Maanantai 20.5.2019

Yrittäjäkonkari tyrmää täysin Sipilän keinot: ”Ihmisille enemmän rahaa käteen”

Luotu: 
13.11.2015 09:37
Päivitetty: 
13.11.2015 09:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti tervetuliaispuheen Slushissa. Yrittäjä Heikki Räisänen ei usko Sipilän hallituksen kilpailukykyä parantaviin esityksiin.
  • Kuva: Heikki Räisänen
    Kuva
    Emfit-terveysteknologiayrityksen toimitusjohtaja Heikki Räisänen kehottaa yrittäjiksi haluavia keskittymään todellisiin ongelmiin.

Faktakulma

Emfit on suomalainen yritys, mutta se toimii nykyisin myös Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Kiinassa.

Emfitin yksi vanhimmista tuotteista on epilepsiahälytin, joka asennetaan sänkyyn.

Epilepsiahälytin ilmoittaa esimerkiksi sairaanhoitajalle tai omaiselle, jos ihminen saa sängyssä ollessaan kohtauksen.

Emfit on kehittänyt myös tuotteen, joka ilmoittaa kun ihminen nousee sängystä.

Emfitin tuotteiden ansiosta esimerkiksi terveyskeskukset ovat saaneet isoja säästöjä, koska hoitajilta säästyy aikaa, Räisänen kertoo.

Terveysteknologiayritys Emfitin toimitusjohtaja Heikki Räisäsen mielestä Suomessa yrittäjän ja investointien kannalta suurimpia ongelmia on ”järjettömän suuri tuloverotus”. Hallituksen yrittäjäystävällisiksi väitetyt toimet eivät vakuuta Räisästä. Ongelma monella yrityksellä on rahoituksen saaminen.

Emfit on 25-vuotias Suomessa perustettu kansainvälinen yritys, jonka tuotteet perustuvat anturiteknologiaan. Teknologian avulla on kehitetty epilepsiahälyttimiä ja nukkujan unta ja liikkeitä mittaavia tuotteita.

Räisäsen mielestä Suomessa tietyn ikäiset pienet yritykset ovat ”väliinputoajia”.

– Esimerkiksi meidän tapaisen yrityksen, joka on vanha yritys, on vaikea saada pääomasijoittajia, Räisänen kertoi Uudelle Suomelle Slush-tapahtumassa Helsingissä.

Emfit ei ole pörssiyritys, mutta suunnittelee joku päivä listautuvansa. Vanhojen pienten yritysten on haastavaa saada neutraalia kohtelua ja rahoitusta kun olisi halua kehittyä ja kasvaa, Räisänen kertoo.

– Kun yritys on yli kuusi vuotta vanha, määritellään, että se ei ole enää startup, ei pääse tiettyihin projekteihin ollenkaan ja joutuu rahoittamaan kaiken sillä kasvulla, tulorahoituksella, hän jatkaa.

Hän kehuu Suomessa tehtyä kokeilua, jossa yritys pystyi vähentämään tulevista veroista uuteen projektiin käytetyt palkkakustannukset.

– Siitä sai ylimääräisen verohyödyn, joka oli valtion mukaantulo tähän tuotekehitykseen täysin uudella tavalla. Ymmärtääkseni Euroopassa se on hyvin yleinen tapa. Meillä se oli lyhytaikainen ja jäi kokeiluluontoiseksi, Räisänen kertoo.

Emfit on rahoittanut uusien tuotteiden kehityksen muun muassa epilepsiahälyttimistä saaduilla tuloilla.

Räisänen tyrmää pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen syksyllä esittämät keinot Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi ja työpaikkojen luomiseksi. Hallitus pyrkii pienentämään yksikkötyökustannuksia, jotta suomalaisyritysten kilpailukyky parantuisi ja ne palkkaisivat lisää työntekijöitä.

– Ei auta yhtään mitään. En näe edes, että sosiaaliturvamaksun alentaminen muuttaisi minun yritykseni tilannetta yhtään mihinkään. Minun suurin huoleni on se, että henkilökuntani Suomessa pysyy tyytyväisenä, ja elää palkallaan, Räisänen sanoo.

