniongelmaisten lisäksi on masentuneet sun muut sillä polulla monesti.

Mutta eihän tuotakaan ole Suomella monen mukaan muka varaa kustantaa. Lieveilmiöt vain maksavat helvetisti enemmän. Kuka tuotakin vastustaa, niin itselläni on paljon sanottavaa päin näköä ja sen verran värikästä kertomaa ettei tässä Uudessa Suomessa viitsi sanomaan ettei bannia saa. Järkyttävän moni kuvittelee että herroiksi halutaan ihmisten elävän .. ainakin itse haluaisin vain säällistä elämää niillekin, jotka ovat tippuneet kokonaan järjestelmän ulkopuolelle monistakin syistä. Eh

Olavi A Honka

Tottakai jokainen ottaisi tonnin lisää kuussa, ei tähän mitään kyselyitä tarvita! Ongelmana on tuo maksava puoli, kuka maksaa? Jostain pitäisi sitten rajata eli onko realistista €200/kk? Ehkä €300/kk? Ja samalla lähtisi kaikki muut tuet?
Ei taida onnistua kummassakaan päässä. Tämä perustulohan ylittää nykyiset kustaanukset aika railakkaasti, jollei summa ole todella pieni ja sillähän ei sitten elä.....

Luulisi Kelalla olevan tärkeämpääkin tekemistä tai virkamiehiä yksinkertaisesti liikaa kun tällaiseen on aikaa.

Suomi on menossa konkurssiin ja vielä puhutaan lisäkustannuksista!??!

Tarya Korhonen

Jospa vaikka laskettaisi kuinka paljon palkkamenoissa säästetään valtion menoissa, kun sosiaaliviranomaisten ei tarvitse olla laskemassa toimeentulotukea, vastailemassa valituksiin eikä ainakaan kyttäämässä miten kukin elää. Tässä mielessä peerustulo on hyvä asia. Lisäksi jos otetaan huomioon kuinka vähän Kelan virkailijoita tarvitaan tämän kaltaisen maksun maksamiseen sen sijaan, että hekin laskevat toimeentulotukea.. Sen verran vielä haluaisin, ettei kenenkään saadut työeläke/yrittäjälisät tipahda summan sisään vaan, että ne lasketaan lisäksi heille kenelle tulo kuuluu - siis tuon 1000e/kk . Valtionkaan ei sitten pidä nostella hintoja, eikä lisäillä maksuja, jotta tuo tulo ei jää heti jalkoihin!

Jaakko Aalto

Elä jo muuta virka. Kelan toimintakulut, se byrokratia, on 400 miljoonaa vuodessa ja koko Kelan budjetti 14 miljardia. Ja nämä sankarit ovat valmiit pystyttämään 66,5 miljardia maksavan systeemin, ja väittävät että sen kustannukset saadaan takaisin byrokratiasta saatavilla säästöillä. Ja byrokratiasäästötkin ovat enemmän kuin epävarmoja, ellei niitä eniten työtä vaativia harkinnanvaraisia tukia poisteta. Ja se taas merkitsisi melkoista kurjistumista esimerkiksi invalideille.

Jani Miettinen
Vastaus kommenttiin #24

Kuules, kun sen perustulo 1000 €/kk kaikille ei tarvitse olla kuin kirjanpidollinen, itse rahan ei tarvitse liikkua senttiäkään. Siitä sitten voidaan riidellä mikä tähän on paras järjestelmä.

Liberalismin kannattajat suosivat yleensä negatiivista perustuloa. Tosin sen takia kun Friedman suosi sen lisäksi tasaveroa ja vapaita työmarkkinoita.

Toisaalta jo pelkästään Kelan, sossun ja työkkärin yhdistäminen yhdeksi virastoksi toisi parannusta nykyiseen sekavaan järjestelmään.

Ruben Salonen

Jos tällä hetkellä saat tukia, perustulon tarkoitus on korvata ne (tai ainakin suuri osa niistä). Jos taas saat riittävästi palkkaa, tarpeeton perustulo on tarkoitus verottaa palkansaajalta pois. Tilanteesi ei tietääkseni siis muuttuisi juurikaan.

Ari-Vesa Parviainen

Ei tuo kaiketi tarveharkintaa poistaisi. Tyhmää on se, että jokaikinen pitää tarveharkita kuten nyt. Ei taida juuri poiketa nykyisestä peruspäivärahasta, johon kansalaisella on oikeus, mutta byrokratia poistuisi välistä.

Kulutettuna arjessa, palautuu tuosta 14-24% Alvina valtiolle, valmisteverotuotteista enemmänkin.

