Maanantai 17.6.2019

Nyt tuli Stubbin ilmoitus – Hallintarekisteri kaatuu

Luotu: 
1.12.2015 12:44
Päivitetty: 
1.12.2015 13:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Hallituspuolueet ovat sopineet tänään, että hallintarekisteri jätetään pois arvopaperikeskusasetuksesta. Asiasta kertoi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) käynnissä olevassa tiedotustilaisuudessa.

Stubbin mukaan hallintarekisterin vieminen eteenpäin ei ole nyt järkevää. Arvopaperikeskusasetus valmistellaan uudelleen sen vuoksi, että hallintarekisteri vedetään asetuksesta pois.

Hallituspuolueet keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus käsittelivät Stubbin mukaan asiaa tänään. Stubb kertoi, että viimeisten viikkojen aikana on pyritty löytämään keinoja vastata viranomaisten aiemmilla lausuntokierroksilla esittämiin huoliin. Stubbin mukaan aikataulu ei nyt riitä hallintarekisterin eteenpäin viemiseen.

- Tässä tilanteessa ei ole järkevää edetä. Tässä aikataulussa emme pysty vastaamaan niihin huoliin joita viranomaiset ovat esittäneet esimerkiksi avoimuuteen liittyen, Stubb sanoi.

- Se on nyt haudattu ja kuopattu, Stubb sanoi ja piti todennäköisenä, että hallintarekisteriä ei enää tällä vaalikaudella ajeta.

Stubb sanoi tehneensä virheitä. Hän viittasi oppositiopuolueiden vaatimuksiin, että asiaa pitää selvittää ja totesi olevansa valmis antamaan tarvittavat selvitykset. Erityisesti vihreistä on vaadittu, että Stubbin luottamuksesta pitää äänestää.

- Tämä prosessi, josta itse otan vastuun, ei ole herättänyt luottamusta, Stubb sanoi.

Lue myös: Sana ”valehtelu” sanottiin Stubbille päin naamaa – heti reaktio

Stubb on saanut osakseen rajua kritiikkiä, koska puhui hallintarekisteristä vääriä tietoja eduskunnan kyselytunnilla viime viikolla. Hän kommentoi valehtelusyytöksiä myös tiedotustilaisuudessa.

Stubb nosti tiedotustilaisuudessaan esiin sen, että hallintarekisteriä on valmisteltu Suomessa jo vuosia ja Stubbin ohella kahden edellisen ministerin, Jan Vapaavuoren (kok.) ja Antti Rinteen (sd.) johdolla. Rinne oli valtiovarainministeri edellisessä hallituksessa.

- Nykyinen esitys on pääpiirteissään sama kuin ministeri Rinteen aikana valmisteltu esitys, Stubb sanoi.

Oletko tyytyväinen hallintarekisterihankkeen kaatumiseen?

1222 ääntä annettu
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Keinonen

Tämä prosessi on ollut hämmentävä. Erityisen paljon on hämmästyttänyt, miten mediassa syntyneen kuvan mukaan joka puolelta on noussut esiin hallintarekisterin vastustaminen.

Kuitenkin hallintarekisteri on ollut jo pitkään käytössä (tietääkseni) melkein kaikissa EU-maissa.

Voisiko joku asiaan perehtynyt selittää täällä lyhyesti ja yksinkertaisesti, mitä eroa, hyötyjä ja haittoja, on muiden EU-maiden hallintarekisterissä ja meidän suomalaisessa mallissa? Kiitos.

Pentti Kaisti

Yhtä asiaa en ymmärrä. Stubb sanoo vetääneensä hatusta prosenttiluvun jonka todenperäisyydestä hänellä omien sanojensa ei ollut aavistustakaan. Eikö se ole valehtelua. Tuntuu erikoiselta tuo Stubbìn tulkinta valheesta. Mutta kai sitten uskottava, että poliitikoille on sallittu sellainkin käytös.

Osmo Marttila

Oli se korkea aikakin kaataa - ja haudata lopullisesti - ko läpimätä salailuhanke, jonka todellista vaikutusta kuvaa hyvin oheinen.

www.transparency.org/news/pressrelease/report_launch_transparency_intern...

"As much as $2 trillion is laundered each year, much of it by hiding company ownership."

Nyt sitten valtiovarainministeriölle yksiselitteinen suora käsky valmistella esitys menettelyistä joilla myös ulkomaisten reittien kautta omistusten 100% avaaminen kaikkien todellisten omistajien osalta saadaan pakolla toteutetuksi avoimen markkinatalouden ja laillisuuden todentamiseksi.

Mistä tiedät ettet jo nyt ole töissä ja tee rahaa vaikkapa mustalle itämafialle?

Jussi Keinonen

Eihän tuo Transparencyn (oman mediabisneksen, huom!) tiedote liity käytännössä Suomen hallintarekisterin kehittämiseen samanlaiseksi kuin muualla EU:ssa on.

Tästä väitetään niin paljon sekavaa ja niin monen asiasta ymmärtämättömän toimesta (nämä kommentit) että haluaisin ihan oikeasti jonkun vastaavan viestiin #1.

Mutta mukavampaahan se on kuvitella ottavansa kantaa ja ratkovansa maailman ongelmia.

Sepetius Kangas

Kyllä Stubb sietä saattaa vielä tämän hallituksen aikana pullahtaa kuin korkki pintaan hampaat välkkyen uusi entistä uhkeami hallintarekisterilaiki kädessään. Josta ei edes Erkkikään ota selvää. Jossa kaikki varojen piiloituksen on lailla suojattu.

Jaana Nordström

Kyllä Stubb sai helpolla anteeksi vakavan virheensä. Mutta olen aivan varma jos kyseessä olisi ollut joku kuin Stubb tai Sipilä, olisi vaadittu eroa ym. Mihin tässä enää voi uskoa, kun ensin jauhetaan kansalle täyttä sontaa, ja kun joku viisas huomaan vilpin, "sorry"- sanalla muka kaikki on taas ok?? Aivan käsittämätöntä toimintaa, ei onnistuisi missään muualla "työpaikalla".

Sepetius Kangas

Niin selvittämättä on onko Stubin matematiikka prosenttilaskun taito todella niin huono ja hän kun kuitenkin valtionvarain ministeri. Tai onko hän sellainen valehtelija joka eduskunnan edessä puhuu mitä tahansa. Ja jos ne ovat napsahduksia päässä. Ehdotan kyllä Stubin määräämistä jatkotutkimuksiin jollekin kallon kutistajalle. Tuollaiset omassa päässä tapahtuvat napsahdukset ovat todella vaarallisia Suomelle