”Yrityksen veroprosentti ei ole koskaan ollut mikään ongelma. Meidän suuri ongelma tänä päivänä on palkansaajien verotus.”

– Tuntuu, että tänä päivänä meidän käteen jäävän palkan ostovoima on pieni. Kyllä sen kaikki tietää, mutta tuntuu, että sille ei jostain syystä voida tehdä yhtään mitään. Meidän pitäisi keksiä keinoja, joilla normaalin työn verotusta voitaisiin pienentää. Ihmiset tarvitsevat täällä yksinkertaisesti enemmän rahaa käteen, hän lisää.

Hän korostaa, että Suomi kilpailee globaaleilla markkinoilla.

– Tiedän ihan tasan tarkkaan, mitä henkilökunta Amerikassa, Kanadassa tai Kiinassa tienaa. Tällä hetkellä minusta tuntuu, että yrityksenä meillä alkaa olla tilanne se, että kaikkein kalleinta on kasvattaa henkilökuntaa Suomessa niin, että heillä olisi sama ostovoima kuin työntekijöillä näissä muissa maissa. Henkilöverotuksen takia, Räisänen toteaa.

Pääministeri Sipilä on perustellut, että kun yksikkötyökustannus laskee, myös tuotteiden hinnat laskevat, jolloin vienti lähtee vetämään, yrityksillä menee taloudellisesti paremmin ja silloin he palkkaavat enemmän työntekijöitä. Räisänen tyrmää tämän logiikan.

– Ei se vaan toimi. Ongelma on se, että jos olisin vaikka amerikkalainen ja pitäisi Suomeen investoida, ja ottaisin selvää, kuinka paljon työntekijöillä on ostovoimaa sillä yritykselle syntyvällä palkkakustannuksella. Jos investoijana näen, että henkilökunta lähes kärsii sillä palkallaan, että niillä ei jää säästöön siitä palkastaan, niin jotenkin minulle tulisi sellainen fiilis, että kenelle siinä maksaa, Räisänen pohtii.

– Vienkö  viiden tai 50 miljoonan investoinnin maahan, jossa henkilökunta saa murto-osan siitä rahasta, mitä yrityksen palkkakustannukset ovat. Se ei johdu mistään muusta kuin tästä käsittämättömän suuresta tuloverotuksesta, hän lisää.

Hän ei myöskään ymmärrä pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen tekemää päätöstä yritysten yhteisöveron alennuksesta.

– Yrityksen veroprosentti ei ole koskaan ollut mikään ongelma. Meidän suuri ongelma tänä päivänä on palkansaajien verotus, Räisänen kommentoi.

Räisänen ihmettelee, miksi Suomessa väitetään, että Suomessa on vaikeampi olla yrittäjä kuin muualla.

– Ihan yhtä helppoa se on perustaa yritys Suomeen kuin Amerikkaankin. Ei siinä ole eroja. Meillä on erittäin kehittyneet vero- ja muiden yrityjsen toimintaan liittyvien toimintojen ohjelmistot.

Hän tyrmää väitteet, joiden mukaan suomalaisen yrityksen on vaikea kansainvälistyä.

– Se ei ole todellakaan niin vaikeaa kuin väitetään. Luojan kiitos, maailma on muuttunut kymmenien vuosien aikana niin, että missä tahansa päin Eurooppaa, jopa Ranskassa, ihmiset ihan oikeasti puhuu englantia. Sen kun osaa, se on ihan hirvittävä voimavara. Sanon omillekin lapsille, että kehittäkää sitä englantia.

Yli 30 vuotta yrittäjänä toiminut Räisänen kehottaa yrittäjiksi haluavia keskittymään todellisiin ongelmiin.

– Oppi on tullut Amerikasta. Helpoiten yritys menestyy, kun keksii ja identifioi oikean ongelman, ja tietää, että tähän ongelmaan me pystymme kehittämään paremman ratkaisun kuin kukaan muu. Kaiikia ongelmia ei ole keksitty eikä varsinkaan kaikkiin ongelmiin parhaita ratkaisuja.

Hän korostaa, että vain harvoista yrityksistä tulee Facebook tai Google, aina ei tarvitse ajatella niin isosti.