Hyvätuloisilta taitaisi verotus vähenevästi mitätöidä koko hyödyn, eli kustannus valtiolle ei olisi lainkaan esitettyjen ynnälalskujen suuruinen.

Jarkko Maikkula

Onko kenellekään selvää mitä perustulo tarkottaisi? Tuleeko tulon päälle asumistukea tai muita lisiä? Perustulo on ok mikäli se jää ainoaksi tukimuodoksi korvaten työttömyystuen, asumistuen sekä toimeentulotuen ja mahdollistaa pätkittäisen työnteon tuen piirissä leikkaamatta sitä tiettyyn rajaan asti. Monesti perustulon vasta-argumenttina käytetään sen kalleutta vaikka yo. mallilla asia olisi päinvastoin. Kukin tyytyköön perustuloonsa tai kohentakoon sitä mikäli tarvetta on. Eikö?

Jarmo Lius

Osallistun mieluusti hallituksen kaavailemaan perustulokokeiluun. Mihin lähetän tietoni saadakseni tuhat euroa kuukaudessa kokeiluluontoisesti? Kelaan? Jos minua ei hyväksytä kokeiluryhmään arvelen että vihastun kansalaisten eriarvoistaimispyrkimyksistä. Haluan tonnin kuten muutkin saavat.

Pekka Pihlanto

Eräs perustulon merkittävä haitta on se, että se ei liene käytössä missään muualla, ei ainakaan EU:ssa. Siinäpä olisikin lähtömerkki uusille kansainvaelluksille kohti ihmemaa Suomea, jossa raha tosiaan kasvaisi puissa – myös tulijoille. Sosiaalietuja on meillä jo tulkittu niin, että kuka tahansa maahan tuleva on oikeutettu saman tasoisiin tukiin kuin maan kansalaisetkin. Perustulo merkitsisi avointa maksuvelvoitetta veronmaksajilta ihmismäärälle, jonka suuruus on täysi arvoitus.

Jani Miettinen

Hollannissa on 200 euron kirjanpidollinen perustulo.

Monessa EU maassa vaaditaan yleensä maahanmuuttajilta tietyn verran työvuosia, ennen kuin on oikeutettu täyteen sosiaaliturvaan. Iso-Britannia aikoo jopa laatia muista EU-maista tulleilla siirtolaisille oman pienemmän sosiaaliturvan.

Vain Suomessa on vallassa luulo, että myös maahanmuuttajille pitäisi automaattisesti maksaa samaa sosiaaliturvaa kuin kansalaisille. Yleensä vedotaan perustuslakiin.

Daniel Malinen

Se että pitää olla sosiaaliturva meeritellään kansainvälisissä sopimuksissa kuten ihmisoikeuksienjulistus (jonka mukaan jokaisella on oikeus työhön mutta se myös kieltää työhön pakottamisen), se kuinka suuri sen tarvitsee olla lasketaan henkilön elin-, asuin-, ja terveyskustannusten mukaan (sosiaalisiakustannuksia sekä liikunnankustannuksia ei lasketa). Valtiot kuitenkin saavat itse miltein vapaasti sitten päättää miten tuon toimeentulon takaavat.

Daniel Malinen

1000 euroa on perustulon keskiarvo siitä asumiseen kuuluu 550 euroa mikä on vuokra-asumisen keskiarvo. Summaa voidaan siirtää sitä mukaan ovatko asuinkulut korkeammat vai matalammat. Muistaakseni kela teki jossainvaiheessa laskelman että asumiskulujen jälkeen tulisi jäädä käteen 750 euroa jotta rahat riittävät muuhunkin kuin ruokaan kuten vakuutuksiin, sähköön, veteen, peruslääkkeisiin, puhelinliittymään, netyiliittymään, vaatteisiin, liikuntaan, virikkeisiin* ja yllättäviin menoihin

*esim harrastukset, lehdet, elokuvat ja ulkonasyöminen

Kaarlo Erjala

En tiedä, kuinka paljon ihminen tarvitsee Suomessa elämiseen, mutta minulla on mennyt ruokaan 4 viimeisen kuukauden aikana keskimäärin 7 euroa/vrk eli n. 210 euroa/kk. Teen ruokaostokset keskittämättä niitä yhteen kaupparyhmään enkä syö mielestäni epäterveellisesti. Asumismenot vaihtelevat kovasti riippuen asuinpaikasta, mutta uskon monella paikkakunnalla 1000 euron verottoman tulon riittävän ruhtinaalliseen elämiseen. Oma osuuteni välttämättömistä asumismenoista on n. 200 euroa/kk.