– Kannattaa keskittyä olemaan alallaan maailman paras. Se voi olla hyvinkin pieni markkina mutta yhdelle yritykselle se voi olla tarpeeksi iso.

Faktakulma

Emfit on suomalainen yritys, mutta se toimii nykyisin myös Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Kiinassa.

Emfitin yksi vanhimmista tuotteista on epilepsiahälytin, joka asennetaan sänkyyn.

Epilepsiahälytin ilmoittaa esimerkiksi sairaanhoitajalle tai omaiselle, jos ihminen saa sängyssä ollessaan kohtauksen.

Emfit on kehittänyt myös tuotteen, joka ilmoittaa kun ihminen nousee sängystä.

Emfitin tuotteiden ansiosta esimerkiksi terveyskeskukset ovat saaneet isoja säästöjä, koska hoitajilta säästyy aikaa, Räisänen kertoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Oikeastaan suurin ongelma on siinä, että yhteiskunta ei investoi kiinteään omaisuuteen, vaan elää kädestä suuhun. Jos yhteiskunta rakentaa tien, se hyödyttää paitsi työllistämisen, myös sen kautta, että yhteiskunnan tehokkuus ja kilpailukyky kasvaa. Kun yhteiskunta rakentaa koulun, se työllistää, mutta on myös sijoitus tulevaisuuteen, ja tuottaa korkoa yhteiskunnalle pitkällä aikavälillä. Suomessa kustannukset ovat suuri ongelma, eivät niinkään työvoimakustannukset, vaan huonokuntoisesta infrasta, tehottomista toimintatavoista ja huonoista työvälineistä johtuvat kustannukset.

Otetaan taas esimerkiksi tuo tie. Jos yhden tavarakilon kuljettaminen huonon tien vuoksi aiheuttaa yhden sentin ylimääräisen kustannuksen verrattuna kilpailijaan ja samalla kuljetuskalustolle aiheutuu yhden sentin ylimääräinen rasite kaluston kulumisena, olemme ongelmissa. Suomessa nämä ylimääräiset kustannukset ovat suuri ongelma. Kun tämä kertautuu miljoonia ja miljoonia kertoja, kyseessä ovat hyvin suuret arvot.

Tapio Angervuori

"– Tuntuu, että tänä päivänä meidän käteen jäävän palkan ostovoima on pieni. Kyllä sen kaikki tietää, mutta tuntuu, että sille ei jostain syystä voida tehdä yhtään mitään. Meidän pitäisi keksiä keinoja, joilla normaalin työn verotusta voitaisiin pienentää. Ihmiset tarvitsevat täällä yksinkertaisesti enemmän rahaa käteen, hän lisää."

Tuloveroa on kuitenkin säädettävä vaihtotaseen mukaisesti:
Ydinongelma on tuo suomen hämärän rajamailla oleva vaihtotase! -Vaihtotase on siis tällä hetkellä nollan tuntumassa! Jos käteen jäävää palkkaa nostettaisiin, vaihtotase muuttuisi taas negatiiviseksi, joka lisää velanoton tarvetta tai vaihtoehtoisesti johtaisi suomen deflaatioon.

Järkevää olisi imuroida liika ostovoima suhteessa vaihtotaseeseen ihmisiltä. Nämä fiskaalisella devalvaatiolla kerätyt verorahat voitaisiin käyttää vientiyritysten tukemiseen ja TE -toimiston kautta työllisyystukiin. TE -toimisto voisi esimerkiksi maksaa osan palkkakustannuksista, kuten kirjoittajakin on mieltä.

Käyhkö Pertti

1. Energian hintaa alas 5 %
2. Vuokrien taso alas 5 %
3. Moottoritiet maksullisiksi kuten muuallakin
4. Elintarvikkeiden hintaa alas 5 %
Palkkoja ei tarvitse nostaa lainkaan eikä ole perustuslaki ongelmaa.

( Miksi palkkojen korotus on aina jumalaton show, mutta hintoja voi korotella surutta)

Carolus Linden

Jotenkin oudolta tuntuu käsitys siitä, että ulkomaiset investoijat pitäisivät kovin yleisesti huolta työntekijöiden ostovoimasta. Jos näin olisi, niin mitenkähän selittyisi yleinen investointihalukkuus maihin, joissa on matala palkkataso.
Sijoituksesta saatava tuotto sekä sen jakuvuuteen vaikuttavt poliittinen ja taloudellinen vakaisuus lienevät huomattavasti työntekijöiden ostovoimaa tärkeämpiä vaikuttimia ulkomaisten sijoitusten kohdistumisen kannalta.
Yrittäjä tai yritysjohtja, joka kokee, että työntekijät lähes kärsivät alhaisen ostovoimansa takia, voi korottaa palkkoja ja/tai jakaa osan yrityksen tuotosta henkilökunnan palkitsemiseen.
Tässä yhteydessä on tietenkin mekityksellistä, mikä on palkkauksen kokonaiskustannusten suhde niistä verotuksen jälkeen palkansaajien käyttöön jäävään tuloon. Kuitenkin luulisi sen lähinnä vaikuttavan enemmänkin yrittäjyyden ja yrityksen mielekkyyteen kuin yksittäisiä investointeja koskevaan harkintaan.
Yrittäjyyden mielekkyyteen vaikuttavat tekijät ovat ilmeisesti yksi ongelma Suomessa.

Daniel Malinen

Eikös nopea vaihtuvuusoleuusi pysyvyys niin yrityksissä kuin yritysten tuotteissa. Märkä uni starup suomesta olisisikin jos yksikään yritys ei olisi yli kuutta vuotta vanhempi eikä yhdenkään yrityksen sama tuote ole paria viikkoa pidempää myynnissä. Eihän nyt kukaan jaksa ostaa samaa maitopurkkia jokapäivä tai vähintään kerran viikossa (sarkasmia).

Rauno Ruusunen

Raskaan sarjan kirjoitus.Ei hallitus tai poliitikot ymmärrä sitä.Niin mutta veroillahan tehdään sitä ja tätä.Totta,mutta suurin osa on turhaa tekemistä.Kyttäämistä,tilastointia,lupamenettelyä ja vastaavaa.Myös erilaisten suojatyö järjestöjen ylläpitoa.Valtavia kuluja,tyhjänpäiväisistä lausunnoista.

Ocku Kuusava

Outi luulee että Suomen taloutta ei olla itse pilattu, vaan pakolaiset! Melko persua ;-)

Pahaa pelkään että Stubb lukee tämän artikkelin ja saa syyn laskea lisää huipputuloisten verotusta. Jolloin vastaavasti köyhien persujen veroja nostetaan, ja kaikki ovat tyytyväisiä ;-D

Osmo Marttila

" Yrityksen veroprosentti ei ole koskaan ollut mikään ongelma. "

Ei niin.
Veroalennukset on tehty vain siitä syystä että sijoittajat saavat suuremmat osuudet. Sijoittajat, jotka eivät osallistu itse liiketoimintaan - varsinaisesta yrittämisestä puhumattakaan.

Opo Tiainen

Korkea tulovero on toki ongelma. Verottoman ansion alarajaa tulisi nostaa selvästi, samoin pienyrittäjän alvin nollarajaa. Jokainen euro, joka kulkee veroprosessin läpi on tehottomampi kuin suoraan käteen jäävä, eikä palautus ole euron suuruinen vaan jotain paljon vähemmän.

Vielä suurempi ongelma on mitä tällä eurolla Härmässä saa. Asuminen ja ruoka ovat absurdeissa hinnoissaan. Onneksemme Lidl tuli hätiin ja joukkoliikenteeseenkin Onnibus. Asumiseen emme halua / salli "halpuutusta", koska sen hedelmistä nauttii niin tärkeä osa yhteiskuntaamme ay-liikkeestä lähtien.

Deflaation jyrkkyyttä ovat hillinneet vain vuokrien, vastikkeiden ja autoveron korotukset. Muut hinnat ovat laskussa ja hyvä niin. Vuokratkin saisimme heti laskuun kun kunnat määrättäisiin rakennuttamaan vuokra-asuntoja. Korko voisi olla 0% tai ainakin lähellä sitä. ARA kylpee miljardeissaan, joten hoidettakoon korot heidän kassasta.